X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    A kogo wolisz Vilka?

Mi jest totalnie obojętnie, bo to pierwsza dzidzia, ogólnie to chciałabym parkę. A partner woli córeczkę :) jednak przeczuwam chłopca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2023, 09:43

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a w którym tygodniu miałyście krzywą cukrową? Mi jeszcze lekarz nie dał skierowania ani na sam cukier ani na krzywą? Macie jakieś objawy cukrzycy ciążowej?
    Dziś o 11:45 mam prenatalne, trzeba mieć napełniony pecherz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2023, 10:35

age.png
    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021- sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Arga Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Dziewczyny, a w którym tygodniu miałyście krzywą cukrową? Mi jeszcze lekarz nie dał skierowania ani na sam cukier ani na krzywą? Macie jakieś objawy cukrzycy ciążowej?
    Dziś o 11:45 mam prenatalne, trzeba mieć napełniony pecherz?
    Normalne krzywa jest od 24-28 tc. Glukoze możesz sobie zbadać sama jeśli coś cię niepokoi. Ogólnie to nie jest obowiązkowe badać, mi kazał teraz bo mam nadwagę ale cukier w normie więc krzywa będzie normalnie pod koniec drugiego trymestru

age.png
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Normalne krzywa jest od 24-28 tc. Glukoze możesz sobie zbadać sama jeśli coś cię niepokoi. Ogólnie to nie jest obowiązkowe badać, mi kazał teraz bo mam nadwagę ale cukier w normie więc krzywa będzie normalnie pod koniec drugiego trymestru
    Nic mnie nie niepokoi w sumie, jestem ciągle senna ale to raczej normalne w ciąży, nie miałam nigdy problemu z cukrem.

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Salea Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Jak u Was z samopoczuciem? Ja od wczoraj jestem jakaś rozchwiana, wyć mi się chce z byle powodu, może to już hormony dają o sobie znać?

Jestem załamana tą cukrzycą ciążową, miałam w środę wizytę u diabetolog, mam dwa tygodnie na próbę uregulowania cukrów dieta, jeśli to nic nie da to wchodzę na insulinę.
    Problem w tym, że ja na diecie z niskim ig jestem już od jakiś 3 lat, odżywiam się bardzo zdrowo, takie dieta weszła mi już w nawyk, nie jem żadnych słodyczy, owoców, śmiechowego jedzenia, pieczywo tylko żytnie.
    A cukry dramatyczne, nie wiem już co mam jeść, na nic nie mam ochoty, na sama myśl o kolejnym posiłku chce mi się płakać.
    Wczoraj po kanapce z pomidorem, ogórkiem i jajkiem cukier po godzinie miałam 175(!!).
    Hej, robiłaś krzywą cukrową? Ja też na diecie z niksim ig, jem co prawda owoce ale to najlepiej mi wchodzi, reszta powoduje troszkę mdłości, i ostatnio rutynowa glukoza o którą byłam spokojna bo też słodyczy nie jem, wyszła mi podniesiona. Zrobiłam powtórke i była w normie (13 godz odstępu między kolacją a badaniem) ale lekarka i tak zleciła krzywą. Jestem w właśnie w trakcie badania i czekam na trzecie pobranie. Boję się wyniku bo trzymam się zdrowego trybu odżywiania i częstych a małych posiłków, nie wyobrażam sobie jeszcze bardziej pilnować jedzenia do końca ciąży. Nie wiem co więcej mogłabym zrobić, może bardziej restrykcyjnie sprawdzać produkty... Daj znać jak sobie radzisz z dietą, trzymam kciuki że obędzie sie bez insuliny. I pamietaj że wiekszosc glukometrów zawyża wynik i to sporo. Ja od razu po pobraniu sprawdzilam i miałam za wysoko, a z wyników krwi wyszło w normie i to tak pośrodku normy!

