X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maura gratulacje :) u nas w spzitalu dzieci były ukladane na boku , w domu ja malegj czasem klade na boku a czasem na plecach

Vilka powidzenia :)

Vilka, Maura lubią tę wiadomość

age.png
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też młody na boku, jak jest na plecach to prędzej ma odruch moro, a nie trzymamy go w żadnym woombie, więc pewnie by w ogóle nie pospał. Wydaje mi się jakoś też bezpieczniejsza taka pozycja boczna przy takim noworodku. Jakby się mu np ulało.
    Maura gratulacje😊 ! Na ból proś o leki przeciwbólowe. Ja mam uczilenie na wiele leków wiec pozozstał mi do dyspozycji inuprofen na zmianę z psrecetamolem😅 ale to i tak dużo pomagało. Dziewczyna obok na łóżku najpierw morfinka, a później ketonal do granic.
    Vilka trzymam kciuki żeby się rozkręciło 🤞

Maura lubi tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje maleństwa.
    Ja w szpitalu po cc to różnie spałam. Trochę na boku ale ogólnie podkładałam sobie całą kołdrę, kocyki itp pod rękę, dziecko bokiem na to ja na plecach i ona tak spała na spałam ku przerażeni położnych 😅.
    Bierz ciągle te przeciwbólowe zwłaszcza na noc

Maura lubi tę wiadomość

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, chciałabym poznać Wasze opinie nt. szczepienia preparatami skojarzonymi (5w1/6w1) oraz szczepionkami refundowanymi, bezpłatnymi.
    Czy po takim boosterze 5w1/6w1 bobo nie będzie zamulone? Którym sposobem szczepiłyście Wasze starsze dzieci? Mamy już termin na wrzesień i rozpoznaję temat 😌

ada.d lubi tę wiadomość

age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powoli dochodzę do siebie, druga doba już paracetamol tylko, po morfinie rzygam jak kot. Od kiedy mogę jesc czuję że żyje. Gratulacje dla wszystkich rodzących!!!

Evellka93, adukow, Arjada lubią tę wiadomość

preg.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    Mamuśki, chciałabym poznać Wasze opinie nt. szczepienia preparatami skojarzonymi (5w1/6w1) oraz szczepionkami refundowanymi, bezpłatnymi.
    Czy po takim boosterze 5w1/6w1 bobo nie będzie zamulone? Którym sposobem szczepiłyście Wasze starsze dzieci? Mamy już termin na wrzesień i rozpoznaję temat 😌

Ja też się chętnie dowiem jakie macie zdanie 😊

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My starszą szczepiliśmy Hexa 6w1, nie zauważyłam żadnych szczególnych skutków ubocznych, a zawsze to mniej wkłuć dla bobasa. Teraz na pewno też się zdecydujemy

adukow, ada.d lubią tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starsza miała 5w1. Po drugiej dawce krzyk mózgowy, oczywiście nie wpisali nopu. Po trzeciej dawce okazało się, że jest nie domykslnosc zastawki w sercu, było zapalenie pęcherza dzień po i już nie wróciłam na przypominająca dawkę. Po gruźlicy ma brzydką bliznę.
    I to był koniec szczepień dzieci 😉

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepię na wszystko i szczepię płatnymi tak jak starszą. Ilość wkłuć ma bardzo duże znaczenie - zrozumiecie, jak usłyszycie płacz swojego kilkutygodniowego dziecka na pierwszym szczepieniu (to nie jest wkłucie jak na pobraniu krwi, tylko domięśniowe, krzyk dziecka po takim wkłuciu jest brrr 🥺)

Na wrześniową wizytę u pediatry mamy już rozpisaną Hexacimę, Prevenar i rota, na kolejną drugie rota i Bexsero.

Wierzę w medycynę i za dużo się naczytałam np. o sepsie meningokokowej i jej skutkach, żeby na tym oszczędzać. Choc fakt, ceny szczepien są bardzo wysokie (Hexa chyba coś kolo 200 zł za dawkę, Prevenar 300 zł, Bexsero 400 zł u nas w pobliskiej aptece DOZ)

Marrud88, ada.d lubią tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a macie do polecania jakąś chustę?

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepislismy starsza 5w1 i tym bedziemy szczepic syna ,starsza zadnych skutków ubocznych nie miala .

