Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa też pytałam ostatnio, którego terminu się trzymamy i jeśli termin z OM różni się o ponad tydzień od USG to się bierze ten z USG. U nas się to pokrywa, bo mieliśmy inseminację i wiemy +-24h kiedy była owulacja. Cykl mieliśmy bardzo długi i ciąża jest na pewno 10 dni młodsza niz termin z OM i musiałam zmienić suwak i dane w aplikacji a też już liczyłam na szybszy poród
-
Dziewczyny czy Wam też już jest tak źle 🙄 Mnie już tak boli brzuch że zaraz cała jakoś dziwnie słabnę. Kurcze staram się funkcjonować normalnie dziś nawet zrobiłam soki i dżemy ale już pod koniec jak mnie zabolał brzuch to tak jak mówię cała jakoś osłabłam. Już się zaczynam zastanawiać czy dotrwam do wtorku😅 mam jeszcze jutro KTG i wizytę to zobaczę co mi powie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2023, 20:00
-
Mamitka wrote:Dziewczyny czy Wam też już jest tak źle 🙄 Mnie już tak boli brzuch że zaraz cała jakoś dziwnie słabnę. Kurcze staram się funkcjonować normalnie dziś nawet zrobiłam soki i dżemy ale już pod koniec jak mnie zabolał brzuch to tak jak mówię cała jakoś osłabłam. Już się zaczynam zastanawiać czy dotrwam do wtorku😅 mam jeszcze jutro KTG i wizytę to zobaczę co mi powie.
-
Mamitka, bo 9-ty miesiac jest wlasnie po to, żeby kobieta miała już dosyć ciąży 😅
Polecam opiekę nad starszakiem w takie dni, nie ma czasu zastanawiać się co gdzie boli 🙈 Ja dziś po 5h snu (bo serial, a potem seksy ze Starym 😈), wyprawie do Ikei i galerii handlowej zostałam na koniec przeorana od 16 do 19:30 na placu zabaw z Misią. Na moje teksty, że mamusia by może usiadła na ławce Misia mi odpowiadała, że nie mogę, bo dzidzia się będzie w brzuchu nudzić!😄 Ale jestem ciekawa jaki charakter bedzie mieć Pola, czy też taka szefowa - jeśli tak, to nie wiem jak damy radę 🙉 To niesamowite laski, że za 2-3 tygodnie poznamy nasze dzieci!😍Mamitka, Arga lubią tę wiadomość
-
Vilka wrote:Dziewczyny, doradzcie jak mam liczyć moje tygodnie, bo już głupieje. Wg OM 34+5, ale wszystkie trzy prenatalne potwierdziły 6 dni do przodu, czyli dziś 35+4.
U gina i w książeczce ciąży wpisujemy wg OM. Ale chyba powinnam patrzec na to co pokazywało USG? Bo ten tydzień dużo zmienia, szybszy termin porodu, szybszy termin donoszonej ciąży i moje mentalne nastawienie nieco inne.
U mnie trochę podobna sytuacja, z tym że opóźniła mi się owulacja i wg OM mam termin na 22 sierpnia a na pierwszym usg wyszedł termin 26. Później na usg 2 i 3 trymestru z pomiarów wyszło, że dziecko nadrobiło i termin wyszedł na 22 znowu. Ale lekarz powiedział ze trzymamy się terminu z pierwszego usg czyli 26 a że to i tak jest termin przybliżony i że urodzić mogę i 15 …. Także też teraz z pomiarów wychodzi mi o 4 dni szybszy termin niż mam w karcie ciąży. Każdy lekarz inaczej to interpretuje więc chyba pozostaje nam czekać na rozwój wydarzeń -
Ja jak się zmęczę to mnie w pachwinie ciągnie człowiek ma chęci jeszcze podziałać, ale to już takie slow motion 😄 ja dziś po KTG, jak to określili: książkowe. Ocena KTG FHR 130/min, akceleracje: obecne, deceleracje: brak, oscylacja prawidłowa, ruchy +, skurcze -, zapis reaktywny.
-
Moj termin porodu według OM to dopiero 4 sierpnia. Z pierwszego USG bodajże 28 lipca. A faktycznie co wizyta to przesuwa się wyżej, ostatnio wymiary Poli wskazywały na 20 lipca.
Skoro bobo już ostatnio w 37+0 miało ponad 3300g, nie ma sensu walczyć o dodatkowe tygodnie, bardzo chętnie urodziłabym zanim przekroczy 4kg jak siostra
-
Mi to jest strasznie duszno ja dzisiaj cos tamw domu porbilam ile dalam rady , a potem pojechalam z corka i sasiadki corka na tance dwie godziny sobie siedzialam w chlodnym pomieszczeniu:d a potem zabralam sasiadke do nas i tym sposobem mialam dalej wolne bo dziewczyny super bawia sie razem nie trzeba ich caly czas pilnowac.
Ja jutro ide na wizyte i mam nadzieje ze to juz bedzie ostatania bo od 34 tc chodze co tydzien na te wizyty . -
Ja mam jutro pierwsze KTG, ciekawa jestem co tam pokaże. Żadnych skurczy nie odczuwam,.jedynie jakieś kłucia w dole brzucha. Brzuch mi się napina tylko wtedy kiedy przegne z aktywnością fizyczną, a więc rzadko. Może za wcześnie na skurcze przepowiadające u mnie, nie wiem...
