X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też praktycznie bez znajomych tu :( co prawda mieszkam już prawie 5 lat, ale w pracy same starsze koleżanki

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • polin Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki Pappy
    wolne beta HCG 28,91 IU/l
    osoczowe białko ciążowe A 2,65 IU/l

Nie mam zielonego pojęcia co to oznacza:)
    rozumiem, że ryzyko trisomii będzie wyliczone podczas wizyty?

Bo myślałam, że nieskorygowane będą podane przy badaniu krwi.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Co do zaparc to jeszcze buraki podobno niezle dzialaja. Ja z kolei od poczatku mam biegunke :/
    Ja bylam strasznym kawoszem, pilam 3-5 kaw dziennie, a odkad jestem w ciazy to mi smierdzi a jak probowalam to od razu ladowalam w objeciach toalety.
    Co do poznawania mam to najlatwiej w klubikach dzieciecych lub na jakis warsztatach sensorycznych lub muzycznych dla dzieci poznawac nowych rodzicow. W Polsce czesto w parku sam sobie, przynajmniej dopokj dzieci sa wozkowe a nie chodzace.
    My w pierwszsj ciazy chcielismy chlopca, mamy corke, teraz mysle ze to nie ma zadnego znaczenia. Prawda jest taka, ze nasze wychowanie jest dosc neutralne polciowo wiec pewnie dokladnie tak samo bysmy wychowywali czy to chlopca czy dziewczynke. Teraz maz chcialby druga dziewczynkw bo uwaza ze siostry sie beda lepiej dogadywac niz siostra z bratem. Mi jest zasadniczo wszystko jedno wiec w sumie niespecjalnie mam nawet cisnienie aby poznawac plec.

Oczywiście dla nas jest najważniejsze zdrowie dziecka a płeć to kwestia bez znaczenia. Nigdy ze względu na płeć bym nie faworyzowało dziecko bo sama tego doświadczyłam i wiem jak to głęboko tkwi w pamięci i już jako nastolatka obiecałam sobie że jak będę mieć dzieci to nigdy nie będę chciała im dać odczuć, że któreś jest lepsze.

tym_janek lubi tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Evli Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin lekarz Ci wyliczy ryzyko na wizycie.

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda mieszkam w rodzinnym mieście i na brak towarzystwa nie mogę narzekać, ale za wiele młodych mam nie znam. W zasadzie wśród bliskich mam jedną mamę w moim wieku, z dzieckiem w tym samym wieku, więc byłyśmy dla siebie dużym wsparciem w macierzyństwie. Teraz mi trochę szkoda, że nie jest też w ciąży, ale może, może jeszcze sie uda :)

Fajnie, że jest forum :) nikt nas lepiej nie zrozumie niż druga mama na tym samym etapie.

Kropka4 lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Starająca Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Mam wyniki Pappy
    wolne beta HCG 28,91 IU/l
    osoczowe białko ciążowe A 2,65 IU/l

Nie mam zielonego pojęcia co to oznacza:)
    rozumiem, że ryzyko trisomii będzie wyliczone podczas wizyty?

Bo myślałam, że nieskorygowane będą podane przy badaniu krwi.
    Same wyniki nic nie oznaczają. Lekarz musi wpisać te wyniki do programu, który na ich podstawie wylicza ryzyko wystąpienia wad genetycznych

Niki345 lubi tę wiadomość

• Niki345 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starająca wrote:
    Same wyniki nic nie oznaczają. Lekarz musi wpisać te wyniki do programu, który na ich podstawie wylicza ryzyko wystąpienia wad genetycznych
    A i tak pappa to straszny gniot

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Tych rozpuszczalnych jest kilka smaków, którą polecasz ? ☺

Póki co piłam zwykłą ale też zastanawiam się nad smakową 🙂 widziałam karmelową jeszcze i vanilia są jakieś jeszcze?

• cela1518 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo mi też w ciąży tylko inka smakuje i ewentualnie jeszcze cappuccino a kawa naturalna i rozpuszczalna poszła w odstawkę bo niestety ale mam odruch wymiotny na nie. Ja inke znalazłam smakowa karmelową tylko i jest pycha😉

Kropka4 lubi tę wiadomość

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jak nigdy na wymioty mnie bierze ale to chyba stres przed jutrzejsza wizyta. A zaraz robie pierogi ruskie, bo tak za mną chodzą od dłuższego czasu ze jutro chyba bedzie plus 5 na wadze 😋

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 14:15

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • zazu Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😊

Mam dzisiaj dobry dzień. Prawie bez mdłości. Energia wróciła. Od rana coś robię. Nawet z mężem mieliśmy chwilę dla siebie chociaż trzeba było sięgnąć po alternatywne metody bo mi nie wolno 😉
    Obskoczylam z młodym sklepy, pranie rozwieszone i zabieram się za obiad.
    Marzę o tym żeby to samopoczucie już się takie utrzymało i żebym na następnej wizycie usłyszała że na razie jest ok i nie muszę.sie bardziej oszczędzać. 🙏🙏🙏

Także dobrego dnia wszystkim. Może dzisiaj pójdę spać nawet później niż o 21. Normalnie szaleństwo 😂😂

Kropka4, agniecha2101, MartitaS lubią tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • zazu Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo chyba przyjmę Twoje liczenie drugiego trymestru jeśli utrzyma mi się ta poprawa bo wychodzi na to że jutro 14 tydzień kończę 😂😂😂

