X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Arga Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantell88 wrote:
    U Nas też sam problem.. polecasz jakas konkretna poduszkę?
    Podobno headcare są dobre

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrud88 wrote:
    Dziewczyny help! Czy u Was tydzień po miejsce wokół blizny było lekko czerwone? Nie boli szczególnie, nic się nie sączy i samopoczucie okej. Tylko lekko ciepłe te miejsce, a że brzuch spadł to je dzisiaj zobaczyłam :D
    Ja tydzień po z jednej strony miała jeszcze pół blizny czerwone i coś się mi tam rozwarstwiło. Po dwóch tygodniach już jest wszystko ładniej.
    Pokaż położnej to ci doradzi czy coś trzeba z nią robić. Mi obeszło się bez antybiotyków

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Podobno headcare są dobre
    Używaliśmy przy corce zalecona przez fizjoterapeuta. Nam pomogla ale bardzow anze dobiera sie rozmiar pod glowe

age.png
  • Maura Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    U nas kąpiel, jedzenie na full i sen. Diana zasypia przy karmieniu, wypluwa sutka i przytula się do cycucha. Dziś było przyjemnie, zasnęła ok. północy, pierwsza pobudka po 4:00, a następna już taka, że można witać dzień. Rutyny na razie jeszcze brak, choć widzę, ze z każdym dniem bobo coraz większe 🙈 nie mogę się zdecydować na matę, wszystko takie pstrokate. Chciałabym z pałąkiem. Podlinkujcie jeżeli udało Wam się dorwać coś fajnego 😉 dziś czeka mnie wycieczka do apteki, bo odstawiłyśmy ten Vigantol. Zobaczymy jak z inną witaminą, choć to pewnie chybił trafił. W następnym tygodniu USG bioderek.
    Podpinam się do tej maty, też nie mogę się zdecydować :)

adukow lubi tę wiadomość

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal w dwupaku . Dziś już bez clexane … dziwne uczucie po 250 zastrzykach . Oczywiście odruchowo wyciągnęłam . Skurcze jakieś pojedyncze , dalej brązowe upławy i tyle 😞

Arga lubi tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    Ja nadal w dwupaku . Dziś już bez clexane … dziwne uczucie po 250 zastrzykach . Oczywiście odruchowo wyciągnęłam . Skurcze jakieś pojedyncze , dalej brązowe upławy i tyle 😞
    W końcu się rozpakujesz 😊
    Ja też się dziwnie czuję bez clexanu ale już miałam dość kłóć się w taki napięty brzuch.
    Oby szybko Ci się ruszyło

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    W końcu się rozpakujesz 😊
    Ja też się dziwnie czuję bez clexanu ale już miałam dość kłóć się w taki napięty brzuch.
    Oby szybko Ci się ruszyło
    A nie bierzesz po porodzie ? Bo mi mówił lekarz , że w połogu będę musiała brać dalej . Ciekawe czy kogoś od razu brali do wywołania w ten sam dzień po przyjęciu czy na drugi 🤔

• Arga Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    A nie bierzesz po porodzie ? Bo mi mówił lekarz , że w połogu będę musiała brać dalej . Ciekawe czy kogoś od razu brali do wywołania w ten sam dzień po przyjęciu czy na drugi 🤔
    Nie przepisali mi w końcu w szpitalu
    Mój ginekolog mówił mi, że będę mieć a tam, że skoro to tylko przez poronienia a nie miałam zakrzepicy to nie trzeba. Chyba tylko zaraz po cc mi coś dali i tyle

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam zapas w domu chyba z 10 opakowań jeszcze 😅

• welonka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez tej materjalowej z palakami nie polecam ,my mamy bo po corce z kindekraft ta zazwyczaj stoi u corki w pokoju zebym za kazdym razme nie nosila. A piankowoa mamy z nokida jednoczęściowa, z puzzli zrezygnowalam bo jak scorka byla starazza to wszystkei byly osobno .

My wlasnie wrocilismy z pobrania krwi maluszek tak plakal:(

Mellow sliczne dziewczynki, u nas tal samo siostra w bracie zakochana ,ale widac ze przezywa ze jej tez jest ciezko bo odkad brat jest ona prawie codziennie do mas przychodzi i czasem bardziej sie zlosci .

Mellow lubi tę wiadomość

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nie wiem czy nadrobię wszystkie posty, ale widzę, że u Was też jest problem z brzuszkiem po Vigantol, my zmienislkmy krople tydzień temu, bo te ponoć takiesuper i dramat. Podawaliśmy rano i mały był strasznie rozdrażniony, spinał się okropnie, przez 2-3 godziny nie dało się go uśpić. Wczoraj dopiero coś mnie tknęło i zaczęłam się zastanawiać czy to nie jest kwestia witaminy D, dziś w ogóle nie podawaliśmy i inne dziecko!

