X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Staś miał wagę spadkową 2500, więc przybrał w miesiącu 1260g, to wychodzi około 40g dziennie, ale pierwsze dwa tygodnie przybierał za mało. Jutro mamy wizytę położnej, zobaczymy co powie.
    Ada u nas jest juz na plusie 1.5 kg a miesiac skonczy dopiero w niedziele

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Ada u nas jest juz na plusie 1.5 kg a miesiac skonczy dopiero w niedziele

A co na to położna, bo nam już tydzień temu mówiła, że za dużo przybiera, ale przecież nie będę głodziła dziecka, wydaje mi się że je tyle ile potrzebuję.

Karmisz piersią czy mm?

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    A co na to położna, bo nam już tydzień temu mówiła, że za dużo przybiera, ale przecież nie będę głodziła dziecka, wydaje mi się że je tyle ile potrzebuję.

Karmisz piersią czy mm?
    Przeciez 60 ml to nie jest duza porcja mleka widocznie Stas tyle potrzebujeba z czasem to sie unormuje . Pediatra i polozne nic nie mowia tylko ze ma apetyt duzy je wiecej niz moze i przez to brzuszek meczy i ulewa . Mojej siostry syn byl karmiony mieszanie glownie mm szybko przybieral i nikt nic nie mowil im teraz maly ma 2.5 roku i wazy 18 kg 2 kilo mniej niz moja 5 latka. Kazde dziecko jest inne . Jedno bedzie przybierac wiecej drugie troszke slabiej a kolejne idelanie książkowo .

ada.d lubi tę wiadomość

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pocieszcie mnie i powiedzcie, że Wy też śpicie że swoimk dziećmi 🙈

Staś pierwszą część wieczoru od 20 do 23 przesypia w łóżeczku, ale później już nie ma szans, żeby po kolejnym karmieniu go odłożyć. Zasypia na rękach, ale jak tylko go odkładam to się budzi z płaczem. Poddałam się trzy dni temu i wzięłam go do łóżka, śpi przytulony nawet 3 godziny.

Nie mam nic przeciwko dziecku w łóżku, uwielbiam z nim spać i się przytulać, ale chodzi mi o względy bezpieczeństwa. Staś miał spać w swoim łóżeczku z włączonym monitorem oddechu, a śpi miedzy rodzicami, psem i kotem 😂

Megi93, Farfalla lubią tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:

Staś pierwszą część wieczoru od 20 do 23 przesypia w łóżeczku, ale później już nie ma szans, żeby po kolejnym karmieniu go odłożyć. Zasypia na rękach, ale jak tylko go odkładam to się budzi z płaczem. Poddałam się trzy dni temu i wzięłam go do łóżka, śpi przytulony nawet 3 godziny.

Nie mam nic przeciwko dziecku w łóżku, uwielbiam z nim spać i się przytulać, ale chodzi mi o względy bezpieczeństwa. Staś miał spać w swoim łóżeczku z włączonym monitorem oddechu, a śpi miedzy rodzicami, psem i kotem 😂
    Ada pociesze Cie u nas specjalnie kupiona dostawka bedzie blisko nas nie bedzie spal z nami lozku , ale codziennie w nocy londuje u nas w lozku zazwyczaj kolo 2 akbo 4 bo innaczej tez bym nie spala wogole , u nas Antek bardzo lubi spac na brzuchu i w lozeczku polozony w nocy na brzuch od razu cisza i spi czasem klade go go na brzuchu czekam 15 minut az zasnie i go przekrecam ale nie zawsze to sie udaje :d ja tez mam obawy ze go zagnieciemy albo coeka przyjdzie w nocy i nie bedzie go widziala i polozy sie na nim .
    Ja przy starszej do 6 miesięcy walaczylam zeby z nami nie spala, a potem poddalam sie i spala z nami bo ilez to mozna w nocy nie spac. Kolezanka walczyla chyba do dwoch lat za kazdym razem odnosila odprowadzala do lozka co noc i teraz corka ma 5 lat i tak przychodzi w nocy , z drugim nie walczyla juz id malego spi z nimi

adukow lubi tę wiadomość

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:

Jeżeli macie jakieś sposoby jak skutecznie odłożyć dziecię do lozeczka to chętnie przyjmę 😄 u nas po paru minutach oczy otwarte jak 5 zł. @ada.d na ten moment nasza jest odkladalna do kokona, który jest pomiędzy nami 🤷🏻‍♀️ pytaliśmy położnej to mówiła o tej potrzebie bliskości.. chcemy jednak teraz na dniach przechodzić na etap kokon -> chicco. Najwyżej włożę jej to gniazdo do lozeczka :d

