X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Usiasia, ja ciążę przeszłam lekko, również żadnych łez. No i zakładałam: e tam baby blues, mnie to ominie. Nic bardziej mylnego. Jadłam zupę i łzy kapały do talerza. Wkręta w głowie, że dziecka nie wykarmię. Do tego ciągle cyc cyc cyc, 4 ściany, myślałam sobie terapia murowana! Kumpele w ciąży nie wspominały za bardzo o tym stanie. Ale jak teraz zapytałam to 3 z 3 również to przeżywały. To jest nowy człowiek, z którym dopiero budujemy relację. Miłość to dawanie i branie, a w pierwszych tygodniach spędzonych z dzieckiem to wyłącznie mama jest stroną dającą. Dopiero gdy dziecko jest w stanie przekazać jakieś znaki, matki dostają 'coś w zamian' i na tej pożywce może rosnąć miłość. Także na spokojnie. Najważniejsze, że masz wsparcie w partnerze! Ja w dodatku od momentu narodzin dziecka niemal bezustannie byłam narażona na dobre rady i życzliwą krytykę mamy czy teściowej 🙄Frustracja, poczucie winy narastało, ale wdech i wydech. Jestem pewna, że hormony się ustabilizują. Dobrze, że się wygadałaś! Nie jesteś z tym sama. Trzymam kciuki ❤️ u mnie minęło 2 tyg od porodu i poczułam się lepiej
    U mnie niestety też teściowa z mnóstwem dobrych rad wkroczyła. Tuż po powrocie ze szpitala powiedziała żebym nie przejmowała się że sobie nie radzę i jestem zestresowana (choć nawet nie wiedziała czy tak jest). Przy czym jeszcze ciągle mówiła żebym pytała jak będę chciała coś wiedzieć, po czym nawet jak nie pytałam to mówiła.
    U nas mała też ostatnio przy ponad 20 stopniach w czapce wyjechała na spacer, no właśnie Ci wszyscy doświadczeni mówili że dziecko musi mieć czapkę bo wiatr. Dzisiaj jest gorąco więc pewnie wyjdziemy wieczorem jak się schlodzi i pierwszy raz ubierzemy ją całkiem na krótko. Bo się dziecko ugotuje biedne przez te złote rady dookoła.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Farfalla Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po cc - czy bierzecie jeszcze jakieś środki przeciwbólowe? Ja po pierwszym dość szybko je odstawiłam, a teraz minęło półtora tygodnia od cięcia i codziennie muszę sobie je aplikować, bo boli 🥺 I jeszcze pytanie dot. odchodów połogowych po cc - jak u Was z obfitością? U mnie tyle co nic i już zaczynam świrować, że gdzieś mi zalegają i jakieś zakażenie się wda. Chyba muszę przyspieszyć wizytę u ginekologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2023, 10:34

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chyba coś powoli zaczyna ruszać, bo od rana mam bardzo delikatne plamienie, takie kremowo brązowe, trochę gęstsze niż zwykle. Ból brzucha lekki, jak przed okresem. Zobaczymy jak się to rozwinie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2023, 11:16

welonka, Megi93, Evellka93, Edyta1, Mimi__, Arjada lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farfalla wrote:
    Dziewczyny po cc - czy bierzecie jeszcze jakieś środki przeciwbólowe? Ja po pierwszym dość szybko je odstawiłam, a teraz minęło półtora tygodnia od cięcia i codziennie muszę sobie je aplikować, bo boli 🥺 I jeszcze pytanie dot. odchodów połogowych po cc - jak u Was z obfitością? U mnie tyle co nic i już zaczynam świrować, że gdzieś mi zalegają i jakieś zakażenie się wda. Chyba muszę przyspieszyć wizytę u ginekologa.

