X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 30 września, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Evve, a ile on teraz ma?
    Moja nie na rękach tylko jakby spięła brzuch, kark i głowę podnosiła i przykurczala do klatki. Tylko, że ona to robiła zapięta w foteliku, więc z innej pozycji. Na macie na razie tak nie robi. Zobaczymy, co będzie dalej.
    Co do smoczka, to później mogę Ci zrobić zdjęcie porównawcze jak one wyglądają. Moja też pije z butelki MAM i bardzo jej pasuje :)

W ogóle to u nas w nocy dziś były tylko 2 stopnie 😱

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września, 09:42

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 30 września, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    @Evve, a ile on teraz ma?
    Moja nie na rękach tylko jakby spięła brzuch, kark i głowę podnosiła i przykurczala do klatki. Tylko, że ona to robiła zapięta w foteliku, więc z innej pozycji. Na macie na razie tak nie robi. Zobaczymy, co będzie dalej.
    Co do smoczka, to później mogę Ci zrobić zdjęcie porównawcze jak one wyglądają. Moja też pije z butelki MAM i bardzo jej pasuje :)

W ogóle to u nas w nocy dziś były tylko 2 stopnie 😱
    Wczoraj 13 tyg skończył urodzeniowych, natomiast skorygowany wiek to 7 tyg
    No no to Oli zrobił to samo z tym że z nad mojej ręki 😂
    My aktualni dr Browns używamy do picia i jestem zadowolona bardzo bardzo.

Tak zrób zdjęcie koniecznie !

Jezu jaka kosa ! U nas nawet nie wiem ile było ale też zimno strasznie chociaż teraz dużo słońca się pojawiło.

Pękła mi brodawka u lewej piersi, nie krwawi ale skóra zeszła , boli bardzo 😳 lanolina pomoże?

• Suprive Ekspertka

Wysłany: 30 września, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w pewnym momencie dzieci przybierają mniej na wadze?
    Generalnie od najniższej wagi 1900 mamy skok do 5315g, urodzeniowa 2210g. Ale jakby od tygodnia tylko 100g więcej. Robi dłuższe przerwy nocne. Powinno mnie to zaniepokoić?

• Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 30 września, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Być może, ale martwi mnie że robi rzeczy jak kilkumiesięczne dziecko i świadome uśmiechy już od sierpnia a główka to podstawa i nie rusza z miejsca .
    A widzisz i tak i tak źle .. pewnie wzmożone napięcie, a jest z CC ?

Tak ćwiczę z nim, często ale krótko bo się wkurza i strasznie płacze
    Nie, sn, ale urodził się owinięty pępowiną. Gdzieś czytałam, że to może mieć wpływ. A wybierasz się do fizjo?

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 30 września, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Nie, sn, ale urodził się owinięty pępowiną. Gdzieś czytałam, że to może mieć wpływ. A wybierasz się do fizjo?
    Byłam już u fizjo , mówiła że super sobie radzi i żebym dała mu czas, miał asymetrię w literkę c o to wypracowałyśmy , mam kontrolę 9 października i zobaczymy co powie

Boże ale biedulek malutki , miało to jakieś skutki uboczne ?
    Wzmożone napięcie teraz jest nagminne z tego co słyszałam . Nie wiem czym to idzie. Albo osłabienie napięcia mięśniowego też jest

Wysłany: 30 września, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Byłam już u fizjo , mówiła że super sobie radzi i żebym dała mu czas, miał asymetrię w literkę c o to wypracowałyśmy , mam kontrolę 9 października i zobaczymy co powie

