Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
welonka wrote:Mi ostatnio lekarz przepsial zelazo juz na recepte , hemoglobine dalej mialam 10.9 ale hemokryt lecial w dol . Przepisal mi do picia takie zelazo okropne w smaku
Feroplex? Jeśli tak to ono jest super. Mi w tydzień hemoglobina podniosła się z 8,9 do 9,8. A brałam wcześniej Szelazo SR i Tardyferon. Więc ja już biorę trzy różne żelaza 🙈 tylko pamiętaj żeby popijać wodą z dużą ilością soku z cytrynu, wtedy podobno lepiej się wchłania. -
Evellka93 wrote:A miałaś cukrzyce przed ciążą albo IO ? I przy jakich cukrach miałaś włączoną insulinę ?
Ja pytałam lekarza dwa razy ile przed odstawić powiedział , że jeden dzień . Brałam 3x 1000.
Miałam wcześniej IO i brałam 2x 1000.
Ja po posiłkach miałam cukry prawidłowe, miałam włączoną insulinę na noc przy cukrach na czczo powyżej 90. -
Mellow wrote:Wiadomo, że każdy kolejny tydzień działa na plus, ale do 32 tc określa się maluchy jako skrajne wcześniaki, potem 32 - 37 tc wcześniaki i po 38 tc ciąża donoszona.
U mnie w rodzinie wszystkie kobiety od zawsze przenoszą ciąże, czego ja byłam przykładem w pierwszej, więc spodziewam się porodu na koniec lipca 🙈
Usiasia, a na wydruku z wizyt nie masz dlugosci szyjki? To jest opisane jako cervix. Ja bylam w szoku, ze moja sie wydluza zamiast skracać, ale gin tlumaczyl, ze to miesien, ktory sie kurczy i normalne jest, ze czasem wychodzi na badaniu 4,5 cm a raz 5 cm
Też biorę Sorbifer na anemie ale tylko jedna tabletkę bo mam trochę objawów niepożądanych i mój lekarz się obawiał czy przy dwóch całkiem mnie nie zetnie.
Właśnie sobie uświadomiłam że jutro muszę skoczyć znów na badania krwi, w czwartek wizyta.
Teraz się okaże że większość będzie rodzić szybciej w lipcu niż te z nas którym ostatecznie termin na lipiec wyszedł 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 17:38
-
Vilka wrote:Arjada, u mnie sorbifer zdziałał cuda na anemię, więc polecam tobie również. Jest na receptę.
A jaka masz hemoglobinę teraz ?
Wynik jest 11,1 ale inne wskaźniki też lecą. W Pueri nie ma żelaza, w innych witaminach dla kobiet jest. Przy młodej brałam takie z żelazem i do samego końca nie miałam anemii. Nie powoduje u was żelazo zaparć?
-
Arjada wrote:Wynik jest 11,1 ale inne wskaźniki też lecą. W Pueri nie ma żelaza, w innych witaminach dla kobiet jest. Przy młodej brałam takie z żelazem i do samego końca nie miałam anemii. Nie powoduje u was żelazo zaparć?
Powoduje i to potworne. Jak mi lekarza ostatnio przepisywał już trzecie żelazo to pytał czy to wytrzymam i teraz już wiem co miał na myśli 😂
-
ada.d wrote:Feroplex? Jeśli tak to ono jest super. Mi w tydzień hemoglobina podniosła się z 8,9 do 9,8. A brałam wcześniej Szelazo SR i Tardyferon. Więc ja już biorę trzy różne żelaza 🙈 tylko pamiętaj żeby popijać wodą z dużą ilością soku z cytrynu, wtedy podobno lepiej się wchłania.
Ja zaparc nie mam ale biore dopiero tydzien,na mnie dobrze dziala kawa z mlekiem :p
Ja w lipcu raczej w nie urodze , corke urodzilam 3 dni przed terminem ,no to moze 1sierpnia:)
Jutro mamy komunie ,na szybko szykowalam sobie strój bo okazalo sie ,ze moja sukienka jest ciasna w ramionach a sorawdzalam tydzien temu:d
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 19:52
-
Welonka i Ada.d mam do sprzedania trzy nieruszone opakowania feroplexu, mogę sprzedać po niskiej cenie, bo kompletnie nie mam co z tym zrobić.
