X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagaMS wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Nieśmiało się z wami przywitam bo nie wiem jak długo tu zostanę a raczej moja historia nie będzie miała happy endu. Od jakiegoś czasu tu zaglądałam ale zwyczajnie nie miałam odwagi się odezwać. Mam już dwa kochane dzieciaczki w domu. Trzecia ciaza (6tc) 6.12.21 widzialam migajace serduszko 21.12.21 diagnoza poronienie chybione miałam zabieg 24.12.2021 nie ukrywam że szlam tego 21 na kontrole zadowolona ze co może pójść nie stać skoro dwie ciążę niepowikłane i nie spodziewałam się tak druzgocącej informacji dosłownie rozpadłam się na kawałki. Dostałam mocnego liścia w twarz.

W końcu po 2 latach byłam gotowa żeby znów się postarać ostatnia @07.11.23, pierwszy cylk starań i 9.12 mamy dwie ⏸️ według OM termin 13.08.2024 cykle mam 30-32 wg moich obserwacji owu była 29.11.
    Umówiłam się na 29.12 do gina raz że powinno być już coś widac a dwa nie chciałam iść przed świętami wolałam żyć nadzieją że wszystko jest w porządku.
    Podczas wizyty od razu powiedziałam że jestem w dużym stresie po poprzednim doświadczeniu pani Gin dowiadując się ze to juz 4 ciaza i że dwójka dzieci w domu wyleciała do mnie z tekstem to czym się stresować. Usg było krótkie niby obliczyła termin ale bardziej się zasugerowała tym co ja jej powiedziałam "pęcherzyk pusty i spłaszczony w kształcie banana cialko żółte obecne raczej puste jajo i póki będzie cialko to ciąża będzie sie trzymać ale raczej w najbliższym czasie dostanie pani @ damy skierowanie na betę czy spada" nie wiem ile miał wymiar pęcherzyk bo ona sama nie była pewna skoro "powiedziała No takie 2 i pół cm ma" niestety też nie wydała mi tego zdjęcia tylko schowała do karty żeby porównać jak wrócę.. a tego nie zrobię. (Gabinet na NFZ)
    Beta w dniu usg 29.12.2023: 24214
    02.01.2024: 34095
    3.01 wizyta w prywatnej klinice prowadziłam tam 2 ciążę ale niestety nie było odpowiadającego terminu do mojej lekarki więc poszłam do innej. Opowiedziałam cała sytuację przedstawiłam wyniki a podczas usg obraz już inny pęcherzyk ma ładniejszy kształt zrobił się taki owal echo zarodka obecne 4mm ale FHR nie uwidoczniono. Nie dostałam nadziei że będzie dobrze ale też tego nie oczekiwałam wolałabym jednak mieć sprawę przedstawiona czarno na białym tak lub nie. Dalej nie dostałam żadnych skierowan na badania jedyne co poleciła żebym zrobiła kolejna betę czy rośnie. Wg usg 6t1d wg OM 8t+0
    Ku mojemu zdziwnieniu wynik z 04.01.24: 42378

Od tej prywatnej Gin dostałam L4 bardziej ze względu na moj stan psychiczny niż fizyczny poinformowała mnie ze w razie krwawienia muszę się udać do szpitala (mam grupę krwi 0rh-) No i jeśli nie poronie do 17.01 mam też się udać na kontrole lub zgłosić do szpitala. Umówiłam się na 15.01 już do mojej gin póki co bóli brak krwawienia lub czegokolwiek co wskazywałoby na poronienie. Objawy ciążowe dalej są bety już nie robię bo mam dość czekam grzecznie do tego poniedziałku. Trochę z nadzieję że będzie ok ale bardziej nastawiona na ten gorszy scenariusz. Chciałabym żeby już było wszystkim wiedzieć na czym stoję.
    Chyba chaotycznie to opisałam ale lepiej nie potrafię.

