Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Adukow, cudnie, bardzo bardzo gratuluję Dianusi i zazdroszczę porodu SN 😍
Marrud, ja mam porównanie skurczy po oxy i naturalnych i są bardzo podobne, tylko oksytocynowe od razu mocne, a naturalne bardziej się rozkręcają. W każdym razie naturalne to też skurcze, nie bóle okresowe, tylko skurcze, które łapią-trzymają-puszczają.
U nas po pierwszej cudownej dobie w drugiej zaczęły się schody. Okazało się, że mam drugą pannę nieodkładalną 😬 Wszystkie dziewczyny z sali przewiną swoje maluchy, nakarmią (mm czy cyckiem), po czym wkładają je do tych mydelniczek i idą spać, a Pola kończy jeść cycka i krzyk 🙈 Płacząc łyka powietrze, boli ją brzuszek, ulewa, no dramat. Usnęła mi dopiero o 1:00, a o 4:40 już na nowo - 40 min spokojnego cycowania i potem jaaazda.
Na zmianie o 7:00 przyszla położna, ktora nie mogła juz patrzec na mnie zmęczoną pochyloną nad rogalem do karmienia i zarządzila karmienie na leżąco. Powiedzialam, że nie lubię, że z pierwszym dzieckiem mi tak nie szło, że z raną po CC nie wstanę z tego łóżka itd., ale byla twarda 😅 No i poki co uratowala nam ten dzień, bo faktycznie Polcia leżac koło mnie ssie ponad godzine (najpierw odzywczo z pół godz, a potem ciumka drugie pół - pozwalam), a potem wypluwa i jak czuje mnie w zasiegu 5 cm, to zasypia. Problem w tym, że stracilam przez to łożko, bo jak leży na moim, to ja nie mam gdzie spać 🙈
Ja na razie nie dokarmiam, tylko cyc. Nie mam tego mleka jakoś szałowo dużo, a mala spadła po pierwszej dobie 170g - boje się, że jak spadnie jeszcze drugie tyle, to nas nie wypisza, bo chyba dopuszczalny spadek to 10% masy urodzeniowej😬 Tylko ona nie chce jesc MM, próbowalam dokarmic byle zapobiec spadkowi wagi, to wypluwa. Smoczek tez stanowcze NIE. Czyli zapowiada sie, że bede miec kolejne 3 lata dziecko wiszące non stop tylko na cysiu🙈🙈
Z innych refleksji to żarcie w szpitalu straszne, hałas non stop, polożne (poza tą jedną) niezbyt miłe.
Z plusow, to ja sie goję świetnie, udalo mi sie już zrobić kupę😅 i jutro na pewno wypisują mnie do domu - mam tylko nadzieję, że razem z Polcią. No i Pola ma milion włosow, jest cała czarna, nawet na plecach ma włoski, ta zgaga w ciązy była prorocza😄
Marrud88, Arga lubią tę wiadomość
-
welonka wrote:Chantel tu nikt tego nie sprawdza, jest jedna polozna od noworodków na oddział, nie ma zadnego dorady laktacyjnego . Tu do szpitala skierowal mnie moj lekarz bo bylo najblizej a mlody byl tez okrecony pepowina a skurcze bardzo szubko przeszly z 5na 3. Pislam juz do naszego neurologopedy o wizyte jak wyjdziemy ze spzitala.
Arga jest wogole ciezko cos sie dowiedziec ,jak pytalam polozna o spadek wagi to powiedziala ze duzy i dokarmiax butla. Dalm mu obie piersi ale on nie potrafi dobrze zlapac zlosci sie ale cos tam zawsze pociagnie ,potem z butli dopil 25ml . Zaczelam tez sama stymulowac brodawki i maz ma potem butelke mi przywieść to bede odciagac do butelki i zniej mu dawac.
