X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki86 wrote:
    Ja też jem teraz o wiele więcej niż wcześniej.na początku prawie w ogóle nie tylam,a teraz boje się stawać na wagę 😒 już z tydzień omijam ja szerokim łukiem,bo jak nie widzę ile pokazuje to wydaje mi sie,że jestem chudsza 😂 ale ubrania robią się ciasne,nogi grube. Ja najlepiej czuje się z wagą 48-49 kg i jak przytyje kilka kg to czuję się beznadziejnie 😒 a gdzie tam do końca ciąży. Ale szlaki zostały otwarte,więc ruszam w moje ukochane góry i waga może przystopuje 😉 dziś już byłam na małej przechadzce,leżenie na kocyku na polanie w środku lasu-bajka. Tego mi brakowało najbardziej 🙂

Ale Ci zazdroszczę mieszkania w górach ! 😍 kocham góry i wędrówki po szlakach. Najchętniej co roku bym tam jeździła na wakacje ale mamy z mężem ustalone że co drugi rok morze żeby sobie polezal plackiem na plaży 😂 też lubi góry ale ja bym codziennie chodziła po jakichś szlakach co jemu się niekoniecznie podoba bo wolałaby więcej odpocząć w sumie pracuje fizycznie więc nie ma się co dziwić. Ale marzy mi się wejście na Rysy 😍

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Niki86 Koleżanka

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Ale Ci zazdroszczę mieszkania w górach ! 😍 kocham góry i wędrówki po szlakach. Najchętniej co roku bym tam jeździła na wakacje ale mamy z mężem ustalone że co drugi rok morze żeby sobie polezal plackiem na plaży 😂 też lubi góry ale ja bym codziennie chodziła po jakichś szlakach co jemu się niekoniecznie podoba bo wolałaby więcej odpocząć w sumie pracuje fizycznie więc nie ma się co dziwić. Ale marzy mi się wejście na Rysy 😍

Ja miałam iść w tym roku na Rysy,koscielec,bo w tamtym roku nie zdążyłam. A tu się okazało ,że jestem w ciąży i plany trzeba odłożyć 😂 Ale w sobotę wybieram się na Babią 😉 i moze,jak otworzą tpn to jeszcze zdążę gdzieś wyskoczyć przed porodem . A we wrześniu planujemy już z małym wybrać się na weekend w Tatry 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 00:01

Kropka4 lubi tę wiadomość

5djyflw11ba2jkjl.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zazdroszcze ja raz w życiu byłam w górach i to w czasach szkolnych😣 zawsze mi się marzyło wybrać się w góry później ale jakoś nie dało rady

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uwielbiałam góry, ostatnio w Tatrach byłam w 2016, staraliśmy się raz do roku na jesień wyskoczyć :( później jedna ciąża a teraz drugą i jestem uziemiona,
    Jak córka miała ok 6 miesięcy obawiając się że Tatry to za dużo, pojechaliśmy na tydzień w Bieszczady. Super się chodzi po szlakach z takim maluchem (a jeszcze lepiej jak się go karmi piersią - ciepły prowiant zawsze na miejscu :)
    Później jak podrosła, to nie dawała się wsadzić w nosidło turystyczne więc niestety nawet po lesie było ciężko z nią pochodzić (zwłaszcza że jako niespełna 2 latka uznawała to za najnudniejsze miejsce na ziemi), gdy powoli zaczynało się to zmieniać to nastał czas zarazy, po którym mojego dziecia zapewne siłą z domu nie wyciągnę, bo tak się przyzwyczaiła do spędzania czasu w czterech ścianach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 06:33

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wczoraj byłam na wizycie szyjkowej. Szyjka znowu lekko się skróciła, do tego robi się miękka i mam mieć szew. Ale najpierw muszę poczekać na wynik posiewu i dopiero wtedy na 2-3 dni szpital. Muszę tylko przeleżeć plackiem do momentu założenia szwu. Lekarka pocieszyla mnie, że szew daje możliwość w miarę normalnego funkcjonowania, więc nie mogę się doczekać.
    Zazu, bo Ty masz pessar albo szew nie? I normalnie funkcjonujesz?