• Salea Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Nic mnie nie niepokoi w sumie, jestem ciągle senna ale to raczej normalne w ciąży, nie miałam nigdy problemu z cukrem.
    Jak sobie przeczytałam ostatnio objawy cukrzycy to miałam większość 😅 częstomocz, oddawanie moczu w nocy, większa ilość moczu, zawroty głowy i osłabienie, senność... Ale która w ciąży nie lata częściej sikać albo nie sika więcej niż normalnie 😅

• Mania30 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam takie ciągnięcia w brzuchu. Nie jest to jakoś bardzo bolesne ale nie raz trochę mocniejsze. To moja pierwsza ciąża na tym etapie więc nie wiem czy tak ma być. Nie wiem co mi wczoraj bylo jakby jednodniowa żołądkowa biegunka i wymioty od południa do wieczora, dziś już jest ok nie wiem czy się tym martwić. Wizyta z USG prenatalnym 9.02 także jeszcze troszke

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Jak u Was z samopoczuciem? Ja od wczoraj jestem jakaś rozchwiana, wyć mi się chce z byle powodu, może to już hormony dają o sobie znać?
    Ja wczoraj miała pierwszy dzień od początku kiedy czułam się normalnie. Mogłam zjeść pożądnie, napić się, delikatnie odczuwałam jeszcze jakieś nieprzyjemności w przełyku ale ogromna różnica z dotychczasowym stanem. I oczywiście zamiast się cieszyć to się zastanawiam czy wszystko w porządku.
    Vilka wrote:
    Mi jest totalnie obojętnie, bo to pierwsza dzidzia, ogólnie to chciałabym parkę. A partner woli córeczkę :) jednak przeczuwam chłopca.
    U nas tak samo, na prenatalnych siuraka nie było więc zobaczymy teraz co wyjdzie. Wg terminu który wpisał mi lekarz na prenatalnych na kolejnej wizycie u mojego dr będę już miała 17tc 🙈

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arga Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:
    Dziewczyny a ja mam takie ciągnięcia w brzuchu. Nie jest to jakoś bardzo bolesne ale nie raz trochę mocniejsze. To moja pierwsza ciąża na tym etapie więc nie wiem czy tak ma być. Nie wiem co mi wczoraj bylo jakby jednodniowa żołądkowa biegunka i wymioty od południa do wieczora, dziś już jest ok nie wiem czy się tym martwić. Wizyta z USG prenatalnym 9.02 także jeszcze troszke
    W ciąży ciągnięcia są normalne. Wszystko się rozciąga, narządy będą się w koncie przemieszczać. Ja przez te blizny po cc to czasem jak źle wstanę to się zwijam z bólu bo coś mnie tam zakuje lub szarpnie i to jest normalne.
    Tak samo gorsze i lepsze dni z żołądkiem i jelitami też są normalne. Gorzej jak biegunka trwa non stop kilka dni a jednorazowo ja bym się nie przejmowała.

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea dzisiaj lekarz do mnie pisal ze przyszly wyniki nifty i jesli bedzie w gabinecie to sprawdzi wyniki .

age.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    W ciąży ciągnięcia są normalne. Wszystko się rozciąga, narządy będą się w koncie przemieszczać. Ja przez te blizny po cc to czasem jak źle wstanę to się zwijam z bólu bo coś mnie tam zakuje lub szarpnie i to jest normalne.
    Tak samo gorsze i lepsze dni z żołądkiem i jelitami też są normalne. Gorzej jak biegunka trwa non stop kilka dni a jednorazowo ja bym się nie przejmowała.
    To mnie uspokoiłas. To trwało tylko wczoraj. Wiem że panikuje ale mam nadzieję że po prenatalnych mi to przejdzie

• Salea Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Salea dzisiaj lekarz do mnie pisal ze przyszly wyniki nifty i jesli bedzie w gabinecie to sprawdzi wyniki .
    Moje tez miały być dzisiaj i czekam na tel jak na szpilkach...

• Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po prenatalnych, na usg wszystko ok. Teraz oczekiwanie na pappe.
    Termin się przesunął z 15.08 na 16.08.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2023, 13:13

Arga, Chantell88, Marrud88 lubią tę wiadomość

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Farfalla Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam na usg w środę w ramach pakietu z LUX Medu i to był mój równy 11 tc i lekarz obwieścił, że będę miała córeczkę. Byłam mocno zaskoczona, bo to przecież dopiero 11 tc, więc nie sądziłam, że na tak wczesnym etapie określenie płci jest w ogóle możliwe, ale lekarz sam z siebie zapytał czy chciałabym już poznać płeć 😳 Wczoraj oddałam krew do Nifty i zobaczymy czy prognoza lekarza co do płci się potwierdzi. Nie ukrywam, że byłabym przeszczęśliwa, bo zawsze marzyłam o kiteczkach 😊

Chantell88, adukow, Marrud88 lubią tę wiadomość

age.png
  • Szyharku Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po ;) wielkie uff, wszystko gra ;) 6,5 cm człowieka ;) i prawdopodobnie to będzie dziewczynka ;)

Arga, Sesyjka, Chantell88, Farfalla, Marrud88 lubią tę wiadomość

-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
    -listopadowe poronienie samoistne 5tc
    -4.12 - 2 kreski 🥰
    -6. 12 - beta 149, progesteron 24,9
    17.12 - beta 12226
    19.12 - zarodek i serduszko (6t+2d)
    7.01 - 2 cm malucha, serce bije, wszystko gra ;)
    4.02 - 6,5 cm, usg w porządku, prawdopodobnie dziewczynka ;)
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyharku wrote:
    Ja też już po ;) wielkie uff, wszystko gra ;) 6,5 cm człowieka ;) i prawdopodobnie to będzie dziewczynka ;)
    Mi lekarz powiedział, że na tym etapie on nic nie sugeruje..a szkoda 😉
    Pappę robiłaś też?

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Salea Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Właśnie dostałam wyniki, ryzyka jeden do miliarda, do trzech i do pięciu miliardów - super niskie, ilość frakcji dna z badania aż 33%. Będziemy mieli synka! Tak się cieszę, że wyszło dobrze. Trzymam kciuki za Twój wynik!

Sesyjka, Chantell88, Farfalla, Arga, adukow lubią tę wiadomość

• Sesyjka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea cudownie ❤

Salea lubi tę wiadomość

age.png

AMH- 2,6

operacja żylaków 1st.
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Szyharku Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Mi lekarz powiedział, że na tym etapie on nic nie sugeruje..a szkoda 😉
    Pappę robiłaś też?

Nie robiłam, tylko usg we wszystkich trzech ciążach. Wiadomo że 100 procent nie ma pewności ale powiedział że ryzyko wad jest niskie, tego się trzymam ;)
    Mój gin ma najlepszy sprzęt w mieście, są do niego ogromne kolejki, przyjmuje po nocach i w ogóle ma świetne opinie, ale we wcześniejszych ciążach jak chodziłam do zwykłych gabinetów gdzie były zwykle usg to też dopiero koło 20 tygodnia określali płeć. Teraz mi coś mierzył liniami równorzędnymi, że jak są proste to dziewczynka, jak pod kątem 45 stopni to chłopiec, bo ten woreczek płciowy na tym etapie jest taki sam u wszystkich i tylko na podstawie tych pomiarów można stwierdzić;) tak w każdym razie zrozumiałam. Powiedział że o wódkę może się założyć ale ręki obciąć nie da 😀 w.kazdym razie ciesze się bardzo bo po cichu liczyłam na drugą córeczkę;)

Arga lubi tę wiadomość

-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
    -listopadowe poronienie samoistne 5tc
    -4.12 - 2 kreski 🥰
    -6. 12 - beta 149, progesteron 24,9
    17.12 - beta 12226
    19.12 - zarodek i serduszko (6t+2d)
    7.01 - 2 cm malucha, serce bije, wszystko gra ;)
    4.02 - 6,5 cm, usg w porządku, prawdopodobnie dziewczynka ;)
  • Arga Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę, że już wiecie co wam siedzi w brzuchach. Ja pewnie jak dobrze pójdzie to 3 marca może się dowiem.

age.png
‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