X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio lekarz przepsial zelazo juz na recepte , hemoglobine dalej mialam 10.9 ale hemokryt lecial w dol . Przepisal mi do picia takie zelazo okropne w smaku

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Mi ostatnio lekarz przepsial zelazo juz na recepte , hemoglobine dalej mialam 10.9 ale hemokryt lecial w dol . Przepisal mi do picia takie zelazo okropne w smaku

Feroplex? Jeśli tak to ono jest super. Mi w tydzień hemoglobina podniosła się z 8,9 do 9,8. A brałam wcześniej Szelazo SR i Tardyferon. Więc ja już biorę trzy różne żelaza 🙈 tylko pamiętaj żeby popijać wodą z dużą ilością soku z cytrynu, wtedy podobno lepiej się wchłania.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    A miałaś cukrzyce przed ciążą albo IO ? I przy jakich cukrach miałaś włączoną insulinę ?
    Ja pytałam lekarza dwa razy ile przed odstawić powiedział , że jeden dzień . Brałam 3x 1000.

Miałam wcześniej IO i brałam 2x 1000.
    Ja po posiłkach miałam cukry prawidłowe, miałam włączoną insulinę na noc przy cukrach na czczo powyżej 90.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Wiadomo, że każdy kolejny tydzień działa na plus, ale do 32 tc określa się maluchy jako skrajne wcześniaki, potem 32 - 37 tc wcześniaki i po 38 tc ciąża donoszona.
    U mnie w rodzinie wszystkie kobiety od zawsze przenoszą ciąże, czego ja byłam przykładem w pierwszej, więc spodziewam się porodu na koniec lipca 🙈

Usiasia, a na wydruku z wizyt nie masz dlugosci szyjki? To jest opisane jako cervix. Ja bylam w szoku, ze moja sie wydluza zamiast skracać, ale gin tlumaczyl, ze to miesien, ktory sie kurczy i normalne jest, ze czasem wychodzi na badaniu 4,5 cm a raz 5 cm
    Wlasnie ja nie dostaje od swojego lekarza wydruku z wizyt takiej stricte z pomiarami itp. Jedynie zalecenia🤔

Też biorę Sorbifer na anemie ale tylko jedna tabletkę bo mam trochę objawów niepożądanych i mój lekarz się obawiał czy przy dwóch całkiem mnie nie zetnie.
    Właśnie sobie uświadomiłam że jutro muszę skoczyć znów na badania krwi, w czwartek wizyta.

Teraz się okaże że większość będzie rodzić szybciej w lipcu niż te z nas którym ostatecznie termin na lipiec wyszedł 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 17:38

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Miałam wcześniej IO i brałam 2x 1000.
    Ja po posiłkach miałam cukry prawidłowe, miałam włączoną insulinę na noc przy cukrach na czczo powyżej 90.
    A robiłaś już krzywą? Jakie wyniki ?

• Arjada Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Arjada, u mnie sorbifer zdziałał cuda na anemię, więc polecam tobie również. Jest na receptę.
    A jaka masz hemoglobinę teraz ?

Wynik jest 11,1 ale inne wskaźniki też lecą. W Pueri nie ma żelaza, w innych witaminach dla kobiet jest. Przy młodej brałam takie z żelazem i do samego końca nie miałam anemii. Nie powoduje u was żelazo zaparć?

• ada.d Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada wrote:
    Wynik jest 11,1 ale inne wskaźniki też lecą. W Pueri nie ma żelaza, w innych witaminach dla kobiet jest. Przy młodej brałam takie z żelazem i do samego końca nie miałam anemii. Nie powoduje u was żelazo zaparć?

Powoduje i to potworne. Jak mi lekarza ostatnio przepisywał już trzecie żelazo to pytał czy to wytrzymam i teraz już wiem co miał na myśli 😂

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Feroplex? Jeśli tak to ono jest super. Mi w tydzień hemoglobina podniosła się z 8,9 do 9,8. A brałam wcześniej Szelazo SR i Tardyferon. Więc ja już biorę trzy różne żelaza 🙈 tylko pamiętaj żeby popijać wodą z dużą ilością soku z cytrynu, wtedy podobno lepiej się wchłania.
    tak ten ,narazie wlasnie zalecil mi jedno opakowanie. Ja po wypicu zjadam pol pomaraczy . Wczesniej zalecil mi zelazo bez recepty .

Ja zaparc nie mam ale biore dopiero tydzien,na mnie dobrze dziala kawa z mlekiem :p

Ja w lipcu raczej w nie urodze , corke urodzilam 3 dni przed terminem ,no to moze 1sierpnia:)

Jutro mamy komunie ,na szybko szykowalam sobie strój bo okazalo sie ,ze moja sukienka jest ciasna w ramionach a sorawdzalam tydzien temu:d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 19:52

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka i Ada.d mam do sprzedania trzy nieruszone opakowania feroplexu, mogę sprzedać po niskiej cenie, bo kompletnie nie mam co z tym zrobić. :)

Jeśli chodzi o zaparcia po żelazie, to czasem się zdarzy ale w sumie nie mam problemu a biorę dwa razy dziennie sorbifer.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2023, 19:59

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2023, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada wrote:
    Oj nieee, u mnie wręcz przeciwnie. Ja potrafię do toalety iść kilka razy dziennie, co jest dziwne właśnie bo i ciąża i żelazo powinny w drugą stronę działać🙈

