X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Flara, super zestawienie. Ja mam ten klasyczny bawełniany z colorstories i jest ciepły, lubię go. A bambus ma to do siebie, że jednak chłodzi, jak zarzucałam w zimie na siebie ten kocyk bambusowy to robiło mi się jeszcze bardziej zimno, dopiero po czasie robiło się ciepło, ale nigdy gorąco. Zresztą takie tkane kocyki mają jednak te "dziury" i przepuszczają powietrze.
    Zachęciłaś mnie do kupna takiego kocyka z tiny star, tylko chyba już takiego nie produkują, są jedynie wersje bawełna wafel.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2020, 21:17

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2020, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz racje z tym bambusem, zwłaszcza tym grubszym tkanym, ja właśnie jakoś mięty nie poczułam, chociaż wizualnie śliczny.
    Właśnie przed chwilą weszłam na stronę tiny star i tez widzę że ich nie ma. A ta część z welurem bardzo przyjemna, mam wrażenie że taka milsza nawet niż bawełna, cieplutka i nam świetnie się w tych pierwszych miesiącach sprawdził, dodatkowo nic po nim zużycia nie widać. Ta cześć z materiałem wafel znowu szorstka bardziej, wiec jak dla mnie to on jednostronny jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2020, 22:36

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2020, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podajcie swoje wizyty, bo pusto nam się robi 😆 jutro powpisuję 💪
    To był dobry dzień. Byliśmy jeszcze na polach Grunwaldzkich, mamy do nich zaledwie 20 km, a byliśmy pierwszy raz

• AgaG88 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2020, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę trzymajcie kciuki za moją jutrzejsza wizytę! Na szczęście idę rano na 10. Bardzo się stresuję, żeby długość szyjki była ok bo brzuch coraz częściej się napina mimo leków :/ i żeby malutka ładnie przybrała. Ciężko mi będzie zasnąć....chyba nawet na I prenatalnych nie miałam takiego stresu :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2020, 00:00

w4sqqqmzkt8w1t59.png
    f2wlanlikcvz92zp.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki Aga, będzie dobrze! Lekarz pewnie znajdzie rozwiązanie na Twoją sytuację, bądź dobrej myśli. Ściągnij dobre rzeczy dobrymi myślami :)

Ja mam kolejną wizytę 23 czerwca :)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga masz fajnie, rano wizyta . Ja muszę czekać cały dzień pewnie będzie się dłużył..Jutro idę na pedi jakoś muszę sobie zorganizować czas żeby szybciej leciało. Jak myślicie robić hybrydę na stopach czy lepiej odżywka ?

Kagu
    USG III trymestru mam 16.06.

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizyte o 10.30, ale tylko z polozna, badania krwi I pomiarow cisnienia itp. Dzis bylam na usg i nic nie zmienilo sie na gorsze wiec tym sie ciesze, malemu wyliczyli wage 844g, ale rosnie. Nastepne usg 18.06 tylko nie pamietam godziny, maja przyslac jeszcze list potwierdzajacy🙂

Evli lubi tę wiadomość

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kocyków to ja mysle, ze warto kupić jeden/dwa bawełniany i jeden/dwa otulacz muślinowy/bambusowy i zobaczyc co pasuje maluchowi. Moja corka np. Jako maluszek uwielbiala czuc ciezar kocyka na sobie, wiec otulacze nie wchodzily w gre, spowijanie tez sie nie podobalo, ale jak bawelniany kocyk sie zlozylo na pol i tak polozylo na niej to bylo super 🤷🏼‍♀️ z wiekiem sie pozmienialo i teraz tylko lekkie kolderki albo otulacze wlasnie sa akceptowalne. Do pierwszych urodzin, ważne tylko jest aby to pod czym/w czym dziecko spi w nocy (czy bez stalego nadzoru rodzica) przepuszczalo powietrze. Wiec albo z dziurkami albo przykladamy buzie do materialu i sami sprawdzamy czy da sie tak oddychac - to tak w ramach profilaktyki SIDS.
    W ramach roziwania wątpliwości, spowijanie nie rozwiązuje kwestii moro. Badania wskazuja, ze spowijanie wydluza okres czasu jak dlugo odruch moro wystepuje. Wiec albo przyjmujemy taktyke zaciskania zebow przez zaluzmy 5 dni, bez spowijania i wyznawania zasady "sen jest dla slabych", albo spowijamy, nie ma dramatu ale trwa to hipotetyczne 2 tygodnie. Jednostki czasu podaje z kapelusza, bo nie pamientam jak to statystycznie realnie wyglada, ale chodzi o idee. Moja panna nie lubila spowijania i bylo ciezko, ale rzeczywiscie szybko jej ten odruch moro zaniknal, wiec moze mielismy szczescie a moze statystyka tym razem nie klamie ;)

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Flara Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 04:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też właśnie czytałam o tym że spowijanie może wydłużyć trwanie odruchu moro i u nas właśnie odruch moro trwał długo (chociaż jak zawsze w takich przypadkach ciężko teraz powiedzieć ile by trwał gdyby spowijania nie było).