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    też kocham góry <3
    mieliśmy 14 maja jechać w Karkonosze, ale z racji sytuacji odwołałam :(

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z racji, że ciąża to mieliśmy nad morze wyskoczyć i chyba nici z wyjazdu 😞

W zeszłym roku byliśmy w Kudowie Zdrój i tam troszkę pochodziliśmy pojechalismy1 też do Czech do skalnego miasta. Piękne miejsce 😍 na pewno syna kiedyś też tam zabiorę, mam nadzieję że będzie zwolennikiem gór 😅 a dwa lata temu byliśmy w Zakopanem to zdobyliśmy Giewont i Kasprowy Wierch, a 4 lata temu poszliśmy na Morskie Oko, ale doliną 5 stawów, byliśmy też w dolinie chochołowskiej i koscieliskie, ach piękne czasy ❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 08:02

mhsvj44jaatf8jcr.png

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ticia9 wrote:
    Hej dziewczyny wczoraj byłam na wizycie szyjkowej. Szyjka znowu lekko się skróciła, do tego robi się miękka i mam mieć szew. Ale najpierw muszę poczekać na wynik posiewu i dopiero wtedy na 2-3 dni szpital. Muszę tylko przeleżeć plackiem do momentu założenia szwu. Lekarka pocieszyla mnie, że szew daje możliwość w miarę normalnego funkcjonowania, więc nie mogę się doczekać.

Uważaj na siebie do momentu założenia szwu 😙

ticia9 lubi tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

• MartitaS Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ticia9 wrote:
    A ile ma teraz szyjka?
    Ja leżałam plackiem 2 tygodnie między połówkowymi, a kontrolą i mimo to trochę się skróciła. Więc od prawie 2 tygodni mam pessar. Mi powiedział, że zaleca się umiarkowany ruch, zaśmiał się, że na razie bez mycia okien i wielkiego sprzątania, bo na to przyjdzie czas po wyjęciu, ale w miarę normalne funkcjonowanie ;)

PS jestem na obciążeniu glukozą, na razie jest lepiej w porównaniu z grudniem. Wtedy myślałam, że zejdę po 30 minutach od wypicia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 08:24

15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
    16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    My z racji, że ciąża to mieliśmy nad morze wyskoczyć i chyba nici z wyjazdu 😞

W zeszłym roku byliśmy w Kudowie Zdrój i tam troszkę pochodziliśmy pojechalismy1 też do Czech do skalnego miasta. Piękne miejsce 😍 na pewno syna kiedyś też tam zabiorę, mam nadzieję że będzie zwolennikiem gór 😅 a dwa lata temu byliśmy w Zakopanem to zdobyliśmy Giewont i Kasprowy Wierch, a 4 lata temu poszliśmy na Morskie Oko, ale doliną 5 stawów, byliśmy też w dolinie chochołowskiej i koscieliskie, ach piękne czasy ❤
    o tak- Kudowa i Skalne Miasto są piękne <3 też będę chciała kiedyś tam wrócić. W przyszłym roku nie ma bata- Młoda w nosidło i lecimy w góry na pewno <3

Kropka4 lubi tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartitaS wrote:
    A ile ma teraz szyjka?
    Ja leżałam plackiem 2 tygodnie między połówkowymi, a kontrolą i mimo to trochę się skróciła. Więc od prawie 2 tygodni mam pessar. Mi powiedział, że zaleca się umiarkowany ruch, zaśmiał się, że na razie bez mycia okien i wielkiego sprzątania, bo na to przyjdzie czas po wyjęciu, ale w miarę normalne funkcjonowanie ;)

PS jestem na obciążeniu glukozą, na razie jest lepiej w porównaniu z grudniem. Wtedy myślałam, że zejdę po 30 minutach od wypicia

Teraz już zeszła do 23mm, a twoja ile ma? Mam nadzieję, że szew ją wyhamuje.

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rodzice mają mieszkanie w Szklarskiej, który kupili pod inwestycje na wynajem. I właśnie ostatni raz byliśmy przed Świętami, 3 dni po tym jak zrobiłam test 😁 miałam plan że w maju pojedziemy znowu, ale już chyba się nie uda. Sama nie wiem, muszę ocenić ryzyko zagrożenia... A Tak my też chociaż 2 razy w roku staramy się w weekend gdzieś wyskoczyć, najbardziej tęsknię za Wrocławiem, chociaż góry też kocham całym sercem 😍
    U nas jeszcze była tradycja wyjazdu co roku do Energylandii. W tamtym roku pojechaliśmy z mężem sami w rocznicę ślubu i w końcu udało nam się przejechać Hyperionem 😍😍😍 mam nadzieję że w przyszłym roku już się uda znowu pojechać :) jak jeszcze nie byłyscie i wszystko się uspokoi to polecam każdemu jeden dzień takiej zabawy :)

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ticia9 wrote:
    Tici na pewno. Moja koleżanka miała szew zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży. W drugiej z rocznym dzieckiem funkcjonowała już w miarę normalnie i bezpiecznie doczekała do terminu :) trzymam kciuki za wyniki posiewu.

