X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    I_ka u mnie lekarze twierdzą że jeśli będą „sprzyjające” warunki to dadzą mi rodzic naturalnie. Jedynie wywołanie odpada, bo skurcze są silniejsze, za duże obciążenie dla macicy.
    Także wszystko będzie zależeć od postępu porodu.

Jeśli chodzi o szyjkę to dziwny kraj, u mnie nikt jej nie bada 🤷‍♀️ Miałam badany raz, jak wyszedł mi czop w 26tc i pojechałam do szpitala to zbadali mi na moje życzenie 😏 tak nikt mi tam nie zagłada 😏

U mnie podobnie trzy ciaze i tylko w drugiej ginekolog mi zrobil masaz szyjki i tyle. Mi to jakos nie przeszkadzalo, bo nie mialam innych doswiadczen wiec nie mialam porownania. Wiem jedynie,ze pessar zakladaja jak cos sie dzieje z szyjka, tylko nie mam pojecia jak ja kontroluja bez badania, na zwyklym usg chyba nie moga sprawdzic nie🤔

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati_zuzia83 wrote:
    U mnie podobnie trzy ciaze i tylko w drugiej ginekolog mi zrobil masaz szyjki i tyle. Mi to jakos nie przeszkadzalo, bo nie mialam innych doswiadczen wiec nie mialam porownania. Wiem jedynie,ze pessar zakladaja jak cos sie dzieje z szyjka, tylko nie mam pojecia jak ja kontroluja bez badania, na zwyklym usg chyba nie moga sprawdzic nie🤔
    Coś tam widać na zwykłym usg. Mi na początku koronawirusa, jak były te obostrzenia lekarka sprawdziła szyjkę na zwykłym usg, powiedziała wtedy, ze jak coś ja zaniepokoi to zrobi przezpochwowe badanie, ale widziała, ze jest długa, wiec nie robiła.

pati_zuzia83 lubi tę wiadomość

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg. Wytycznych, dlugosc szyjki macicy powinna zostac sprawdzona min. 1 raz, podczas badania usg polowkowego. Miezy sie ja poprzez badanie usg dopochwowe, pecherz nie moze byc wypelniony. I tylko taki pomiar jest wiarygodny. To jest absolutne minimum. Wielu lekarzy bada co wizyte i to tez jest ok. Na fotelu ginekologicznym przede wszystkim bada sie twardosc i czy nie ma rozwarcia zewnetrznego. Dlugosc mozna bardzo orientacyjnie okreslic, ale wiarygodny wynik bedzie tylko z usg przezpochwowego.
    Grubosc blizny po cc tez mierzymy przezpochwowo, a nie przez powloki brzuszne.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak jak jedna z was, na koncowce ciazy mam juz serdecznie dosyc i najchetniej urodzilabym zaraz w 37 tc skonczonym, tak podpisuje sie pod tym, ze te ostatnie tygodnie dla maluszka sa wazne. Kazdy kolejny tydzien w brzuchu mamy to wiecej zapasow zelaza i przeciwcial u malucha, do tego mozg w spokoju sie rozwija, uklad oddechowy. Maluchy naszego datunku przychodza na swiat super niegotowe i dla nich najlepiej by bylo jakby ciaza trwala jeszcze dluzej. Ciaza u czlowieka trwa ile trwa nie ze wzgledu na potrzeby malucha tylko wydolnosc organizm matki i nasza budowe. Wiec chociaz uznaje sie 37 tc za donoszona to sa dzieci co sie rodza wtedy jeszcze z cechami wczesniactwa. Takze jakby to meczace bylo, warto potrzymac kazdy jeden dzien dluzej, jezeli maluch sam sie na swiat jeszcze nie wybiera i nie ma innych powodow aby go wyciagac wczesniej.

i_ka, Mirabelka02, pati_zuzia83, Niki345, Marti_marti, MomOfBoys, YoYo85, megson91 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu,
    cennik mojej przychodni ma rozbicie na „jedna lokalizacje” -50 zł i „z pochwy i odbytu” -100 zł.

Ciekawa jestem jaki będzie kolejny poród w porównaniu do pierwszego, oby łaskawszy. tez mam widmo cięcia, co wcale mnie nie cieszy. I ciagle się bije z myślami, czy jeśli mała się nie obróciła, a okaże się, ze jest kolosem jak jej brat, to czy nie odpuścić obrót zewnętrzny i dac grzecznie się pokroić. Ale wtedy będę mieć strach o laktację (choć wiem, ze nie musi być złe) i długie dochodzenie do siebie. jeszcze ponad tydzień do wizyty.

• Asasa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży miałam na skierowaniu na gbs zaznaczone, że ma być pobrane tak jak pisze zazu jednym patyczkiem, najpierw pochwa potem odbyt i w laboratorium pielęgniarka nie wiedziała jak to zrobić, że jak to tak, pytała się drugiej o co chodzi, że to bez sensu bo nie wiadomo gdzie ten paciorkowiec wyjdzie. Ciekawa jestem jak to teraz będzie.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2020, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie ruchów to powiem Wam, że zaczynają być naprawdę bolesne. Dzisiaj jak wypchała mi nogę w bok, to aż miałam łzy w oczach(bynajmniej nie ze szczęścia 😅)

Za gbs zapłaciłam dziś 30 zł i wynik będę miała w czwartek.

