X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adukow wrote:
    My podjęliśmy ostatnio temat 😊 rozpoczniemy starania w Tajlandii. Jak będzie nam dane to świetnie. W naszym przypadku dłuższa przerwa by nas rozleniwiła i duże prawdopodobieństwo, że ostałoby się na jednym 😜 złożyłam już wniosek do żłobka i dostałam pozytywny odzew.

A ile dzidzia będzie miała jak wyślecie do żłobka?

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm chłopak?💙
    Prenatalne 23.12
    preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Stosuje proctoglyvenol czopki, ale pomagają tylko na chwilę. Jak jest większa 💩 to wychodząc czuję jak mnie drażni w środku i to piecze i krwawi. Już nie wiem czy to hemoroidy czy coś innego. :(
    I po porodzie na hemorojdy polozna poradzila te tabletki cylo3 fort mi pomogly. Kazla wybrac cale opakowanie .

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2023, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Co ta ciąża robi z kobietą 🙈
    Ale w połowie przyszłego roku planujemy starania o drugie 😁 A u was jak ? Jakieś plany czy już temat dzieci zamknięty? A jeśli tak to kiedy? :)

U nas raczej temat zamknięty, 2 z różnicą 2 lat to naprawdę niezły hardcore ale wiemy, że w końcu będą mieli siebie i będą się razem bawić, mam nadzieję 😃 zamykamy fabrykę bo ja fizycznie nie dam rady przecież ciąży, szczególnie że planujemy rozpocząć budowę domu.

Vilka lubi tę wiadomość

• Mellow Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was ze te decyzje o dzieciach rok po roku, mając w pamięci jakim hardcorowym okresem wychowawczym u dziecka jest 1,5-2 lata, zwłaszcza jesli dochodzą do tego kwestie adaptacji w żłobku i chorób z tym związanych🙈 Dla naszego zwiazku to był masakrczyny okres prawie zakończony rozwodem, ciarki mam na samo wspomnienie 🤪 Ale fakt, że dzieci chowają sie wtedy pewnie prawie jak blizniaki, co na pewno wzmacnia wiez miedzy nimi.

U nas brak dalszych planów rozrodczych zdecydowanie, skonczylismy wykanczanie domu pod rodzinę 2+2 i nie mamy zamiaru wracac do tematow remontowych przez najblizsze 10 lat 😄

Mnie różnica wieku 4 lata u dziewczyn na razie bardzo sie sprawdza👌 u Misi nadal jest wielka miłość do Poli, a zarazem duża już samodzielność i zrozumienie, że bobas angażuje mamę i mama nie zawsze ma czas na zabawę. Misia w tym wieku ma juz zresztą duzo aktywnosci poza domem, wychodzi do kolezanek, ma przedszkole, zajecia dodatkowe - jako mama i tata nie jestesmy dla niej juz centrum jej swiata i nie jest przez to o nas taka zazdrosna.

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • adukow Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    A ile dzidzia będzie miała jak wyślecie do żłobka?

Od września, więc rok i miesiąc. W planach powrót do pracy, babcie pracujące i w innych miastach. W grę wchodzi jeszcze opiekunka, ale spróbujemy najpierw z żłobkiem 😉 no i zobaczymy jeszcze jak temat drugiego bobasa 👶🏻

Vilka lubi tę wiadomość

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!
    Odebrałam dziś wyniki po operacji. Całkowita regresja. Zero komórek nowotworowych w wyciętym fragmecie piersi i w węźle wartowniczym!

Przedemną jeszcze tylko 3 tyg radioterapia, którą pewnie zacznę w połowie listopada i dalsze wlewy z herceptynu raz na dwa tygodnie! I to tyle! 💪

Ależ jestem szczęśliwa, ostatnie dni oczekiwania na wyniki nie były dla mnie łatwe.

eweljina, Edyta1, Vilka, Mimi__, welonka, Aly078, adukow, Maura, Chantell88, Mellow, Farfalla, Arga lubią tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada.d wspaniałe wieści. ❤️❤️❤️❤️❤️💪💪💪💪🥳🥳🥳

ada.d lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm chłopak?💙
    Prenatalne 23.12
    preg.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada
    Pozwól że wypije dzisiaj za Ciebie lampke bezalkoholowego szampana, i będę świetowała razem z wami. Gratulacje, dużo przeszłaś w tej ciąży, ale masz to już za sobą 🥳

ada.d, Vilka lubią tę wiadomość

• Aly078 Koleżanka

Wysłany: 25 października 2023, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Mnie różnica wieku 4 lata u dziewczyn na razie bardzo sie sprawdza👌 u Misi nadal jest wielka miłość do Poli, a zarazem duża już samodzielność i zrozumienie, że bobas angażuje mamę i mama nie zawsze ma czas na zabawę. Misia w tym wieku ma juz zresztą duzo aktywnosci poza domem, wychodzi do kolezanek, ma przedszkole, zajecia dodatkowe - jako mama i tata nie jestesmy dla niej juz centrum jej swiata i nie jest przez to o nas taka zazdrosna.