Ja odstawiłam przeciwbólowe w dzień i w nocy prosiłam męża żeby mi przyniósł bo nie mogłam się ruszyć. Więc ja biorę nadal i nie dopuszczam do bólu 😃 u nie też bardzo lekkie plamienie, jak końcówka okresu. Po pierwszym CC było tak samo więc chyba to jest ok.

• Arga Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz biorę przeciwbólowe raz nie 🙈 jest lepiej jak mi szew zdjęła położna bo nie ciągnie już tak.
    Za to pocę się w nocy i mi zimno a przecież jest upał 🙈
    Krwawienia jest bardzo mało ale to normalne. Połóg po cc może być bardziej skąpy niż po sn

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    U mnie chyba coś powoli zaczyna ruszać, bo od rana mam bardzo delikatne plamienie, takie kremowo brązowe, trochę gęstsze niż zwykle. Ból brzucha lekki, jak przed okresem. Zobaczymy jak się to rozwinie.
    Daj znać czy się coś rozkręciło . Ja dziś co zjem do ubikacja . Może organizm się szykuje . Czas najwyższy .
    A tak apropo bólu to w co się zaopatrzyć po porodzie ? Co wam pomagało ? Ja w życiu nawet nie miałam jednego szwu .

• Arjada Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się że połóg to nadal temat tabu. 8 lat temu mnie tak przeorał baby blues że przez lata nawet nie chciałam słyszeć o drugim dziecku. Teraz psychicznie póki co jest lepiej ale z kolei fizycznie jest dramat. Co oczywiście nie znaczy że psychicznie za chwile też nie będzie gorzej. Tym razem sobie pozwalam na te emocje. Pozwólcie sobie nie wiedzieć, nie rozumieć, czuć sie gorzej, lepiej, rozbite czy słabe. Jak mnie właśnie dopada taki jakiś kryzys to idę tu do was i wiem że nie tylko ja tak mam. Wraca właśnie myślenie że to normalne jak jest. Także serio jesteśmy tu mega wsparciem dla siebie i nie zapominajcie o tym. A rady innych jednym uchem sobie wchodzą, a drugim wychodzą. Najbardziej chyba boli jak to ktoś dla nas bliski typu mama. Mnie tak wpędziła 8 lat temu w mega kompleksy bo przecież ona po porodzie wyszła ze szpitala w jeansach sprzed ciąży, a ja miałam nadal ogromny brzuch i 22kg do przodu.. teraz cieszę się że to moje ciało i dało radę. Wiem że potrzebuje czasu na regeneracje i nie 6 tyg tylko tyle ile będę potrzebować. Także przytulam każdą w połogu! I trzymam kciuki za jeszcze nierozpakowane. Mam też pytanie odnośnie opuchniecia po cc. Moje stopy i nogi to jest jakiś dramat... ledwo chodze, nie mówiąc już o tym że żadnych butów nie jestem w stanie ubrać po za klapkami starego. Jak sobie z tym radzicie? Smarujecie czymś? Wymoczyłam sobie wczoraj w wodzie z solą i ulga była ale opuchlizna nawet minimalnie się nie zmniejszyła.

Farfalla, Arga, adukow, zasada, Salea lubią tę wiadomość

• Vilka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie nic się nie rozkręciło. Może w nocy? Oby...

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Farfalla Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że po cc bardziej skąpy jest ten połóg, ale żeby aż tak mnie wyczyścili? 🙃 A propos bólu - ja wciąż mam końcówki szwów nieściągnięte, bo po moim rozejściu się blizny położna postanowiła jeszcze dać mi tydzień. Może faktycznie jak je usunie, to przestanie rana tak rwać.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecszyhy, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to pewnie po weekendzie już będziemy wychodzic ze szpitala.
    Ma być 30stopni i pytanie czy takiego niemowlaka można na wyjście ubrać w krótki rękawem i polspiochy, czy zawsze jednak długo rękawek i koniecznie czapka ?

