X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja, nic się nie przejmuj, będziesz najlepszą mamą dla swojej córeczki :) Jeśli chodzi o takie techniczne rzeczy to może naprawdę warto poszukać szkoły rodzenia online. Każdy się tego kiedyś uczył, ja też nie zastanawiałam się nad wieloma rzeczami przed pierwszą ciążą.

Polecam elektryczny laktator, z wygody, ale ręcznego też nigdy nie używałam. Odciągnięte mleko można mrozić :)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaG88 u mnie też wychodzi ok 2kg różnicy rano-wieczór.

Dziewczyny mam jeszcze pytanie do tych które były już na połówkowych. W tych parametrach u dziecka ile u Was wynosi cereb? Wlansie zaczęłam moje zdjęcie analizować i tu wychodzi ze 1.81 a to jest równe 17t6d 😞 zaczęłam się stresować bo wdzytskie inne parametry są od 19t2d w górę. 😐 Nic mi lekarz o tym nie mówił... A ja nie sprawdziłam wdzytskiego od razu jak dał mi zdjęcia.
    Z tego co tu czytam to Tymjanek masz jakias większą medyczna wiedzę na ten temat. Możesz mi napisać czy to jest ok czy mam się martwić?
    Hc wynosi 19t3d więc jest w sumie ponad tydzień rozbieżności. Nie wiem ile jest w normie. :/ ale się zestresowałam 😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2020, 14:06

• Starająca Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    A ile masz teraz długość szyjki? Zlecił co czekać do następnej wizyty żeby to sprawdzić czy musisz jakoś szybciej to kontrolować?

A jeśli chodzi o laktator to lepszy ręczny czy elektryczny? I takie odciągnięte mleko jak mamy za dużo to daje się dziecku normalnie z butelki potem? Gdzieś czytałam że jak się nauczy z butelki to potem nie chce cyca?
    Nawet nie dopytalam, mam na następnej wizycie powiedzieć swojej ginekolog.

Jeżeli planujesz tylko karmić piersią i ściągać przy nawale pokarmu czy też pojedyncze porcje jak będziesz chciała gdzieś wyjsc to myślę że warto miec pojedynczy elektryczny laktator.

na samym początku proponować najpierw pierś później butelka.

• Kindoll Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    AgaG88 u mnie też wychodzi ok 2kg różnicy rano-wieczór.

Dziewczyny mam jeszcze pytanie do tych które były już na połówkowych. W tych parametrach u dziecka ile u Was wynosi cereb? Wlansie zaczęłam moje zdjęcie analizować i tu wychodzi ze 1.81 a to jest równe 17t6d 😞 zaczęłam się stresować bo wdzytskie inne parametry są od 19t2d w górę. 😐 Nic mi lekarz o tym nie mówił... A ja nie sprawdziłam wdzytskiego od razu jak dał mi zdjęcia.
    Z tego co tu czytam to Tymjanek masz jakias większą medyczna wiedzę na ten temat. Możesz mi napisać czy to jest ok czy mam się martwić?
    Hc wynosi 19t3d więc jest w sumie ponad tydzień rozbieżności. Nie wiem ile jest w normie. :/ ale się zestresowałam 😭

Ja mam podobnie, cereb (móżdżek) jest o ok tydzień mniejszy, niż reszta wymiarów. Tez mnie to zestresowało, zapisałam sobie pytanie o to do lekarza na kolejnej wizycie. Pocieszam się jednak, bo na połówkowych obok wymiarów mam jakby widełka (taki pasek z zaznaczonym środkiem i wynikiem dzidzi) i jest napisane, że 52,8%, czyli podobnie jak w reszcie wymiarów, więc jakby w środku normy 🤷‍♀️

ckai3e3kbk0ms415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cereb ma 1.86 jak na 18+2, inne wymiary mialam miedzy 19+4 a 20+0 🤔 lekarz nie mowil, ze cos jest nie tak tylko za mała jest w pelni zdrowa wiec nawet sie nie wczytywał glebiej w te papiery

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2020, 15:47

Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość

• Kindoll Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Generalnie moje połówkowe robił podobno najlepszy lekarz od usg w mieście, przy okazji ordynator oddziału patologii ciąży, człowiek o którym mówią, ze „widzi to czego inni nie widzą”, więc skoro powiedział, że jest ok to trzymam się tego, ze jest ok. 🙏

ckai3e3kbk0ms415.png
  • Kindoll Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Także dziewczyny, skoro kilka z nas tak ma i lekarze nie powiedzieli, że coś jest nie tak, wiec wszystko jest w porządku i nie analizujemy same wyników :)

Mildred lubi tę wiadomość

ckai3e3kbk0ms415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindoll wrote:
    Także dziewczyny, skoro kilka z nas tak ma i lekarze nie powiedzieli, że coś jest nie tak, wiec wszystko jest w porządku i nie analizujemy same wyników :)

Tez tak mysle, moglam nie sprawdzac po tym poscie, bo teraz tez zaczelam sie nad tym zastanawiac 😅
    Edit: ale tak czytam, ze do 14 dni jak jest roznica w wymiarach to nie ma podstaw do tego zeby sie martwic 🤷🏼‍♀️ U mnie hc na 19+4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2020, 16:12

Kindoll lubi tę wiadomość

• Flara Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak samo jak nikt z nas nie jest idealnie w wymiar, każda ma iinna długość rak, nóg i cycków :) tak i nasze dzieci maja części ciała nie idealnie równe.
    Jak by coś było po za norma dla tego wieku to na pewno lekarze by was o tym poinformowali.

