Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ciąża2023 wrote:Dziewczyny do kiedy bralyscie/ bierzecie luteinę lub duphaston ? Jestem po poronienie i panicznie się boję odstawienia tego. Może głupie ale biorąc to czuję się bezpieczniej.
Ja mam luteinę przepisaną , póki co do następnej wizyty(16.02) , kiedy będę w 12 tygodniu . Wtedy lekarz zdecyduje co dalej. Też jestem po poronieniach i rozumiem doskonale. W pierwszej ciąży z córką , miałam ciąże zagrożoną od 6 tygodnia i wtedy miałam Luteinę i Duphaston i musiałam brać do 24 tygodnia. Wszystko zależy jak przebiega ciąża… -
Claudynek wrote:Cześć dziewczyny, mało się tutaj odzywam ale czytam regularnie Mam pytanie, od kilku dni odczuwa kłucie w pochwie czasami trochę bardziej boli brzuch i jakby tego było mało dzisiaj zauważyłam plamienie o kolorze kawy z mlekiem. Wizytę u lekarza mam dopiero we wtorek i nie wiem czy wcześniej nie jechać na IP... Jeszcze dzisiaj przeczytałam artykuł że takie objawy mogą świadczyć o poronieniu i zaczynam panikować. Czy któraś miała podobnie i wszystko było ok?
Dostałam progesteron i teraz od czasu do czasu coś tam poleci ale malutko. A co do kłucia to czasem mi się zdarzają takie dziwne jakby ktoś igłę wbijał ale nie jest to jakoś specjalnie uciążliwe. -
Ciąża2023 wrote:Dziewczyny do kiedy bralyscie/ bierzecie luteinę lub duphaston ? Jestem po poronienie i panicznie się boję odstawienia tego. Może głupie ale biorąc to czuję się bezpieczniej.
-
Nie biorę o 12 tygodnia..
Na początku tez byl stres że coś się stanie ale ufam swojej gin i poki co wszystko jest dobrzeUsiasia lubi tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Ja wcale nie brałam ani luteiny, ani duphastonu. Po co właściwie to brać w standardowo przebiegającej ciąży? 🤔
Mnie się wczoraj wydawało pierwszy raz, że czuję ruchy, takie smyranie i nie były to ruchy jelit. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale może jednak 😊Arga lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Ja wcale nie brałam ani luteiny, ani duphastonu. Po co właściwie to brać w standardowo przebiegającej ciąży? 🤔
Mnie się wczoraj wydawało pierwszy raz, że czuję ruchy, takie smyranie i nie były to ruchy jelit. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale może jednak 😊 -
Ja duphaston mam brać do kolejnej wizyty a będzie to już ten 12 tydzień więc pewnie odstawi mi. W pierwszej przez krwiaka też brałam jakoś do 12 tygodnia ciąży z synem jakoś w ogóle nie brałam po mimo poprzedniego poronienia bo nie było potrzeby. Teraz było dziwne krwawienie otrzymałem plamienie więc dostałam na podtrzymanie. No i duphaston/luteina to nie jest magiczna tabletka która nas uchroni. W ciąży, która mi się nie rozwinęła też brałam i cudów nie było więc nie ma co się stresować. Jeśl wsztstko jest dobrze z dzieckiem to lekarze odstawiają po tym 12 tygodniu a łożysko robi swoje.
Mellow lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Ja wcale nie brałam ani luteiny, ani duphastonu. Po co właściwie to brać w standardowo przebiegającej ciąży? 🤔
Mnie się wczoraj wydawało pierwszy raz, że czuję ruchy, takie smyranie i nie były to ruchy jelit. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale może jednak 😊
Ruchy troszkę za wczesnie, ale kto wie może akurat jakoś udało się poczuć:p zależy od tygodnia, wagi no i chyba wrażliwości:)
Usiasia lubi tę wiadomość
-
My dzisiaj pierwszy raz użyliśmy detektora tętna i po 10 minutach udało się znaleźć 😁 wzrusz niesamowity, młoda zachwycona. Głównie dla niej kupiliśmy bo w ciąży z córką nie używaliśmy. Z młodą duphaston brałam też do 24 tyg. Teraz też biorę ale zobaczymy do kiedy. Ta ciąża wydaję się ok od początku ale ze względu na poronienia dostałam.
Nadia35, Mellow, Aliya lubią tę wiadomość
-
Mnie się wczoraj wydawało pierwszy raz, że czuję ruchy, takie smyranie i nie były to ruchy jelit. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale może jednak 😊[/QUOT
O tez mialam wczoraj takie wrazenie wieczorem ze czujw ruchy takie delikatne muskniecia . Ale stwierdzilam ze to za wczesnie . Chcoiaz tez slyszalalam ze szczupla osoba moze czuc szybciej ale nie az tak szybko chyba ja mam 52 kg przy 173cm wiec szczupla. -
Arjada wrote:My dzisiaj pierwszy raz użyliśmy detektora tętna i po 10 minutach udało się znaleźć 😁 wzrusz niesamowity, młoda zachwycona. Głównie dla niej kupiliśmy bo w ciąży z córką nie używaliśmy. Z młodą duphaston brałam też do 24 tyg. Teraz też biorę ale zobaczymy do kiedy. Ta ciąża wydaję się ok od początku ale ze względu na poronienia dostałam.
