X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • zazu Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    A to nie chodzi o to ze jodek potasu to nie jest to samo co jod ale inny związek ktory jest np w składzie płynu lugola ? Z jodu potasu dopiero po obróbce powstaje jod
    Tylko właśnie to jodek potasu jest w tych wszystkich witaminach i Jodid to też jodek potasu. I ten jodek potasu ma kategorie D.
    Ale wiesz ja mam naprawdę zaćmienie umysłu w ciąży więc może ja czegoś nie rozumiem i robię z siebie głupka teraz. Bardzo prawdopodobne 😆🙈

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • zazu Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Byłam na szybko u gina z mężem, wróciłam ze spaceru, mocno mnie zakulo w pochwie i poleciała ciesz z uplawani. Przestraszyłam się.

Dzidzi zdrowa 12 tydz i 5 dni. 6,3 cm.❤️😍❤️

7d04d3f72d2fa.jpg.html

Mam infekcje grzybicza i ciążowe nietrzymanie moczu 🤦

Dziewczyny czy wy ćwiczycie mięśnie Kegla ?
    Super że maluch zdrowy to najważniejsze ❤️
    Infekcji nie zazdroszczę. Nietrzymanie moczu zdarzało mi się przy silnych wymiotach 🙈🙈🙈🙈
    Tak ja akurat ćwiczę codziennie mięśnie Kegla i robię tak jak fizjolady na Facebooku opisywała. Nie wiem czy znasz taką stronę ale polecam bardzo bardzo.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki zajrze, spróbuję, czas cwiczyc mięśnie Kegla.

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te co już mają dzieci - czy laktatator to lepiej elektryczny czy zwykły zakupić? I jakiej firmy polecacie? Robię sobie listę co muszę kupić. Jak patrzę na ceny laktatorów to 🤦‍♀️
    Jest coś co kupiłyście a kompletnie się nie przydało?

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    Dziewczyny te co już mają dzieci - czy laktatator to lepiej elektryczny czy zwykły zakupić? I jakiej firmy polecacie? Robię sobie listę co muszę kupić. Jak patrzę na ceny laktatorów to 🤦‍♀️
    Zdecydowanie elektryczny jeśli w ogóle. Ja mam z Canpolu. Jak na elektryczny niska cena, a jakość naprawdę super. Mi się sprawdził w 100% i złego słowa na niego powiedzieć nie mogę :-)

A z takich rzeczy, które się nam kompletnie nie przydały, to niania elektroniczna z kamerką, ale my w malutkim mieszkaniu mieszkamy i bez sensu, że ją kupiłam w ogóle. Poza tym podgrzewacz do butelek też akurat nam się nie bardzo przydał, bo udało mi się MM w ogóle małemu nie dawać, więc i nie było co grzać :-P A co więcej, to musiałabym dłużej pomyśleć.

ewa.katarzyna, Kropka4 lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa.katarzyna poszukam jeszcze któregoś dnia swojej starej listy wyprawkowej, to jak przejrzę, to będę wiedziała co jeszcze było bezsensownym zakupem :-P

ewa.katarzyna, Kropka4 lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • zazu Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    Mogę jedynie powiedzieć co u mnie się sprawdziło 🙂
    Mam elektryczny Medela swing. Uratował mnie przy nawale i przy kilku zastojach. W szpitalu zaraz.po porodzie był niezastąpiony w rozkręceniu laktacji. Często dziewczyny mówią że można dokupić.z dnia na dzień jak będzie potrzebny i nie ma co na zapas wydawać pieniędzy. No u mnie sprawdziło się jednak kupienie na zapas bo miałam ten duży komfort że kiedy stał się nagle potrzebny to mąż nie musiał latać i szukać po sklepach tylko miałam laktator przy sobie, umyty gotowy do użycia. I kupiłam w promocji akurat także jak.sie odpowiednio wcześnie zacznie szukać to można cos zaoszczędzić 😆
    Ręcznego nie brałam pod uwagę bo uważam że to katorga ALE są osoby którym się sprawdził i czasem lepiej niż elektryczny nawet.
    Zastanów się jak wyobrazasz sobie życie po porodzie... Jeśli zakładasz wyjścia bez dziecka i przede wszystkim planujesz karmić piersią no to warto zainwestować w coś lepszego bo to wtedy dłuższa przygoda.

Z kategorii must have to u nas niania elektroniczna. Używamy od 3 lat dzień w dzień. Mieszkamy w 2-pokojowym mieszkaniu na razie więc metraż mały ale u nas bardzo.sie sprawdziła. Synek wieczorem idzie spać w sypialni a my w salonie zawsze słyszymy jak się wybudzi jak.sobie jeszcze siedzimy.

