Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaktusowa wrote:Hej dziewczyny, ja się wtrącę co do Pappy. Pierwsze zrobiłam usg prenatalne i wszystko wyszło super, w ten sam dzień oddałam krew i nawet nie myślałam, że może wyjść zły wynik. Niestety wyszło mi wysokie ryzyko trisomii 21, najpierw szok i płacz, potem działanie- dodatkowe nifty, i czekanie na wynik w takim stresie, że wolę nie mówić. Na szczęście ryzyka wyszły niskie. Mój ginekolog powiedział, że dla niego usg i nifty są wystarczajace i odradza mi robienie amniopunkcji. Nie pisze tego po to żeby Was odwodzić od pappy, tylko żebyście miały na uwadze, że to jest badanie statystyczne i nie dotyczy tego konkretnego dziecka w Waszym brzuchu. Ryzyko jest obliczane
na podstawie wieku oraz biochemii i jest to nadal statystyka. Jedynie co dobre to miałam wyliczone ryzyko stanu przedrzucawkowego i ryzyko zahamowanie wzrostu płodu i mam wdrożony acard, ale takie badanie można zrobić bez pappy nawet. W następnej ciazy zrezygnowałabym z pappy na rzecz niftów zeby zaoszczędzić sobie i dziecku nerwów. Trzymam za Was mocno kciuki🩵
Tylko, że nipty to badanie przesiewowe. Jest ono dokładniejsze niż pappa, ale to wciąż badanie przesiewowe. Co oznacza, że jeśli w tym badaniu wyjdą wysokie ryzyka, to znowuż jak w przypadku pappa, to wciąż nie musi dotyczyć twojego dziecka, a żeby to potwierdzić niezbędne są badania inwazyjne.
Jeżeli z pappa wyjdą ryzyka, to kolejnym krokiem są nipty, jak z nipty wychodzą wysokie ryzyka, to kolejnym krokiem badanie inwazyjne.
-
Małgosiagosia wrote:Z tego co widzę to badanie nifty kosztuje około 2 tysiące. To dość sporo. Też nie wiem czy je robić.
Szczerze to ja nie planowałam niftów I pewnie bym nie robiła w tej ciąży gdyby mi pappa wyszła ok, ale jak zobaczyłam wysokie ryzyko zespołu downa to zdecydowałam się na nifty. Niestety amniopunkcja jest jednak badaniem inwazyjnym, chociaż miałabym ją za darmo to nie chciałam ryzykować. Nie wiem sama co doradzić. Ja płaciłam z geneplanet za nifty pro 2 tysiące, ale przynajmniej kupiłam spokój. -
magda_o wrote:Tylko, że nipty to badanie przesiewowe. Jest ono dokładniejsze niż pappa, ale to wciąż badanie przesiewowe. Co oznacza, że jeśli w tym badaniu wyjdą wysokie ryzyka, to znowuż jak w przypadku pappa, to wciąż nie musi dotyczyć twojego dziecka, a żeby to potwierdzić niezbędne są badania inwazyjne.
Jeżeli z pappa wyjdą ryzyka, to kolejnym krokiem są nipty, jak z nipty wychodzą wysokie ryzyka, to kolejnym krokiem badanie inwazyjne.
Tak, masz rację. Gdyby nifty wyszły zle to potem kolejnym krokiem jest amniopunkcja. Jednak zawsze jest ten 1% szans, że coś pojdzie nie tak podczas amnio i kobieta poroni albo odejdą jej wody i może stracić zdrową ciążę. Dzisiaj rozmawiałam jeszcze z lekarzem i powiedział, że dla niego nifty I usg są wystarczające zeby być spokojnym o moją ciążę I ja tego się trzymam 😉 -
Lolcia37 wrote:Dziewczyny macie może jakieś porady na katar i kaszel w ciąży ? Mam taki zatkany nos, że ciężko mi się oddycha.
Co do bólu brzucha , to ja takie mocniejsze ciągnięcie czułam raz i wzięłam nospę i mi pomogła.Lolcia37 lubi tę wiadomość
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Lannati_ wrote:Inhalacje dają radę i są całkowicie bezpieczne 😊
Dziewczyny, a Wy decydyjecie się na jakieś badania typu papa? Teraz będę umawiać się na prenatalne i zastanawiam się czy robić coś dodatkowego... 😉
Jako, że jedna z moich bliźniaczek miała skrajną hipotrofię, to ja zdecydowałam się na pappa i PLGF. Najlepiej pogadać z prowadzącym, ale z tego co wiem to polskie towarzystwo rekomenduje pappę wszystkim kobietom. Ja będę robić, choć tak jak pisałam kiedyś, ostatnio dwie moje znajome miały fałszywy wynik na ZD. No i genetyk z IMID zalecił amniponkcje, mówiąc że badania typu nipty nie są wystarczające... Ale nie znam szczegółów, powtarzam tylko to, co mi przyjaciółka opowiadała. Zaraz rodzi zdrową dziewczynkę 🤩🥳Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
07.2024 Sz. 3885g
-
Dziewczyny, byłam dziś w enel med, by wydębic kilka skierowań i dostałam też skierowanie na usg. Byłam podejrzeć dzidziuta. Dziś 9+6 wg OM, a bobo już 10+3🥳🥳 nawet troszkę widać profil 🥰🥰
https://zapodaj.net/plik-NoRMgw3JekWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 23:06
Sardynka, Małgosiagosia, baby33, Malinaaa, Anetka1610, Ewczixx, Lolcia37, klaudia_23, Nietypowa30, Kinia197 lubią tę wiadomość
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
07.2024 Sz. 3885g
-
Kaktusowa wrote:Szczerze to ja nie planowałam niftów I pewnie bym nie robiła w tej ciąży gdyby mi pappa wyszła ok, ale jak zobaczyłam wysokie ryzyko zespołu downa to zdecydowałam się na nifty. Niestety amniopunkcja jest jednak badaniem inwazyjnym, chociaż miałabym ją za darmo to nie chciałam ryzykować. Nie wiem sama co doradzić. Ja płaciłam z geneplanet za nifty pro 2 tysiące, ale przynajmniej kupiłam spokój.
