Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, wieki mnie tu nie było 😅 co jakiś czas zerkam i czytam ale nie mam czasu nic napisać bo albo gości miałam przez 2 tygodnie albo wiadomo zajmuje się małą i tak nam leci czas że Maja jutro kończy 7 tygodni😍
U nas już widać rutynę kąpiemy o 19 potem karmienie i śpi nam od 19:30~20 do 4 rano i to jest standard że ma.jeden taki długi cykl gdzie tak śpi długo. Je co 3-4 godziny, ma też tak że jak wstaję kolo 8 to nie śpi 2 karmienia czyli nie śpi od 8 do około 15 wtedy mamy czas na spacery, mate edukacyjną itp. Jestem po takim dniu wyrąbana🤣 i padam koko 22 🤣
Co do kolek to u nas też oczywiście są ale powoli udało nam się już nad nimi panować, kolki mamy o stalych godzinach i juz wiemy ze to jest to, dajemy jej termoforek i tak leży czasem nawet godzinę bo przynosi jej to ulgę. Standardowo dajemy delicol i espumisan karmimy butelką antykolkową z dr Brown jest super różnica w porównaniu z Avent, z tej je bardzo spokojnie i nie łyka powietrza. Kupki robi codziennie choć był czas że robiła co 3 dni teraz już codziennie.
Maja śpi przykryta kocykiem, ja jej nie zawijam w żadne kokony itp. Ona się strasznie wierci i uwielbia spać z rękami nad głową i nie wyobrażam sobie żeby jej to uniemożliwić 😅 jedyne co to strasznie się drapie po twarzy, cholerka.ma przycięte pazurki a i tak ostre jak diabli i potrafi się do krwi zadrapać, rękawiczki masakra za każdym razem ściąga czy macie na to jakiś sposób żeby się nie drapała? -
Magdalenka o to samo chcialam zapytac czy ktos spowija dziecko do snu , bo widze ze maly w lozeczku usypia bez problemu ale jak mu trzymam raczki razem na jego klatce piersiwoej wtedy jest spokojny i zasypia szybko, jak puszcze to zaraz rece lataja w kazda strone do tego odruch moro i od razu zaczyna sie zlosci i steka i koniec spania .
Macie do polecania fajne grubsze pajace dresowe na jesien? Ranki sa dosc chlodne juz , mialam 3 takie i dwa sa male jeden na styk , a ja rano malego chve nakamic przewinac i wsadzic w ten kobinezon w pizamce i gotowy odwieść sioatre do przedszkola.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2023, 17:32
-
Welonka ja mam z fabryki bodziaków kombinezon i sobie chwalę taki przejściowy właśnie, na teraz.
A ja dziewczyny w akcie desperacji podałam wczoraj młodej czopka viburcol, po jakiejś godzinie wrzasku. Poleciła nam położna, bo nigdzie nie mogłam dostać stacjonarnie rurek windi. W każdy razie po tym czopku, nie minęło q0 minut jak usnęła kamiennym snem, wstała o 3 i 6 na szybkie jedzenie i potem jazda na rozpoczęcie roku. Nie wierzyłam w te czopki, ale to homeopatyczny, przeciwbolowy i uspokajacy, na kolki i ząbkowanie (ulotka) No i kurcze to nie był przypadek. Stosowałyście kiedyś?Maura lubi tę wiadomość
-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
-listopadowe poronienie samoistne 5tc
-4.12 - 2 kreski 🥰
-6. 12 - beta 149, progesteron 24,9
17.12 - beta 12226
19.12 - zarodek i serduszko (6t+2d)
7.01 - 2 cm malucha, serce bije, wszystko gra
4.02 - 6,5 cm, usg w porządku, prawdopodobnie dziewczynka -
Szyharku ja nie stosowałam ale moja siostra przy dwójce dzieci stosowała te czopki i była zadowolona, od razu nazwa mi sie skojarzyła.
-
Szyharku a jak z rozmiarem , ja chyba wezme na 74 bo dwa mialam na 3-6mieisecy i jeden jest maly a drugi na styk, bedzie za duzy 74 ale choia nie bede musiala tych raczek i nozek przeciskac .