Arga lubi tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Dziecszyhy, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to pewnie po weekendzie już będziemy wychodzic ze szpitala.
    Ma być 30stopni i pytanie czy takiego niemowlaka można na wyjście ubrać w krótki rękawem i polspiochy, czy zawsze jednak długo rękawek i koniecznie czapka ?
    Spokojnie możesz ubrać na krótko i przykryć czymś cienkim. My mieliśmy czapkę ale trochę wiało.

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arjada ja mialaknpo porodzie naturalnym przez tydzień spuchniete stopy ,klaoki w spziatlu na noge mi nie wchodzily sciagalam rekami . Mi polozna kazala odpoczywac z nogami do gory ,prosto nogi zeby jak najwięcej odpoczywaly

Arjada lubi tę wiadomość

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz poczułam skurcz. Nie taki jak przepowiadajacy typu napinanie brzucha, tylko taki no lekko bolesny. Oprócz tego samo napinanie oczywiście też jest. Czy to się w nocy rozwinie ? Ale by było fajnie 😁 plamienie lekkie cały dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2023, 20:56

welonka, Szyharku, Arga lubią tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Pierwszy raz poczułam skurcz. Nie taki jak przepowiadajacy typu napinanie brzucha, tylko taki no lekko bolesny. Oprócz tego samo napinanie oczywiście też jest. Czy to się w nocy rozwinie ? Ale by było fajnie 😁 plamienie lekkie cały dzień.
    Trzymam kciuki żeby coś ruszyło . Ja napinanie mam cały czas ale tak samo i nic więcej się nie dzieje . Jakieś bóle w dole brzucha ale też takie same jak dotychczas . Do tego te upały …

• Vilka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No upały mordercze... Nie wiem czy lepssy poród czy połóg w taką pogodę :D

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Agak Koleżanka

Wysłany: 15 sierpnia 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wasze maluchy też w 4 tygodniu stały się tak potwornie marudne i nie chcą spać Jestem wykonczona mały potrafi płakać pi 3 godziny od karmienia do karmienia

preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 02:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obudziłam się o 1:30, biegunka, plamienie już bardziej intensywne. No i są skurcze, na razie ból w dole brzucha spokojnie do zniesienia, do tego ból lędźwi. Pobrałam aplikacje do mierzenia skurczy i na razie będę kontrolować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2023, 02:47

Arga lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 03:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciocie! Melduję, że Zosia od wczoraj już jest z nami ❤ nie udalo się naturalnie, spadek tetna i szybka decyzja o cesarce.... Ale najważniejsze, że zdrowa 🥰 swoją drogą skurcze po oksytocynę tak bolą, że ja chyba bym nie dała rady urodzić,, gdyby nie ta akcja to już chciałam iść wymiotować z bólu, cala sie trzęsłam nie wspominsjac placzu. Z kolei rana po cięciu ponoć pięknie zszyta, ale ból jest okropny. Ledwo chodzę Mega nas wszystkie podziwiam za wydanie na świat dzieciaczków, jakąkolwiek drogą...
    Śpicie z maluszkami przy piersi? Są Wtedy na boczku? To jest ok?!

Vilka, Megi93, Arga, Chantell88, Arjada, zasada, Mimi__, adukow, Farfalla, Marrud88 lubią tę wiadomość

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Obudziłam się o 1:30, biegunka, plamienie już bardziej intensywne. No i są skurcze, na razie ból w dole brzucha spokojnie do zniesienia, do tego ból lędźwi. Pobrałam aplikacje do mierzenia skurczy i na razie będę kontrolować
    Powodzenia :) u mnie kolejna bezsenna noc ze spinaniem się brzucha i lekko bolącymi plecami

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kilku godzin skurcze mniej więcej co 7 minut trwające okolo 40 sekund, ale ból znośny. Nie chcę zbyt szybko jechać do szpitala, więc czekamy.

Edit: ciągle tak samo, bez zmian, skurcze co 7-10 minut, wody nie odeszły, lekkie plamienie brązowe. Jeszcze czekamy w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2023, 07:28

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