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Dziewczyny, a macie do polecania jakąś chustę?
    Ja lubię chusty od nati baby.
    Na Facebooku jest dużo grup sprzedażowych gdzie można kupić w miarę fajne, złamane chusty. Dla noworodków dobrze jest kupić bawełniane lub z jakimiś domieszkami z wełny.

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w czym śpią Wasze dzieciaki w takie upały?

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    A w czym śpią Wasze dzieciaki w takie upały?
    U nas body z krótkim rękawkiem, a jak chłodniejsza noc to zakladamy cieniutki pajac.
    Czy wasza położna mierzyła poziom bilirubiny u dzieciaczków na wizycie? Nam tylko powiedziała że jest mocno zażółcony i zaleca odstawienie kp na dwa dni i przejście na mm i dopajanie wodą (!) oraz wystawianie do słonca przez szybę. Żałuję że tak późno zainteresowałam sie tematem położnej i nie trafiłam na taką, której mogłabym zaufać w 100proc :-(

• adukow Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    U nas body z krótkim rękawkiem, a jak chłodniejsza noc to zakladamy cieniutki pajac.
    Czy wasza położna mierzyła poziom bilirubiny u dzieciaczków na wizycie? Nam tylko powiedziała że jest mocno zażółcony i zaleca odstawienie kp na dwa dni i przejście na mm i dopajanie wodą (!) oraz wystawianie do słonca przez szybę. Żałuję że tak późno zainteresowałam sie tematem położnej i nie trafiłam na taką, której mogłabym zaufać w 100proc :-(

U nas też wspomniała, żeby wystawiać bobasa do słońca przez szybę oraz żeby sporo jadł, że ‚przepije’ tę żółtaczkę. Wtedy jednak był deszczowy tydzień, ale udało się jedzeniem - kp, bez mm i wody.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja w dzień chodzi w body na ramiączkach, w nocy śpi w piżamce (rampersie) na krótki i takim cienkim spiworku z jednej warstwy bambusa

U nas polozna nie mierzyla bilirubiny... ale Pola nie jest ani trochę żółta, ona mega duzo je od początku i chyba przez to nie miala żóltaczki.

Mamy kryzys od 3 dni, dziecko pręży sie, jęczy, marudzi całe dnie i noce. Chodzi spać o 22, śpi ciagiem do 1, a potem przerwa do 5-6 😭 Ja niedlugo zwariuje ze zmęczenia z takmi przerwami w snie nocnym😵‍💫

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Moja w dzień chodzi w body na ramiączkach, w nocy śpi w piżamce (rampersie) na krótki i takim cienkim spiworku z jednej warstwy bambusa

U nas polozna nie mierzyla bilirubiny... ale Pola nie jest ani trochę żółta, ona mega duzo je od początku i chyba przez to nie miala żóltaczki.

Mamy kryzys od 3 dni, dziecko pręży sie, jęczy, marudzi całe dnie i noce. Chodzi spać o 22, śpi ciagiem do 1, a potem przerwa do 5-6 😭 Ja niedlugo zwariuje ze zmęczenia z takmi przerwami w snie nocnym😵‍💫

U nas jest podobnie, po kąpaniu i wieczornym karmieniu ładnie zasypia i śpi 2,5h, a później to już jest walka o jego i mój sen. Na rękach usypia w sekundę, a po odłożeniu do łóżka budzi się od razu. Ja i tak nie mogę narzekać, bo karmie mm, o 5/6 małego przejmuje tatuś i wtedy mogę pospać jeszcze 2/3 godziny. Dlatego podziwiam Was, mamy które karmią piersią.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jest dość żółta ale moja położna kazała karmić więcej piersią i obserwować czy zażółcenie się cofa z tułowia. Pierwsze słyszę aby przerywać KP. Głowa może być żółta i do trzech miesięcy.

Mellow lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, dziewczyny które są po CC polećcie które zamówić sobie plastry na ranę już na dobre gojenie w domu? Po jakim czasie zaczyna się je stosować?

• Mellow Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz uzywam Sutricon, a jestem niespeła 3 tygodnie po cięciu. Zaczełam uzywac jak się wszystko zagoiło, odpadły strupki i wróciło w miarę czucie.

Ada, no właśnie mnie nikt nie jest w stanie pomóc / zamienić przy Poli, ona chce tylko mnie, tylko pierś ją uspokaja, a smoczka zadnego nie chce😬 Bardzo mało ostatnio sypiam, po 4h na dobę i jestem padnięta max 😭

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
‹‹ 345 346 347 348 349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