Lezy ze mna dziewczyna ktora urodzila wczesniaka i jej malesntwo zostalo zabrane do innego szpitala nikt jej nie powirdzial ze powinna codzie po troche chcoiaz jak ma sily stymulowac piersi zeby ruszyla laktacja .
Mi tez w szpitalu nie sprawdzili.. dopiero w czwartek przyszla położna I mi powiedziała że on by piersi i tak nie chwycił bo wędzidełko do podcięcia..
W późniejszym czasie może mieć problemy z jedzieniem,mowa.. wiec mamy już skierowanie i będziemy na czasie to ogarniać.
Mellow Nikus tez kudlaty a zgagi nie miałam 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2023, 11:52
Arga lubi tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Syn mi dużo spadł z wagi, więcej niż te 10% ale w 4 dobie na ważeniu było już do góry więc nad wypisali bez dokarmiania.
Ja tylko spałam z dziećmi. Miałam takie łóżko co można było podnieść barierkę więc jak zasnęło to ja schodziłam z łóżka i je zamykałam, do tego inkubatorka brałam tylko na przejście się z dzieckiem po korytarzu bo oboje byli nie odkładalni. Ciekawi mnie jak będzie teraz 😅 ale znając życie też wiszenie non stop. Syn długooo wisiał ale on raczej nie umiał ssać efektywnie i gdyby nie ten tandem z siostrą to pewnie by nic nie leciało 😅🙈 -
Chantell88 podetnijcie jak najszybciej bo teraz będzie łatwiej to masować. Mój jak miał te trzy lata to nie dawał i w sumie ma trochę lepiej ale do ćwiczeń i mówi trochę nie wyraźnie i nie wiadomo czy drugi raz nie będzie trzeba ciachnąć jak nie wyćwiczy
Chantell88 lubi tę wiadomość
-
Chantell88 wrote:Mi tez w szpitalu nie sprawdzili.. dopiero w czwartek przyszla położna I mi powiedziała że on by piersi i tak nie chwycił bo wędzidełko do podcięcia..
W późniejszym czasie może mieć problemy z jedzieniem,mowa.. wiec mamy już skierowanie i będziemy na czasie to ogarniać.
Mellow Nikus tez kudlaty a zgagi nie miałam 🤣
Ciekawe czy moja orzyjedzie ale przy corce nie sprawdzala, moja corka jest pod opieka neurologopedy od 6miesica czyki juz 5 lat, jesli zadbacie o to teraz potem moze byc wszytsko ok, moja miala miec trudnosci z kowa bardzo duze a dzieki pracy lodopedy i naszej od tego 6 miesiaca wieku 2 lat mowila bardzo ladnie . Wiec mzoe byc wszytsko ok:)
Ja zgagi nie mialam a Antek tak samo ma pelna czuprynę i chyba nie czesto takie dzieci maja bo wszyscy zachwycaja sie jakie wlosy ma.Chantell88 lubi tę wiadomość
-
Agra takie lozko to wygoda ja mialam po zabiegu nie cala dobr takie lozko to tak wygodne ,bo maly lezazl ze mna caly czas bo bok byl podniesiony i tylko zmienialiśmy strony . Teraz juz mam takie zwykle szpitalne to boje sie ze mi tu spodnie jak usnie.
U nas nie wiezidelko bylo problem przy corce ale miesnie jamy ustnej i tak samo nam wtedy neurologopeda powiedzial ze teraz zalatwimy to masazami bo od nas zalezy czy chcemy a jelsi zaczniemy pozniej to bedzie trudniej bo bedzie duzo zalezalo czy te dziecko chce cwiczyc. -
nick nieaktualnyChantell88 wrote:Mi tez w szpitalu nie sprawdzili.. dopiero w czwartek przyszla położna I mi powiedziała że on by piersi i tak nie chwycił bo wędzidełko do podcięcia..
