X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio lekarz przepsial zelazo juz na recepte , hemoglobine dalej mialam 10.9 ale hemokryt lecial w dol . Przepisal mi do picia takie zelazo okropne w smaku

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Mi ostatnio lekarz przepsial zelazo juz na recepte , hemoglobine dalej mialam 10.9 ale hemokryt lecial w dol . Przepisal mi do picia takie zelazo okropne w smaku

Feroplex? Jeśli tak to ono jest super. Mi w tydzień hemoglobina podniosła się z 8,9 do 9,8. A brałam wcześniej Szelazo SR i Tardyferon. Więc ja już biorę trzy różne żelaza 🙈 tylko pamiętaj żeby popijać wodą z dużą ilością soku z cytrynu, wtedy podobno lepiej się wchłania.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    A miałaś cukrzyce przed ciążą albo IO ? I przy jakich cukrach miałaś włączoną insulinę ?
    Ja pytałam lekarza dwa razy ile przed odstawić powiedział , że jeden dzień . Brałam 3x 1000.

Miałam wcześniej IO i brałam 2x 1000.
    Ja po posiłkach miałam cukry prawidłowe, miałam włączoną insulinę na noc przy cukrach na czczo powyżej 90.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Wiadomo, że każdy kolejny tydzień działa na plus, ale do 32 tc określa się maluchy jako skrajne wcześniaki, potem 32 - 37 tc wcześniaki i po 38 tc ciąża donoszona.
    U mnie w rodzinie wszystkie kobiety od zawsze przenoszą ciąże, czego ja byłam przykładem w pierwszej, więc spodziewam się porodu na koniec lipca 🙈

Usiasia, a na wydruku z wizyt nie masz dlugosci szyjki? To jest opisane jako cervix. Ja bylam w szoku, ze moja sie wydluza zamiast skracać, ale gin tlumaczyl, ze to miesien, ktory sie kurczy i normalne jest, ze czasem wychodzi na badaniu 4,5 cm a raz 5 cm
    Wlasnie ja nie dostaje od swojego lekarza wydruku z wizyt takiej stricte z pomiarami itp. Jedynie zalecenia🤔

Też biorę Sorbifer na anemie ale tylko jedna tabletkę bo mam trochę objawów niepożądanych i mój lekarz się obawiał czy przy dwóch całkiem mnie nie zetnie.
    Właśnie sobie uświadomiłam że jutro muszę skoczyć znów na badania krwi, w czwartek wizyta.

Teraz się okaże że większość będzie rodzić szybciej w lipcu niż te z nas którym ostatecznie termin na lipiec wyszedł 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 17:38

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Miałam wcześniej IO i brałam 2x 1000.
    Ja po posiłkach miałam cukry prawidłowe, miałam włączoną insulinę na noc przy cukrach na czczo powyżej 90.
    A robiłaś już krzywą? Jakie wyniki ?

• Arjada Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Arjada, u mnie sorbifer zdziałał cuda na anemię, więc polecam tobie również. Jest na receptę.
    A jaka masz hemoglobinę teraz ?

Wynik jest 11,1 ale inne wskaźniki też lecą. W Pueri nie ma żelaza, w innych witaminach dla kobiet jest. Przy młodej brałam takie z żelazem i do samego końca nie miałam anemii. Nie powoduje u was żelazo zaparć?

• ada.d Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada wrote:
    Wynik jest 11,1 ale inne wskaźniki też lecą. W Pueri nie ma żelaza, w innych witaminach dla kobiet jest. Przy młodej brałam takie z żelazem i do samego końca nie miałam anemii. Nie powoduje u was żelazo zaparć?

Powoduje i to potworne. Jak mi lekarza ostatnio przepisywał już trzecie żelazo to pytał czy to wytrzymam i teraz już wiem co miał na myśli 😂

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Feroplex? Jeśli tak to ono jest super. Mi w tydzień hemoglobina podniosła się z 8,9 do 9,8. A brałam wcześniej Szelazo SR i Tardyferon. Więc ja już biorę trzy różne żelaza 🙈 tylko pamiętaj żeby popijać wodą z dużą ilością soku z cytrynu, wtedy podobno lepiej się wchłania.
    tak ten ,narazie wlasnie zalecil mi jedno opakowanie. Ja po wypicu zjadam pol pomaraczy . Wczesniej zalecil mi zelazo bez recepty .

Ja zaparc nie mam ale biore dopiero tydzien,na mnie dobrze dziala kawa z mlekiem :p

Ja w lipcu raczej w nie urodze , corke urodzilam 3 dni przed terminem ,no to moze 1sierpnia:)

Jutro mamy komunie ,na szybko szykowalam sobie strój bo okazalo sie ,ze moja sukienka jest ciasna w ramionach a sorawdzalam tydzien temu:d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 19:52

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka i Ada.d mam do sprzedania trzy nieruszone opakowania feroplexu, mogę sprzedać po niskiej cenie, bo kompletnie nie mam co z tym zrobić. :)

Jeśli chodzi o zaparcia po żelazie, to czasem się zdarzy ale w sumie nie mam problemu a biorę dwa razy dziennie sorbifer.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 19:59

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta

preg.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada wrote:
    Oj nieee, u mnie wręcz przeciwnie. Ja potrafię do toalety iść kilka razy dziennie, co jest dziwne właśnie bo i ciąża i żelazo powinny w drugą stronę działać🙈