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Evli Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo kciuki za jutro,✊✊✊ będzie dobrze ☺️

Zozo lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaG88 wrote:
    MomOfBoys gratuluje zdrowego maleństwa ! :) a co do płci to w sumie jeszcze nie masz 100% także może się jeszcze zmienić choć wiadomo lepiej już się nastawić na chłopca :) najważniejsze zdrowie ale rozumiem Cię bo tez marze o córeczce chociaż mój synek jest cudownym chłopczykiem i się cieszę ze pierwszego mam chłopczyka. Myślę ze większość kobiet po prostu chciałoby mieć córeczkę tak na przyszłość. Ja mam dwóch braci i ja mam bardzo bliska więź z mama w przeciwieństwie do nich choć wiem ze to tez nie jest reguła. U mnie na prenatalnych wstępnie mi powiedział ze dziewczynka ale nie nastawiam się na razie tak bardzo żeby później nie było u mnie jeszcze większego rozczarowania. Mam wizytę w środę zobaczymy co powie tym razem :)
    Jak Ty mnie rozumiesz 😘 Boję się właśnie o te więzi. Znajdą żony i stara matka nie będzie już potrzebna. A żony będą miały swoje matki. Chociaż różnie to w życiu bywa.
    Ja na te 20% się nie nastawiam. Nie chcę rozczarowania przy kolejnym badaniu.

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Zozo chyba przyjmę Twoje liczenie drugiego trymestru jeśli utrzyma mi się ta poprawa bo wychodzi na to że jutro 14 tydzień kończę 😂😂😂

Heheheh to życzę aby tak zostało juz 👍🏻

zazu lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Póki co piłam zwykłą ale też zastanawiam się nad smakową 🙂 widziałam karmelową jeszcze i vanilia są jakieś jeszcze?

Ja wodzoalam jeszcze z błonnikiem, magnezem o wapniem ☺ chyba się dzisiaj przejade do Kauflandu ☺

mhsvj44jaatf8jcr.png

• MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Oczywiście dla nas jest najważniejsze zdrowie dziecka a płeć to kwestia bez znaczenia. Nigdy ze względu na płeć bym nie faworyzowało dziecko bo sama tego doświadczyłam i wiem jak to głęboko tkwi w pamięci i już jako nastolatka obiecałam sobie że jak będę mieć dzieci to nigdy nie będę chciała im dać odczuć, że któreś jest lepsze.
    Tu nie chodzi o faworyzowanie płci. Ja po prostu mam już dwóch chłopców i marzyła mi się dziewczynka. To nie oznacza, że traktowałabym ją lepiej. Chciałabym mieć dzieci obojga płci. Ale widać nie jest mi to pisane.

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    Ja dzisiaj jak nigdy na wymioty mnie bierze ale to chyba stres przed jutrzejsza wizyta. A zaraz robie pierogi ruskie, bo tak za mną chodzą od dłuższego czasu ze jutro chyba bedzie plus 5 na wadze 😋

Kocham pierogi ruskie 😋😍

mhsvj44jaatf8jcr.png

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    Tu nie chodzi o faworyzowanie płci. Ja po prostu mam już dwóch chłopców i marzyła mi się dziewczynka. To nie oznacza, że traktowałabym ją lepiej. Chciałabym mieć dzieci obojga płci. Ale widać nie jest mi to pisane.

Kochana nie chodziło mi o Twoja wypowiedź. U nas to pierwsze dziecko więc bez znaczenia ale oczywiście chciałabym mieć i syna i córkę tylko odniosłam się do wypowiedzi Tym_janek że bez względu na to czy się urodzi chłopak czy dziewczynka nie będę tego przekładać na wychowanie. Ja sama mam 4 rodzeństwa. Trzech braci i jedną siostrę i cieszę się że było nas az tyle i ze chociaz tę jedną siostrę mam.

Ale będąc na Twoim miejscu mając dwóch chłopaków fajnie mieć dla odmiany corcie ale jeśli będzie chłopiec to też będzie mieć swoje plusy a nie jest powiedziane, że jeszcze nie dostaniesz kiedyś córci 😘

A jeśli chodzi o relacje między rodzicami to nie musisz się martwić że jak się ożenią to pójdziesz w odstawkę. Wszystko zależy od charakteru dzieci i kwestii wychowania. Ja nigdy z moją mama nie byłam blisko nawet uważam, że więcej wsparacia dał mi tata... Takze nie ma reguły. A znowu mój mąż nigdy nie odmówił pomocy swojej mamie nawet sam proponuje. Az czasami uważałam ze teściowa jest na pierwszym miejscu 🙈

MomOfBoys lubi tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja dziś zaczęłam ten magiczny drugi trymestr 😁 Czekam teraz na przypływ mocy 😂
    Co do braku znajomych, to doskonale rozumiem... też nie mam za bardzo się tutaj z kim nawet na głupią kawę umówić... :-( Mąż od rana do wieczora w pracy, a ja sama z synkiem cały dzień. Marzy mi sie, żeby choć na kilka godzin gdzieś wyskoczyć, bez dziecka, bo jestem z nim non stop, ale nawet nie mam z kim, a sama nie lubię się gdzieś szwendać :-(

tym_janek lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