Mellow Nikus tez kudlaty a zgagi nie miałam 🤣
Mi powiedzieli w pierwszej dobie że ma praktycznie przyklejony język, więc finał był taki że musiałam karmić ją modyfikowanym ze szpitala z butelki, a mi tylko próbą ssania piersi nakręcała i skończyło się tak że wróciłam do domu z lejącymi się piersiami i siarkę dopiero w domu ściągałam już z bólem bo takie miałam ogromne piersi, ale za to dostała w domu złoto siarki z butelki bo niestety nie trafiłam na fajne położne i powiedziały że laktator jest dziecko a nie urządzenie, wiedząc że nie może ssać bo nie ma takiej możliwości -
Ja w poniedziałek idę do szpitala, lekarz rowniez zasugerował preindukcję porodu. Zaczynam się stresować a jednocześnie nie mogę się doczekać aż się poznamy z Klaudią ☺
Mała jest 2 tygodnie do tyłu, waży 2754g , no i wody mi się zmniejszają.
Gratuluję dziewczynki, pieknie czytać o Waszych malenstwach, ze są już z Wami ☺
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Cześć, ciotki! 🤩
https://zapodaj.net/plik-j3jMZh8yJYSesyjka, Arga, welonka, Maura, Farfalla, Mania30, Evellka93, Marrud88, Edyta1, Chantell88, Vilka, Arjada, eweljina, Megi93, adukow lubią tę wiadomość
-
Mellow wrote:Cześć, ciotki! 🤩
https://zapodaj.net/plik-j3jMZh8yJY
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Mello sliczna dziewczynka:)
Dzisiaj byla corka i jest bratem poki co zachwycona oby tak bylo w domu ona od razu wydaje sie taka juz duza przy nim z neurologopeda jestesmy umówieni po 7 sierpnia bo jest na urlopie. Teraz jak w jednejbpiersi zrobil sie troche nawal to pije ale polwa to leci bokiem
Sesyjka jesli trzeba bo tak bedzie lepiej dla maluszka nie ma co czekac , juz niedługo bedziesz tulic Malenstwo
Jak wasze stopy po porodzie bo moje dalej opuchnięte
Pokaze wam jaka fryzurke ma Antek a zgage miam niewielka i moze 3 razy .https://zapodaj.net/plik-5kFCs653A7
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2023, 19:24
Maura, Farfalla, Vilka, Mellow, Arjada, Chantell88, adukow lubią tę wiadomość
-
welonka wrote:Mello sliczna dziewczynka:)
Dzisiaj byla corka i jest bratem poki co zachwycona oby tak bylo w domu ona od razu wydaje sie taka juz duza przy nim z neurologopeda jestesmy umówieni po 7 sierpnia bo jest na urlopie. Teraz jak w jednejbpiersi zrobil sie troche nawal to pije ale polwa to leci bokiem
Sesyjka jesli trzeba bo tak bedzie lepiej dla maluszka nie ma co czekac , juz niedługo bedziesz tulic Malenstwo
Jak wasze stopy po porodzie bo moje dalej opuchnięte
Pokaze wam jaka fryzurke ma Antek a zgage miam niewielka i moze 3 razy .https://zapodaj.net/plik-5kFCs653A7
Ale fajny kudłacz 😊
-
Oppenheimer:1 oznaki zbliżającego się porodu: 0 😂 film super, choć 3h to było wyzwanie żeby wysiedzieć, gorzej niż w Ryanairze z miejscem ;p
Wspaniałe te Wasze dzieciaczki 🥺😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2023, 21:43
Mimi__, Mellow lubią tę wiadomość
-
Ja dalej w dwupaku zaczęłam się stresować bo mam wizytę 3.08 i boje się , że da mi na wywołanie przez cukrzyce . 🤦♀️ Nie biorę nospy brzuch mnie praktycznie ciagle pobolewa już jestem tym zmęczona , nic nie mogę zrobić . W dodatku moj lekarz wybiera się na urlop 😞 Już większość grupy widzę rozpakowana , śliczne dzieciaczki 🥰