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja niestety i bez żelaza mam problem, dlatego się boje suplementacji... już teraz od czasu do czasu popijam laktuloze wspomagająco bo inaczej byłby dramat😆

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jakoś wszystko na odwrót 🤔 Początkowo męczyła mnie straszna zgaga, obecnie jest spokój tak od 2 miesięcy. Problem w wypróżnianiem też miałam wczesniej, od marca jakoś wręcz przeciwnie, potrafi mnie pogonić do toalety.
    Dzisiaj nad ranem obudziłam się ze zdrętwiałymi dłońmi, nie wiem czy to normalne, czy powinnam pytać o to lekarza. Zobaczę jeszcze czy będzie się to powtarzać. Dzidziol też mocno aktywny wczoraj i dziś, ale pewnie dlatego że ja więcej czasu siedzę.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Salea Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    U mnie jakoś wszystko na odwrót 🤔 Początkowo męczyła mnie straszna zgaga, obecnie jest spokój tak od 2 miesięcy. Problem w wypróżnianiem też miałam wczesniej, od marca jakoś wręcz przeciwnie, potrafi mnie pogonić do toalety.
    Dzisiaj nad ranem obudziłam się ze zdrętwiałymi dłońmi, nie wiem czy to normalne, czy powinnam pytać o to lekarza. Zobaczę jeszcze czy będzie się to powtarzać. Dzidziol też mocno aktywny wczoraj i dziś, ale pewnie dlatego że ja więcej czasu siedzę.
    Podobno mogą się pojawić uciski na nerwy powodujące drętwienie np dłoni. Koleżanka tak miała w poprzedniej ciąży od połowy do samego konca. Budziła sie w nocy i ruszała nadgarstkami żeby je pobudzić do krążenia. W obecnej ciąży nie powtórzyło sie to ani razu. Podobno nic groźnego, ot, kolejny "urok" stanu błogosławionego ;-)

• Marrud88 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w nocy dokucza ból i drętwienie palców u rąk, do tego są opuchnięte rano. W pierwszej ciazy tego nie miałam. Dr mówi że to ucisk na kręgosłup.

preg.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was może miała coś podobnego?
    Co pewien czas dziś odczuwam z prawej strony w dole brzucha coś jak delikatne ruchy/pulsowanie. Przed chwilą w ciągu minuty naliczyłam 25 tych uderzeń
    Raczej za dużo na ruchy dziecka i za mało na mój puls. Czy to może być czkawka? Nie za często?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Czy któraś z Was może miała coś podobnego?
    Co pewien czas dziś odczuwam z prawej strony w dole brzucha coś jak delikatne ruchy/pulsowanie. Przed chwilą w ciągu minuty naliczyłam 25 tych uderzeń
    Raczej za dużo na ruchy dziecka i za mało na mój puls. Czy to może być czkawka? Nie za często?

Ja coś podobnego odczuwałam w ostatnim czasie, ale tak bliżej pachwiny z prawej strony, więc już zupełnie nie wiedziałam czy to mała, czy coś złego się dzieje. Przeszło, ale kilka razy się powtórzyło. A na ostatniej wizycie zupełnie o tym zapomniałam, dopiero po Twoim komentarzu sobie o tym przypomniałam. A na wizycie było wszystko ok, więc chyba to nic złego:)

age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maura wrote:
    Ja coś podobnego odczuwałam w ostatnim czasie, ale tak bliżej pachwiny z prawej strony, więc już zupełnie nie wiedziałam czy to mała, czy coś złego się dzieje. Przeszło, ale kilka razy się powtórzyło. A na ostatniej wizycie zupełnie o tym zapomniałam, dopiero po Twoim komentarzu sobie o tym przypomniałam. A na wizycie było wszystko ok, więc chyba to nic złego:)
    Właśnie u mnie podobną lokalizacja, z prawej strony blisko pachwiny. Myślałam najpierw że uciska mi jakąś żyłę i po prostu czuję swój puls, ale 25 to zdecydowanie za mało. W czwartek mam wizytę, mam nadzieję że nie zapomnę zapytać.
    Czy w 3 trymestrze wizyty nadal są 1 raz w miesiącu czy 2 razy?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Was tez tak maluchy gniotą / kopią w pęcherz? 🙈 Ja mam wrażenie, że za chwilę mi stópka dołem wyjdzie, starsza córka tak nie robila, a tutaj ciągle takie niefajne uczucie i do tego kłucie tam na dole🙈

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Czy Was tez tak maluchy gniotą / kopią w pęcherz? 🙈 Ja mam wrażenie, że za chwilę mi stópka dołem wyjdzie, starsza córka tak nie robila, a tutaj ciągle takie niefajne uczucie i do tego kłucie tam na dole🙈
    Tak, wczoraj cały dzień tak miałam. Nie dość że ruchy bardzo nisko plus to dziwne pulsowanie to dodatkowo kopniaki w pęcherz i jakby od środka w szyjkę.
    Teraz odkąd się obudziłam miałam kilka takich kopniaków które spowodowały ukłucia w szyjce ale jakby przy samym ujściu (wręcz jakby z zewnatrz). Nie wiem czy to prawidłowy objaw, czy coś mi się tam nie skraca...

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też od paru dni czuję kopniaczki na samym dole brzucha, a dotychczas były na wysokości pępka.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta

preg.png
‹‹ 190 191 192 193 194 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