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Ada pociesze Cie u nas specjalnie kupiona dostawka bedzie blisko nas nie bedzie spal z nami lozku , ale codziennie w nocy londuje u nas w lozku zazwyczaj kolo 2 akbo 4 bo innaczej tez bym nie spala wogole , u nas Antek bardzo lubi spac na brzuchu i w lozeczku polozony w nocy na brzuch od razu cisza i spi czasem klade go go na brzuchu czekam 15 minut az zasnie i go przekrecam ale nie zawsze to sie udaje :d ja tez mam obawy ze go zagnieciemy albo coeka przyjdzie w nocy i nie bedzie go widziala i polozy sie na nim .
    Ja przy starszej do 6 miesięcy walaczylam zeby z nami nie spala, a potem poddalam sie i spala z nami bo ilez to mozna w nocy nie spac. Kolezanka walczyla chyba do dwoch lat za kazdym razem odnosila odprowadzala do lozka co noc i teraz corka ma 5 lat i tak przychodzi w nocy , z drugim nie walczyla juz id malego spi z nimi

Ooo tez tak mamy z brzuchem!

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:

Młoda ma dostawkę ale czasem muszę wejść do dostawki lub ją sobie przeciągnąć bliżej na łóżko.
    Syn 5 lat zawsze przychodzi, córka 7 lat dopiero od nie dawna czasem nie przyjdzie 🤣 więc ja śpię z dziećmi już długo 🤣 tylko starszą próbowałam odkładać ale szybko wybrałam właśnie sen bo bez współ spania przy dwójce to ja nie spałam tylko kursowałam co dwie godziny od jednego do drugiego 🙈 teraz same przychodzą 😅

ada.d lubi tę wiadomość

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:

Ja śpię ze swoją córeczką w łóżku, bo chce być blisko niej i się przytulać ☺️ Chyba takie uroki pierwszych dni życia pierwszego dziecka ☺️

age.png
  • Aliya Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😊

Długo się nie odzywałam, ale połóg przeorał mnie fizycznie i psychicznie i choć mała przez pierwsze 2 tygodnie tylko jadła i spała to i tak nie miałam siły na nic. A jutro już kończy miesiąc 💕
    Mała rośnie bardzo szybko, teraz policzyłam to od wagi spadkowej przybrała po 47g/dzień 🙈 ale położna nic nie mówiła, że za dużo.
    Co do współspania to tez naiwnie myślałam, ze mała będzie spała w łóżeczku 😅 ale przez pierwsze dni nie było na to szans, spała pomiędzy nami. Teraz zazwyczaj do pierwszego karmienia nocnego około 2 śpi w łóżeczku i czasami uda się ją odłożyć i śpi tak do 5, ale zazwyczaj zostaje już z nami i leży w kokonie.

Polecacie jakaś nianię elektroniczną?

adukow lubi tę wiadomość

04/22 26tc 👼
    07/23 38tc 🌈
  • adukow Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliya wrote:
    Cześć dziewczyny 😊

Długo się nie odzywałam, ale połóg przeorał mnie fizycznie i psychicznie i choć mała przez pierwsze 2 tygodnie tylko jadła i spała to i tak nie miałam siły na nic. A jutro już kończy miesiąc 💕
    Mała rośnie bardzo szybko, teraz policzyłam to od wagi spadkowej przybrała po 47g/dzień 🙈 ale położna nic nie mówiła, że za dużo.
    Co do współspania to tez naiwnie myślałam, ze mała będzie spała w łóżeczku 😅 ale przez pierwsze dni nie było na to szans, spała pomiędzy nami. Teraz zazwyczaj do pierwszego karmienia nocnego około 2 śpi w łóżeczku i czasami uda się ją odłożyć i śpi tak do 5, ale zazwyczaj zostaje już z nami i leży w kokonie.

Polecacie jakaś nianię elektroniczną?

Również przyłączę się do pytania 😄 laska ze szpitala poleciła mi taką, ktoś może testował?

Niania elektroniczna Esperanza
    https://allegro.pl/oferta/niania-elektroniczna-kamera-na-zywo-lcd-tryb-nocny-12951150706

I jeszcze jedno pytanie finansowe 😄 Jakieś pomysły na ulokowanie 500+? Obligacje skarbu państwa itp.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2023, 11:52

Aliya lubi tę wiadomość

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie 500+ długo czekałyście na decyzję i wypłatę?
    Mi schodzi to na bieżąco ale dlatego, że do przedszkola i szkoły im to dokładam.
    Mam trochę obligacji skarbu państwa, które były dedykowane dla posiadaczy 500+ ale przez te inflacje i podnoszenie czesnego trudno mi to im odłożyć a tak to inwestuje w ich rozwój.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy nianię Neno Vera, jest bardzo spoko, tylko słabo bateria trzyma.