-
Dziewczyny przyszła mi dziś karuzelka nad przewijak z HM i jest przeurocza, obecnie na promocji gosztuje grosze, bardzo polecam 😊
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0994397003.html
https://zapodaj.net/plik-MHfKKrEiNN
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2023, 22:29
-
Czy któraś z Was chorowałam w ciąży na cholestaze? Od dwóch dni wszystko mnie swędzi, dziś nie spałam całą noc, bo wkręciłam sobie, ze to na bank to.
Jutro mam wizytę u ginekologa, ale napiszę też do niej zarz smsa.
Czy na tym etapie ciąży to się leczy, czy raczej wywołuje poród wcześniej?
Na dodatek ciśnienie zaczyna mi skakać na końcówce, cała ciąży 110/60, a od wczoraj 135/85. -
ada.d wrote:Czy któraś z Was chorowałam w ciąży na cholestaze? Od dwóch dni wszystko mnie swędzi, dziś nie spałam całą noc, bo wkręciłam sobie, ze to na bank to.
Jutro mam wizytę u ginekologa, ale napiszę też do niej zarz smsa.
Czy na tym etapie ciąży to się leczy, czy raczej wywołuje poród wcześniej?
Na dodatek ciśnienie zaczyna mi skakać na końcówce, cała ciąży 110/60, a od wczoraj 135/85.
-
Cieszę się, że jutro wizyta, puchną mi stopy, że jak jechałam dzisiaj do laboratorium, to ledwo klapki wcisnęłam. Po przespanej nocy. W ogóle moje dziecko chyba ucieka od kanału rodnego 😂 jest ułożony wyjątkowo wysoko, pod cyckami napięty brzuch, na dole miękki :p
-
welonka wrote:przy cholestazie ponoc swedza bardzo stopyod wewnątrz i dlonie no i brzuch , u mnie kolezanka miala od 36 do porodu lezala w szpitalu i miala caly czas parametry watrobowe sprawdzane ale to bylo 8 lat temu . Moze nasmaruj dobrze cale cialo ja mialam okres ze musialam smarowac 2 razy dzienie bo skora okropnie swedziala mnie .
Rozmawiałam z lekarzem, mam jechać na IP.
Biorę ze sobą od razu cały majdan, bo mam przeczucie, że mogą mnie już zatrzymać.
Ja to najchętniej już bym urodziła, nie bardzo widzi mi się leżeć w szpitalu do terminu indukcji czyli 23.07 😑
Marrud88 lubi tę wiadomość
-
ada.d wrote:Rozmawiałam z lekarzem, mam jechać na IP.
Biorę ze sobą od razu cały majdan, bo mam przeczucie, że mogą mnie już zatrzymać.
Ja to najchętniej już bym urodziła, nie bardzo widzi mi się leżeć w szpitalu do terminu indukcji czyli 23.07 😑 -
Ada powodzenia, u Ciebie po ściągnięciu pasera moze sytuacja szybko sie rozwinąć daj znac jak cos bedziesz wiedziec.
Arga ja tak mam czesto ,chodze czesto przez to chodze jak pingwin:d ja w ogóle w pierwszej ciazy oporvz delikatnych napięć nie mialam zadnych skurczy wczesniej dolegliwosci takich jak teraz a rozwarcie mialam juz od 7 miesiaca, a teraz nom stop gdzies uwiera ciagnie boli.
Dzisiaj moja corka poszla do przedszkola wiec do południa nie robie nic tylko leze, potem wizyta u lekarza i szczepienie corki .Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 09:13
-
eweljina wrote:Cieszę się, że jutro wizyta, puchną mi stopy, że jak jechałam dzisiaj do laboratorium, to ledwo klapki wcisnęłam. Po przespanej nocy. W ogóle moje dziecko chyba ucieka od kanału rodnego 😂 jest ułożony wyjątkowo wysoko, pod cyckami napięty brzuch, na dole miękki :p
I też malutka jest wysoko ułożona, uciska na żebra. Wydaje mi się, że gdyby nie CC za tydzień to jeszcze długa droga do porodu by była.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2023, 09:45
-
Usiasia wrote:Ja już od miesiąca chodzę w butach z gumek 🙈 Wyglądam jak stara babcia, ale nic wygodniejszego nie udało mi się znaleźć. Czasem jak dużo pochodzę to na drugi dzień dopiero jest dramat, chodzę z rana jak robot bo kostki nie chcą się zginąć a stopy bolą. Zastanawiam się czy do szpitala nie kupić klapek rozpinanych u góry, bo też czasem mam problem z założeniem tych, które noszę na codzień.
I też malutka jest wysoko ułożona, uciska na żebra. Wydaje mi się, że gdyby nie CC za tydzień to jeszcze długa droga do porodu by była.
Ja w niedziele z restauracji do samochodu wracałam bez butów 😂
Zdjęłam klapki pod stołem na czas jedzenia, a później nie mogłam ich założyć 🙈
Od tego momentu nosze tylko Birkenstocki, które mogę regulować w razie jak mi stopa mocno napuchnie.
Ale sajgon na Izbie, czekam już godzinę.