X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    O 17.40 dopiero, więc cały dzień czekania przede mną jeszcze 🤪

No to jeszcze troszke a kiedy ostatnią wizytę miałaś?

• Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2020, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    O 17.40 dopiero, więc cały dzień czekania przede mną jeszcze 🤪
    Zwykłą wizytę czy USG 3 trymestru? My mamy dzisiaj na 18:00 USG 3 trymestru... Nie mogę się doczekać ☺️ tylko jak tu cały dzień wytrzymać.. teraz wracamy z laboratorium bo w poniedziałek mam wizytę u mojej lekarki. Naogladam się tego mojego skarba malutkiego ❤️❤️❤️

m@rzenie lubi tę wiadomość

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję oficjalnie że staje się 🐖🐖🐖 +10kg. Dzis 86kg..Dobije do 90 napewno 🤦‍♀️ Dobrze że jestem wysoka, no ale wielka się robię 🙈

megson91 lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • madu Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEj dziewczyny, podczytuję Was ale jakoś nie mam kiedy pisać. Generalnie albo niemoc, albo "tysiąc pięćset pytań do" i zamiast myśleć o wyprawce to muszę się zastanawiać skąd się biorą wije, tornada, chmury itp...- czyli niech żyją 4, 5 latki, którym się buzia nie zamyka;)

Kagu czytałam o bólu brzucha i pępku - nie chciałam nic wczoraj pisać, bo sama dziś miałam wizytę u fizjoterapeuty w tej sprawie. Dostałam zalecenie zrobienia usg powłok brzusznych, żeby sprawdzić co i jak i taśmy na brzuch żeby trzymały mięśnie. No i ćwiczenia odciążające środek brzucha. Ja sie dorobiłam tej kontuzji prawdopodobnie po tym jak półtora tygodnia temu podniosłam syna (16kg), w takim zrywie, bez kontroli mięśni brzucha i dna miednicy i prawdopodobnie coś tam się przepuklinowego zaczyna dziać.
    I w ogóle polecam wizytę u fizjoterapeuty uroginekologicznego - takie cuda mi dziś robiła z brzuchem i plecami że mało nie zasnęłąm ;)

Zazdroszczę morza <3 Też bym chciała. Mój jednak nieprzebłagany, a ja w lesie z jakimikolwiek przygotowaniami .

A tu dziś początek 32 tygodnia i tak na prawdę za 6 tygodni początek 38 więc....można rodzić!!! Ja generalnie bardzo słabo się czuję, przez to że <dzis się dowiedziałam> mam mocno pospinane wszystkie mięśnie brzucha i pleców. Więc jak się cieszę z kopniaków i ostatnich tygodni bycia mamą jedynaka, tak już nie moge się doczekać jak ten słodki ciężar pójdzie precz ;) A jest co tracić bo jest mnie już 18 kg więcej - co lepsze nie wiem gdzie to poszło bo mieszczę się we wszystkie ciuchy sprzed ciąży oczywiście prócz spodni - a brzuch w opinii innych to tak na 6 miesiąc wygląda, i się ludzie dziwią, że to już początek 8.

Spokojnego dnia<3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 10:59

Kagu3 lubi tę wiadomość

21.10.2015 Leon <3
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dzisiaj wizytę kontrolną u dentysty... trochę mnie zaczyna łapać stres, choć mam wrażenie że pewnie bez zdjęcia i tak nic nie zrobi

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnią wizytę miałam 4 tygodnie temu. Do końca nie jestem pewna czy się w ogóle ta dzisiejsza odbędzie bo mój doktorek pracuje w jednoimiennym i kazali im pozamykać prywatne gabinety. Na ostatniej wizycie mówił, że będzie walczył o to żeby go nie zamknęli. No i tak sobie myślę że gdyby mu się nie udało to chyba by mnie poinformował, że wizyta nieaktualna 🤔
    Myślę że jeśli się odbędzie to będę miała USG 3 trymestru, bo mój doktorek ma te certyfikaty to zawsze on mi robi 😉

Loczek:) lubi tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Ja ostatnią wizytę miałam 4 tygodnie temu. Do końca nie jestem pewna czy się w ogóle ta dzisiejsza odbędzie bo mój doktorek pracuje w jednoimiennym i kazali im pozamykać prywatne gabinety. Na ostatniej wizycie mówił, że będzie walczył o to żeby go nie zamknęli. No i tak sobie myślę że gdyby mu się nie udało to chyba by mnie poinformował, że wizyta nieaktualna 🤔
    Myślę że jeśli się odbędzie to będę miała USG 3 trymestru, bo mój doktorek ma te certyfikaty to zawsze on mi robi 😉
    Trzymam kciuki żeby się odbyła i oczywiście żeby wszystko było ok z dzieckiem ☺️ do mnie na szczęście wczoraj dzwonili i potwierdzili wizytę. Widzę że między naszymi maluchami jest tylko kilka dni różnicy. Będę później porównywać 😂