Oo ja stosowlam te czopki przy corce zapomnialam u nich , nam pediatra zalecil je po szczepieniu jakby byla marudna i potem uzywalam je wlasnie przy problemach z brzuszkiem .Maura lubi tę wiadomość
-
Welonka ja kupiłam 56 bo miał być na wyjście ze szpitala ale jest duży, były takie upały więc nie trzeba było, a teraz Zu ma prawie 4 tygodnie i dalej wywijam rękawy 😅
Taki mam
https://zapodaj.net/plik-zSEo9m24e4Mellow, adukow lubią tę wiadomość
-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
-4.12 - 2 kreski 🥰
17.12 - beta 12226
Szyharku wrote:Welonka ja kupiłam 56 bo miał być na wyjście ze szpitala ale jest duży, były takie upały więc nie trzeba było, a teraz Zu ma prawie 4 tygodnie i dalej wywijam rękawy 😅
Taki mam
https://zapodaj.net/plik-zSEo9m24e4 -
adukow wrote:I jak tam, pospał troszkę? ❤️
My dziś do osteopaty. Niech wypędzi z Małej te gazy ☺️
Z rana obserwuję regularne drzemki 9 - 12 i to w łóżeczku <sukces>, także nasze życie nabiera barw. Musimy kupić tę elektroniczna nianie, bo dziś spanie na brzuchu i chodziłam doglądać. Z każdym dniem ten bobas coraz większy i kumaty 😍 a co do podobieństwa to mamy taki miks, że mąż stwierdził: chyba do tego kuriera z dpd :d
Tak, na szczęście przeszło i pospal 22-4 🙏 wczoraj już się zaczynała kolka (?) więc obserwuje, czy i dziś coś nie wyjdzie, liczę że to jakaś jednorazowa akcja, bardzo biedne te dzidziutki z tymi brzuszkowymi przypadłościami -
Szyharku, ale słodycz 😍
Welonka, ja kupiłam kombinezon z Pinokio, ma podwójny grubszy dresowy materiał, jest ciepły
https://www.51015kids.eu/kombinezon-niemowlecy-dreamer-5a40a1
A na pozniej misia z HM, on jest mega funkcjonalny i łatwo się zakłada, przy pierwszej mi sie bardzo sprawdził, jest co roku w kolekcji na jesien / zimę
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0750481024.html -
Zuzia urodzona 3600, teraz ma trochę ponad 4 bo powoli przybierała. On jest raczej właśnie taki dresowy, bez ocieplenia, na teraz, na później mam już takiego misia bardziej. Ja daje kombinezon I kocyk do fotelika i myślę że wrzesień i część października tak przejezdzimy rano.-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
-4.12 - 2 kreski 🥰
17.12 - beta 12226
Magdalenkaa wrote:Życzę Wam dobrych nocy dziewczyny! Tak bym chciała się wyspać..
Jest srodek nocy a mi sie marzy sie taki cieply chrupiacy gofr z samym cukrem pudrem :d w ciazy nie mialam tak silnej zachcianki;d
adukow lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry, ja jestem nie wyspana przez szkołę i przedszkole 🙈 serio, padam. Młoda budzi się w nocy kilka razy i często jakoś kręci się przez godzinę, półtorej i brakuje mi tego snu bo już około 6.40 muszę wstać i budzić dzieci. Na domiar złego podobno bostonka panuje w przedszkolu 🙈
-
Magdalenkaa wrote:Mellow zazdroszczę tej laktacji, ja ledwo ciągnę tą pierś mam wrażenie a na stymulacje laktatorem ciężko mi znalezc czas przy moim małym atencjuszu.
udało mi się przełożyć szybciej osteopatę , idę w ten czwartek i spodziewam się cudów <glupiaja>
Dziewczyny apropo laktacji, czytałam że szałwia hamuje produkcję, może by tak mała filiżankę dziennie pomogła Wam?
dzisiejsza noc koszmarna. ale do rzeczy...w ciągu dnia drzemki się odbywają w kokonie albo w rożku i kokonie i wtedy on śpi..jako tako, różnie, ale śpi. w nocy boję się rożka i innych ciasnych otuleń, obawiam się że mógłby się poddusić , bo go bym nie doglądała, a on strasznie się kręci we śnie, bardzo obraca głowę na noc więc ubieram śpiworek, nic więcej w łóżeczku i on biedny odkładany do łóżeczka nie chce tak spać, za duża przestrzeń wokół pusta (przynajmniej w tym upatruję problem).w czym śpią Wasze dzieci? ktoś otula dziecko rożkiem na noc i jest ok? albo w coś innego ciasnego, w czym bobas czuje się przytulony?
