WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 15 marca 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starająca wrote:
    m@rzenie ja również nie czuje ruchów a już 20 tydz.
    Wygląda na to że trzeba uzbroić się w cierpliwość 😋 chociaż to siedzenie w domu nie ułatwia sprawy. Zdecydowanie za dużo czasu na rozmyślania mam 😉

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Hej dziewczyny

Ja się trochę martwię bo piersi mi wróciły do normy w sensie nie bolą już i nie są wrażliwe a jeszcze wczoraj je czułam. Czy to normalne? Co do ruchów to ja też nic nie czuję chociaż jeszcze na to czas ale mimo wszystko tymi cyckami się martwię trochę :(

Moje też już nie są tkliwe, a na pewno nie cały czas. Za to wciąż pozostały powiększone, co całkiem mnie cieszy ;)
    Jeszcze masz czas na ruchy :)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2020, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka02 wrote:
    Moje też już nie są tkliwe, a na pewno nie cały czas. Za to wciąż pozostały powiększone, co całkiem mnie cieszy ;)
    Jeszcze masz czas na ruchy :)

Co do ruchów to ja wiem że czas ale ten brak cyckowy mnie jakoś zmartwił dziś. Nie wiem może już świruje

• Zozo Autorytet

Wysłany: 15 marca 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Hej dziewczyny

Ja się trochę martwię bo piersi mi wróciły do normy w sensie nie bolą już i nie są wrażliwe a jeszcze wczoraj je czułam. Czy to normalne? Co do ruchów to ja też nic nie czuję chociaż jeszcze na to czas ale mimo wszystko tymi cyckami się martwię trochę :(

Nie martw się, calkiem normalne to. Ja tez mialam niedawno faze bo mnie nie bolaly i opadły hehe mysle co one sie zmniejszyły :D ale spowrotem sie powiększyły nawet bardziej znow i czasem bola a czasem nie. :)

Iskierka87 lubi tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 15 marca 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja marzę o tym żeby moje piersi się zmniejszyły 😉 zawsze miałam duże a w ciąży urosły jeszcze bardziej. Po porodzie to będę musiała na taczkach je wozić chyba 🤪

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    Nie martw się, calkiem normalne to. Ja tez mialam niedawno faze bo mnie nie bolaly i opadły hehe mysle co one sie zmniejszyły :D ale spowrotem sie powiększyły nawet bardziej znow i czasem bola a czasem nie. :)

Dziękuję uspokoiłaś mnie troszkę 🙂 We wtorek mam wizytę jeśli do niej dojdzie i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.

Zozo lubi tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 15 marca 2020, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do piersi to w ciazy moga sie zmieniac i rozmiarem i napieciem i w odczuciach w jedna i druga strone i to jest ok. Brodawek najlepiej nie ruszac, nie smarowac, nie hartowac, no nie ruszac. Co sie zluszczy to zluszczy, co peknie teraz to bedzie mniej pekac potem. Poczatek karmienia dla zdecydowanek wiekszosci bedzie bolesnym doswiadczeniem, ale im bardziej piersi zostawimy w spokoju, tym szybciej same sie ogarna i przestana bolec :)

Co do wyczuwania dziecka po jednej stronie to jest ok. Czujemy czyli sie rusza, nie musi tam noe wiadomo jakich tancow odstawiac. Inna sprawa, ze czasmi po prpstu lepiej czujemy w danym miejscu niz w innym. Jak nas dziecko kopie po jelitach to my tego nie poczujemy :)

Ja juz czuje malucha co rano w lozku i pod prysznicem. A potem juz nie. Widac jak ja zaczynam chodzic to maluch idzie spac ;) ale generalnie wiekszosc z nas poczuje ruchy do skonczonego 22 tc, a te co maja lozysko z przodu najdalej do skonczonego 26 tc. Wiec jeszcze spokojnie.

