X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    A jak rozwiązujesz to jeśli chodzi o córcię? Ja popołudniami też czuję coraz większe zmęczenie, ale mam poczucie, że muszę pobyć trochę z młodą i dla młodej po mojej pracy i jej przedszkolu. Często to taka zabawa na pół gwizdka, ale boję się, że pogorszylyby nam się relacje, jakbym odpoczywała zamiast być z nią. Do tego moja pozno chodzi spac, ostatnio ok. 21, więc tego czasu na mój odpoczynek jest turbo mało 🙈 Boje sie jak to bedzie przy dwojce, jak wtedy dzielić uwage miedzy dzieci, zeby było sprawiedliwie i nikt nie poczuł się odrzucony 🤯
    O tą uwagę to serio trudno. Niestety starsze jest trochę zepchnięte na dalszy plan podczas karmienia niemowlaka, usypiania itp. Moi do tej pory są o siebie zazdrośni i boję się jak to będzie z trójką bo nie mam trzeciego cycka do trzymania i trzeciej ręki do drapania itp.
    U moich była różnica 2,5 roku informatyki naprawdę musiałam się nagimnastykować aby córka nie czuła się zaniedbana. Noworodek budził się co chwilę w nocy a po nim ona i tak przez rok 🙈 a teraz długo będę zostawać z nimi sama ale wierzę, że przetrwamy i będzie dobrze

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    A jak rozwiązujesz to jeśli chodzi o córcię? Ja popołudniami też czuję coraz większe zmęczenie, ale mam poczucie, że muszę pobyć trochę z młodą i dla młodej po mojej pracy i jej przedszkolu. Często to taka zabawa na pół gwizdka, ale boję się, że pogorszylyby nam się relacje, jakbym odpoczywała zamiast być z nią. Do tego moja pozno chodzi spac, ostatnio ok. 21, więc tego czasu na mój odpoczynek jest turbo mało 🙈 Boje sie jak to bedzie przy dwojce, jak wtedy dzielić uwage miedzy dzieci, zeby było sprawiedliwie i nikt nie poczuł się odrzucony 🤯
    Jest ciezko w poniedziałek ona miala kryzys ja i skonczylo sie tym ze wszytsko robil z nia tata do mnie przyszla tylko juz spac. A mi przez to chciako sie plakac bo wiedzialam ze to moja wina. Mam tyle lepiej ze jestem juz na l4 wiec z przedszkola odbieram ja wczesniej niz zawsze o 14 wiec mamy chwile czasu razem,potem pna ma 30 minut bajki a ja drzemki. I potem razem czytamy albo bawimy sie kucykami na lozku .Moja dość wczesnie chodzi spac bo zazwyczaj 19.30-20 spi i soi do rana do 6 -6.30. Teraz bedziemy miec ferie wiec bedziemy miec tego czasu wiecej bo bedzie wiexek w domu niz w przedszkolu. Ja bardzo obawiam sie tego jak bedzie jak urodzi sie dziecko ,czSem mam obawy czy dam rade pogodzic ta uwage

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga a ile Twoje najstarsze dziecko ma lat ? Ja pocieszam sie Tym ze sa kobiety ktore maja 1-2letnie dziecko i rodza im sie blizniako i daja rade, wiec my tez damy rade;)

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Arga a ile Twoje najstarsze dziecko ma lat ? Ja pocieszam sie Tym ze sa kobiety ktore maja 1-2letnie dziecko i rodza im sie blizniako i daja rade, wiec my tez damy rade;)
    Najstarsza ma teraz 7 lat i jest z niej przylepa. Młodszy w czerwcu będzie mieć 5 ale czasem zachowuje się jakby miał mniej i jest bardzo do mnie przywiązany.
    Ze wszystkim da się radę bo jak już są te dzieci t trzeba ogarnąć, przytulić, poświęcić czas itp. Byleby same sobie nie wykręcały, że są nie kochane bo i tak moja córka czasem myśli bo z racji tego, że jest starsza to ma teraz więcej obowiązków od brata i uważa, że on jest bardziej kochany 🙈

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesłali mi dziś wreszcie opis usg prenatalnego uzupełniony o wyniki testu podwójnego, ryzyka niziutkie, odetchnęłam 🙂 Pozostaje kwestia łagodnej tachykardii bobasa, mam nadzieje, że jak podleczę tę astmę, to tętno się poprawi

4e4b10dec5a8.jpg

Arga, Chantell88, Marrud88, Mamitka lubią tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wyniki. Możesz przypomnieć ile masz lat? Bo bardzo duża różnica od podstawowego do skorygowanego ryzyka.
    To już pozostaje cieszyć się ciążą i szykować rzeczy 🥰

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Super wyniki. Możesz przypomnieć ile masz lat? Bo bardzo duża różnica od podstawowego do skorygowanego ryzyka.
    To już pozostaje cieszyć się ciążą i szykować rzeczy 🥰

33 lata

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    A mnie cały czas boli 😔 i strasznie mnie to martwi.

Ada u mnie też zaczynają się takie bóle okresowe jak miałam na początku. Wczoraj już się tak źle czułam, że byłam pewna, że coś nie jest ok. Miałam chyba najgorszy dzień od początku ciąży, może to tez trochę z powodu bólu głowy bo miałam od samej nocy do ponownego pójścia spać.
    Internety niby piszą, że od 12 tygodnia powinno się nam poprawiać ale to reguły chyba nie ma.