Gratuluje wszystkich ❤️ oby wasze dzieciaczki przyszły na świat bez żadnych komplikacji. 😍

I łącze się w bólu z tymi co 💔😢

Witaj , będę trzymać mocno kciuki za Twojego dzidziusia 🤞😘

Emzet92 lubi tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Agata91 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    No właśnie mnie się kojarzy, że z dziewczynami miałam wyniki pappa tego samego dnia wieczorem po krwi oddanej rano. Te 7 dni z neta mnie właśnie wytrąciło z przekonania 🤣 szukam wśród pamięci mamusiek odpowiedzi 😁

Dzisiaj mi w laboratorium powiedzieli, że wyniki do tygodnia czasu stąd usg dopiero 22.01

Lolcia37 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Mi to w kość bardzo dało przeziębienie , mdłości póki co mi ustąpiły. Teraz mi się włączył stres związany z prenatalnymi.
    Dziewczyny, które robicie pappe , czy macie wcześniej pobranie krwi , a potem usg ? Czy wszystko jednego dnia ?
    Kilka dni przed USG robię badania z krwi i ide z gotowymi wynikami do ginekologa. Wtedy on po USG będzie wklepywal całosc w taki system dla lekarzy z certyfikatem FMF.

Agata91, Betkaa lubią tę wiadomość

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Ja dzisiaj 10+0 i właśnie wracam z pobrania krwi (dostałam od ginekologa skierowanie pappa i coś tam jeszcze było wpisane ale oczywiście nie mogłam rozczytać🤣) a na 22.01 mam umówione usg.
    Ooooo to duża różnica czasowa! Zazwyczaj ginekolodzy mówią, żeby pappa nie była starsza niż 7 dni przed USG, bo to jakoś tam jest porównywane z USG właśnie.

age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Dzisiaj mi w laboratorium powiedzieli, że wyniki do tygodnia czasu stąd usg dopiero 22.01
    A co to za laboratorium? Diagnostyka?

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagaMS wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Nieśmiało się z wami przywitam bo nie wiem jak długo tu zostanę a raczej moja historia nie będzie miała happy endu. Od jakiegoś czasu tu zaglądałam ale zwyczajnie nie miałam odwagi się odezwać. Mam już dwa kochane dzieciaczki w domu. Trzecia ciaza (6tc) 6.12.21 widzialam migajace serduszko 21.12.21 diagnoza poronienie chybione miałam zabieg 24.12.2021 nie ukrywam że szlam tego 21 na kontrole zadowolona ze co może pójść nie stać skoro dwie ciążę niepowikłane i nie spodziewałam się tak druzgocącej informacji dosłownie rozpadłam się na kawałki. Dostałam mocnego liścia w twarz.

W końcu po 2 latach byłam gotowa żeby znów się postarać ostatnia @07.11.23, pierwszy cylk starań i 9.12 mamy dwie ⏸️ według OM termin 13.08.2024 cykle mam 30-32 wg moich obserwacji owu była 29.11.
    Umówiłam się na 29.12 do gina raz że powinno być już coś widac a dwa nie chciałam iść przed świętami wolałam żyć nadzieją że wszystko jest w porządku.
    Podczas wizyty od razu powiedziałam że jestem w dużym stresie po poprzednim doświadczeniu pani Gin dowiadując się ze to juz 4 ciaza i że dwójka dzieci w domu wyleciała do mnie z tekstem to czym się stresować. Usg było krótkie niby obliczyła termin ale bardziej się zasugerowała tym co ja jej powiedziałam "pęcherzyk pusty i spłaszczony w kształcie banana cialko żółte obecne raczej puste jajo i póki będzie cialko to ciąża będzie sie trzymać ale raczej w najbliższym czasie dostanie pani @ damy skierowanie na betę czy spada" nie wiem ile miał wymiar pęcherzyk bo ona sama nie była pewna skoro "powiedziała No takie 2 i pół cm ma" niestety też nie wydała mi tego zdjęcia tylko schowała do karty żeby porównać jak wrócę.. a tego nie zrobię. (Gabinet na NFZ)
    3.01 wizyta w prywatnej klinice prowadziłam tam 2 ciążę ale niestety nie było odpowiadającego terminu do mojej lekarki więc poszłam do innej. Opowiedziałam cała sytuację przedstawiłam wyniki a podczas usg obraz już inny pęcherzyk ma ładniejszy kształt zrobił się taki owal echo zarodka obecne 4mm ale FHR nie uwidoczniono. Nie dostałam nadziei że będzie dobrze ale też tego nie oczekiwałam wolałabym jednak mieć sprawę przedstawiona czarno na białym tak lub nie. Dalej nie dostałam żadnych skierowan na badania jedyne co poleciła żebym zrobiła kolejna betę czy rośnie. Wg usg 6t1d wg OM 8t+0

