Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Vilka wrote:Zrobiłam progesteron i mam 17,92. Ostatnim razem było 14, więc niby lekko wzrósł. Ale w takim razie nadal będę brać duphaston. Jakoś dziwnie niski jest albo mi się wydaje, bo to już 11 tydzień przecież i końcówka I trymestru.
Normy:
I trymestr 2,8-147,3
II trymestr 22,5-95,3
III trymestr 27,9-242,5
Duphaston nie podnosi poziomu progesteronu we krwi. On działa jak progesteron czyli w przypadku ciazy ja podtrzymuje ale on nie podnosi poziomu we krwi.
-
Wiem o tym martwię się, że mój własny progesteron jest taki nie za wysoki.
-
Aliya wrote:Jak tam po badaniu?
Ja jutro mam wizytę i już mnie stres dopada 😬
Ja też się stresowałam bardzo wizytą, najpierw dali mi milion dokumentów do wypełnienia i Pani prosiła żeby poczekać na korytarzu. Kiedy już nadeszła moja kolej lekarz zaczął badanie przez brzuch ale niestety tak się dziecko ułożyło że nic prawie nie widział. Przez to chyba musiał trochę mocniej ucisnąć na brzuch bo w pewnym momencie już troszkę mocniej mięśnie mnie bolały przy nacisku. Przez tą pozycję musiał jeszcze sprawdzi dopochwowo. I tu podobnie jak u ewelijny troszkę krępacja bo trzeba było rozebrać się na krzesełku tuż za doktorem i w dodatku obok było pomieszczenie gdzie odbiera się wyniki, wypełnia te dokumenty itp. i drzwi były na oścież otwarte. Na szczęście lekarz był miły więc traumy chociaż z tego względu nie było. U nas nie kazali mieć pełnego pęcherza na szczęście bo przy tym ucisku bym nie wytrzymała. Badanie trwało długo, około 30min. Najpierw lekarz sam oglądał, badał mierzył, włączał serduszko. Później pokazał mi kilka zdjęć na ekranie powiedział co i jak (wszystko jest w porządku). Później dali mi skierowanie i od razu do labu na pappe. Wynik będzie dopiero 31.01.
Co dziwne mówił że dzidziut większy niz 12tc ale na fotce z usg mam wpisane 12+0. Mój lekarz też nie zmieniał mi terminu. I nie wiem jaka była częstotliwość bicia serca bo tego mi nie powiedział a ja zapomniałam zapytać. Myślę że skoro prawidłowa to nie mam czym się martwić.
Chantell88, Arga lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny.
Co sądzicie o grupie na fb? Myślę, że jesteśmy już tu tak długo i fajnie byłoby się lepiej poznać, komunikacja na fb też jest wygodna.
Założyłam grupę lipcowe I sierpniowe mamy gdyż kilka z nas ma przesunięty na lipiec termin 😊
Zapraszam Was serdecznie ❤
https://www.facebook.com/groups/754444582666129/?ref=share_group_link
Jakby link się nie otwiera to dajcie znać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 01:23
Arga, zasada lubią tę wiadomość
-
Vilka wrote:Wiem o tym martwię się, że mój własny progesteron jest taki nie za wysoki.
Usia super wiesci:)
Arga ja w nocy nie moglam spac za to rano nie moglam wstac ,juz mialam zrobic córce wolne ale podnioslam sieWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2023, 09:04
-
Arga wrote:Widzę, że nie tylko ja ostatnio spać nie mogę 😅 siedziałam i oglądałam filmy do północy i jeszcze bym siedziała ale partner już szedł spać i mi też kazał 🤣
Zaraz zobaczę grupę 😉
Ja śpię jak dziecko, zasypiam w 5 minut. Dziś wstałam przed 6 jestem już po jednej drzemce 🙈 -
Czytałam, że łożysko przejmuje około 9-12 tygodnia progesteron więc chyba wszystko zależy kiedy się całkiem rozwinie 🤔
Ja chyba z racji wieku i długiego karmienia też mam niski progesteron na starcie. W ciąży z synek jak badałam po ovulacji to było 6 i byłam mega zaskoczona, że rozwinęła się z tego ciąża 😅
Wczoraj miałam tak kiepski dzień z mdłościami, że po każdym posiłku lądowałam w toalecie 😞 mam nadzieję, że dziś będzie inaczej bo przez to chodzę głodna 🤣 -
A czy wy też odczuwacie taki dyskomfort w podbrzuszu? Ciągnięcie, kłucie, ni to pęcherz, ni macica, takie obrzęknięte jakby wszystko w środku.
-
Arga zgadza sie ,u mnie w srode na wizycie jescze nie bylo rozwiniętego lozyska nawer w usg mam wpisane kosmowka na tylnej scianie maciy.
Tak czasem czuje taki dyskonfort i czasem dochodzi takie klucie jakby w pochwie .
U mnie do mdlosci i wymiotów doszla niestrawność bole brzucha okropne przelewanie i rozwolnienie. Masakra ja licze ze w tym drugim trym odżyje.
-
Vilka wrote:A czy wy też odczuwacie taki dyskomfort w podbrzuszu? Ciągnięcie, kłucie, ni to pęcherz, ni macica, takie obrzęknięte jakby wszystko w środku.