Ja jutro idę na prenatalne...zobaczymy.

preg.png
    ...

2021 - rozpoczęcie starań

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    beta 4 tydzień: 110
    beta po kolejnych 4 dniach: 88
    ciąża biochem.

08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
    6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
    6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
    4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
    6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780
    19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko :)

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
    39 lat (kiepskie parametry nasienia)
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Przesłali mi dziś wreszcie opis usg prenatalnego uzupełniony o wyniki testu podwójnego, ryzyka niziutkie, odetchnęłam 🙂 Pozostaje kwestia łagodnej tachykardii bobasa, mam nadzieje, że jak podleczę tę astmę, to tętno się poprawi

4e4b10dec5a8.jpg

No i super😊

Ja jeszcze na moje wyniki z tydzien pewnie poczekam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2023, 12:03

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga moja corka tez bedzie miec 5 lat jak urodzi sie maluszek ,ale wlasnie jest bardzo zwiazana ze mna .

Mellow super wieści teraz tylko cieszyc sie tym czasem:)

Ja mam w srode dzwonic do lekarza czy sa wynki z krwi na usg bylo wszytsko ok .

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badanie za tydzień i już się zastanawiam czy zdążę logisty zniecierpliwiony odebrać dzieci z przedszkolach i odwieźć do babci i zdążyć na badania 🙈
    Stresuję się bo to drugi koniec miasta w godzinach szczytu do przejechania.

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj oddałam krew do badania PAPPA , a 8 lutego USG prenatalne.
    Zaś w poniedziałek USG u gina :) Jest szansa poznać płeć czy za wcześnie? W poniedziałek będzie 11t4d.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z tymi prenatalnymi, jak wychodzą niskie ryzyka to później jeszcze trzeba czyms się niepokoić? Ciagle nie mogę się wyzbyć tej obawy że płód przestanie się rozwijać...

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Jak to jest z tymi prenatalnymi, jak wychodzą niskie ryzyka to później jeszcze trzeba czyms się niepokoić? Ciagle nie mogę się wyzbyć tej obawy że płód przestanie się rozwijać...
    W drugim trymestrze ryzyko, że przestanie się rozwijać jest już bardzo małe jeśli wszystko jest dobrze. Nie pamiętam statystyk ale to taki 1-5% także już nie ma co żyć stresem tylko być dobrej myśli

Usiasia lubi tę wiadomość

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    A ja dzisiaj oddałam krew do badania PAPPA , a 8 lutego USG prenatalne.
    Zaś w poniedziałek USG u gina :) Jest szansa poznać płeć czy za wcześnie? W poniedziałek będzie 11t4d.
    To zależy jak się dziecko ułoży. Ja w pierwszej ciazy dopięto około 21 tygodnia poznałam płeć bo ciągle dupe tylko pokazywała 😅 a syna jakoś wcześniej mi już zasugerowano na tych prenatalnych, że to syn i za dwa tygodnie mi ginekolog potwierdził bo było wszystko podobno widać 🤣

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keglemegle wrote:
    Ada u mnie też zaczynają się takie bóle okresowe jak miałam na początku. Wczoraj już się tak źle czułam, że byłam pewna, że coś nie jest ok. Miałam chyba najgorszy dzień od początku ciąży, może to tez trochę z powodu bólu głowy bo miałam od samej nocy do ponownego pójścia spać.
    Internety niby piszą, że od 12 tygodnia powinno się nam poprawiać ale to reguły chyba nie ma.

Ja jutro idę na prenatalne...zobaczymy.

Mi moja lekarka poleciła scopolan 3 razy dziennie na te bóle i trochę pomaga.

Migreny to jest coś strasznego, od lat na nie cierpieć, przeszłam kilka różnych terapii, nic mi nigdy nie pomogło. A teraz to już w ogóle dramat, przed ciąża miałam atak raz na 2-3miesiace, teraz kilka razy w tygodniu, zawsze kończy się wymiotami, po paracetamol nawet nie sięgam, bo nigdy nie pomaga.
    Ale bardzo liczę na to, że po ciąży ustąpią, tak miałam moja mama.

Ja też mam jutro prenatalne i już mnie stres łapie.

Dziś dodatkowo miałam jeszcze robioną morfologia i test obciążenia glukozą, wypicie tego roztworu graniczy z cudem...

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten test obciążenia glukoza musi mieć każda z nas nawet jeśli glukoza z morfologii jest ok?

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Ten test obciążenia glukoza musi mieć każda z nas nawet jeśli glukoza z morfologii jest ok?
    Tak, tylko normalnie jest później.

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Tak, tylko normalnie jest później.

O nie, czyli też mnie to czeka :D

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2023, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    O nie, czyli też mnie to czeka :D
    Nie wyobrazam sobie tego pic w pierwszym trymestrze gdzie najgorzej sie czuje . Potem jest łatwiej ja wypilam od razu na hejnał:dto jest mega slodkie.

Kurcze dziewczyny macie jakies sposoby na neistrawnosc bo czy wiecie czy cos mozna brac. Bylo wszytsko ok zjadlam jogurta i od razu bol brzucha wzdecia i to odcina mnie od razu gorsze niz mdlosci

age.png
‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