500+ wypłacane dziewczynom przeznaczamy na obligacje indeksowane inflacją, jakieś złoto inwestycyjne też za to kupiłam.

To ja się wyłamię ze spaniem, bo Pola śpi w swoim pokoju w swoim łóżeczku🙊 Na karmienia wstaję, chodzę do jej pokoju i karmię w fotelu, a potem bujam na rękach aż nie uśnie i wracam do sypialni

Aliya, adukow, ada.d lubią tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • welonka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie zlozylam wniosku zajme sie tym dopiero we wrzesniu czy zgloszeniem do pzu .

Mellow ale chyba szybko zasypia i spi dlugo bo u nas noce sa kiepskie i usypiajac na rekach po karmieniu u nas odpada bo bym musiala wstawac co godzine ,ale podziwam ;)

Adukow mi polozna mowila ze moge klasc go na noc na brzuchu ale ja sie boje bo ciagle duzo ulewa , nad ranem jak spi zn nami to juz go klade na brzuchu. Teraz jestesmu u rodzicoe i wozilam go w wozku nosilam na rekach chyba z godzine i tylko siadlam od razu placz ,polozylam w wozku na brzuchu i od razu kimka bez jedznia bujania i bez smoka .

age.png
  • Aliya Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    A odnośnie 500+ długo czekałyście na decyzję i wypłatę?
    Mi schodzi to na bieżąco ale dlatego, że do przedszkola i szkoły im to dokładam.
    Mam trochę obligacji skarbu państwa, które były dedykowane dla posiadaczy 500+ ale przez te inflacje i podnoszenie czesnego trudno mi to im odłożyć a tak to inwestuje w ich rozwój.

Ja złożyłam wniosek 3.08, 18.08 miałam decyzje a dzisiaj weszło na konto.

Arga lubi tę wiadomość

04/22 26tc 👼
    07/23 38tc 🌈
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Ja jeszcze nie zlozylam wniosku zajme sie tym dopiero we wrzesniu czy zgloszeniem do pzu .

Mellow ale chyba szybko zasypia i spi dlugo bo u nas noce sa kiepskie i usypiajac na rekach po karmieniu u nas odpada bo bym musiala wstawac co godzine ,ale podziwam ;)

Adukow mi polozna mowila ze moge klasc go na noc na brzuchu ale ja sie boje bo ciagle duzo ulewa , nad ranem jak spi zn nami to juz go klade na brzuchu. Teraz jestesmu u rodzicoe i wozilam go w wozku nosilam na rekach chyba z godzine i tylko siadlam od razu placz ,polozylam w wozku na brzuchu i od razu kimka bez jedznia bujania i bez smoka .

Niestety nie chce zasnąć długo, noszę czasami po 45 min czy godzinę. Ręce odpadają 😬

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Aliya Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow ja tez podziwiam, bo u nas czasami karmienie i usypianie trwa 2 godziny 🙈

04/22 26tc 👼
    07/23 38tc 🌈
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliya wrote:
    Mellow ja tez podziwiam, bo u nas czasami karmienie i usypianie trwa 2 godziny 🙈

U nas samo karmienie ok. 30-40 min, noszenie potem drugie tyle, a czasami dłużej. Dzis np. Polcia sie obudziła 3:30, to odłożylam ja dopiero 6:15, bo po drodze zwymiotowala, byly 2 kupy, musialysmy sie przebierać... no nie ma lekko. Ale ja w łóżku jakoś nie umiem spać z dzieckiem, boję się, że zrobimy mu krzywdę 🙈

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Salea Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dostawka i łóżeczko są, ale niemal nieużywane. Antek śpi z nami lub tylko ze mną, też sie troche obawiam ale zdecydowanie wtedy potrafi przespac dwie, trzy godziny ciągiem, a w dostawce budzi sie po 20 min od odłozenia. Mi tez sie latwiej karmi w nocy na leżąco, czasem nawet wtedy przysypiam. Widzę że jestem czujna i uważam na dziecko jakoś nieswiadomie, ale i tak troche sie boję z nim tak leżeć blisko. Z drugiej strony mało śpimy w nocy i gdyby nie spanie w jednym łóżku to bym nie spała chyba wcale.

• welonka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow to podziwiam, ja bym nie dala rade bo bym musiala wogole nie spac bo Antek budzi sie co 2 h ale tak jak mówisz czasem zanim kupa ,uleje i zanim usnie to dziecko za chwile domaga sie od nowa jedzenia , ja caly vzas jestem ze starsza w domu i u nas ona wstaje po 6.

Ja mowie ze pierwsze dni wrzesnia jak wroci do przedszkola to nic nie bede robic tylko spac z Antkiem . Gdyby to tak dalo sie na zas sie wyspac:)

My zraz jedziemy na wizyte do neurologopedy

age.png
‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