X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    @Mamma-mia, tylko cofanie, kąt Hissa rozwarty półpełny cokolwiek to w praktyce oznacza 😅

@Kinia197, zmiana butelki, pozycji karmienia (czasem tak bokiem jakby dziecko leżało odwrócone tyłem do rodzica pomaga-fizjomommy miała fajny wpis co do pozycji karmienia), karmienie po ciemku, ewentualnie temperatura mleka, czasem dzieci wolą chłodniejsze/ cieplejsze

@Bettti03, mój się nie śmieje na głos, w sensie tak uśmiecha się i gluzy ale nie jest to chichot jeszcze ☺️ raczej bym się nie martwiła, wydaje mi się, że jeszcze ma czas ale nie pamiętam kiedy straszy zaczął 🤷

Dzięki będę próbować

@bettti03 moja troszeczkę próbuje i raz jej wyszedł śmiech ale w piątek ma 4 msc

age.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MumAgain wrote:
    Betti u nas najlepiej rozbawia Olka hak udajemy kichanie, nachylając przy tym głowę. Wtedy śmieje się do rozpuku.

Dzieki za podpowiedz. Udawalam kichanie i zaczal sie smiac na glos 😂

Emzet92, MumAgain, Bettti03, Asiasia1 lubią tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też każde z dzieci reagowało na udawanie kichania :)

age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Taaak, a psik działa cuda 😂 też polecam!
    Mój Stary twierdzi, że Młodemu nie jest do śmiechu w tej rodzinie 😂 ale akurat Szym śmieje się do psa jak go biorę w taki Ala samolocik 😂 zawsze działa jak sam się nie śmieje w glos, a ja schizuje, że zapomniał jak to się robi 🤣
    Dziewczyny, współczuję katarów i innych chorób🤯 Robiłam ostatnio krew Szymkowi, pediatra zadzownil i mówił, że wyniki super, 46 D3, ale parametry krwi wskazują na lekką infekcje 🫢 czy dziecko ma katar? Na szczęście nie miał 🤣 Widzę, że bliźniaczki sprzedają bratu lekkie wiruski na początek 😂😂 Szymek zwalcza ile sił 🫢 Dodatkowo, Ada ma odparzajace kupy, ciocie twierdzą że wirus🫢 jutro zostawiam ja w domu, choc dla mnie to ona ząbkuje i 3 kupy dziennie to chyba nie biegunka 🥴 nie wiem sama...
    Mam w domu jeden gastrotuss, jutro sprawdzę datę ważności, mogę wysłać komus do paczkomatu za free. Został mi po dziewczynkach, nie wykorzystam. Oczywiście nowy.

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• MumAgain Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:

Fajnie 😊

age.png
  • MumAgain Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrówka komu trzeba.

My dziś po szczepieniu.

Wsio ok. Tylko wychodząc, przed przychodnia nie mieli światła. A było już pp 16. Ciemno. Tak wyrżnęłam orła , że gwiazdy widziałam. Na szczęście Olek w łupinie. Zdołałam go wziąć na siebie przy upadku. Kolana zdarlam. A fotelikiem udo obiłam.

age.png
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę nie wpadłabym na kichanie. Jutro testuję 😂

age.png
  • MumAgain Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2024, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:
    O kurczę nie wpadłabym na kichanie. Jutro testuję 😂

Ja mam jeszcze opcje podobna do kichania. Robię te same ruchy mówiąc przy tym aaaa pscółki 🤣🤣🤣
    Pomaga. Don't judge 🤣
    Podobnie działa mówienie do niego cokolwiek i kręcenie przy tym głową. Nie rozumiem , ale działa 🤣

age.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie jeszcze troche trzyma no ale strasza ostro rozlozylo. Wieczorkiem wizyta bo kaszel ma sredni chodz graczka juz odpuscila.
    Co do smiania to u nas smiech wywoluje tez takie nagle odwrocenie glowy(oczywiscie nie za syzbko bo dzecko nie nadaza tak szybko za ruchem)i zrobienie takiego "akuku". Szwagierka nie podzielala takiego ruchu:) , ze niby dziecko bedzie sikac ze strachu czy cos...(nie ogarniam kobiety a co dopiero jej tlumaczen). W kazdym badz razie jest radosc.
    No i jeszcze dziala np. mlaskanie psa jak lapie przysmak:)(u starszej tez dzialalo).
    Generalnie u nas samolocik dalej, jeki dalej, pivotow brak, zaczyna sie pojawiac obrot na druga strone(niby interent mowi ze do dwoch tygodni obrot na jedna strone powinnien pojawic sie w druga),przemieszczania brak ale tak jak pisalam ten stan u starszej trwal 2 miesiace czyli za jkies 1,5 powinno sie cos zmienic:).
    Smiesznie bo wcale nie jest fanem maty, woli po prostu dwoma,trzema zabawkami sie zabawiac. Sowa robi jakies wrazenie ale generalnie slimak yoykido wpadl jej w oko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 10:41

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas starszak ma w sobie takie działanie, że każde niemowlę potrafi rozbawić 😅

@MumAgain, oby po szczepieniu wszystko było dobrze :)
    A co do wywrotki, to zaliczyłam taka 3 tygodnie temu, jak wracałam z gali, pakowaliśmy się do auta i nie zauważyłam krawężnika stojąc w szpilkach 🤦🏻‍♀️ poleciałam jak długa, obilam się i nic i zdarłam kolano. Dopiero w tym tygodniu strupy mi odleciały i aktualnie staram się, żeby blizny nie było, bo źle to wyglada. Na starym człowieku to już się źle goi😆

@Asia2000, zdrowia dla Ciebie i córeczki :)

@Asiasia, o kurde to faktycznie młody jest wyjątkowy 😄
    A jak w ogóle u starszaka teraz? Nasz od tego maja ma bunt dwulatka i on dalej nie mija, niektóre dni ma takie, że od wstania z łóżka jest wrzask 🙈 wrzask, bo wymyślił sobie, że mąż ma go z rana ciągle nosić (zamiast się ogarnąć) i samo 10 min przytulania na siedząco nie wystarcza, albo dlatego, że skarpetki mu się nie podobają. Wczoraj złośliwiec włączył mi piekarnik, gdy go wyłączyłam, a tu w tym piekarniku nie da się tego zablokować (przyciski są wciskane do środka, umie kliknąć by "wyszły"), a wcześniej zje na mnie obraził, bo jak Kazik ciągle wokół moich nóg, to zaproponowałam, żebyśmy razem upiekli babke. No i wszędzie rysuje 😤 jeju, niech ten etap już minie.

Emzet92 lubi tę wiadomość

age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:

A co do wywrotki, to zaliczyłam taka 3 tygodnie temu, jak wracałam z gali, pakowaliśmy się do auta i nie zauważyłam krawężnika stojąc w szpilkach 🤦🏻‍♀️ poleciałam jak długa, obilam się i nic i zdarłam kolano. Dopiero w tym tygodniu strupy mi odleciały i aktualnie staram się, żeby blizny nie było, bo źle to wyglada. Na starym człowieku to już się źle goi😆

A jak w ogóle u starszaka teraz? Nasz od tego maja ma bunt dwulatka i on dalej nie mija, niektóre dni ma takie, że od wstania z łóżka jest wrzask 🙈 wrzask, bo wymyślił sobie, że mąż ma go z rana ciągle nosić (zamiast się ogarnąć) i samo 10 min przytulania na siedząco nie wystarcza, albo dlatego, że skarpetki mu się nie podobają. Wczoraj złośliwiec włączył mi piekarnik, gdy go wyłączyłam, a tu w tym piekarniku nie da się tego zablokować (przyciski są wciskane do środka, umie kliknąć by "wyszły"), a wcześniej zje na mnie obraził, bo jak Kazik ciągle wokół moich nóg, to zaproponowałam, żebyśmy razem upiekli babke. No i wszędzie rysuje 😤 jeju, niech ten etap już minie.
    Daj spokój, bunt na pełnej od sierpnia a 2 lata kończy dopiero za 1,5 tyg 🤦 ubieranie go czy rano, czy po żłobku to dramat. Robimy już z siebie takich wariatów z mężem, że aż sami się z siebie śmiejemy. Ostatnio mąż udawał mnie bo to ja miałam go umyć 🙈 nie chce jeść, teraz tylko banan, jogurt, pierogi i czasem placki (z banana oczywiście). W żłobku je wszystko. Codziennie proponuję różne warzywa itp i jest wrzask, że nie. Jogurt musi pić prosto z kubeczka bo jak orzelałam do miseczki i dałam łyżkę to histeria 😅 a jak miał fazę na banana w plastrach to jak jednego dnia odkroilam plaster jak zwykle to był płacz, że nie i mam oddać. Więc ten olaster musiałam położyć na bananie idealnie jak LEGO i dać całego do ręki 🤣 ogólnie mały jest super, gada jak najęty ale jak coś jest nie po jego myśli to najlepsze zatyczki by nie pomogły 😅 ze snem to samo. Pięknie sam zasypiał a później płacz, że nie chce iść spać, jak usypiamy to za rękę mamy trzymać. Płacz, że nie chce butów a kalosze, daję mu wybrać body, wybiera po czym rzuca przez cały pokój, że przecież on nie chce tego body itp. wymieniać mogę długo 🤣 Ogólnie jego histerię są cholernie męczące. W weekendy mi nie robi, jakoś się przyzwyczaiłam i łatwiej we dwoje się gasi te pożary, ale w tyg zanim mąż skończy pracę no jest ciężko. Więc tulę, łączę się w bólu i nie pozostaje nic tylko czekać aż minie.

@Emzet92, a jak Ty sobie radzisz z podwójnym sajgonem? 😅😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 12:46

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktualnie nie wiem jak się nazywam 😂😂 od rana przewinelam 4 kupy Adzie, 2 Szymka i sama siedziałam na toalecie 🫢 nie wiem czy że stresu czy rzeczywiście jelitowaaaaa. Sara taran w żłobie 😂 co my możemy brać na biegunke przy kp? Nastawiam się na pogrom rota.
    U nas poranki też bywają "rozdarte" 🥴🥴🤯 no i ja SIAMA śni mi się po nocach 🤣

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    11.2021 ❄❄❄
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    07.2024 Sz. 3885g

• Kinia197 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przetestowane i się tylko uśmiecha. Moja to jakiś evenement.

Zdrówka dziewczyny wam życzę oby szybko wam się choróbska pokończyły

age.png
  • Tosiaa Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej czy są tu dzieci, które nie obracają się jeszcze na brzuszek?. Mój synek prostuje nóżki w górze i przechyla się na boki ale jeszcze nie obraca się na brzuszek. Na łóżku czasami mu się uda przekręcić w stronę kogoś kto leży obok. Synek łapie się za kolanka i łydki ale za stopy tylko czasami mu się uda. U was jak to wygląda ? :)

• MumAgain Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:

O rety. To jeszcze lepiej. Ja nawet na szpilki zgonić nie mogę, tylko na własną gracje. 🤣
    A tak rypłam, że pierwszy raz nie rozejrzałam się w koło coby zobaczyć kto ten upadek mój zgrabny widzial🤣

age.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosiaa wrote:
    Hej czy są tu dzieci, które nie obracają się jeszcze na brzuszek?. Mój synek prostuje nóżki w górze i przechyla się na boki ale jeszcze nie obraca się na brzuszek. Na łóżku czasami mu się uda przekręcić w stronę kogoś kto leży obok. Synek łapie się za kolanka i łydki ale za stopy tylko czasami mu się uda. U was jak to wygląda ? :)

Dzis u fizjomommy na insta bylo w relacji pytanie o obroty na brzuszek. Napisala ze zazwyczaj ma to miejsce w 5-6 miesiacu. Ja bylam z Oskarem ostatnio u rehabilitantki i pytalam czy powinien sie juz obracac (niecale 4 msc korygowane) to mowila, ze nie, ze nawet jakby sie obracal to byloby zle bo zazwyczaj dzieci, ktore sie obracaja wczesniej robia to w zly sposob. Takze na spokojnie, jeszcze ma troche czasu na to ;)

Asiasia1, Tosiaa, Cerva lubią tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosiaa wrote:
    Mój się nie obraca. Czasem jak leży na boczku to unosi trochę główkę i tak jakby ciągnie i jak mu trochę pomogę to się obróci. Ale żeby sam to zrobił to nie widzę tego w najbliższej perspektywie. 😀
    A co do śmiechu to mój się śmieje na głos z różnych rzeczy, teraz na topie jest bzyczenie. 😅 Próbowałam to kichanie i śmiał się, ale szybko się nudziło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 19:05

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • justinas Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrówka dla wszystkich chorych, znowu jakiś wysyp infekcji mamy.

Tosiaa mój jeszcze nie obraca się na brzuch i nie łapie za stópki. Coś próbuje, ale jeszcze mu nie wychodzi. Nie przejmuję się na ten moment i czekam cierpliwie.

Betti mój co prawda śmieje się na głos tak "rechocząco", ale nie jest łatwo go rozśmieszyć i nie codziennie. Przeważnie tacie udaje się, na moje wygłupy nie bardzo reaguje.

Enpe dobrze, że udaje Ci się rozszyfrować sytuację z alergią, oby już było ok. Ja zrobiłam próbę i zjadłam znowu trochę mleka mm koziego. Jeszcze mały nie robił kupy, ale już widzę czerwone policzki, więc chyba klapa z jedzenia nabiału.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 19:14

event.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobnie. 2 tygodnie temu już prawie sam się obracał, a teraz nawet nie próbuje (jakby zapomniał, że się uczył) 😁 więc pewnie niedługo ogarnie obroty. Szymek bawi się stopami jak mu zdejmę pieluszkę na przewijaku, na macie nie chwyta (tylko do kolanek sięga). Nie wiem o co kaman 🤣

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    11.2021 ❄❄❄
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    07.2024 Sz. 3885g

• Kinia197 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się obraca, ale jak to fizjo mówi robi to sposobem( na dwie strony). Główkę też unosi bardzo wysoko, w ogóle 90% czasu spędza na brzuchu. Fizjo też mówiła że jest silnym dzieckiem i szybko może zacząć dreptać

age.png
‹‹ 695 696 697 698 699 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