Mellow, U mnie jest 3 lata 4 miesiące i jak tak czytam Twoje posty to zazdroszczę, żałuję też, że nie trafiło mi się drugie dziecko to pół roku później. Zazdrość jest. I o ile moj 3,5 latek rozumie, że mama też jest dzidziusia to odnośnie taty ma całkowicie inne zdanie.

• ada.d Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Ada
    Pozwól że wypije dzisiaj za Ciebie lampke bezalkoholowego szampana, i będę świetowała razem z wami. Gratulacje, dużo przeszłaś w tej ciąży, ale masz to już za sobą 🥳

Dzięki kochana, ja też będę dziś piła szampana, ale tego z procentami 😉🍾

adukow, Farfalla, Vilka lubią tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada super wieści!

U Nas już fabryka zamknieta.. dwójka mi starczy w zupełności.
    Adukow ja też już mam żłobek ogarnięty.. Mały startuje za rok w wrześniu a ja w październiku powrót do pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2023, 21:34

adukow, ada.d, Vilka lubią tę wiadomość

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 25 października 2023, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, ekstra nowiny, ale kamień z serca, ten rok to musiał być dla Ciebie niezly rollercoaster i znakomicie, że się tak kończy 👌
    Aly078 wrote:
    Mellow, U mnie jest 3 lata 4 miesiące i jak tak czytam Twoje posty to zazdroszczę, żałuję też, że nie trafiło mi się drugie dziecko to pół roku później. Zazdrość jest. I o ile moj 3,5 latek rozumie, że mama też jest dzidziusia to odnośnie taty ma całkowicie inne zdanie.

A chodzi Twoj starszak do przedszkola, ma tam jakichś ulubionych kolegów? Moze nawiąż blizszy kontakt z ich rodzicami? Moja córcia w wieku 3,5, czyli jakoś wczesną wiosną, przeszła update towarzyski i nawiązała pierwsze przyjaźnie. Zaczela sie wtedy spotykac z innymi dziećmi poza przedszkolem, poczuła sie doroslejsza i "oddzielna" od rodziców. Dzieki temu gdy pojawiła się dzidzia, dużo lepiej to zniosła, a wrecz traktowala bobasa jak maskotke, ktora mozna sie chwalić w towarzystwie😄 Duzo pomogli tez opiekunowie w jej grupie przedszkolnej, ktorzy jeszcze w trakcie mojej ciazy czesto zagadywali Misie o siostre, pytali o imię bobasa, podkreslali jak bedzie miala super z rodzenstwem. Utwierdzało to ją w mysleniu, ze taka mała siostra to ekstra sprawa 😉

Dodatkowo my po porodzie przyjeslismy narracje w domu, że Pola to maleńka bezbronna gapcia, ktorej we wszystkim trzeba pomagac, a Misia to juz taka duża samodzielna dziewczynka, ktora ma "dorosłe zabawki", potrafi sama mnostwo rzeczy, moze być wzorem dla bobasa. Chyba ją to podbudowało i teraz swoim zachowaniem stara się wpasowac w te rolę. Wiele razy jak zostawiam je same w pokoju słysze kątem ucha, jak mowi do malej "Poluś ja ci pokaże jak dziala ta zabawka, Poluś mama zaraz przyjdzie, nie przejmuj sie, Poluś nie płacz, ja cie potrzymam za raczke, dobrze?" Tak że serio jest milosc i opiekuńczość i licze, ze sie ten stan utrzyma jak najdlużej🥹

ada.d lubi tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Aly078 Koleżanka

Wysłany: 26 października 2023, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie :)
    U nas przedszkole wystartowało dopiero we wrześniu. Wcześniej był żłobek, ale lipiec/sierpień miała przerwę. W lipcu żłobek zamknięty, a w sierpniu już nie dawałam jej żeby tam wracała. Do przedszkola chodzić lubi. Przyjaźnie jeszcze się nie zaczęły, dzieci dopiero się poznają i sezon chorobowy w pełni.
    Starsza troszczy się o siostrę. Jak tylko zapłacze biegnie po mnie. Pokazuje jej zabawki, głównie dzidziusiowe, Swoich raczej pilnuje. Może wszystko jest na dobrej drodze i tych napadów zazdrości będzie coraz mniej.