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jeżeli chodzi o położne i ich wizyty to jestem z tych dziwnych, bo jakoś nie odczuwam potrzeby takich odwiedzin. W pierwszej ciąży położną wybrałam po porodzie, jak zgłaszałam córkę w przychodni. O ile się nie mylę to ma obowiązek przyjść minimum raz i po tych jednych odwiedzinach stwierdziłam że więcej mi nie potrzeba i się rozstaliśmy,
    Teraz zrobię tak samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 11:33

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za kciuki 😘 Loczek zobaczymy czy duże nasze maluchy już są 😁 ja ostatnią wagę małej to mam z 20 tygodnia to nie wiem nawet ile się spodziewać 🤔

3i499vvjv3ex36x6.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara u nas w szpitalu trzeba było podać dane położnej w szpitalu przy wypisie. JA osobicie też nie czuję potrzeby żeby do mnie ktokolwiek przychodził no ale chyba nie uniknę kontaktu z jakąś.

Zwykle w przychodniach rejonowych poz można dostać kontakt do położnej środowiskowej. Genaralnie takie wizyty po porodzie polegają na ważeniu dziecka, odpowiedzi na pytania jeśli jakieś mamy i ogólnie do rozwiania wszelkich wątpliwości. Mojemu synowi długo nie odpadał kikut bo jakieś 8 tygodni, więc mnie akurat wizyty były na rękę, bo co tydzień położna kontrolowała nam ten pępek i przynajmniej nie musiałam się włóczyć po przychodniach z noworodem, także też nie wiadomo, z czym nam się przyjdzie mierzyć po porodzie :) Ale na nfz nie oczekiwałabym fajerwerków od położnej ;)

21.10.2015 Leon <3

Wysłany: 10 czerwca 2020, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenie, moja malutka dwa tygodnie temu miała 1500 gram ale wtedy lekarka mówiła że wagą jest tydzień do przodu. Jeśli tendencja się utrzymuje to spodziewam się jakieś 1800 😉 tylko ja mam cukrzycę ciążowa, niby dieta uregulowałam cukry ale przez ostatnie dwa tygodnie dwa razy zdarzyło mi się przekroczyć normy, sama niby przytyłam przez ten czas tylko 0,5 kg, od początku ciąży 6 kg ale trochę się cykam czy nie tuczę małej... I dlatego też cieszę się że łatwo będzie mi porównać wagę do wagi Twojego dziecka 😉

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    Wczoraj wchodziłam późnym wieczorem a dziś pare stron do nadrobienia:) Nasza druga jest bardzo aktywna ale to dobrze jak tu któraś z was pisała że nawet o majtkach potrafimy pisać na dwie strony🙂

Po pierwsze powodzenia dziewczyny na wizytach ✊✊✊🍀
    Jej m@rzenie tak dawno nie miałaś usg robionego?

Jeśli chodzi o Facebooka mam użytkuje wstawiam zdjęcia, wszystko z umiarem. Mam duża rodzine rozrzuconą po świecie i dzięki fb, messenger, insta, można się komunikować i widzieć co u nich. Tak samo znajomi.

Położnej nie mam jeszcze wybranej z tego co się dowiadywałam ona przychodzi jak już się dzidziuś urodzi i wybierze się dla niego przychodnie i właśnie położna. Pewnie by mi się przydała na początku bo to pierwszy mój dzidziuś ale zobaczymy może uda mi się trafić na kogoś pomocnego.

Kurcze też muszę iść do dentysty🤢 trochę to odwlekam nawet bardzo, boje się😖brr..

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pomiezyli malego wczoraj, choc powinni tylko przeplywy sprawdzic, a za tydzien mialy byc przeplywy plus pomiary. Moze za tydzien nie beda mierzyc tylko zrobia przeplywy🤷‍♀️ waga z wczoraj 901g, ale kazali zignorowac te pomiary, wlasnie dlatego, ze nie powinny byc robione. Pozytywne wiadomosci to takie, ze nie ma zmian na gorsze. Jutro 30 tydzien skonczony wiec juz jestem spokojniejsza, ale mysle, ze uda nam sie wytrzymac do conajmniej 37 tyg🙂 aby maly tylko nie spadl z centyla lub nie zatrzymal sie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 12:49

Evli, Kropka4 lubią tę wiadomość

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela niby miałam USG miesiąc temu ale było takie błyskawiczne bo chciał tylko sprawdzić czy łożysko się podniosło i nie robił żadnych pomiarów 🥴
    Powiedzcie mi skąd się bierze ten stres przed wizytą? 🤪 Przecież teraz już taki bezpieczniejszy okres, ruchy czuję a i tak jakiś taki niepokój przed każdą wizytą odczuwam 🤪

