X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Aliya Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Mi z córką urósł na początku a z synem spadł 🤣 a później to widzę, że skakało ale przy synu było mniejsze. Więc te teorie chyba są takie jak z tą sodą i pianą 😅

A widzisz, czyli jednak to tak nie działa 🤣

04/22 26tc 👼
    07/23 38tc 🌈
  • Salea Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    A czy wy też odczuwacie taki dyskomfort w podbrzuszu? Ciągnięcie, kłucie, ni to pęcherz, ni macica, takie obrzęknięte jakby wszystko w środku.
    Ja podobnie, ukłucia jak małą igiełką, trochę w macicy a trochę, najczęściej w nocy w pochwie/przy szyjce macicy. Niezbyt to przyjemne ale bóli typowych nie mam, więc aż tak się nie przejmuję, bo kłócia są podobno normalne.
    Ja dodatkowo mam ciągnięcie i napięcia w górnej części brzucha, wysoko nad pępkiem, i te bardziej mnie niepokoją.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 14:54

• Arga Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez to co piszecie o bólach przypomniało mi się, że później może boleć spojenie łonowe i to dopiero jest nie przyjemne 🙈

age.png
  • Aga90a Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi93 wrote:
    Mam ciąże około 10 dni młodszą od Twojej ale jak na razie w podbrzuszu nie czuje nic ... Myślałam, że kobieta w ciąży od początku coś czuje a ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem, na samym początku miałam lekki dyskomfort w brzuchu a później to przeszło. Mam nadzieje, że wszystko jest dobrze, ale chyba powinno się coś czuć w tym brzuchu ...
    Nie jest to wcale tak dziwny przypadek, spokojnie:) Ja w 1 ciąży nie czułam kompletnie nic do momentu ruchów, a i te były dla mnie bezbolesne, co ciekawe do końca ciąży nie czułam kompletnie żadnych boli czy nawet dyskomfortu. W tej ciąży początek jest dokładnie taki sam...być może taki typ.

Megi93, Arga lubią tę wiadomość

• Vilka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, nie ma się co martwić, że jest dyskomfort, albo że go nie ma. Ja np. dwa tygodnie temu nie miałam, a teraz mam od paru dni. W ogóle dziś rano w łóżku jak rozciągnęłam tułów to aż jakby mnie skurcz w przeponie złapał, straszne :D Wszystko w tym brzuchu się przestawia.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Agata :) Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Miałam te nieszczęsne prenatalne w środę, że stresu caly dzień wymiotowałam i dostałam takiej migreny ze tylko łóżko i paracetamol na ratunek.

Przesyłam fotkę bobaska. To jedyna dobra rzecz z tego badania.
    e96a979cf2eb.jpg

W poniedziałek mam do odbioru jeszcze pappe i kolejne podsumowanie wyników.
    Generalnie badanie było ciężkie i długie, bo obraz był bardzo słaby przez tylozgiecie macicy. Już wiem skąd mam tyle boli brzucha i krzyża i ucisk na odbyt.
    Przez pochwe piękny obraz ale lekarz upierał się że niektóre parametry musi sprawdzić koniecznie przez brzuch więc pomierzył wszystko na tyle ile mógł, ale był bardzo niezadowolony. 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 16:10

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata :) wrote:
    Hej dziewczyny,
    Miałam te nieszczęsne prenatalne w środę, że stresu caly dzień wymiotowałam i dostałam takiej migreny ze tylko łóżko i paracetamol na ratunek.

e96a979cf2eb.jpg

Generalnie badanie było ciężkie i długie, bo obraz był bardzo słaby przez tylozgiecie macicy. Już wiem skąd mam tyle boli brzucha i krzyża i ucisk na odbyt.
    Przez pochwe piękny obraz ale lekarz upierał się że niektóre parametry musi sprawdzić koniecznie przez brzuch więc pomierzył wszystko na tyle ile mógł, ale był bardzo niezadowolony. 😕
    Lekarz niezadowolony ze słabego obrazu do mierzenia babasa czy z pomiarów? Jakieś Ci podał szczegóły? Mówił o parametrach podczas badania?

Marrud88, Mamitka lubią tę wiadomość

Wysłany: 20 stycznia 2023, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Lekarz niezadowolony ze słabego obrazu do mierzenia babasa czy z pomiarów? Jakieś Ci podał szczegóły? Mówił o parametrach podczas badania?

Ze słabego obrazu, bo pomiary niemiarodajne. Zmierzył NT 1.5 z komentarzem '' No niech będzie, nic innego tu nie wymyślimy, tak słabo widać ''
    To co pomierzył wydaje się okej wg pomiarów. Na pytanie czy wszystko jest w porządku, powiedział że nie może odpowiedzieć bo obraz był zły i czekamy na pappe.