• Aly078 Koleżanka

Wysłany: 26 października 2023, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą, macie jakieś swoje opinie o gryzakach z serii żyrafka sophie? Przy starszej jakoś nie próbowałam. Teraz są urocze ubranka w h&m właśnie z tą żyrafką.

• ada.d Autorytet

Wysłany: 26 października 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aly078,
    My mamy żyrafkę ale na gryzaki jeszcze za wcześnie u Stasi.
    Mamy też grzybka i dancing elephant z Mombella, zobaczymy co mu najbardziej podpasuje.

Byliśmy dziś na szczepieniu na meningokoki, ależ był płacz 😔
    Staś waży już 6030g.🙈
    No i Pani dr po próbie trakcji stwierdziła, że ma obniżone napięcie, nie ciągnie głowy. Wiec umawiam na cito wizytę u fizjo.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas grzybek już się super sprawdza, jak trzyma nie umie puścić i gryzie jak zły. Żyrafke też mamy po siostrze i była super długi czas

• Arga Autorytet

Wysłany: 26 października 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żyrafa mi się nie sprawdziła. Szybko się popsuła i podobno ta cała ślina wchodzi do środka i pleśnieje i dziecko to ssie, fujj 🙈 drugiemu już nie kupiłam bo ona szybko mu popękała i później obejrzeniu filmiku jak ktoś to rozciął doszłam do wniosku, że nie jest warta swojej ceny

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 26 października 2023, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aly078 wrote:
    Ja mam 5 latke na pokladzie i uwazam ze niektórych kwestiach byłoby latwiej z 2 latkiem . Moja jest od puerwszych dni zakochana w bracie pilnuje go zabwia ,przytula, ale ona jest dzieckiem bardzo wrazliwmym i emocjonalnyn i dalej potrzebuje nas, na poczatku bylo ciezko bo w zlosci z jej ust padaly slowa ktore mnie jako rodzica bolaly a hormony nie pomagaly , do tej pory czasem nas testuje. Do koleżanek chetnie chodzi czy chce zeby ktos przyszedl do niej ,chodzi na zajecia dodatkowe ale po tym spotkaniu jak wraca do domu to tez chce czasu tylko z mama czy tata. I uwazam ze to jest normalne i ile mozemy dajemy jej . Drugi tydzien siedzi w domu i jest ok , jak maly usnie na drzemke to na jednej wtedy ide do niej i robie to co ona tylko chce . Teraz sama chetniej angażuje sie w zajecia domowe zeby cos robic tylko z nami . Wiadomo z 5 latkiem latwoej bo jest bardzoej samodzoelne potrafi sie sama ubrac , zrobic sobie kanapke ,sama zalatwic sie itp. Ale psychicznie latwiej z mldoszym.

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 26 października 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dzieci z różnica 2,5 lat i to był hardcor. Bardziej trzeba było zajmować się starszą a młody ciągle na cycku. Ona była głośna bo nie rozumiała, że dzidziuś musi iść spać. Spacery też były straszne bo mi weszła w okres buntu i uciekała non stop 🤣 dodatkowo była smoczko i cyckocholikiem ich kiedy zabrałam smoczek przerzuciła się na mnie 🙈 oj teraz jest znacznie łatwiej. Jedynie mam wyrzuty sumienia, że oni tyle w tych placówkach są ale niestety szkoły nie może już sobie od tak opuszczać jak przedszkola. 7,5 i 5 lat to dobra różnica wieku bo starsze już praktycznie same się sobą zajmują i są kumate. Staram się jakoś ich nie zaniedbać ale chyba nie jest źle. Trzy tygodnie jakoś sobie dajemy radę a jak jest tata to nadrabiają lektury itp.
    Gdybym miała większe lokum, więcej kasy i dobrą pracę ro powiem szczerze zdecydowałabym się na czwarte bo widzę po starszakach że super się dogadują i małej będzie pewnie tego brakować jak będzie większa

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 26 października 2023, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy żyrafkę Sophie, ale gryzak, nie tę typową figurkę. Gryzak jest bardzo spoko i nie ma dziurek

https://www.smyk.com/p/zyrafa-sophie-so-pure-gryzak-i6022444

Z zabawek na obecny etap mogę też polecić grzechotkę-sztangę i O-ball, starsza obie te rzeczy lubiła i Pola też wykazuje zainteresowanie, bo to bardzo łatwo złapać.

Zbieramy się zaraz na spacer, ale nie chce mi się na maksa przy takiej dżdżystej pogodzie 🫤 Ale Pola musi miec te swoje żelazne 3h drzemki w podróży, bo inaczej będzie nie do życia

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
‹‹ 386 387 388 389 390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