-
ada.d wrote:Dziewczynu, czy Wy też miewacie takie jakby miesiączkowe bóle?
Na początku ciąży miałam je dość często, później zniknęły i od tygodnia to samo.
Teraz od 3 dni mam to samo. Na początku myślałam że za mocno na prenatalnych pouciskali brzuch. Dzisiaj mam wrażenie że dość mocno nasilone są te bóle i troszkę twardy brzuch ale poza tym nic się nie dzieje więc na razie siedzę, odpoczywam i obserwuję.
Mellow wrote:Ja wcale nie brałam ani luteiny, ani duphastonu. Po co właściwie to brać w standardowo przebiegającej ciąży? 🤔 -
MaSza wrote:Supper, że udało się znaleźć! Ja swój dostałam we wtorek i przez dwa dni nie znalazłam przez co zaczęłam się dodatkowo denerwować. Dzisiaj 11t6d. W którym dokładniej miejscu udało się znaleźć tętno?
Ja jestem 10+4 jakoś, chociaż każde usg pokazuję pare 2/3 dni wprzód. Na początku okazało się że szukałam za nisko, bo szukałam przy kości łonowej a dosłownie 3/4cm wyżej znalazłam. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie akurat w tym miejscy jest załamanie oponki😅 szukałam dobre 10 minut napewno ale właśnie starałam się nie stresować bo to wczesnie bardzo i liczyłam się z tym że nie znajdę. Używam Jumpera 100e czy jakoś tak. I dziecko szybko zmienia pozycję także łapie się tętno dosłownie na chwilke.
-
Ja sobie właśnie zdałam sprawę, że już formalnie rozpoczęłam II trymestr. Szok i niedowierzanie jak to zleciało 🙂
Czuję się bardzo dobrze, boli i ciagnie to tu, to tam, ale ogarniam życie, mam energię. Mogłoby tak zostać do końca, ale wiem, że tak mniej więcej od maja juz nie będzie różowo 😅Arga lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Ja sobie właśnie zdałam sprawę, że już formalnie rozpoczęłam II trymestr. Szok i niedowierzanie jak to zleciało 🙂
Czuję się bardzo dobrze, boli i ciagnie to tu, to tam, ale ogarniam życie, mam energię. Mogłoby tak zostać do końca, ale wiem, że tak mniej więcej od maja juz nie będzie różowo 😅
Mi w apce pokazuje że 2 trymestr od 14+0?
Ja dzisiaj niestety dalej ciężka glowa.. wiec wzielam apap I leze żeby dojść do siebie bo wieczorem idziemy na urodziny.
Przeglądałam sobie dzis w necie ciuszki dziecięce... Bosszzz juz człowiek zapomnial jakie to wszystko jest słodkie❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2023, 14:15
Marrud88 lubi tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
Chantell88 wrote:Mi w apce pokazuje że 2 trymestr od 14+0?
Ja dzisiaj niestety dalej ciężka glowa.. wiec wzielam apap I leze żeby dojść do siebie bo wieczorem idziemy na urodziny.
Przeglądałam sobie dzis w necie ciuszki dziecięce... Bosszzz juz człowiek zapomnial jakie to wszystko jest słodkie❤️ -
Usiasia wrote:Ja wracając z prenatalnych weszłam do sklepu i akurat były body niemowlęce za 4zl 2 pary na wyprzedaży ale stwierdziłam że jeszcze poczekam. Podglądam sobie na internecie te cudne rzeczy i boję się, że to wszystko jest za piękne zeby mogło być prawdziwe.
Ja też jeszcze "czekam"... póki co nacieszam oko🥰Usiasia lubi tę wiadomość
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
Ja jak się dowiedziałam, że to baby girl nie wytrzymałam i kupiłam kilka śliczności na wyprzedaży w Newbie🥰
Z drugim dzieciem pod tym względem to jest juz dużo prościej, bo czlowiek wie co przydatne, a nie tylko ładne, ale beznadziejne. Ja ide tym razem wylacznie w kopertowe bodziaki i pajacyki z suwakiem 🙂Arga lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Ja jak się dowiedziałam, że to baby girl nie wytrzymałam i kupiłam kilka śliczności na wyprzedaży w Newbie🥰
Z drugim dzieciem pod tym względem to jest juz dużo prościej, bo czlowiek wie co przydatne, a nie tylko ładne, ale beznadziejne. Ja ide tym razem wylacznie w kopertowe bodziaki i pajacyki z suwakiem 🙂
Wcale Ci się nie dziwię 😝 bo ciuszki dla dziewczynek to juz w ogóle są obłędne😍
Ja jeszcze poczekam te 2tyg,moze moja gin mi potwierdzi plec na 99% i powoli zacznę szalec😁10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