Od tej prywatnej Gin dostałam L4 bardziej ze względu na moj stan psychiczny niż fizyczny poinformowała mnie ze w razie krwawienia muszę się udać do szpitala (mam grupę krwi 0rh-) No i jeśli nie poronie do 17.01 mam też się udać na kontrole lub zgłosić do szpitala. Umówiłam się na 15.01 już do mojej gin póki co bóli brak krwawienia lub czegokolwiek co wskazywałoby na poronienie. Objawy ciążowe dalej są bety już nie robię bo mam dość czekam grzecznie do tego poniedziałku. Trochę z nadzieję że będzie ok ale bardziej nastawiona na ten gorszy scenariusz. Chciałabym żeby już było wszystkim wiedzieć na czym stoję.

Gratuluje wszystkich ❤️ oby wasze dzieciaczki przyszły na świat bez żadnych komplikacji. 😍

Przy 4 mm zarodku nie musi jeszcze być uwodocznione serce. Skoro zarodek jest tak maciupki, to są milimetry, więc naprawę bardzo trudno te serduszko znaleźć jeszcze. Nie skreślaj tej ciąży jeszcze.. z pewnością jednak tp będzie dużo późniejszy niż wychodzi z om.
    Wiem, że jest to trudne, jednak pozostaje czekać na kolejną wizytę

JagaMS lubi tę wiadomość

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do samopoczucia - ja w tej ciąży jestem bez życia... A to nie jest moją pierwsza ciąża. Nie mam sił, totalnie. Codziennie muszę w pewnym momencie przespać się godzinę, bo jak nie, to chyba bym się przewróciła. Nie mam apetytu, mam wrażenie, że wszystko smakuje tak samo. Ciągle chce mi się spać. Moja cera źle wygląda (nigdy nie miałam takich problemów), poza wypryskami jest też przesuszona. Szkoda, że przy starszych dzieciach już nie da się tylko odpoczywać kiedy się chce 😏
    Marzę już o II trymestrze 🙈 i o słońcu!

Wizytę (zwykła) mam 16.01. prenatalne na razie mam umówione na 31.01 (12+6 wg apki Flo, wg szpitala 12+5), ale nie wiem czy nie będę przekładać na 7.01.

Co do daty porodu - termin porodu zmienić się może wyłącznie do I badań prenatalnych i nie wolno go po nim przesuwać, jest to błędem. Niektóre dziewczyny widząc później, że dziecko wyszło trochę większe myślą, że jest nagle 3 dni starsze i zaczynają sobie przesuwać te daty. A to tak nie działa. 10-13 tc uważa sie (i takie są też wytyczne PTGiP) za ostatni moment na przesunięcia dat porodu. Później po prostu dzieci nieraz rosną szybciej, nieraz wolniej, bo nikt nie jest idealnie taki sam jak drugi człowiek, wychodzą cechy osobnicze, a to, że dziecko ma nogę dłuższa niż ktoś tam nie znaczy, że jest starsze :D
    U mnie różnica pomiędzy om a USG to 1 dzień do przodu i jest to totalnie bez znaczenia. Zwyczajowo przesuwa się tp jeśli różnica wynosi chociaż te 5 dni, albo pacjentka rzeczywiście miała krotkie/dlugi cykle.

age.png
  • Agata91 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ooooo to duża różnica czasowa! Zazwyczaj ginekolodzy mówią, żeby pappa nie była starsza niż 7 dni przed USG, bo to jakoś tam jest porównywane z USG właśnie.