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2023, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja niestety i bez żelaza mam problem, dlatego się boje suplementacji... już teraz od czasu do czasu popijam laktuloze wspomagająco bo inaczej byłby dramat😆

• Usiasia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jakoś wszystko na odwrót 🤔 Początkowo męczyła mnie straszna zgaga, obecnie jest spokój tak od 2 miesięcy. Problem w wypróżnianiem też miałam wczesniej, od marca jakoś wręcz przeciwnie, potrafi mnie pogonić do toalety.
    Dzisiaj nad ranem obudziłam się ze zdrętwiałymi dłońmi, nie wiem czy to normalne, czy powinnam pytać o to lekarza. Zobaczę jeszcze czy będzie się to powtarzać. Dzidziol też mocno aktywny wczoraj i dziś, ale pewnie dlatego że ja więcej czasu siedzę.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Salea Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    U mnie jakoś wszystko na odwrót 🤔 Początkowo męczyła mnie straszna zgaga, obecnie jest spokój tak od 2 miesięcy. Problem w wypróżnianiem też miałam wczesniej, od marca jakoś wręcz przeciwnie, potrafi mnie pogonić do toalety.
    Dzisiaj nad ranem obudziłam się ze zdrętwiałymi dłońmi, nie wiem czy to normalne, czy powinnam pytać o to lekarza. Zobaczę jeszcze czy będzie się to powtarzać. Dzidziol też mocno aktywny wczoraj i dziś, ale pewnie dlatego że ja więcej czasu siedzę.
    Podobno mogą się pojawić uciski na nerwy powodujące drętwienie np dłoni. Koleżanka tak miała w poprzedniej ciąży od połowy do samego konca. Budziła sie w nocy i ruszała nadgarstkami żeby je pobudzić do krążenia. W obecnej ciąży nie powtórzyło sie to ani razu. Podobno nic groźnego, ot, kolejny "urok" stanu błogosławionego ;-)

• Marrud88 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w nocy dokucza ból i drętwienie palców u rąk, do tego są opuchnięte rano. W pierwszej ciazy tego nie miałam. Dr mówi że to ucisk na kręgosłup.

preg.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was może miała coś podobnego?
    Co pewien czas dziś odczuwam z prawej strony w dole brzucha coś jak delikatne ruchy/pulsowanie. Przed chwilą w ciągu minuty naliczyłam 25 tych uderzeń
    Raczej za dużo na ruchy dziecka i za mało na mój puls. Czy to może być czkawka? Nie za często?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Czy któraś z Was może miała coś podobnego?
    Co pewien czas dziś odczuwam z prawej strony w dole brzucha coś jak delikatne ruchy/pulsowanie. Przed chwilą w ciągu minuty naliczyłam 25 tych uderzeń
    Raczej za dużo na ruchy dziecka i za mało na mój puls. Czy to może być czkawka? Nie za często?

Ja coś podobnego odczuwałam w ostatnim czasie, ale tak bliżej pachwiny z prawej strony, więc już zupełnie nie wiedziałam czy to mała, czy coś złego się dzieje. Przeszło, ale kilka razy się powtórzyło. A na ostatniej wizycie zupełnie o tym zapomniałam, dopiero po Twoim komentarzu sobie o tym przypomniałam. A na wizycie było wszystko ok, więc chyba to nic złego:)

age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maura wrote:
    Ja coś podobnego odczuwałam w ostatnim czasie, ale tak bliżej pachwiny z prawej strony, więc już zupełnie nie wiedziałam czy to mała, czy coś złego się dzieje. Przeszło, ale kilka razy się powtórzyło. A na ostatniej wizycie zupełnie o tym zapomniałam, dopiero po Twoim komentarzu sobie o tym przypomniałam. A na wizycie było wszystko ok, więc chyba to nic złego:)
    Właśnie u mnie podobną lokalizacja, z prawej strony blisko pachwiny. Myślałam najpierw że uciska mi jakąś żyłę i po prostu czuję swój puls, ale 25 to zdecydowanie za mało. W czwartek mam wizytę, mam nadzieję że nie zapomnę zapytać.
    Czy w 3 trymestrze wizyty nadal są 1 raz w miesiącu czy 2 razy?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Was tez tak maluchy gniotą / kopią w pęcherz? 🙈 Ja mam wrażenie, że za chwilę mi stópka dołem wyjdzie, starsza córka tak nie robila, a tutaj ciągle takie niefajne uczucie i do tego kłucie tam na dole🙈

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Czy Was tez tak maluchy gniotą / kopią w pęcherz? 🙈 Ja mam wrażenie, że za chwilę mi stópka dołem wyjdzie, starsza córka tak nie robila, a tutaj ciągle takie niefajne uczucie i do tego kłucie tam na dole🙈
    Tak, wczoraj cały dzień tak miałam. Nie dość że ruchy bardzo nisko plus to dziwne pulsowanie to dodatkowo kopniaki w pęcherz i jakby od środka w szyjkę.
    Teraz odkąd się obudziłam miałam kilka takich kopniaków które spowodowały ukłucia w szyjce ale jakby przy samym ujściu (wręcz jakby z zewnatrz). Nie wiem czy to prawidłowy objaw, czy coś mi się tam nie skraca...

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też od paru dni czuję kopniaczki na samym dole brzucha, a dotychczas były na wysokości pępka.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
‹‹ 190 191 192 193 194 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