Jutro obrona, proszę o kciuki ✊

Madzko, aniołkowa_mama, Evli, Paula2702 lubią tę wiadomość

• madziab Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu, kciuki zaciśnięte ✊😘

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu, powodzenia!! Nie ma innej opcji, żeby się nie udało, czekamy na wiadomości 🙂🙂🙂

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 00:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu kciuki zaciśnięte 😁✊

3i499vvjv3ex36x6.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 01:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu - kciuki.

Jezeli by sie ktos porywal na leczenie gbs to wtedy jego lokalizacja jest istotna. Przy porodzie, gdzie maluch ma kontakt z kroczem mamy to to na prawde nie ma najmniejszego znaczenia czy gbs jest w pochwie czy w odbycie, antybiotyk trzeba podac i tak i tak, bo kontakt bedzie mialo dziecko z flora bakteryjna obu tych miejsc :)

Przed cc zazwyczaj tez sie bieze wymaz, chyba, ze z gury wiadomo, ze antybiotyk bedzie biezbedny, bo np. Cc jest robione z powodu infekcji a nie np. Ulozenia dziecka. No to wtedy skoro i tak wiadomo, ze antybiotyk zostanie podany, nie bawia sie w wymazy bo to juz nie ma znaczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 01:14

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Starająca Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Kagu powodzenia na obronie ✊✊

Wróciłam z wizyty wypompowana. Ledwo doczlapalam się do domu. Dziec z usg ok 3kg, blizna bez szaleństw bo ok 3mm. A no i mam znowu za nadmiar wód.

Ogólnie to Jestem hmmm... Trochę zmieszana, a szczególnie tym jak podchodzą do wagi. Dziecko wagowo idzie podobnym percentylem, co przy wcześniejszym usg. Czyli dla mojej lekarki to całkiem spora waga, a dla Pani dr co robiła usg to nie jest jakoś dużo.

• ticia9 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynaorzeszka wrote:
    Chciałabym tak urodzić zaraz jak mi pessar zdejmą 😍😍😍

Ja tam chyba jestem nie halo, ale chciała bym żeby po zdjęciu szwu mały jeszcze posiedział 🙈

Kama86 lubi tę wiadomość

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie będę miała sprawdzanego gbs. Na początku ciąży miałam gbs w moczu - dostałam na to antybiotyk - bo jak jest w moczu to trzeba brać antybiotyk. Pani dr powiedziała, że jak był w moczu to nie ma co robić wymazów tylko zapisała w karcie ciąży gbs i będą podawać antybiotyk.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    No właśnie tez mi się tak wydaje, że to u mnie najbardziej prawdopodobne, bo ogólnie leży na moim prawym boku, więc tam obstawiam pupę, a nogi wyciągnięte są aż do lewego boku.

Opadłam z sił, naprawdę opadłam i boje się że lepiej już nie będzie :(
    Pierwsza ciąża jest fajna, człowiek jak już opada z sił może zalec przed tv lub z książka a teraz trzeba zdrowe obiadki dla dziecia gotować, klocki układać i strasznie dużo siedzieć na podłodze :)
    To prawda, chociaż ja już staram się podłogi unikać bo po pierwsze wstaje jak pokraka A po drugie nogi mi strasznie dretwieja 😁 u nas ostatnio układamy puzzle lub gramy w gry przy stole albo córka gotuję mi obiadki w swojej kuchni A ja siedzę przy stoliku jak w restauracji i czekam na podanie 😁

tym_janek, Kropka4 lubią tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli chodź na tego Facebooka... 😉

Evli lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

ja się chyba w końcu zabiorę za prasowanie i pakowanie walizki. akurat jest chłlodniej to nie padnę przy żelazku ;)
    Kagu- powodzenia :)

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka wszystkim u nas pogoda deszczowa i chłodno ale trochę się odpocznie od tych upałów. Wczoraj przyszła naklejka i jestem zadowolona bo wygląda tak jak na zdj na ich stronie. Kolory cudne, nasycone i wyraźne. Teraz to już też zostało mi tylko spakowanie walizki 😉

Kagu kciukasy ✊🍀

tym_janek, Kropka4 lubią tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam pokazać obrazki do pokoju corki jak skończę. Prosze:
    0bd780eb6a88.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 09:05

Iskierka87, Domi_, Asasa, madziab, Marti_marti, Starająca, Nadzieja777, aniołkowa_mama, darkestfear, ticia9, Mirabelka02, i_ka, YoYo85, Evli, Mamuśka☺️, mommy, Niki345, MartitaS, Madzko, to_tylko_ja, pati_zuzia83, agniecha2101, Kropka4 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym_Janek o kurde jakie fajowe 😃 będziesz je brała w ramki czy coś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 09:09

‹‹ 1097 1098 1099 1100 1101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