Miałam mieć to usg 15.01 wstępnie ale dzisiaj stwierdzili, że nie zdążą przyjść wyniki do poniedziałku. A lekarz u którego zależy mi na usg bo byłam baardzo zadowolona w poprzedniej ciąży (szczegółowe odpowiedzi na każde nawet najgłupsze pytanie) może mnie przyjąć dopiero 22. Kurcze teraz zwątpiłam bo on nie widział w tym nic złego..

preg.png
  • Agata91 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    A co to za laboratorium? Diagnostyka?

ja wykonuję wszystkie badania w laboratorium szpitalnym bo w tym szpitalu pracuje moja ginekolog (do ktorej chodze prywatnie🤣) i wypisała mi na wszystko skierowanie

Emzet92 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Miałam mieć to usg 15.01 wstępnie ale dzisiaj stwierdzili, że nie zdążą przyjść wyniki do poniedziałku. A lekarz u którego zależy mi na usg bo byłam baardzo zadowolona w poprzedniej ciąży (szczegółowe odpowiedzi na każde nawet najgłupsze pytanie) może mnie przyjąć dopiero 22. Kurcze teraz zwątpiłam bo on nie widział w tym nic złego..
    Kurcze nie chce Cię wprowadzac w błąd, bo może ten lekarz tak sobie życzy akurat...

Ale jak do tej pory robiłam prenatalne to zawsze to tak wyglądało, że wynik z krwi miał być nie starszy niż maksymalnie 7 dni przed USG i mówili, że to istotne, żeby był jak najnowszy, więc nawet te 7 dni to było dużo.
    Jak miałam na NFZ w szpitalu robione (miałam i prywatnie i na NFZ w poprzedniej ciąży) to był tego samego dnia co krew, tylko że po 3 dniach dzwonił genetyk jeszcze z odpowiedzią i interpretacja. Jak robiłam prywatnie to 2 dni wcześniej.

Teraz robię pappe w szpitalu i wynik będzie kolejnego dnia już, więc zrobię pewnie dzień przed wizytą.

age.png
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagaMS wrote:
    Cześć dziewczyny.

Trzymam kciuki za ten lepszy scenariusz, może mimo wszystko będzie dobrze 🫶 już jeden cud miał miejsce tu na forum ❣️
    Też pamiętam swojego liścia w twarz rok temu... czekałam w poczekalni cała w skowronkach, że tym razem dowiem się czy to chłopczyk czy dziewczynka... a wyszłam ze skierowaniem do szpitala 💔

JagaMS lubi tę wiadomość

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie. Bobas ma juz 16mm 🤭 wszystko prawidlowo sie rozwija, wyniki badan tez prawidlowe. Torbiel sie troszke zmniejszyla, bo miala 4,5cm, a teraz 4cm - dalej mam brac dupka 3x1. Termin porodu 21.08. To cos na szyjce to polip dosyc spory 😩 takze dalej zakaz wspolzycia i jakichs ciezkich treningow

IMG-1920.jpg

Olusiaa, Asiasia1, Anetka1610, Lannati_, Betkaa, Lolcia37, Emzet92, Agata91, Nietypowa30, Kitana, Bettti03, Evvee27, Mamma-mia lubią tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Olusiaa Znajoma

Wysłany: 10 stycznia, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od jakiś 5 dni nie wymiotuję już i zaczynam już mieć głupie myśli 🫣 9+1 to nie za wcześnie, żeby objawy ustępowały? Wizytę mam dopiero 23.01 zwariuję do niej 🙃

• Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Ja juz po wizycie. Bobas ma juz 16mm 🤭 wszystko prawidlowo sie rozwija, wyniki badan tez prawidlowe. Torbiel sie troszke zmniejszyla, bo miala 4,5cm, a teraz 4cm - dalej mam brac dupka 3x1. Termin porodu 21.08. To cos na szyjce to polip dosyc spory 😩 takze dalej zakaz wspolzycia i jakichs ciezkich treningow

IMG-1920.jpg
    Jaka urocza kijanka 💚 rośnij zdrowo 💚
    Dobrze że się zmniejsza na pewno się wchłonie za jakiś czas. Odpoczywaj dużo i dbaj o siebie 🙂 kiedy kolejna wizyta? Ja mam za tydzień i już się nie mogę doczekać 💕
    Wyniki mam w porządku czekam jeszcze na wyniki cytologii
    Heh termin porodu też mam wstępnie na 21.08 🙂