A.nie przepraszam pytanie było o rzeczy które się nie przydały 🙈🙈🙈😆

No to podgrzewacz do butelek i butelki w ogóle bo był 100% cycoholik przez 2,5 roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 20:48

agniecha2101, ewa.katarzyna lubią tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam temat. Ja byłam w szoku jak zobaczyłam ceny laktatorow elektrycznych, a to chyba MH przy karmieniu piersią. Dodatkowo podgrzewacz też mi się przyda, bo bym chciała nauczyć dzieciątko żeby jadło i z butelki mój odciagany pokarm i z piersi żeby nie być uziemiona od każdej imprezy i wyjazdu tak długo jak będę karmić. Chociaż przypuszczam, że może być to ciężkie, a nawet niemożliwe :)

Także mamusie dzielcie się swoimi doświadczeniami :)

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    Ja miałam (mam) elektryczny, a i tak mało leciało. Nie wyobrażam sobie machać ręcznym. Tylko, że ja miałam spore problemy z laktacją i obaj moi chłopcy po 3 miesiącach byli na mleku modyfikowanym.
    Za to znajoma, której mleko tryskało jak z fontanny chwaliła sobie ręczny laktator. Wszystko zależy od tego jak u Ciebie pójdzie karmienie, a tego nie jesteś w stanie przewidzieć.

Co do niani to u mnie z powodzeniem działa do dziś (taka bez kamerki), ale my mieszkamy w domu jednorodzinnym.

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Evli Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator zdecydowanie elektryczny, najlepiej na dwie piersi, 2x szybciej.
    Ja akurat miałam medela Symphony, był boski ale i profesjonalny, wypożyczony z apteki (u mnie takie coś istnieje, w PL nie wiem).Inaczej nie do kupienia, bo cena zabija, ponad 6000 zł...
    Nie wiem w sumie czy się opłaca kupować laktator, bo może się nie przydać a tani nie jest..może lepiej obczaić gdzie i jaki i jak coś to mąż ci kupi jak byłby potrzebny?!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 21:07

ewa.katarzyna lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Mogę jedynie powiedzieć co u mnie się sprawdziło 🙂
    Mam elektryczny Medela swing. Uratował mnie przy nawale i przy kilku zastojach. W szpitalu zaraz.po porodzie był niezastąpiony w rozkręceniu laktacji. Często dziewczyny mówią że można dokupić.z dnia na dzień jak będzie potrzebny i nie ma co na zapas wydawać pieniędzy. No u mnie sprawdziło się jednak kupienie na zapas bo miałam ten duży komfort że kiedy stał się nagle potrzebny to mąż nie musiał latać i szukać po sklepach tylko miałam laktator przy sobie, umyty gotowy do użycia. I kupiłam w promocji akurat także jak.sie odpowiednio wcześnie zacznie szukać to można cos zaoszczędzić 😆
    Ręcznego nie brałam pod uwagę bo uważam że to katorga ALE są osoby którym się sprawdził i czasem lepiej niż elektryczny nawet.
    Zastanów się jak wyobrazasz sobie życie po porodzie... Jeśli zakładasz wyjścia bez dziecka i przede wszystkim planujesz karmić piersią no to warto zainwestować w coś lepszego bo to wtedy dłuższa przygoda.

Z kategorii must have to u nas niania elektroniczna. Używamy od 3 lat dzień w dzień. Mieszkamy w 2-pokojowym mieszkaniu na razie więc metraż mały ale u nas bardzo.sie sprawdziła. Synek wieczorem idzie spać w sypialni a my w salonie zawsze słyszymy jak się wybudzi jak.sobie jeszcze siedzimy.

A.nie przepraszam pytanie było o rzeczy które się nie przydały 🙈🙈🙈😆

No to podgrzewacz do butelek i butelki w ogóle bo był 100% cycoholik przez 2,5 roku.
    My właśnie kupowaliśmy z dnia na dzień 😅 Mąż leciał do sklepu jak zaczął się nawał. Chociaż i tak mało w końcu używałam, bo jak zaczęłam czytać, że za dużo ściągać nie można, bo jeszcze bardziej pobudzi się cycki do pracy to zgłupiałam. Nie odczuwałam żadnej ulgi i bałam się, że będzie tylko gorzej, a ja marzyłam tylko o tym żeby mi nie wybuchły 😉 Skończyło się na tym, że siedziałam z kapustą na piersiach i ewentualnie syn mi odciągał. A u nas w domu goście na parterze, bo nawał zaczął się nagle w Wielkanoc 😅 Boże, jak sobie to przypomnę to teraz się śmieję 🤣
    Później laktator zaczęłam używać przy problemach z karmieniem, ale też szybko sie poddałam jak zobaczyłam, że po pół godzinnej sesji ściągnęłam 10ml mleka. Więc właściwie nie wiem czy warto było kupować. Ale leży sobie u mnie w szafie i czeka na trzeciego bąbla.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 21:08

zazu lubi tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Flara Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam laktator elektryczny z medeli, nie pamietam modelu ale raczej z takich podstawowych, bardzo się przydał, bo z 2 tygodnie walczyłam nim córka przestawiła się na pierś w pełni.
    Podgrzewacza nigdy nie miałam, pomimo ze dziecię czasami było dokarmiane mieszanka albo odciągniętym pokarmem, ale do okazjonalnego karmienia butlą mi wystarczało podgrzanie butelki w garnuszku z ciepła woda.
    Butelek i smoczków tez sporo potrzebowałam, spędziłam tydzień w szpitalu, gdzie dzieć jadł tylko butlę i wygodnie było mieć kilka bo samemu ciężko było je odpowiednio wymyć.
    Kamerka elektryczna u nas się świetnie sprawdziła pomimo małego mieszkania
    Ale dla mnie najważniejsze był monitor oddechu, byłam o wiele spokojniejsza jak go zakupiłam.

Także dużo będzie zależeć od sytuacji i czasami nie warto kupować za dużo na poczatku

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:

Ja przy wyprawce kupiłam laktator ręczny i zupełnie się u mnie nie sprawdził, później kupiłam elektryczny Canpol. Dla mnie był ekstra :)

Nie mogę sobie przypomnieć czy coś się u nas nie przydało 🤔

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Evli o tym laktatorze co piszesz to wlasnie znalazlam 30km od siebie wypożyczanie laktatorów, mozna nawet wypożyczyć detektor tętna, nianie, monitor oddechu ale czad :)

Evli lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ręczny i jak nie umiałam jeszcze przystawić do piersi w pierwszych dobach, to siedziałam i płakałam z tym laktatorem tak mnie ręce bolały od ciskania :/ mąż mi kupił zwykły na szybko, a wcale tani nie był bo chyba 170 zł. Teraz nie kupuje bo nie przewiduje komplikacji przy karmieniu, już mam doświadczenie 1.5 roczne, a na wyjście ściągnę ręcznie jak coś, tym co mam po Ali.

W ogóle, moja córka się odpieluchowała. Ja już wyluzowalam i jej odpuściłam, a ta dziś sama zaczeła wołać i siku i kupę. Przy drugim dziecku dam mu się rozwijać swoim rytmem i ew wspomagać. Przy małej martwiłam się, że nie mówi na 2 latka, teraz gada zdaniami i jest mega mądra i łapie wszystko, i martwiłam się o odpieluchowanie, a wszystko przychodzi tak naturalnej -jest gotowa i to robi. 😊

MomOfBoys, aniołkowa_mama, MartitaS, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Evli Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo ten laktator to jest po prostu cudo, on normalnie masuje piersi i w ogóle go nie słychać :) u mnie bardzo ciezko bylo z jego wypożyczeniem bo wszyscy chcieli akurat TEN model.

Zozo lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to prawda że karmienie jest w głowie. Nastawcie się dobrze, że będziecie karmić (o ile chcecie), w razie czego mąż może kupić laktator na szybko(tylko wybierzcie wcześniej, bo mojemu właśnie wcisnęli ręczny), w razie czego polecam skorzystanie z doradczyni laktacyjnej w szpitalu, mi uratowała kp, położne nie pomagały tylko dawały małej sutka na chama do buzi, smarowały mi glukoza i cuda wianki, przyszła cdl, widziała, że mam baby blues i przez to się blokuje, porozmawiała ze mną, pokazała jak prawidłowo przystawić, i następnego dnia jak tylko wyszłam do domu, to nagle zaczęłam prawidłowo przystawiać i karmić ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 21:18

zazu lubi tę wiadomość

• Evli Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w PL w szpitalu nie ma laktatorów, trzeba mieć swój?

Ja mam nadzieje że będzie mi dane tym razem karmić bo jak sobie przypomnę o moich 6 mc ściągania to nie widzę się znowu w tej roli :( A mleka miałam dużo, oddałam ze 20 litrów dla wcześniaków, chociaż dobry uczynek zrobiłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 21:23

megson91, aniołkowa_mama, to_tylko_ja, zazu, agniecha2101 lubią tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałyście 😉 ciężko nadrobić 😋 ja miałam zwykły laktator ręczny i u mnie się sprawdził. Bardzo rzadko był mi potrzebny więc był dla mnie wystarczający. A karmiłam dość długo bo prawie półtora roku 😁

3i499vvjv3ex36x6.png
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo firmy to ja mam laktator Tommee Tippee (był wtedy w jakiejś promocji dlatego mąż go kupił). Głośny jak cholera. Do dziś słyszę to charakterystyczne buczenie 😅

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
‹‹ 302 303 304 305 306 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