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i_ka wrote:
    Pewnie w mniejszych miejscowościach tak jest, w dużych miastach trochę jest tych położnych i inaczej to funkcjonuje. W każdym razie uspokoilyscie mnie, bo jedna dziewczyna tu pisała, ze była u niej polożna, ze jakiś smoczek od niej dostała i takie tam, wiec pomyślałam, ze moja mnie olewa. Ale widocznie to norma. Ja jakoś nie mam potrzeby, żeby przychodziła teraz, tylko czułam się olana z deczka ;)
    Edit: Na fali dzisiejszego porannego wkur... idę do ZUSu spytać co z kaska, bo w poniedziałek mija kolejny termin, a jeszcze poprzedniego mi nie wypłacili 🤬
    Do tego Hubibo nadal mnie olewa i nie wysłali łóżeczka, w zoraj napisali, ze dzisi wyślą, ale to nie pierwszy raz. Już nawet kiedyś dostałam numer listu przewozowego, tylko, ze okazało się, ze zarejestrowało przesyłkę, ale nie zamówili kuriera, czyli zrobili mnie w ch...
    A potem na 14:30 mam ktg, wiec się trochę uspokoję po dzisiejszych emocjach, jak usłyszę mała. No mam nadzieje, ze będzie ok i się uspokoję.

Serio jeszcze nie masz tego łóżeczka? O bony już myślałam że dawno stoi skręcone. Bombarduj ich telefonami. Jak można tak klienta olewać..🤬

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To po kolei hehe co do fb ja mam i dodaje co jakiś czas zdjęcia bo jak to w naturze człowieka lubię czasem się pochwalić jakimś wydarzeniem ale w znajomych mam osoby które znam że szkoły albo z pracy czy dłuższe znajomości były więc czuje bezpieczeństwo.
    A co do położnej to ja się pytałam położnej która pracuje z moim ginekologiem to powiedziała że nie muszę wysyłać żadnego wniosku a jak w szpitalu urodzę i podam przychodnie to ona dostanie informacje i po narodzinach przyjdzie do mnie do domu dopiero. Mi akurat na rękę bo jakoś nie czuję potrzeby widywania się z nią przed porodem a z resztą i tak teraz idzie na urlop na 3 tyg

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek:) wrote:
    Marzenie, moja malutka dwa tygodnie temu miała 1500 gram ale wtedy lekarka mówiła że wagą jest tydzień do przodu. Jeśli tendencja się utrzymuje to spodziewam się jakieś 1800 😉 tylko ja mam cukrzycę ciążowa, niby dieta uregulowałam cukry ale przez ostatnie dwa tygodnie dwa razy zdarzyło mi się przekroczyć normy, sama niby przytyłam przez ten czas tylko 0,5 kg, od początku ciąży 6 kg ale trochę się cykam czy nie tuczę małej... I dlatego też cieszę się że łatwo będzie mi porównać wagę do wagi Twojego dziecka 😉

Ja mam to samo. Pilnuję diety, mierzę cukry nawet częściej niż zalecane. Zdarza się, że przekroczę normę lub jestem na styk (dzisiaj po śniadaniu było 140, ale byłam tak głodna, że zjadłam troszkę więcej) i cały czas się boję, że jednak tuczę Małą. A wizyta dopiero za dwa tygodnie 🙈

Mam FB i mogę się tam przenieść. Nie widzę problemu 😊

A co do położnej to jeszcze nic nie deklarowałam, ale zapiszę Małą do tej samej przychodni, do której ja jestem zapisana. Są tam dwie położne, więc wybiorę jedną z nich. Nie odczuwam potrzeby, żeby przychodziła przed porodem, ale deklarację pewnie wypełnię teraz, bo potem może mi to umknąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2020, 12:26

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Bela niby miałam USG miesiąc temu ale było takie błyskawiczne bo chciał tylko sprawdzić czy łożysko się podniosło i nie robił żadnych pomiarów 🥴
    Powiedzcie mi skąd się bierze ten stres przed wizytą? 🤪 Przecież teraz już taki bezpieczniejszy okres, ruchy czuję a i tak jakiś taki niepokój przed każdą wizytą odczuwam 🤪

Aha rozumiem. To dziś o wszystko wypytaj:)
    A stres czasem mały czasem większy ale odczuwam go również przed każda wizyta taka podenerwowana chodzę.
    Bierze się to z tego, że kochamy nasze bąbelki i się o nie bardzo martwimy❤️❤️❤️

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    Serio jeszcze nie masz tego łóżeczka? O bony już myślałam że dawno stoi skręcone. Bombarduj ich telefonami. Jak można tak klienta olewać..🤬
    Właśnie problem jest taki, ze nie ma możliwości, żeby do nich zadzwonić, bo numery podane na stronie są nieaktualne. Pisze maile i muszę czekać aż łaskawie odpiszą, odpisują zdawkowo i niezbyt często. No jeszcze czekam.
    Jeśli chodzi o polożna to ja słyszałam, ze jest obowiązek do 20 tc czy jakoś tak się zgłosić. Ja tez jakoś nie mam silnej potrzeby, żeby do mnie przychodziła, ale do tej pory spotykałam się wśród znajomych z tym, ze przychodziła przed porodem i po i generalnie się kontaktowała. Wiec już zgłupiałam.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Bela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    A w ogóle to zostało nam 150 km do naszego cudownego morza 😁☀️🍭

Super ! Odpoczywają i łap pozytywna energię🌴🌞🥰

Nadzieja777 lubi tę wiadomość

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
‹‹ 931 932 933 934 935 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