22cs - ⏸️💚
    preg.png
  • Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już wróciłam, rzeczywiście jest lekka infekcja bakteryjna ale lekarz uspokoił że ma bardzo delikatną reakcję na odczynnik więc żebym nie wpadała w panikę. Dostałam jednak globulki i mam je brać :( Zapytałam czy możemy zrobić dzisiaj USG i sprawdzić czy wszystko nadal ok, to mi powiedziała, że nie, bo USG w ciąży nie są na życzenie a ona u mnie nie widzi medycznych podstaw żeby dzisiaj robić. Więc ma przyjść normalnie za tydzień na prenatalne...i tak to.

preg.png
    ...

2021 - rozpoczęcie starań

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    beta 4 tydzień: 110
    beta po kolejnych 4 dniach: 88
    ciąża biochem.

08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
    6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
    6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
    4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
    6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780
    19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko :)

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
    39 lat (kiepskie parametry nasienia)
  • Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze słabego obrazu, bo pomiary niemiarodajne. Zmierzył NT 1.5 z komentarzem '' No niech będzie, nic innego tu nie wymyślimy, tak słabo widać ''
    To co pomierzył wydaje się okej wg pomiarów. Na pytanie czy wszystko jest w porządku, powiedział że nie może odpowiedzieć bo obraz był zły i czekamy na pappe.

Kurczę to nadal czekanie trochę w niepewności :( Dobrze, że mimo wszystko z tych pomiarów co zrobił wszystko wychodzi ok bo to dobry znak. A lekarze jak się komunikują to już tu dużo dziewczyn pisało, że to pozostawia sporo do życzenia.

preg.png
    ...

2021 - rozpoczęcie starań

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    beta 4 tydzień: 110
    beta po kolejnych 4 dniach: 88
    ciąża biochem.

08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
    6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
    6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
    4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
    6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780
    19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko :)

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
    39 lat (kiepskie parametry nasienia)
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

e96a979cf2eb.jpg

Widzę że też masz obraz 3d... Czy u Was wszystkich prenatalne robią USG 3D bo ja miałam zwykłe. Czasem się trafi taki lekarz mruk, mam nadzieję że wszystko będzie dobrze u Ciebie. Dosyć szybko też będziesz miała Pappe do odbioru, ja miałam prenatalne w czwartek i wynik będzie dopiero 31.01. Do odbioru.
    Widzę że chyba bobas też dłubał w nosie podczas badania, jak mój 😄

Tak dla pocieszenia dodam że u Was mimo że lekarze nieprzyjemni to mówili chociaż co i jak. Jakie NT, hak szybko bije serce. Ten mój był miły ale pokazał mi na koniec tylko że to są rączki, nóżki, stopki, głowa itd. I dopiero jak zapytałam czy wszystko prawidłowo wyszło w badaniu to powiedział że tak. To było moje pierwsze badanie na NFZ więc i tak byłam dość pozytywnie zaskoczona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 17:56

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba za szybki zaczęłam się cieszyć z lepszego samopoczucia bo dzis juz całe popołudnie leze z ciezka głowa.

Agata,robiłaś prywatnie czy na nfz?
    Bo faktycznie szybciutko wyniki będziesz miała.
    Ja też miałam tylko obraz 2d.. tak myślę czy w późniejszym okresie ciąży sobie nie pójdę na usg 3d żeby mieć fajna pamiątkę.

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny lekarz prywatny, to nie tak że on mało mówił. Tłumaczył wszystko. Po prostu był bardzo niezadowolony z obrazu. Byłam u niego na prentalnych z córcią w 2019 to wszystko było perfekcyjnie ale wtedy nie miałam takiego tylozgiecia 😕
    Generalnie jestem podłamana nie przez lekarza, a przez to że nie potrafił mi wprost odpowiedzieć czy wszystko jest w porządku przez to że wyniki nie są miarodajne. Z drugiej storny rozumiem go ze nie mógł mi niczego zagwarantować bo sam byl bardzo niezadowolony.

A co do zdjęcia w 3d to dosłownie na sekundę puścił taki obraz żeby zrobić fotkę.
    Ale w 3d nie robił badań tylko normalnie.

No nic, idziemy do przodu. Właśnie czekam na wizytę u mojej doktor prowadzącej, zaraz znów zobaczę malucha, może ona coś mi podpowie. 😊

22cs - ⏸️💚
    preg.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny lekarz prywatny, to nie tak że on mało mówił. Tłumaczył wszystko. Po prostu był bardzo niezadowolony z obrazu. Byłam u niego na prentalnych z córcią w 2019 to wszystko było perfekcyjnie ale wtedy nie miałam takiego tylozgiecia 😕
    Generalnie jestem podłamana nie przez lekarza, a przez to że nie potrafił mi wprost odpowiedzieć czy wszystko jest w porządku przez to że wyniki nie są miarodajne. Z drugiej storny rozumiem go ze nie mógł mi niczego zagwarantować bo sam byl bardzo niezadowolony.

A co do zdjęcia w 3d to dosłownie na sekundę puścił taki obraz żeby zrobić fotkę.
    Ale w 3d nie robił badań tylko normalnie.