Kindoll lubi tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy już po połówkowych 🙂 potwierdzona zdrowa córeczka 😍😍😍 waży 489 gram, wszystkie narządy prawidłowe 🙂 kocham te moje małe stópki 😍😍😍

Evli, MartitaS, Nadzieja777, Kindoll, to_tylko_ja, Mirabelka02, Iskierka87, Bela, m@rzenie, Mamuśka☺️, Kropka4, Zozo, Malutka_94, darkestfear, ticia9, megson91, Niki345, YoYo85, aniołkowa_mama, Madzko, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, to moja jakaś malizna, bo tydzień temu na połówkowych miała 400 g. Tak, wiem, każde dziecko rozwija się już w swoim tempie, ale matka to matka, zawsze sie czymś zamartwia.

Dziewczyny, czekam na wizytę. Szykowałam się cały dzień, prawie jak na randkę. W końcu cisza i spokój, nikt mnie nie dotyka i nie woła co 5 minut "mamuś". Dawno sie tak nie cieszyłam z obsuwy czasowej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2020, 16:52

megson91 lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka ja bym się nie przejmowała, że mała jest drobniejsza. Ja w drugiej ciąży nastawiałam się na małe dziecko, jeszcze do tego miała urodzić się dużo przed terminem a wyszło że urodziłam w 41 tygodniu klocuszka 3700 prawie 😉

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też mąż zaczął czytać ze do 14 dni jest ok. Ja też mam z boku widełki i jest w tej normie ale w dolnej granicy a reszta w górnej. Mam nadzieję że faktycznie to nic złego.
    Zastanawiam się bo mam możliwość pójścia również w ramach pakietu na połówkowe i to miałam tak awaryjnie gdyby teraz było coś nie tak. Miałam zrezygnować z tej wizyty ale teraz się zastaniwm bo jest ona za 10 dni więc miałabym porównanie cgzy ten móżdżek rośnie. Jak myślicie, warto pójść? Czy już nie ryzykować chodzeniem po lekarzach w czasie epidemi.?

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po połówkowych 420 gram zdrowego chłopca ! ☺😍❤ w końcu znamy płeć, bezwstydnik pierwsze co pokazał to siusiaka i Pani Doktor od razu pytała czy płeć znana 😂 ale rośnie uparciuch po tacie bo nie chciał pokazać buźki i Pani Doktor co chwile szturchała brzuch ale nic to nie dało i musiałam się przewracac na lewy a później na prawy bok i w końcu się udało ☺ jeszcze podczas badania miał czkawkę. Wszystkie narządy w normie 😊

Evli, Zozo, Iskierka87, Mamuśka☺️, Kindoll, Malutka_94, Mirabelka02, ticia9, Bela, megson91, m@rzenie, Nadzieja777, YoYo85, MartitaS, aniołkowa_mama, Madzko, Loczek:), to_tylko_ja, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, super wiadomości:)
    Ja też po wizycie, wszystko dobrze, mała waży 500 g. I okazało się, że mój lekarz dobrze zna mojego szefa ;)

Kindoll, ticia9, megson91, m@rzenie, Kropka4, Niki345, YoYo85, MartitaS, aniołkowa_mama, Starająca, Evli, Malutka_94, to_tylko_ja, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś kupiłam trochę rzeczy na necie z wyprawki bo chce dozowac wydatki oraz na spokojnie kompletowac bo jak Nadzieja czuje się w tym zagubiona... Jakie chusteczki, jakie pampersy itp te decyzję zajmują mi dużo czasu.

Dziś kupilam:

Wanienka składana,
    Waciki do uszu dla dzieci,
    Wkładki laktacyjne,
    Przewijak i poszewki dwie na niego,
    Laktator elektryczny - używany - dla mnie nowy za drogi
    Butelka nowa do laktatora,
    Szczotki do mycia butelek,
    Grzebyk i Szczotka do włosów,
    Smoczki 2 szt,
    Karuzela do łóżeczka,
    Pieluszki musinowe 3 szt,
    Gruszka do kataru.

To dopiero kropla ale powoli do przodu...

Kolejne zakupy to katarek do odkurzacza, pampersy, husteczki, oliwki do skóry i kąpieli i proszek do prania dla dzieci, nożyczki dla noworodka, kocyk bambusowe itp... Lista bardzo długa...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2020, 18:15

i_ka, Kagu3, Kropka4, MartitaS, Madzko, Loczek:) lubią tę wiadomość

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • Paulina90 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki glukozy. Oceńcie czy są ok, bo lekarz w czwartek . Na czczo 78 po godzinie 83 a po dwóch 70

*Jajowody drożne
    * Nasienie męża ok
    * Moje wyniki też ok

19.11.2019 pierwsza IUI :-)w4squgpj6eja2r1h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria, super.
    Ja dziś usiądę i przeanalizuje wydatki, Święta już mam ogarnięte finansowo, policzę ile mogę wydać w tym miesiącu na wyprawkę i tez zamówię wanienkę, aspirator fridę, i może już łóżeczko. W Rossmanie kupię kolejna paczkę pampersów i chusteczek. Myślałam że do sierpnia zalapiemy się na promocję w Rossmanie 2+2, ale przez epidemię się na to nie zanosi..

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na kuriera z 5-10-15, miał być po południu, a nie ma do tej pory 😭 jestem ugadana, że zostawi paczkę na schodach a ja ją psikam od razu mediseptem 🙃

Madzko lubi tę wiadomość

• Zozo Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez tak na raty kupuję, chociaz jak bym tak siadała i podliczyła ile wydałam to masakra :D a połowy nawet nie mam :) ale te droższe rzeczy mamy juz ogarnięte . Matko jak ja pomysle ile jeszcze brakuje ze az sama nie wiem za co sie brac :)

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
‹‹ 613 614 615 616 617 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