Co do ciuszkow to moja gwiazda sie urodzila dluga na 54 cm, ale byla tak chudzitka, ze dokupilam jej 3 zestawy w rozmiarze 50, co nosila na zmiane z 56 pierwsze 2 tygodnie, potem 56 nosila do konca 3 mc, 62 nosila niecale 3 tygodnie, potem 68 jakies 3 mc, no i tak o... z kolei np. Moj bratanek juz tydzien po porodzie nosil 62, kolejne 2 tygodnie potem 68, po kolejnych 2 mc 74 i na tym rozmiarze zatrzymal soe dluzej. Tak samo moja ulewala na potege i czasem wymagala przebrania i nascie razy DZIENNIE, z kolei bratanek nieulewajacy, sporadycznie cos mu z pieluchy uciekly, ale gdyby nie estetyka rodzicow to moglby chodzic w jednym zestawie i z 3 dni. Do czego zmierzam - dzieci sa rozne. Ja uwazam ze dobrze jest kupic sobie po 5 kompletow z 56 i 62 i jak juz pozna sie malego czlowieka to dokupywac wiecej :) polecam tez te najmniejsze ciuszki kupowac izywane. Prawda jest taka, ze maluchy tak szybko z nich wyrastaja, ze wygladaja jak nowe zazwyczaj. I latem i tak pewnie przez wiekszosc czasu nasze maluchy beda w samej pieluszce lub bodziaku, patrzac po temperaturach w sierpniu w ostatnich latach.

ewa.katarzyna, Iskierka87, Kindoll, MartitaS, agniecha2101 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2020, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Tym_janek piszesz żeby nie smarować i nie dotykać wgl a ja codziennie po prysznicu smaruje całe piersi i brzuch balsamem nawilżającym bo mnie strasznie skóra swędzi. Czuję jakby się napinała i aż piecze czasem dlatego smaruje bo wtedy jest lepiej.

Dziś miałam paskudne sny i mam tylko nadzieję że nie mają znaczenia w przyszłość

• Flara Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Kurcze Tym_janek pisze żeby nie smarować i nie dotykać wgl a ja codziennie po prysznicu smaruje całe piersi i brzuch balsamem nawilżającym bo mnie strasznie skóra swędzi. Czuję jakby się napinała i aż piecze czasem dlatego smaruje bo wtedy jest lepiej.

Dziś miałam paskudne sny i mam tylko nadzieję że nie mają znaczenia w przyszłość

Spokojnie Tym_janek pisze o samych brodawkami. Po za tym jak podczas smarowania brzucha i piersi, posmaruje ci się tez przy okazji brodawka to nic się nie stanie, ale i tak nie da jej się przygotować i jakoś zahartować przed tym co je czeka :)

Ja też smaruje brzuch i boczki po prysznicu bo mnie po prostu ciało swędzi, już nawet nie chodzi o rozstępy bo mam wrażenie że jak maja się pojawić to się pojawia tylko właśnie o komfort.
    Cycki dopiero dobijają do rozmiaru mini z mikro więc z nimi żadnego dyskomfortu nie czuje a sutki na tym etapie czasami dziwnie wyglądają :)

U mnie był kryzys brodawkowy gdzieś chyba po 2 / 3 tyg karmienia, zwłaszcza w jednej piersi. Mi pomagała czysta lanolina z medeli (maja taki krem na pękające brodawki w małej tubce, wiec smarowałam, wietrzyłam i zaciskałam zęby za każdym razem jak Dzieć się przyssawał i po tygodniu było lepiej) ale żeby temu zapobiec teraz i tak nic nie możemy zrobić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2020, 06:44

tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

u nas dziś połowa <3 nie wiem kiedy to zleciało

zazu, MartitaS, m@rzenie, Kindoll, Evli, Zozo, Malutka_94, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • zazu Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny... Jestem chora... Ścięło mnie wczoraj po południu nagle 😭
    Gorączki za bardzo nie mam i w sumie tylko gardło mnie boli mocno i mięśnie i taka rozbita jestem. A obudziłam się wczoraj całkiem zdrowa 🤷 (oczywiście pierwsza myśl to 👑 ale poszłam po rozum do głowy i prawdopodobieństwo jest znikome, raczej przeziębienie 🙈 ale człowiek się nakręca przez te sytuacje jednak)

Mała wierci się coraz mocniej, teraz.to już cały dzień co chwilę ja czuję. Wczoraj mój starszak też przyłożył rękę i go kopnęła ale niestety nie zorientował się 😆😆😆

Nadzieja nie odpisałam Ci... Przykro mi że tak z tą pracą teraz wygląda 😑😑😑 ciężki czas... Oby to stosunkowo szybko minęło i życie wróciło do normy... A teraz najważniejsze żebyśmy my i dzieci były zdrowe ...