Dodatkowo spowijanie przez to że ogranicza do minimum ruchy ramion, może powodować że nawet jak odruch moro zaniknie to dziecko i tak będzie się wybudzać przy ruchu rąk.
    U nas jednak plusów było dużo a sen dla mnie bezcenny więc trochę to trwało nim zrezygnowaliśmy z tulika :)

A jeszcze co do kocyka, to mieliśmy etap że córka usypiała łatwo na rękach, jednak odłożenie jej graniczyło z cudem i jak tylko dotknęła głową do materacyka w kołysce następowało przebudzenie.
    Nas wtedy uratował właśnie kocyk welurowy, i pod koniec karmienia jak już widziałam że zasypia, podkładałam jej go pod głowę i razem z tym kocykiem odkładałam do kołyski a rogi wkładałam pod materacyk (żeby właśnie nie było luźnego materiału pod buźka).
    Wiec jak faktura się nie zmieniała po odłożeniu i ciepełko też było bez zmian to i odłożyć można było bez przeszkód, ale działało tylko z tym jednym welurowym :)

tym_janek lubi tę wiadomość

• Flara Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 04:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już drugi dzień budzę się nad ranem (bo mi gorąco, duszno, pic się chce i sikać jednocześnie :( i nie śpię a później chodzę jak zombi i warczę.
    Dobrze że wczoraj w garmażeryjnym zaopatrzyłam się w krokiety na dziś, to obiad z głowy (jakoś dalej po powrocie jestem obiadowo nieogarnięta) i na drzemkę pójdę razem z córą.
    Wizytę mam dziś ale po południu, obstawiam że będzie usg 3 trymestru, bo na poprzedniej akurat usg nie miałam.

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmartwiłyście mnie tym kocykiem bambusowym. Jak przyjedzie ten co zamówiłam to go przetestuje. Niby ma właściwości termoregulacyjne i nie ma przegrzewać ale trzymać ciepło.. . No zobaczymy jaki będzie. W 50% jest z bambusa, a w 50% z bawełny więc może nie będzie taki zły?

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• ticia9 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kocyków ja kupiłam z Lullalove otulacz mgiełka z bambusa i jest super, cienki i bardzo miły w dotyku.
    ef06d3295668.jpg

Kagu u mnie wizyta 8 czerwca usg 3 trymestru.

Asasa, Kropka4, Bela, agniecha2101 lubią tę wiadomość

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, ja ten bambusowy używałam często, bo moja córka nie lubiała mieć gorąco, także był idealny. A w sumie jeszcze częściej wystarczała pielucha bambusowa zamiast kocyka.
    Flara u mnie z odkładaniem było tak samo, a że córka jest zimowa, w domu nie grzaliśmy jakoś bardzo to spała w rożku i w tym rożku ją karmiłam żeby potem bez problemu móc ją odłożyć.

Też mam dzisiaj wizytę z usg III trymestru ale dopiero o 17. AgaG ostatnio też miałyśmy razem wizytę, ciekawa jestem czy następną też będziemy mieć razem ;-)

AgaG88 lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty 😁
    Kagu mi wpisz wizytę na 10 czerwca...

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu wpisz mi proszę USG 3 trymestru na 10 czerwca i zwykłą wizytę na 15.

Mi włączył się chyba syndrom wicia gniazda. Wczoraj nadrobiłam sprzątanie w sypialni, łącznie z ubraniami i zakamarkami które omijam kiedy mam lenia 😉 wygospodarowalam dodatkowa półkę dla malutkiej. Jutro kurier powinien przywieźć ubranka, jestem podjarana jak dzieciak czekający na mikołaja 😂😂😂

Madzko lubi tę wiadomość

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kolejna wizytę mam 25.06. Dziewczyny, a który termin porodu bierzecie bardzie pod uwagę z om czy z usg? Bo mi na usg III trymestru zmienił się na 31.07, czyli tydzień wcześniej.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • polin Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wełniane 2 kocyki robione prze moją mamę - jeden jest dodatkowo podszyty bawełną, mam też kocyk akrylowy z pluszem, muszę też poszukać z minky -nie pamiętam czy go wydawałam.
    Chust bambusowych mam kilka one mi się latem podczas karmienia fajnie sprawdzały do okrycia mnie i młodej podczas karmienia publicznego - w restauracji czy parku albo w zoo:) Nie nagrzewały jeszcze bardziej przy temp. po 30 i więcej stopni, młoda była odizolowana od bodźców wzrokowych więc nie denerwowała się podczas karmienia no i ja byłam okryta i piersią nie świeciłam:)

U nas młoda chwilowo nazywa się Matylda, zobaczymy czy tak zostanie.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i_ka wrote:
    Ja kolejna wizytę mam 25.06. Dziewczyny, a który termin porodu bierzecie bardzie pod uwagę z om czy z usg? Bo mi na usg III trymestru zmienił się na 31.07, czyli tydzień wcześniej.
    Na tym etapie nie bierze się pod uwagę już terminu z USG, tylko OM. Na usg I trymestru jedynie sprawdza się termin i jeśli różni się więcej niż 2 tygodnie (tydzień? nie pamiętam dokładnie) od terminu z OM to zmienia się termin porodu na ten z USG i to jest ostateczny wiążący termin. A później już USG nie jest ważne, bo każde dziecko rośnie w swoim tempie.

pati_zuzia83, tym_janek lubią tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i_ka wrote:

W Uk jesli jest 5 dni lub wiecej roznicy miedzy terminem z OM a pierwszym usg prenatalnym to przyjmuja z usg i pozniej tylko tego sie trzymaja do konca. Inaczej chyba nie wychwycili by anomali w rozwoju dziecka jesli chodzi o rozmiar wszystkiego, tak mi kiedys przy pierwszym dziecku mowili, ale nie wiem jakiej zasady trzymaja sie w Pl😊

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    U nas pogoda się popsuła, więc dziś w domu, ale przynajmniej mam wenę do nauki bo słońce nie kusi :p

Ticia, piękny ten otulacz. Ja mam mnóstwo kocyków po Ali i chyba nic nie będę kupować oprócz kompletu do wózka, ale jakbym miała kupić, to taki 😉

Dokładnie, teraz już nie patrzymy na termin z USG, trzymamy się tego maks z badania pierwszego trymestru.

Powodzenia na wizytach ✊

‹‹ 878 879 880 881 882 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