Mi w pierwszej ciąży nie założyli szwu, ale chyba dlatego że szyjka była już za krótka w 24 tygodniu, więc 3 miesiące przelezalam plackiem.
    Teraz najbardziej boję się powtórki, bo to z córka jest nierealne, a szwu czy pessara mi nie założą bo mam cały czas źle wyniki posiewow. Więc trzymam się nadziei że w tej ciąży szyjka będzie trzymać

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja już teraz zawsze na widok myszki Minnie będę myśleć o Tobie 😂😁😁

Patrz to:
    97b3f1d916af.jpg

to_tylko_ja, Kropka4 lubią tę wiadomość

oar89n739mpxwn5r.png
  • MartitaS Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ticia9 wrote:
    Na pewno pomoże :)
    Na połówkowym miała 23mm, a 2 tygodnie później niecałe 21mm

15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
    16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz nie kazał mi robić badań przed kolejna wizyta. Jednak i tak zrobiłam bo puchna mi nogi i reka mi drętwiała. Więc zrobiłam d dimery norma do 500 a ja mamą prawie 800.
    W morfoligi mam w dolnej granicy hemoglobine, Erytrocyty poniżej a w moczu wyszedł mi ślad ketonów i nieliczne kryształy szczawianu wapnia.
    Czy to jest coś złego co mi powychodziło? Nie chciałam mówić lekarce o tych badaniach skoro mi nie kazała tylko dla siebie skontrolowac ale teraz to już sama nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2020, 08:54

• AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy 27 kwietnia jechac nad morze Też nici z wyjazdu Ale dziewczymy bardzo marzy mi sie gdzies pojechac choc na 2-3 dni. Ciekawe kiedy to będzie możliwe :(
    Na jesień z takim maluchem bede sie bala chyba wiec dopiero kolejna wiosna? :(

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartitaS, Mała_Gwiazdka dziękuję za podniesienie na duchu❤ Właśnie z córką też leżałam plackiem, a teraz nie wyobrażam sobie. Liczę, że wszystko będzie dobrze.

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • Agnessa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka, powiedz na wszelki wypadek. Myślę, że mądry lekarz się nie obrazi.
    D dimery w ciąży mogą być podwyższone tak po prostu, hemoglobina - ostatnio lekarz mi mówił, że tak długo jak jest dwucyfrowa, w ciąży jest ok.

Powiedz, że się średnio czułaś i dlatego zrobiłaś badania. Lepiej dmuchać na zimne.

8p3os65geldj0vib.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaAgnieszka1989 wrote:
    My mieliśmy 27 kwietnia jechac nad morze Też nici z wyjazdu Ale dziewczymy bardzo marzy mi sie gdzies pojechac choc na 2-3 dni. Ciekawe kiedy to będzie możliwe :(
    Na jesień z takim maluchem bede sie bala chyba wiec dopiero kolejna wiosna? :(

W sumie wszystko zależy od dziecka i tego gdzie chcecie jechać i co na tym wyjeździe robić :)
    U nas jednak pierwsze 2 -3 miesiące były raczej ciężkie, problemy z laktacja, później kolki i ogólne poddenerwowanie małej, źle znosiła zmiany nawet drobne i stres dnia odreagowywała płaczem wieczorami.
    Nawet wylaczylismy tykająca zegar w salonie bo wszystkie takie dźwięki odbijały się na niej wieczorami.

Ale później było super i w pierwszym roku jej życia często wyjeżdżaliśmy to do rodziny to właśnie w Bieszczady pochodzić na szlakach, byliśmy tez w Budapeszcie samolotem (taki test jak sobie radzi :)) i na Majorce.
    Później jak zaczęła zlobek, zaczęła chorować i nas uziemiło :(

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