-
Emzet92 wrote:Dziewczyny, byłam dziś w enel med, by wydębic kilka skierowań i dostałam też skierowanie na usg. Byłam podejrzeć dzidziuta. Dziś 9+6 wg OM, a bobo już 10+3🥳🥳 nawet troszkę widać profil 🥰🥰
https://zapodaj.net/plik-NoRMgw3JekEmzet92, Jagoda2023 lubią tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:Z tego co widzę to badanie nifty kosztuje około 2 tysiące. To dość sporo. Też nie wiem czy je robić.
Miłego dnia !
Macie tak kochane że macie problem z wyproznieniem się bo przy parciu boli całą macica ? Ja tak mam sporadycznie i nie wiem czym to spowodowane jest , może rozciąganiem macicy ? -
Mamma-mia wrote:Ja w poprzedniej ciąży kupiłam nifty po tym jak mi wyszło zwiększone ryzyko w teście potrójnym.
Dostałam złudny spokój 🙈
Dziś, mając większą wiedzę nie wybrałabym akurat tego badania.
Przykro mi jeśli masz złe doświadczenia z tym testem. Znam przypadek dziewczyny, której usg I pappa wyszły super I nie robiła dalszej diagnostyki bo miała niskie ryzyka I przy porodzie okazało się, że dziecko ma wadę genetyczną. Były też przypadki, że niftt wykazały wadę, amnio tego nie potwierdziło. Ogólnie to idąc takim tokiem myślenia to kazda kobieta w ciąży powinna robić amniopunkcję (niezaleznie od wynikow pappy czy nift). Chociaż i tak nie wiadomo jakie choroby mogą wyjść po porodzie, a nawet po kilku latach od urodzenia. Musimy wierzyć, że dziecko jest zdrowe, robić badania zlecane przez lekarza, chodzic na usg I próbować nie zwariować 🙈 -
Emzet92 wrote:Dziewczyny, byłam dziś w enel med, by wydębic kilka skierowań i dostałam też skierowanie na usg. Byłam podejrzeć dzidziuta. Dziś 9+6 wg OM, a bobo już 10+3🥳🥳 nawet troszkę widać profil 🥰🥰
https://zapodaj.net/plik-NoRMgw3Jek
Wow co za widok 😍 gratulacje niech rośnie zdrowo🤰 🍀 mam dzisiaj swoją pierwszą wizytę wieczorem 🙂też się nie mogę doczekać siedzę jak na szpilkach 🙈 trochę się stresuje czy znów nie będą bliźniaki 🙈🙈 biorę męża ze sobą niech się stresuje razem ze mną. 😊💕Emzet92, Lannati_ lubią tę wiadomość
-
Emzet 92 piękny twój dzidziuś jest 😍😍😍
Dzięki za polecajki.
Ja w pierwszej ciąży robiłam test harmony , co do pappy to dużo o niej czytałam 4 lata temu i miałam bardzo mieszane uczucia , wczoraj w luxmed dostałam skierowanie na pappe na NFZ bo jestem bo mam powyzej 35 lat. W przyszłym tygodniu mam wizytę u swojego prowadzącego to skonsultuję z nim co powinnam zrobić.Emzet92 lubi tę wiadomość
04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
Emzet i Lolcia cudowny widok 😍 niech rosną zdrowo! 😘
Co do tych badań to ja właśnie wstrzymam się do piątku, mam naprawdę ogarnięta Panią ginekolog, której bardzo ufam i liczę się z jej zdaniem, także zobaczymy co mi doradzi 😊
Lolcia37, Emzet92 lubią tę wiadomość
-
Ale słodkie bobaski 😍
Ja też się zastanawiam nad prenatalnymi, planuję pogadać w piątek z lekarzem i zobaczymy co powie. Test Pappa źle mi się kojarzy, mojej siostrze w dwóch ciążach wychodził źle, w jednej robiła amniopunkcję, w drugiej był już dostępny NIFTY i na niego się zdecydowała. Więc jeśli miałabym się na jakieś zdecydować to Pappa raczej nie, bo boje się, że mnie tylko wystraszą te statystyki. I tak wtedy zrobię NIFTY więc po co płacić dwa razy
No ale zobaczymy co mi powie lekarz. Idę do niego pierwszy raz, ale ma bardzo dobre opinie. Mam nadzieję, że się nie zawiodę 😊Emzet92, Lolcia37 lubią tę wiadomość
31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024