Magdalenka daj znać po czwartkowej wizycie, bo u nas na razie mieszane uczucia 🙈 <glupiaja> -
welonka wrote:Ja pozdraiwma juz z drigiego kamienia od 23 i coaglego wymidzajia sie bo gazy mecza , w miedzy czasie jecze starsza sie obudzila.
Jest srodek nocy a mi sie marzy sie taki cieply chrupiacy gofr z samym cukrem pudrem :d w ciazy nie mialam tak silnej zachcianki;d
Haha 😅 aż ślinka cieknie! -
Adukow, a czemu mieszane uczucia?
U nas dziś ostatnia wizyta położnej, miałam wyskoczyć jej kupić jakiś prezent pożegnalny, ale Polka jest od rana małym wyjcem i nic z tego nie wyszło🤷♀️
W ogole zauważylam, że Pola robi na brzuchu wysoki podpór😬 Czyli czeka nas fizjoterapia, bo nie powinna zdecydowanie sie tak wyprężać na 5 tygodni.
Ja muszę definitywnie zrobic porzadek ze swoja laktacja, bo obudzilam dziś smacznie śpiącą Polę o 2 - nie moglam juz wytrzymac z jedną piersia, tyle bylo pokarmu i tak mnie bolało, że chcialam, żeby ściagnęła🤦♀️ Kupił mi małż w aptece ibuprom i jakies tabletki Milanella, ktore maja podobno pomoc na takie zastoje mleka -
Arga wrote:Dzień dobry, ja jestem nie wyspana przez szkołę i przedszkole 🙈 serio, padam. Młoda budzi się w nocy kilka razy i często jakoś kręci się przez godzinę, półtorej i brakuje mi tego snu bo już około 6.40 muszę wstać i budzić dzieci. Na domiar złego podobno bostonka panuje w przedszkolu 🙈
Ja swojej poloznej tez chcialm dax orezent bo jest koochana ale nie zdarzyłam kupic , dalam tylko na jej oddzial pampersy zerowki . -
Mellow wrote:Adukow, a czemu mieszane uczucia?
U nas dziś ostatnia wizyta położnej, miałam wyskoczyć jej kupić jakiś prezent pożegnalny, ale Polka jest od rana małym wyjcem i nic z tego nie wyszło🤷♀️
W ogole zauważylam, że Pola robi na brzuchu wysoki podpór😬 Czyli czeka nas fizjoterapia, bo nie powinna zdecydowanie sie tak wyprężać na 5 tygodni.
Ja muszę definitywnie zrobic porzadek ze swoja laktacja, bo obudzilam dziś smacznie śpiącą Polę o 2 - nie moglam juz wytrzymac z jedną piersia, tyle bylo pokarmu i tak mnie bolało, że chcialam, żeby ściagnęła🤦♀️ Kupił mi małż w aptece ibuprom i jakies tabletki Milanella, ktore maja podobno pomoc na takie zastoje mleka
Też miała masowane te partie, które wymieniłaś. Jakieś tam gazy na wizycie uszły. Teraz będę obserwować w najbliższych dniach czy lżej jej z tą kupą czy nic nic. A powiedz mi czy Pola też płakała na wizycie czy była mega wychillowana? Bo nasze dziecko wróciło jakieś obrażone na nas 🤷🏻♀️ -
Polka na wizycie u osteo usnęła kamiennym snem jak ziomek ją masował 😉
My po wizycie położnej, mała waży 4625g, zdaniem położnej nie ma refluksu tylko ulewa przez moj dziki wypływ pokarmu. Mam pić mietę i szałwię i nie szaleć tak z miłościa do dziecka tylko przeneieść ją np. na męża 😄 (ponoć tyle pokarmu jest na tle hormonalnym, gdy ma sie za duzo oksytocyny i prolaktyny)
Odłozylam Pole dopiero na drzemke, od 13 probowalam i sie nie udawało, wreszcie sukces i może chociaż zrobie obiad 😵💫Maura lubi tę wiadomość