Ale macie coś do polecenia w zamian? Wcześniej używaliśmy D-vitum, ale z tego dozownika bardzo leci, przez co często podawałam więcej niż powinnam.

Mamy już termin na szczepieni na 06.08 i zastanawiam się czy nie za wcześniej, Staś będzie miał wtedy 6t i 3d, kiedy Wy się umawiacie?

W środę przyjeżdża też do nas fizjoterapeuta, chce żeby obwjrzała małego i zobaczyła czy wszystko w porządku, jak dla mnie to mały czasami bardzo się napina i wygina w łuk, wiec mam obay czy to nie jest wzmożone napięcie.

Nasza rytuna wygląda jak narazie tak, że koło 18.30 - 19.30 kąpiemy, ja później kremuje, masuję i szczotkuję, to wszystko przy akompaniamęcie muzyczki, później mąż karmi, śpiewa kołysankę, odpala biały szum i usypia
    na rękach. Czasami synek zasypia w 5 minut, a czasami 25.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada.d my własnie jesteśmy po wizycie u fizjo, tez sie obawiałam wzmożonych napięć przez te płacze i prężenie się, ale jest ok. Bardzo pomogła nam fizjo masażem brzuszka i wyjaśniła skąd mogą być kolki i jak działać małymi krokami aby dojść konkretnej przyczyny.
    Dzisiaj też odstawiamy vigantol a przerzucamy sie za dwa trzy dni na witamine d na innym nośniku olejowym. Jeśli to nie pomoże bedziemy wykluczać kazeine z diety a potem ewentualnie pomału wracać jak okaże sie że te silne kolki to nietolerancje. Dodatkowo skupiamy sie na karmieniu do pustej piersi. Dam znać co pomogło, o ile w ogóle coś pomoże. U nas przyczyną bazową może być żółtaczka która jeszcze nie zeszła, to powoduje leniwe jedzenie i zasypianie przy karmieniu czego wynikiem jest fermentacja tego bardziej wodnistego pokarmu w brzuszku, bo mały nie dochodzi do najtłustszego pokarmu/nie opróżnia piersi, stąd bóle i kolki. Będziemy sprawdzać czy tak właśnie jest.

• adukow Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Cześć dziewczyny, nie wiem czy nadrobię wszystkie posty, ale widzę, że u Was też jest problem z brzuszkiem po Vigantol, my zmienislkmy krople tydzień temu, bo te ponoć takiesuper i dramat. Podawaliśmy rano i mały był strasznie rozdrażniony, spinał się okropnie, przez 2-3 godziny nie dało się go uśpić. Wczoraj dopiero coś mnie tknęło i zaczęłam się zastanawiać czy to nie jest kwestia witaminy D, dziś w ogóle nie podawaliśmy i inne dziecko!

Ale macie coś do polecenia w zamian? Wcześniej używaliśmy D-vitum, ale z tego dozownika bardzo leci, przez co często podawałam więcej niż powinnam.

Mamy już termin na szczepieni na 06.08 i zastanawiam się czy nie za wcześniej, Staś będzie miał wtedy 6t i 3d, kiedy Wy się umawiacie?

W środę przyjeżdża też do nas fizjoterapeuta, chce żeby obwjrzała małego i zobaczyła czy wszystko w porządku, jak dla mnie to mały czasami bardzo się napina i wygina w łuk, wiec mam obay czy to nie jest wzmożone napięcie.

Nasza rytuna wygląda jak narazie tak, że koło 18.30 - 19.30 kąpiemy, ja później kremuje, masuję i szczotkuję, to wszystko przy akompaniamęcie muzyczki, później mąż karmi, śpiewa kołysankę, odpala biały szum i usypia

U nas szczepienie wypadnie 7+5. USG bioderek mamy teraz 4+4, nie wiem czy nie za wcześnie, ale tak nas umówili 🤷🏻‍♀️ my od wczoraj testujemy d-vitum i prowadzę obserwację 😄 co do mało pstrokatych mat <dla zainteresowanych> znalazłam na ten moment:

https://www.ikea.com/pl/pl/p/gulligast-stojak-z-zabawkami-wielobarwny-90484258/?gclid=EAIaIQobChMIt5vz3azwgAMVPYVoCR29MgvxEAQYASABEgJrf_D_BwE&gclsrc=aw.ds

https://www.dobreliski.pl/pl/p/Mata-edukacyjna-Little-Goose-Listek-Little-Dutch-LD8517/21980?channable=04c31c6964003231393830a4&gclid=EAIaIQobChMIutnL96zwgAMVlEFBAh0yCwYlEAQYBCABEgI4xfD_BwE

Maura lubi tę wiadomość

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adukow, jaką dawke tego d-vitum kupiłaś? U nas chyba tez Vigantol szkodzi, dziwne, bo starsza łyka 4 lata i jest wszystko git. Echh, ja bym wolała spacerowac po słoncu niz to suplementowac, szkoda, że dobra pogoda sie kończy.