No nic, idziemy do przodu. Właśnie czekam na wizytę u mojej doktor prowadzącej, zaraz znów zobaczę malucha, może ona coś mi podpowie. 😊

Mi lekarz powiedział że z USG wszystko ok ale i tak jakoś stresuje się tymi wynikami..

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantell88 wrote:
    Mi lekarz powiedział że z USG wszystko ok ale i tak jakoś stresuje się tymi wynikami..
    Tak to jest. Niby człowiek ten najgorszy okres ma za sobą a zawsze znajdzie się jakiś powód do zmartwień.

Jak robili mi prenatalne to akurat jakaś Pani odbierała wynik Pappy i wyszło jej coś na granicy. Słyszałam że Pani która wydawała wynik dala jej tylko takie zdawkowe informacje że zalecają teraz zrobić inwazyjne badanie lub nieinwazyjne które niestety jest płatne.

Ja zaczynam się zastanawiać nad pójściem na L4. Właściwie nie wiem czy jest sens pracować do oporu. Finansowo nic mi to nie zmieni a właściwie to że jestem jedynym pracownikiem ogarniającym wszystkie sprawy biurowe nie daje mi i rąk gwarancji że utrzymam tą pracę po ewentualnym powrocie z macierzyńskiego.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • welonka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2023, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Tak to jest. Niby człowiek ten najgorszy okres ma za sobą a zawsze znajdzie się jakiś powód do zmartwień.

Jak robili mi prenatalne to akurat jakaś Pani odbierała wynik Pappy i wyszło jej coś na granicy. Słyszałam że Pani która wydawała wynik dala jej tylko takie zdawkowe informacje że zalecają teraz zrobić inwazyjne badanie lub nieinwazyjne które niestety jest płatne.

Ja zaczynam się zastanawiać nad pójściem na L4. Właściwie nie wiem czy jest sens pracować do oporu. Finansowo nic mi to nie zmieni a właściwie to że jestem jedynym pracownikiem ogarniającym wszystkie sprawy biurowe nie daje mi i rąk gwarancji że utrzymam tą pracę po ewentualnym powrocie z macierzyńskiego.

Mi lekarz mowil ze walsnie u kobiet pappa wychodzi czesto falszywy wynik bo sa to tylko wyliczenia. Ja w srode ide do mojego gina na pobrani krwi do testow nifty na wynik mamy czekac 8 dni .

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2023, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny do kiedy bralyscie/ bierzecie luteinę lub duphaston ? Jestem po poronienie i panicznie się boję odstawienia tego. Może głupie ale biorąc to czuję się bezpieczniej.

Wysłany: 20 stycznia 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Dziewczyny do kiedy bralyscie/ bierzecie luteinę lub duphaston ? Jestem po poronienie i panicznie się boję odstawienia tego. Może głupie ale biorąc to czuję się bezpieczniej.

Ja już mam wykończyć opakowania i przestać brać. Lekarka mówiła że śmiało mogę nawt z dnia na dzien zakończyć, a brałam x3 na dobę. najgorszy etap za nami i już mamy piękne łożysko.

Za to acard podwojony do 150mg.

A poza tym z wizyty, dzidziuś mierzy 6,4cm, takie piękne widoki dziś miałam 😍
    No jest piękny! Serducho bije w rytmie 164 💚

Nadia35, Aliya, Usiasia lubią tę wiadomość

22cs - ⏸️💚
    preg.png
  • Claudynek Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mało się tutaj odzywam ale czytam regularnie :) Mam pytanie, od kilku dni odczuwa kłucie w pochwie czasami trochę bardziej boli brzuch i jakby tego było mało dzisiaj zauważyłam plamienie o kolorze kawy z mlekiem. Wizytę u lekarza mam dopiero we wtorek i nie wiem czy wcześniej nie jechać na IP... Jeszcze dzisiaj przeczytałam artykuł że takie objawy mogą świadczyć o poronieniu i zaczynam panikować. Czy któraś miała podobnie i wszystko było ok?

• Aga90a Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Mi lekarz mowil ze walsnie u kobiet pappa wychodzi czesto falszywy wynik bo sa to tylko wyliczenia. Ja w srode ide do mojego gina na pobrani krwi do testow nifty na wynik mamy czekac 8 dni .
    Nie mam pojęcia skąd to przekonanie że papa to TYLKO wyliczenia to myślenie wprowadza pacjentkę w błąd i szkoda ze lekarze tak do tego podchodzą. Mierząc stężenie białka papa mamy konkretną wartość oczywiście na jej podstawie statystycznie oblicza sie ryzyko wad genetycznych, ale przecież nie tylko . Wartość białka również jest pomocna w określeniu ryzyka niewydolności łożyska,przedwczesnego porodu czy też nadciśnienia ... Podobnie wielkosć przeziarnosci karkowej staycznie określa ryzyko itd dlatego najlepiej oceniać wyniki całościowo.

Arga lubi tę wiadomość

‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