-
Usiasia, super wieści myśle, ze jakby coś było nie tak z tętnem to lekarz by powiedział, a tak nie masz się o co martwić. A na pewno tez będzie wpisane w ta kartę ze wszystkimi wynikami gdzie będą już określone ryzyka.
My już też po wizycie, dzidziuś mierzy 5,1cm i z usg wychodzi na 11+6 jest kość nosowa, przezierność też ok, także jestem już uspokojona przed prenatalnymi
Chantell88, Agata :), Arga, adukow, welonka, Marrud88, Nadia35, Megi93, Vilka, zasada lubią tę wiadomość
04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
Kilka stron temu ktoś pytał o niskie TSH- to mi teraz wyszło 0,101 🙈 przed ciążą miałam 1,3. Gin powiedziała, że na początku takie niskie może być, za jakiś czas powtórzymy
Słyszałam teorię, że tsh tak spada przy ciążach z dziewczynkami także zobaczymy czy u nas się to sprawdzi 😅04/22 26tc 👼
07/23 38tc 🌈 -
Aliya wrote:Kilka stron temu ktoś pytał o niskie TSH- to mi teraz wyszło 0,101 🙈 przed ciążą miałam 1,3. Gin powiedziała, że na początku takie niskie może być, za jakiś czas powtórzymy
Słyszałam teorię, że tsh tak spada przy ciążach z dziewczynkami także zobaczymy czy u nas się to sprawdzi 😅Aliya lubi tę wiadomość
-
Ja miałam mieć wizytę za tydzień ale jednak jadę dzisiaj bo chyba mi się jakaś infekcja przypałętała, nie wiem tylko czy grzybica czy i bakterie
Niby staram się być spokojna ale oczywiście mam mega stres co to jest i czy aby nie zaszkodziło maluchowi
...
2021 - rozpoczęcie starań
2022.03 - IUI ❌
2022.04 - IUI ✅
beta 4 tydzień: 110
beta po kolejnych 4 dniach: 88
ciąża biochem.
08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
6 zamrożonych
08.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
4 zapłodnione -> ❄️
10.2022 - transfer ❄️
Test ciążowy - ❌
11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
6 zapłodnionych -> ❄️
11.2022 - transfer ❄️
24.11 - betaHCG -> 103
28.11 - betaHCG -> 780
19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko
👩🏻
40 lat
👨🏼
39 lat (kiepskie parametry nasienia) -
Aliya wrote:Kilka stron temu ktoś pytał o niskie TSH- to mi teraz wyszło 0,101 🙈 przed ciążą miałam 1,3. Gin powiedziała, że na początku takie niskie może być, za jakiś czas powtórzymy
Słyszałam teorię, że tsh tak spada przy ciążach z dziewczynkami także zobaczymy czy u nas się to sprawdzi 😅
Ja pisałam o niskim TSH, bo jeden ginekolog oszołom powiedział mi, że nie mam się co cieszyć z prawidłowego obrazu USG przy tak niskim poziomie TSH, bo w każdej chwili może dojść do poronienia z takimi wynikami 😳 Miałam konsultacje z innym ginekologiem oraz endokrynologiem i wszystko jest OK. Obowiązują teraz inne normy referencyjne i po prostu trafiłam na „specjalistę” nieaktualizującego swojej wiedzy 🤬 W pierwszym trymestrze może tak TSH zjeżdżać, więc się nie denerwuj.
-
welonka wrote:Potem łożysko przejmie utrzymanie ciazy . Ja w pierwsze ciazy mialam znikomy progesteron ale duohaston przyjmowlam dos dlugo na pewno do polowy drugiego trym . Teraz mam jescze wybrac 3 opakowania 2x1 .
Usia super wiesci:)
Arga ja w nocy nie moglam spac za to rano nie moglam wstac ,juz mialam zrobic córce wolne ale podnioslam sie -
Vilka wrote:A czy wy też odczuwacie taki dyskomfort w podbrzuszu? Ciągnięcie, kłucie, ni to pęcherz, ni macica, takie obrzęknięte jakby wszystko w środku.
Mam ciąże około 10 dni młodszą od Twojej ale jak na razie w podbrzuszu nie czuje nic ... Myślałam, że kobieta w ciąży od początku coś czuje a ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem, na samym początku miałam lekki dyskomfort w brzuchu a później to przeszło. Mam nadzieje, że wszystko jest dobrze, ale chyba powinno się coś czuć w tym brzuchu ... -
Keglemegle wrote:Ja miałam mieć wizytę za tydzień ale jednak jadę dzisiaj bo chyba mi się jakaś infekcja przypałętała, nie wiem tylko czy grzybica czy i bakterie
Niby staram się być spokojna ale oczywiście mam mega stres co to jest i czy aby nie zaszkodziło maluchowi
Daj znać po wizycie czy wszystko ok -
Megi93 wrote:Mam ciąże około 10 dni młodszą od Twojej ale jak na razie w podbrzuszu nie czuje nic ... Myślałam, że kobieta w ciąży od początku coś czuje a ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem, na samym początku miałam lekki dyskomfort w brzuchu a później to przeszło. Mam nadzieje, że wszystko jest dobrze, ale chyba powinno się coś czuć w tym brzuchu ...
Megi93 lubi tę wiadomość