Jeśli chodzi o zaparcia po żelazie, to czasem się zdarzy ale w sumie nie mam problemu a biorę dwa razy dziennie sorbifer.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 19:59
-
Arjada wrote:Wynik jest 11,1 ale inne wskaźniki też lecą. W Pueri nie ma żelaza, w innych witaminach dla kobiet jest. Przy młodej brałam takie z żelazem i do samego końca nie miałam anemii. Nie powoduje u was żelazo zaparć?
-
U mnie jakoś wszystko na odwrót 🤔 Początkowo męczyła mnie straszna zgaga, obecnie jest spokój tak od 2 miesięcy. Problem w wypróżnianiem też miałam wczesniej, od marca jakoś wręcz przeciwnie, potrafi mnie pogonić do toalety.
Dzisiaj nad ranem obudziłam się ze zdrętwiałymi dłońmi, nie wiem czy to normalne, czy powinnam pytać o to lekarza. Zobaczę jeszcze czy będzie się to powtarzać. Dzidziol też mocno aktywny wczoraj i dziś, ale pewnie dlatego że ja więcej czasu siedzę. -
Usiasia wrote:U mnie jakoś wszystko na odwrót 🤔 Początkowo męczyła mnie straszna zgaga, obecnie jest spokój tak od 2 miesięcy. Problem w wypróżnianiem też miałam wczesniej, od marca jakoś wręcz przeciwnie, potrafi mnie pogonić do toalety.
Dzisiaj nad ranem obudziłam się ze zdrętwiałymi dłońmi, nie wiem czy to normalne, czy powinnam pytać o to lekarza. Zobaczę jeszcze czy będzie się to powtarzać. Dzidziol też mocno aktywny wczoraj i dziś, ale pewnie dlatego że ja więcej czasu siedzę. -
Czy któraś z Was może miała coś podobnego?
Co pewien czas dziś odczuwam z prawej strony w dole brzucha coś jak delikatne ruchy/pulsowanie. Przed chwilą w ciągu minuty naliczyłam 25 tych uderzeń
Raczej za dużo na ruchy dziecka i za mało na mój puls. Czy to może być czkawka? Nie za często? -
Usiasia wrote:Czy któraś z Was może miała coś podobnego?
Co pewien czas dziś odczuwam z prawej strony w dole brzucha coś jak delikatne ruchy/pulsowanie. Przed chwilą w ciągu minuty naliczyłam 25 tych uderzeń
Raczej za dużo na ruchy dziecka i za mało na mój puls. Czy to może być czkawka? Nie za często?
Ja coś podobnego odczuwałam w ostatnim czasie, ale tak bliżej pachwiny z prawej strony, więc już zupełnie nie wiedziałam czy to mała, czy coś złego się dzieje. Przeszło, ale kilka razy się powtórzyło. A na ostatniej wizycie zupełnie o tym zapomniałam, dopiero po Twoim komentarzu sobie o tym przypomniałam. A na wizycie było wszystko ok, więc chyba to nic złego:) -
Maura wrote:Ja coś podobnego odczuwałam w ostatnim czasie, ale tak bliżej pachwiny z prawej strony, więc już zupełnie nie wiedziałam czy to mała, czy coś złego się dzieje. Przeszło, ale kilka razy się powtórzyło. A na ostatniej wizycie zupełnie o tym zapomniałam, dopiero po Twoim komentarzu sobie o tym przypomniałam. A na wizycie było wszystko ok, więc chyba to nic złego:)
Czy w 3 trymestrze wizyty nadal są 1 raz w miesiącu czy 2 razy? -
Czy Was tez tak maluchy gniotą / kopią w pęcherz? 🙈 Ja mam wrażenie, że za chwilę mi stópka dołem wyjdzie, starsza córka tak nie robila, a tutaj ciągle takie niefajne uczucie i do tego kłucie tam na dole🙈
-
Mellow wrote:Czy Was tez tak maluchy gniotą / kopią w pęcherz? 🙈 Ja mam wrażenie, że za chwilę mi stópka dołem wyjdzie, starsza córka tak nie robila, a tutaj ciągle takie niefajne uczucie i do tego kłucie tam na dole🙈
Teraz odkąd się obudziłam miałam kilka takich kopniaków które spowodowały ukłucia w szyjce ale jakby przy samym ujściu (wręcz jakby z zewnatrz). Nie wiem czy to prawidłowy objaw, czy coś mi się tam nie skraca... -
Ja też od paru dni czuję kopniaczki na samym dole brzucha, a dotychczas były na wysokości pępka.