U nas szczepienia będą równo po skończeniu 8 tygodni. Ja na razie fizjo nie umawiałam, bo polożna powiedziała, że nie widzi u Poli asymetrii. Głowę podczas snu układa naprzemiennie na obie strony, obraca ją, więc chyba jest ok. Zepsuła nam się za to w leżeniu na brzusiu, marudzi już po 5 minutach i nie chce tyle leżeć co wczesniej 🤷‍♀️

Jutro idę do fryzjera, a raczej idziemy wszyscy całą rodziną 🤣 Stary będzie robił kółka wokół salonu wózkiem i doprowadzi młodzież na karmienie w razie potrzeby, mam nadzieje, że inni klienci salonu przeżyją mojego cycka na wierzchu😅

Edit. Wasze dzieci tez tak szybko rosną? Polcia dziś podczas ważenia 4300 g, czyli srednio 30g dziennie od urodzenia przybrała. No i wyrosła nam zupełnie z ciuszkow 56 i zaczyna wyrastać z 62😶

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2023, 16:21

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka co u Ciebie ? Jak tam po porodzie ?

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Ada.d my własnie jesteśmy po wizycie u fizjo, tez sie obawiałam wzmożonych napięć przez te płacze i prężenie się, ale jest ok. Bardzo pomogła nam fizjo masażem brzuszka i wyjaśniła skąd mogą być kolki i jak działać małymi krokami aby dojść konkretnej przyczyny.
    Dzisiaj też odstawiamy vigantol a przerzucamy sie za dwa trzy dni na witamine d na innym nośniku olejowym. Jeśli to nie pomoże bedziemy wykluczać kazeine z diety a potem ewentualnie pomału wracać jak okaże sie że te silne kolki to nietolerancje. Dodatkowo skupiamy sie na karmieniu do pustej piersi. Dam znać co pomogło, o ile w ogóle coś pomoże. U nas przyczyną bazową może być żółtaczka która jeszcze nie zeszła, to powoduje leniwe jedzenie i zasypianie przy karmieniu czego wynikiem jest fermentacja tego bardziej wodnistego pokarmu w brzuszku, bo mały nie dochodzi do najtłustszego pokarmu/nie opróżnia piersi, stąd bóle i kolki. Będziemy sprawdzać czy tak właśnie jest.

To daj koniecznie znać czy polecasz i jak maluch zareaguje na tę nową witaminę D

Salea lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow u nas waga tak samo szybko idzie do gory , maly w czwartek mial rowono 3 tygodnie i waga 3470 a spadkowa byla 3195 wiec szybko nadrabia .

Kurcze u nas hemoglobina spalda bardzo jutro bedziemy rozmawiac z lekarzem

Mellow lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też daje D-vitum, raz na dzień widać że jakiś problem z brzuchem jest, po kupce spokój. No ale z godzinkę potrafi się męczyć. Wczoraj nie dałam i dziś też się darł, więc ja bym tego nie zwalała witaminę, u nas chyba problem z szybkim wypływem i łykaniem powietrza.
    U nas też wróciła waga urodzeniowa więc już nie ściągam, nie dokarmiam mm, 56g na dobę przybiera 🙈

• Salea Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też waga urodzeniowa wróciła z nadwyżką przed upływem 2 tyg od porodu, cieszę się ogromnie bo miałam watpliwość czy te moje cycki wykarmiają syna :-)
    Wkurza mnie strasznie że każdy lekarz/ specjalista od noworodków mówi coś innego i ma swoją teorię. Dzisiaj położna kazała odstawić owoce i warzywa, chyba że gotowane, a fizjo mówiła żeby jeść warzywa a odrzucic kazeinę jeśli już mamy coś eliminować. Gin mówi, że jeśli mam ogromne problemy jelitowe po żelazie to je odstawić, a położna że brać mimo wszystko. I mnóstwo innych przykładów mogłabym przytoczyć, nie wiadomo kogo słuchać.

• Maura Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:

My używamy d-vitum twist off, chyba dobrze je toleruje, odgryzam czubek i z tej kapsulki prosto na języczek podaję na 2-3 razy, nawet malutkiej się to podoba.
    Jejku zazdroszczę, u nas na rutynę chyba jeszcze zbyt wcześnie... nie ogarniam jeszcze codzienności, bardzo bym chciała już uporządkować wszystko, ale chyba potrzebuje więcej czasu niż inni. Zawsze taka poukładane, a teraz wszystko w rozsypce. Choć po tygodniu mogę stwierdzić, że już lepiej funkcjonuję. A czym kremujecie maluszki? Coś fajnie się Wam sprawdza?

age.png
‹‹ 351 352 353 354 355 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