Boże ale biedulek malutki , miało to jakieś skutki uboczne ?
    Wzmożone napięcie teraz jest nagminne z tego co słyszałam . Nie wiem czym to idzie. Albo osłabienie napięcia mięśniowego też jest
    Też mamy wizytę 9.10. 😊 No widzisz, czyli jest jeszcze czas. Nie ma co na siłę przyspieszać.
    Na szczęście żadnych skutków ubocznych nie widzę. No poza tym napięciem.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 30 września, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Też mamy wizytę 9.10. 😊 No widzisz, czyli jest jeszcze czas. Nie ma co na siłę przyspieszać.
    Na szczęście żadnych skutków ubocznych nie widzę. No poza tym napięciem.
    Ależ oczywiście że nie ma co, tylko ja się stresuję żebym czegoś nie zaniedbała , strasznie schizuje na jego punkcie już sama to widzę , nie mogę zasnąć wieczorami jak się kładę spać bo analizuje czy wszystko zrobiłam tak jak ma być w ciągu dnia .
    Albo może po prostu nie macie wzmożonego napięcia tylko po prostu silne dzieciątko 😊

Dziś jak go położyłam na rogalu na brzuszku to uniósł ładnie główkę i dość chwilkę potrzymał . Może te dni płaczu to skok rozwojowy.

Przyszła mi mata z 4fizjo , kupiła na promce jakby któraś była zainteresowana !

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

Wysłany: 30 września, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ależ oczywiście że nie ma co, tylko ja się stresuję żebym czegoś nie zaniedbała , strasznie schizuje na jego punkcie już sama to widzę , nie mogę zasnąć wieczorami jak się kładę spać bo analizuje czy wszystko zrobiłam tak jak ma być w ciągu dnia .
    Albo może po prostu nie macie wzmożonego napięcia tylko po prostu silne dzieciątko 😊

Dziś jak go położyłam na rogalu na brzuszku to uniósł ładnie główkę i dość chwilkę potrzymał . Może te dni płaczu to skok rozwojowy.

Przyszła mi mata z 4fizjo , kupiła na promce jakby któraś była zainteresowana !
    Też tak czasami mam. Szukam po necie i się nakręcam, że jeszcze to i tamto. Przy drugim dziecku pewnie będzie już zdecydowanie łatwiej. No widzisz, możliwe że miał skok. A u nas niech fizjo oceni. Nie widzę, żeby mu napięcia jakiś ból sprawiały, ale ja też nie wszystko jestem w stanie zobaczyć.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 30 września, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Też tak czasami mam. Szukam po necie i się nakręcam, że jeszcze to i tamto. Przy drugim dziecku pewnie będzie już zdecydowanie łatwiej. No widzisz, możliwe że miał skok. A u nas niech fizjo oceni. Nie widzę, żeby mu napięcia jakiś ból sprawiały, ale ja też nie wszystko jestem w stanie zobaczyć.
    No chociaż matczyna intuicja dużo potrafi 🥰

U nas dziś bardzo ciężki dzień , mały śpi mi na rękach tylko , nie do odłożenia. Strasznie płaczę

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 30 września, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Tak, potwierdzam. Przy drugim dziecku jest łatwiej, zwłaszcza jak jest duża różnica wieku- u mnie 5 lat i naprawdę jest Ok. Trochę się martwię o szczepienia ale poza tym… naprawdę to nie mam czasu zbyt dużo myśleć. I to jest dobre

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 30 września, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Tak, potwierdzam. Przy drugim dziecku jest łatwiej, zwłaszcza jak jest duża różnica wieku- u mnie 5 lat i naprawdę jest Ok. Trochę się martwię o szczepienia ale poza tym… naprawdę to nie mam czasu zbyt dużo myśleć. I to jest dobre
    Chociaż u mnie się to nie sprawdza , Oli jest moim drugim dzieciątkiem a schizuje bardziej niż przy pierwszym 😅

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 30 września, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas poprzednio różnica wieku była niecałe 4 lata i to już był komfort. Inny poziom podwójnego rodzicielstwa niż teraz mamy przy małej i dwulatku (+2 starszych). 4 czy 5 letnie dziecko jednak duuuzo łatwiej ogarnąć, ma już jakieś poczucie strachu przed zagrożeniami itd. a przy dwulatku to heh... Mój mąż mówi, że to jest ciągła walka, żeby się nie zabił 🤡
    Ale generalnie łatwiej ogarnąć 1 dziecko niż kilkoro, tylko, że trzeba dać sobie czas na dojście do wprawy.

@Malgosia, myślę, że jak coś Cię niepokoi to warto pójść sprawdzić, nawet te jedna wizytę zaliczyć i albo się uspokoisz, albo dostaniesz zalecenia.
    Co do tej pępowiny, to ja o tym nie słyszalam, ale kto wie... Mi tylko gin kiedyś mówił, że generalnie większość dzieci rodzi się owinięte wokół szyi pępowina i jeśli jest to jedno owinięcie to jest taki "standard", a jeśli dwa razy, to mało spotykane i chyba ta wersja jest tą gorszą. U nas na pewno mloda i 2 synków było owiniętych, a na USG 3 trymestry mała już miała pępowinę wokół szyi i mąż się przestraszył.

age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 30 września, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suprive wrote:
    Czy w pewnym momencie dzieci przybierają mniej na wadze?
    Generalnie od najniższej wagi 1900 mamy skok do 5315g, urodzeniowa 2210g. Ale jakby od tygodnia tylko 100g więcej. Robi dłuższe przerwy nocne. Powinno mnie to zaniepokoić?
    Nie, policzyc przyrosty w interwale miesiąca i sprawdzać na siatce centylowej czy nie spada w kanałach. To normalne.
    @mamma mia i jak Synek? Krtan okej?
    Ja w środę idę do Osteopaty z Szymim. Zobaczymy co mi powie. On też jest siłacz. Jak idzie baczek to nie mogę go utrzymać w fasolce. Oczywiście nie robię tego na siłę, ale jak się pręży to taaaaaki jest mocny, że aż starch. A propos jedzenia - nakarmialam Szymka o 6.00, o 8.00 zjadł z butli 120ml, a o 11.00 - 90ml. O 12.30 wciągnął moje dwie piersi 😂 dobrze, że zostawiłam 350ml Staremu 😃
    Dziś nam stuknęlo 2 miesiące 💜

Asiasia1 lubi tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 30 września, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Papapatka, potwierdzam. Ciężej bo wiadomo, 2x więcej do ogarniania, ale pod kątem głowy itp. niebo a ziemia. Wiesz co i jak, nie przejmujesz się byle czym, plus nawet jak jest ciężki okres to pamiętasz, że to przerabiałaś i mija. Jestem 2x bardziej zmęczona, fakt, ale o 2x mi łatwiej mam wrażenie choć bunt 2latka na pełnej i przylepa na stanie 😂

@Emzet92, kiedy? 🙈 Dopiero co odstawiałyśmy jakieś rytualne tańce w deszczu by wygonić Bożydara 😁 Szymi dziś po prostu świętował, jakbyś na dzień kobiet nie miała większego gastro 😜🤭

Dziś stary wrócił do pracy już na pełen etat (miał miesiąc wolnego i tydzień pracował na pół etatu), pojechał do biura, starszak w żłobku i powiem Wam, że było spoko 😁 jedynie upociłam się jak wieprz, bo poszłam z młodym i psem na spacer, odstawiłam psa to młody zaczął się tak drzeć, otóż musiałam księcia rozebrać i przewinąć, szybkie zakupy spożywcze z młodym i odbieraliśmy starszaka. Wtedy zatęskniłam mocniej za mężem w domu 😜 no ale trzeba sobie wyrobić rutynę. Znowu wracam do pomysłu by kupić podwójny wózek bo ta dostawka mnie serio denerwuje. Ale muszę jeszcze przetestować różne opcje 🤣 czekam aż dzieci zasną, bo na 20 zamówiłam na dzień chłopaka sushi i mam nadzieję, że zjemy w spokoju 🤣 wszystkim forumowy chłopaczkom wszystkiego najlepszego 😘

Emzet92 lubi tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙

Wysłany: 30 września, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    U nas poprzednio różnica wieku była niecałe 4 lata i to już był komfort. Inny poziom podwójnego rodzicielstwa niż teraz mamy przy małej i dwulatku (+2 starszych). 4 czy 5 letnie dziecko jednak duuuzo łatwiej ogarnąć, ma już jakieś poczucie strachu przed zagrożeniami itd. a przy dwulatku to heh... Mój mąż mówi, że to jest ciągła walka, żeby się nie zabił 🤡
    Ale generalnie łatwiej ogarnąć 1 dziecko niż kilkoro, tylko, że trzeba dać sobie czas na dojście do wprawy.

@Malgosia, myślę, że jak coś Cię niepokoi to warto pójść sprawdzić, nawet te jedna wizytę zaliczyć i albo się uspokoisz, albo dostaniesz zalecenia.
    Co do tej pępowiny, to ja o tym nie słyszalam, ale kto wie... Mi tylko gin kiedyś mówił, że generalnie większość dzieci rodzi się owinięte wokół szyi pępowina i jeśli jest to jedno owinięcie to jest taki "standard", a jeśli dwa razy, to mało spotykane i chyba ta wersja jest tą gorszą. U nas na pewno mloda i 2 synków było owiniętych, a na USG 3 trymestry mała już miała pępowinę wokół szyi i mąż się przestraszył.
    O widzisz, to nie wiedziałam, że to takie częste. A Twoje dzieci też nie zapłakały od razu i miały odjęty punkt?

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Suprive Ekspertka

Wysłany: 30 września, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Nie, policzyc przyrosty w interwale miesiąca i sprawdzać na siatce centylowej czy nie spada w kanałach. To normalne.
    @mamma mia i jak Synek? Krtan okej?
    Ja w środę idę do Osteopaty z Szymim. Zobaczymy co mi powie. On też jest siłacz. Jak idzie baczek to nie mogę go utrzymać w fasolce. Oczywiście nie robię tego na siłę, ale jak się pręży to taaaaaki jest mocny, że aż starch. A propos jedzenia - nakarmialam Szymka o 6.00, o 8.00 zjadł z butli 120ml, a o 11.00 - 90ml. O 12.30 wciągnął moje dwie piersi 😂 dobrze, że zostawiłam 350ml Staremu 😃
    Dziś nam stuknęlo 2 miesiące 💜

Serdecznie dziękuję!! Czas szybko leci, duże te nasze dzieci już!

Emzet92 lubi tę wiadomość

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 30 września, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    @Papapatka, potwierdzam. Ciężej bo wiadomo, 2x więcej do ogarniania, ale pod kątem głowy itp. niebo a ziemia. Wiesz co i jak, nie przejmujesz się byle czym, plus nawet jak jest ciężki okres to pamiętasz, że to przerabiałaś i mija. Jestem 2x bardziej zmęczona, fakt, ale o 2x mi łatwiej mam wrażenie choć bunt 2latka na pełnej i przylepa na stanie 😂

@Emzet92, kiedy? 🙈 Dopiero co odstawiałyśmy jakieś rytualne tańce w deszczu by wygonić Bożydara 😁 Szymi dziś po prostu świętował, jakbyś na dzień kobiet nie miała większego gastro 😜🤭

Dziś stary wrócił do pracy już na pełen etat (miał miesiąc wolnego i tydzień pracował na pół etatu), pojechał do biura, starszak w żłobku i powiem Wam, że było spoko 😁 jedynie upociłam się jak wieprz, bo poszłam z młodym i psem na spacer, odstawiłam psa to młody zaczął się tak drzeć, otóż musiałam księcia rozebrać i przewinąć, szybkie zakupy spożywcze z młodym i odbieraliśmy starszaka. Wtedy zatęskniłam mocniej za mężem w domu 😜 no ale trzeba sobie wyrobić rutynę. Znowu wracam do pomysłu by kupić podwójny wózek bo ta dostawka mnie serio denerwuje. Ale muszę jeszcze przetestować różne opcje 🤣 czekam aż dzieci zasną, bo na 20 zamówiłam na dzień chłopaka sushi i mam nadzieję, że zjemy w spokoju 🤣 wszystkim forumowy chłopaczkom wszystkiego najlepszego 😘
    Udanego sushi brania 💜💜Plus taki, że sushi nie wystygnie huehueh
    Ja jeżdżę teraz valco Snap Duo i sobie chwalę. Jedna bliźniaczka idzie, druga w wózku, Szymi w gondoli. Psa w trio nie brałam, ale z blizniaczkami codziennie Whisky robiła kilometry 💪

Asiasia1 lubi tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 30 września, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki padam na twarz, mój Oli dziś mnie wykończył . Zasnął godzinę temu a ja padłam na sofę z butelką karmi bo dziś niewiele piłam, niewiele pokarmu miałam, muszę nadrobić . Ja nie wiem czy mu już te zęby nie idą przypadkiem czy co .. płakał total bez powodu cały dzień, spał mi tylko na rękach. Jedynie co zdążyłam to zrobić starszakowi obiad bo się bawili razem przez godzinę
    Pranie siedzi w pralce mam Zamiar wrzucić do suszarki ale brakuje mi siły, tak mnie napierdzielają mięśnie grzbietu od noszenia tego klocka 🫠
    A jutro rano idę do pracy trochę , to się zrelaksuje 😄
    Z tego wszystkiego zapomniałam k dniu chłopa a ja samych facetów mam w domu łącznie z psem który dziś by staremu uciekł w sina dal z kojca jak mu sprzątał 💩 a przy okazji te 💩 porozrzucał z łopaty po całym podwórku jak próbował złapać Fafika , z łopatą w jednej ręce z miotłą w drugiej ręce i gdzieś między nogami pies 🤷🏼‍♀️
    Jakoś mi nie ucieka jak idę mu dać jedzenie 🤯

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 1 października, 05:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    O widzisz, to nie wiedziałam, że to takie częste. A Twoje dzieci też nie zapłakały od razu i miały odjęty punkt?
    Żadne nie plakało. Dwójka była klepana, pocierana. Dopiero po tym po jakimś czasie plakaty. Tzn. mała jeszcze miała odsluzowanie i wtedy. Mała dostała 10 pkt mimo, że moim zdaniem kolor na początku nie był u niej prawidłowy. Reszta dostała 7 i 8 pkt w pierwszej ocenie.
    U niej też było ogromnie dużo mazi płodowej.

@Eve, pamiętam o tych zdjęciach, zrobię rano 🤪 przed 1 w nocy skończyłam robić kremy do tortu...

@Suprive, też mnie uczyli tak, jak pisze Emzet.

@Emzet, co mam Ci powiedzieć... Steryd wjechał 🤦🏻‍♀️

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 1 października, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Żadne nie plakało. Dwójka była klepana, pocierana. Dopiero po tym po jakimś czasie plakaty. Tzn. mała jeszcze miała odsluzowanie i wtedy. Mała dostała 10 pkt mimo, że moim zdaniem kolor na początku nie był u niej prawidłowy. Reszta dostała 7 i 8 pkt w pierwszej ocenie.
    U niej też było ogromnie dużo mazi płodowej.

@Eve, pamiętam o tych zdjęciach, zrobię rano 🤪 przed 1 w nocy skończyłam robić kremy do tortu...

@Suprive, też mnie uczyli tak, jak pisze Emzet.

@Emzet, co mam Ci powiedzieć... Steryd wjechał 🤦🏻‍♀️

Spokojnie mi się nie pali. Zassał ten co ma 🤣
    Urodziny się szykują ? Też będę robić tort e piątek na chrzciny 🥹

‹‹ 624 625 626 627 628 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