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:
    Dziewczyny od jakiś 5 dni nie wymiotuję już i zaczynam już mieć głupie myśli 🫣 9+1 to nie za wcześnie, żeby objawy ustępowały? Wizytę mam dopiero 23.01 zwariuję do niej 🙃

Ja miałam tak samo, po 9 tyg praktycznie 0 objawów, ale na USG wszystko w porządku i objawy trochę wróciły po 11 tyg., ale już nie tak intensywne 😊 także nie ma czym się martwić 😊 jeśli bardzo się stresujesz to spróbuj wcześniej umówić się na USG, komfort psychiczny najwazniejszy 😊

Klaudia super niech maleństwo rośnie zdrowo 😍

Co do Pappy i USG ja mam jednego dnia i już dosłownie odliczam dni do 15.01, mam nadzieję, że szybko zleci 😍

Prowadził ktoś u Was ciąże przynajmniej na początku u dwóch lekarzy? 😅 mam pakiet w enel medzie i zastanawiam się czy nie skorzystać i na USG częściej podglądać maluszka, bo mnie to bardzo uspakaja...przynajmniej do czasu kiedy maleństwo samo nie zacznie o sobie dawać znać 😊

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olusiaa wrote:

U mnie identycznie w 9 tyg skończyły się jakiekolwiek objawy. Teraz mam 11 i zaczyna mnie boleć nieco mocniej brzuch. Ale chyba normalne, że z czasem te objawy się zmieniają 😉

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Ja miałam tak samo, po 9 tyg praktycznie 0 objawów, ale na USG wszystko w porządku i objawy trochę wróciły po 11 tyg., ale już nie tak intensywne 😊 także nie ma czym się martwić 😊 jeśli bardzo się stresujesz to spróbuj wcześniej umówić się na USG, komfort psychiczny najwazniejszy 😊

Klaudia super niech maleństwo rośnie zdrowo 😍

Co do Pappy i USG ja mam jednego dnia i już dosłownie odliczam dni do 15.01, mam nadzieję, że szybko zleci 😍

Prowadził ktoś u Was ciąże przynajmniej na początku u dwóch lekarzy? 😅 mam pakiet w enel medzie i zastanawiam się czy nie skorzystać i na USG częściej podglądać maluszka, bo mnie to bardzo uspakaja...przynajmniej do czasu kiedy maleństwo samo nie zacznie o sobie dawać znać 😊

Ja planuję w ogóle zmienić prowadzenie ciąży z prywatnej właśnie na opiekę z pakietu. Prywatnie 300zl za każdą wizytę mnie trochę odrzuca, a w pakiecie opieki znalazłam lekarza z dobrymi opiniami i będę przepisywać się do niego, żeby już jedna osoba prowadziła.

• klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka1610 wrote:
    Jaka urocza kijanka 💚 rośnij zdrowo 💚
    Dobrze że się zmniejsza na pewno się wchłonie za jakiś czas. Odpoczywaj dużo i dbaj o siebie 🙂 kiedy kolejna wizyta? Ja mam za tydzień i już się nie mogę doczekać 💕
    Wyniki mam w porządku czekam jeszcze na wyniki cytologii
    Heh termin porodu też mam wstępnie na 21.08 🙂

Kolejna wizyta u tego gina 7.02, ale jeszcze chodze z pakietu medicover i mam wizyte 25.01 :) tez czekam na wyniki cytologii ze wzgledu na tego polipa 😩

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę ciążę prywatnie , mam jeszcze pakiet w luxmed i tam jest tak, że położna online wystawia skierowania, więc ja robię tylko badsnia

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Emiliia Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja chodzę prywatnie do doktorka z dobrym usg i na NFZ, żeby zwyczajnie, badania krwi nie kosztowały miliony :) wizyty się przeplatają i tak na razie jest dobrze.

Lannati_ lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 72 73 74 75 76 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