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymjanek cudownie się Ciebie czyta. Masz wykształcenie medyczne ? Bo nigdzie nie znalazłam tek informacji gdzies mi chyba umknęła. Masz wiedzę i taki dar że jak piszesz post to jest sam konkret. Dziękuję ci że udzielasz się na tym forum, dużo nam to daje. Zdrówka dla Ciebie i dzidzi.

tym_janek lubi tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, nie było mnie tu prawie dwa tygodnie i 40ponad stron do nadrobienia 🙈🙈

Mam pytanie. Czy zapisując się na połówkowe musze powiedzieć, że chce 3D/4D? Bo na internecie przeczytałam, że to zwykle badanie 2D tylko dokładnie mierzą. A już czas najwyższy się zapisać.

Dziś wizyta, trzymajcie kciuki.

• AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tkliwosc piersi jakis czas temu przeszla, maly sie rusza wiec nie ma co sie martwic
    Mam tylko nadzieje ze nie utosna :) w pierwszej ciazy urosly bardzo a potem zostaly mi dwa flaki

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję tymjanek że faktycznie później będzie lepiej bo teraz to sutki tak mi pękają ze trochę się przestraszylam

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszłamamusia wrote:
    O matko, nie było mnie tu prawie dwa tygodnie i 40ponad stron do nadrobienia 🙈🙈

Mam pytanie. Czy zapisując się na połówkowe musze powiedzieć, że chce 3D/4D? Bo na internecie przeczytałam, że to zwykle badanie 2D tylko dokładnie mierzą. A już czas najwyższy się zapisać.

Dziś wizyta, trzymajcie kciuki.
    Wydaje mi się, ze nie trzeba mówić, bo lekarz tylko musi przełączyć na 3D/4D, ale lepiej spytaj, jak się bedziesz zapisywała.
    A ja właśnie mam pytanie do dziewczyn, które robiły 3D/4D w poprzednich ciążach. Czy jest sens robić na połówkowych czy lepiej jeszcze poczekać, żeby dziecko było bardziej kształtne?

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Flara Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet jak wybierzecie 3D to i tak większość badania połówkowego jest przeprowadzana w 2D bo lekarze muszę wymierzyć wszystko, posprawdzać przepływy, komory serca itp.
    Czasem nawet za pomocą 3D nie da się zobaczyć buźki dziecka bo się wtuli w łożysko albo skutecznie będzie się zasłaniać rękami.
    Ale fajny to dodatek. U mnie nie muszę określać jakie chce USG.
    Mi lekarz włącza czasami na zwykłej wizycie, jak widzi ze dziecko fajnie ułożone i coś ciekawego będzie widać.
    Pokazywałem mi np w 3D jak wyglądają plecki i ze ładnie wtedy widać ze nie ma rozszczepu kręgosłupa (ale na zwykłym badaniu tez tą nieprawidłowość lekarz zobaczy)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu mnóstwo zdrowia .. ❤️

Co do pracy to aktualnie mam ja w nosie . Później się będę martwić. Teraz najważniejsze jest bezpieczeństwo Mii i moich najbliższych. Obawiam się , ze może przyjść czas za niedługo , że praca to będzie ostatnia rzecz o jakim nasz kraj będzie myślał ... :(

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2020, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny robiłąm badanie na posiew moczu . i wyszło mi cos takiego :
    Ilość bakteri 10^2 w 1mlmoczu- wynik ujemny
    baanie wykonano z powierzonego materiału

a potem jest tabelka w niej rubryka ORGANIZM
    i tam pisze :
    1.Staphylocococcus spp.-koag.neg.
    2. streptococcus alfa-hemolizujący

z boku sa inne runryki ale nic w nich nie ma napisane .
    wiecie może co to oznacza? TYM_JANEK ratuj :/

• Zozo Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) ja dzisiaj wyjątkowo pospalam do prawie 10, bo rano o 5 wstalam na siku i przysnelam dalej :D

Kciuki za dzisiejsze wizyty, jesli sie odbywają :)

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
‹‹ 492 493 494 495 496 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