X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • justinas Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy kp, które już rozszerzacie dietę, mam pytanie. Ile razy dziennie dajecie dzieciom jakieś dodatkowe danie i w jakim odstępie od karmienia. Mój po zjedzeniu zupy, czy kaszki już czasem nie chce piersi i wychodzi tak, jakbym mu zastąpiła tym mleko. Z kolei, jak dam za wcześnie np. po 1 h to mało zjada. Nie wiem, czy to ok. Nie pamiętam, już jak to było ze starszym synem, ale tamten to nigdy cyca nie odmawiał, więc pewnie poprawiał mlekiem :)

event.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justinas wrote:
    Mamy kp, które już rozszerzacie dietę, mam pytanie. Ile razy dziennie dajecie dzieciom jakieś dodatkowe danie i w jakim odstępie od karmienia. Mój po zjedzeniu zupy, czy kaszki już czasem nie chce piersi i wychodzi tak, jakbym mu zastąpiła tym mleko. Z kolei, jak dam za wcześnie np. po 1 h to mało zjada. Nie wiem, czy to ok. Nie pamiętam, już jak to było ze starszym synem, ale tamten to nigdy cyca nie odmawiał, więc pewnie poprawiał mlekiem :)

Moj nadal je w dzien mleko co 2h 🫠 poki co dajemy 1 staly posilek (obiad - miesko i jakies warzywa, ziemniak/batat), ale chcemy wprowadzic tez drugi - owoce. Po 1h od cyca je staly posilek i niewazne jak duzo zje to po kolejnej godzinie juz znowu chce cyca.
    A Twoj co ile je mleko?

justinas lubi tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • justinas Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak je tylko mleko, to co ok. 2-2,5 h, czasem 3h. Jak dam coś dodatkowo (rano daję kaszkę jaglaną z jakimś dodatkiem owocowym, owocowo/warzywnym, później zupę warzywną z mięsem) no to zdarza się, że omija karmienie i ma dłuższą przerwę. Zje dopiero np. po drzemce. W nocy pierś jeszcze chce 2-3 razy aktualnie.

event.png
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojej zazwyczaj daje po drzemce, bo z cycem idzie do spania. Więc powiedzmy od karmienia mija jakaś godzinka, a później znowu cyca dostaje do spania, ale moja to jest głodomor

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justinas wrote:
    Ja daję h po mleku, narazie przez pierwszy mc stosuje się do tej zasady, żeby właśnie nie zastępować mleka. Narazie mamy jeden posiłek i tak będzie przez pierwszy mc. Chcę żeby spróbowała jak najwięcej smaków, tak na spokojnie, żeby brzuszek się przyzwyczaił, moja po urodzeniu miała spore problemy brzuszkowe wiec nie chcę żeby wróciły. Moja zjada czasem łyżeczkę czasem kilka, zależy co dostanie. Po 7 mc zacznę próbować dawać obiadek 2 h po mleku tak żeby porcja obiadku się zwiększyła, wtedy też zacznę próbować z 2 posiłkiem h po mleku.

justinas, Emzet92 lubią tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój zjada po pierwszej drzemce banana (zazwyczaj całego, zblendowabego) i popija mlekiem. Albo mango albo kaszka z różdżka smaku.
    Po drugiej drzemce je warzywa z mięsem (Ok pół słoiczka). Na razie tyle, zobaczymy bo przez katarek tydzień był na samym mleku.
    Za to kupa jest w nocy co noc jak rozszerzany dietę -.-

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Asieek Ekspertka

Wysłany: 11 lutego, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej podaję bliżej karmienia żeby potem mogła sobie dopchnąć jeszcze cycem. Tylko u nas taki problem, że nie wiem ile jej dawać tego dodatkowego jedzenia bo mam wrażenie, że zje wszystko ile by sie nie dało 🤣

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Mój zjada po pierwszej drzemce banana (zazwyczaj całego, zblendowabego) i popija mlekiem. Albo mango albo kaszka z różdżka smaku.
    Po drugiej drzemce je warzywa z mięsem (Ok pół słoiczka). Na razie tyle, zobaczymy bo przez katarek tydzień był na samym mleku.
    Jak przygotowujesz mango ?

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • MumAgain Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wam. Olek wykaraskal się z grypy bez większego przedłużania. Wziął leki i na tamtym epizodzie temp się skończyło na szczęście.

Rozszerzanie u nas to takie wprowadzenie. Więc po cycu dostaje coś tam. Nadal woli kawałki niż papki. Po parkach go zaciąga. Kawałki miele i miele. Ale jednak ta forma mu bardziej pasuje.
    Natomiast problem w piciu. Będę szukała coś innego. Woda mu wchodzi tak dobrze jak mi, czyli wcale. Nie poddajemy się. Sloiczkow nie chce 🥹 Nadal próbuje ale nie chce. Nie odpuszczam. Zbyt leniwa jestem 🤣

age.png
  • Suprive Ekspertka

Wysłany: 11 lutego, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:

Te różdżki smaku to Wam się rozpuszczają na zero? Bo mi zostają takie grudki dość spore.

Ja daje rano kaszkę, albo jogurt z owocami, albo twarozek, jajko. Godzinę po 1 karmieniu. Później w okolicach 14-15 zależnie od drzemki zupka bądź takie danie obiadowe, tez godzinę po mleku

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia
    Mango kupuje mrożone (bo jest dojrzałe, dobre- te kupne świeże zazwyczaj są niedojrzałe zepsute i drogie). Biorę na patelnie szeroka i na mała noc indukcji-3. Mieszkam aż się rozpuści i zagotuje. Potem blenduje i jest 😊

Supeive
    Te różdżki mi się rozpuszczają, mieszkam energicznie najpierw je w wodzie, potem kaszkę dodaje i mieszam 😊

Lolcia37 lubi tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suprive wrote:
    Te różdżki smaku to Wam się rozpuszczają na zero? Bo mi zostają takie grudki dość spore.

Ja daje rano kaszkę, albo jogurt z owocami, albo twarozek, jajko. Godzinę po 1 karmieniu. Później w okolicach 14-15 zależnie od drzemki zupka bądź takie danie obiadowe, tez godzinę po mleku
    Wow. Już jesteście na nabiale? Szacunek 💪 Jak brzuszek zareagował? U nas ciagle warzywa i pierwsze mięso. Podpisuję się pod tym co napisała Lolcia, nie spinam sie z szybkim RD. Daje posmakować i poznać tekstury. Wymazać się, oblać woda i uwrażliwić buzię 😉

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Suprive Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko było okej, dlatego powolutku próbujemy. Pola już zaraz 8 miesięcy będzie miała. Zjada Wszystko, raczej problem z konsystencja, są dni, że nie akceptuje grudek. Póki co bez przygód alergicznych.

Emzet92, justinas lubią tę wiadomość

• Suprive Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten nabiał to tylko w formie dodatku do dania, nie samego dania, bo tak niezrozumiale napisałam

Np. Więcej jest musu owocowego niż samego Johurtu czy twarozku. Więcej kaszki, płatków itd..

Emzet92 lubi tę wiadomość

• justinas Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego, co czytam to u każdej trochę inne podejście do rd. Dzieciaczki różne plus nasza intuicja, której warto się trzymać. Jedne wolą od początku kawałki, inne gładkie papki. U Szymka zaczęłam trochę wcześniej rd i przez pierwsze 2 tygodnie to było właśnie takie próbowanie, testowanie. Bardzo mlaskał i ślinił się jak jedliśmy, buzię otwierał jak dla siebie łyżkę podnosiłam. Po 6 miesiącu zaczął jeść większe porcje. Zauważyliśmy, że jest silniejszy, ma więcej energii od kiedy rozszerzamy dietę. U starszego syna przegapiłam ten etap zainteresowania jedzeniem, trzymałam się tego, żeby miał 6 miesięcy i już nie był taki chętny do jedzenia, picia. To co będę opóźniać to ryby i nabiał, nawet do roku. Z jajkiem się zastanawiam, chyba za jakiś miesiąc zacznę od żółtka, może przepiórcze.

Lolcia37, Emzet92 lubią tę wiadomość

event.png
  • justinas Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, że opisałyście jak to u Was jest😘 Daje mi to pogląd na sytuację. Muszę jakoś dograć pory jedzenia rd z kp.

event.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justinas wrote:
    Z tego, co czytam to u każdej trochę inne podejście do rd. Dzieciaczki różne plus nasza intuicja, której warto się trzymać. Jedne wolą od początku kawałki, inne gładkie papki. U Szymka zaczęłam trochę wcześniej rd i przez pierwsze 2 tygodnie to było właśnie takie próbowanie, testowanie. Bardzo mlaskał i ślinił się jak jedliśmy, buzię otwierał jak dla siebie łyżkę podnosiłam. Po 6 miesiącu zaczął jeść większe porcje. Zauważyliśmy, że jest silniejszy, ma więcej energii od kiedy rozszerzamy dietę. U starszego syna przegapiłam ten etap zainteresowania jedzeniem, trzymałam się tego, żeby miał 6 miesięcy i już nie był taki chętny do jedzenia, picia. To co będę opóźniać to ryby i nabiał, nawet do roku. Z jajkiem się zastanawiam, chyba za jakiś miesiąc zacznę od żółtka, może przepiórcze.
    Zgadzam się z Tobą każde dziecko jest inne, każda mama jest inna, rd trzeba dopasować pod siebie i dziecko. U nas akurat młoda patrzy jak brat je , liczy mu każdy kęs, a potem to się nie przekłada na ilość zjedzonego przez nią posiłku. Już nawet sprawdzałam czy zje więcej jak będą jeść razem , ale nie zjadła więcej.
    A co do jajka to czytałam że już nie ma żadnych wskazań żeby osobno podawać żółkło osobno białko, o ile dziecko nie ma alergii, to można podać razem.

Emzet92, justinas lubią tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • justinas Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Lolcia, zgadza się. Schematy schematami, a intuicja rodziców najważniejsza. Mnie białko uczula, starszy syn alergik, więc podchodzę ostrożniej. Przekonuje mnie też opinia tej dietetyk ze strony, którą polecała Małgosiagosia.

event.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Zgadzam się z Tobą każde dziecko jest inne, każda mama jest inna, rd trzeba dopasować pod siebie i dziecko. U nas akurat młoda patrzy jak brat je , liczy mu każdy kęs, a potem to się nie przekłada na ilość zjedzonego przez nią posiłku. Już nawet sprawdzałam czy zje więcej jak będą jeść razem , ale nie zjadła więcej.
    A co do jajka to czytałam że już nie ma żadnych wskazań żeby osobno podawać żółkło osobno białko, o ile dziecko nie ma alergii, to można podać razem.
    No jasne, nie chciałam zabrzmieć atakująco 😉 przepraszam jeśli tak wyszło. Dla mnie nabiał to wyższy level. A co do jajka, to przy dziewczynach neonatolodzy szybko kazali nam włączyć żółtko. Więc już w 2 tyg RD jadły zotko i wszystko było okej. Myślę że dla dzieci urodzonych o terminie, bez podejrzeń alergii spokojnie można włączyć i całe jajo i obserwować czy białko nie uczula.

justinas, Lolcia37 lubią tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Suprive Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego zwlekać z rybami? Ja juz w sumie podawałam i teraz się zastanawiam

‹‹ 728 729 730 731 732 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