Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Mamma-mia, fajnie, że się odezwałaś🙂 Jej, to rzeczywiście ciężko u Was. Oby malutka szybko wyszła na prostą. Dobrze, że jesteście czujni i ogarniacie wszystko. z tymi chorobami. Ja pierwszy raz słyszę o takim zespole MCAS. Trzymajcie się 🙂 Bardzo żywa dziewczynka, że aż tyle godzin bez snu daje radę. Mój chodzi spać podobnie, ale jeszcze śpi dwa razy na dzień.
Mamma-mia lubi tę wiadomość
-
Kinia197 wrote:
Super motyw mialyscie. Oj maluchy tez przezywaja takie uroczystosci( jak my mamy;).Kinia197 lubi tę wiadomość
-
Justinas z tymi wlosami to faktycznie. U nas tez czarne a teraz niewiadomo, niby ciemnieja ale za duzo ich nie ma( a po porodzie glowa pelna wlosow).
Bedzie piekny blondasek, juz jest🥰
A jak u Was z oczami, juz myslicie ze jesr docelowy kolor?justinas lubi tę wiadomość
-
Mamma-mia wrote:Hej
U nas choroba za chorobą, niestety. Aktualnie od ponad 2 tygodni ma biegunkę, nie licząc 2 dniowej przerwy. Kilka dni teraz goraczkowala, dzis doszła wysypka. Byl tez na początku kaszel oskrzelowy, ale berodual pomogl.
Mala najprawdopodobniej ma początku astmy wczesnodzieciecej. Do tego zespol MCAS. Jak do tego pakietu doliczycie 3 rodzeństwa, to niestety caosc składa się na jeden wielki ciag problemów zdrowotnych. Takze mega mnie to denerwuje, szczegolnie teraz w lato, jak człowiek by chciał normalnie plany zrealizować..
A tak to jest kochaną smieszką z gruburkimi nóżkami i dupką okrągła. Od niedawna chodzi.
Usypia późno, potrafi wstac z drzemki o 13 i usnąć wieczorem o 22. 🙈
No nareszcie sie odezwalas;). A jak Twoje zdrowko?
Jejku pierwszt raz slysze o tym schorzeniu. Czy z tego sie wyrasta?Biedna malutka. Lubie za cudne nozki i pupe;)
-
Orientujecie się dziewczyny skąd pobierają maluchom krew do badań? Ze zgięcia lokciowego, tak jak dorosłym, czy z innego miejsca? Chcę zrobic małej kontrolne badania z okazji zbliżającego się roczku. Myślę, że tego "prezentu" nie doceni;) Jak Wasze dzieci to zniosły?
Kiedyś pytałam Was o Prevenar 20, ile jest dawek. Otóż, schemat to 3+1 jednak. Ponoć ma sie to zmienić na 2+1, ale nie wiadomo kiedy. Piszę, bo może komuś sie przyda ta informacja -
LAYLA1 wrote:Orientujecie się dziewczyny skąd pobierają maluchom krew do badań? Ze zgięcia lokciowego, tak jak dorosłym, czy z innego miejsca? Chcę zrobic małej kontrolne badania z okazji zbliżającego się roczku. Myślę, że tego "prezentu" nie doceni;) Jak Wasze dzieci to zniosły?
Kiedyś pytałam Was o Prevenar 20, ile jest dawek. Otóż, schemat to 3+1 jednak. Ponoć ma sie to zmienić na 2+1, ale nie wiadomo kiedy. Piszę, bo może komuś sie przyda ta informacja
Najprawdopodniej z pięty. Ale nie dam sobie ręki uciąć -
LAYLA1 wrote:Orientujecie się dziewczyny skąd pobierają maluchom krew do badań? Ze zgięcia lokciowego, tak jak dorosłym, czy z innego miejsca? Chcę zrobic małej kontrolne badania z okazji zbliżającego się roczku. Myślę, że tego "prezentu" nie doceni;) Jak Wasze dzieci to zniosły?
Kiedyś pytałam Was o Prevenar 20, ile jest dawek. Otóż, schemat to 3+1 jednak. Ponoć ma sie to zmienić na 2+1, ale nie wiadomo kiedy. Piszę, bo może komuś sie przyda ta informacja
@Asia2000, niestety jest to schorzenie przewlekłe, natomiast u starszej osoby jest już duze prawdopodobieństwo kontrolowania tego dzięki temu, że ma się dobrana terapię.
A u mnie bylo raczej stabilnie, a jakos w czerwcu zaczęło mi się sypac pomału zdrowie i tsk co rusz cos wychodzi, czuje się jak staruszka walczącą z równia pochyła w kierunku kompletnej degradacji mojego zdrowia 🙈 Najpierw zrobila mi się brzuszną przepuklina pooperacyjna, pozniej rozwaliło kolano od egzystencji tak naprawde (aktualnie z badań wynika, że zrobiły mi się zmiany zwyrodnieniowe 🤯 + przeciazeniowe), a na ten piękny koniec teraz zrobila mi się jeszcze przepuklina pachwinowa, po przeciwnej stronie niz tama.🤡 czekam na tk i rezonans, dostalam skierowanie na oddzial na operacje nawet, ale ani mi się myśli wykonać ja w najbliższym czasie. Pomijając to, że no halo, ile można. To jeszcze mala jest kompletnie niebutelkowa, a jednak jeszccze wymaga cyca.
@justinas, no ona to chyba czerpie energię ze mnie 😆 -
Mamma-mia no ciężko masz z tymi dolegliwościami swoimi, jeszcze dzieciaczki. Trzeba być dobrej myśli, że kiedyś będzie lżej. Fajnie, że mała śmieszka, mimo że jej dokuczają choroby 🙂
Ja tylko mam jednego maluszka w domu, bo drugi już stary chłop, a i tak przeciążyłam sobie prawe kolano i dla równowagi lewą rękę (ramię). Ręka już mnie parę miesięcy boli i nie mogę jej całkiem do góry podnieść. Do lekarza jeszcze nie dotarlam...A co dopiero jak ma się trójkę, czwórkę małych dzieci, cały dom na głowie...
Asia2000 mój blondyn z niebieskimi oczami, ale obstawiam, że jak u starszego syna zmienią się i będzie miał oczy zielone po tacie i ciemniejsze włosy. Zobaczymy 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 18:00
-
@Asia2000 moja miała prawie czarne włosy jak się urodziła teraz ma ciemny blond a z niebieskich oczu zrobiły jej się zielone. Oboje mamy zielone więc podejrzewam że takie zostaną.
@Mammamia dzięki za sprostowanie 😀 Oby polepszyło się z twoim zdrówkiem. Na pewno nie jest łatwo z dziećmi i jednocześnie z choróbskami. Na pocieszenie powiem że moja też bezbutelkowa i cycowa bardzo. Nie wiem jak ja odstawię. Dam jej jeszcze z 2/3 msc.Asia2000 lubi tę wiadomość
-
Hej ja też się dawno nie odzywałam. Lenka skończyła roczek w sobote, robiliśmy imprezę na działce dla rodziny i znajomych, z dziećmi wyszło lekko ok 50 osób
pół dnia przepłakałam, masakra
mała ma jeszcze dwie drzemki, nie chodzi, jest mega kumata robi papa, no no, puszcza oczko, macha, naśladuje zwierzęta itp itd
wszystko rozumie co do niej mówimy i robi wsuzysko o co poprosimy, jesteśmy z mężem w szoku że takie małe a tak dużo kuma. Ja jestem po usg połówkowym, Lenka będzie miała siostrę
termin mam na sylwestra, czeka mnie planowana cc i dzis pani doktor powiedzila, ze najprawdopodobniej będzie miała dyżur w 1 lub 2 dzień świąt więc bedzie świąteczne dziecko
pozdrawiam wszystkie mamy i bobasy
https://zapodaj.net/plik-zPKmtfMqst
Kinia197, Asia2000, justinas, Lolcia37, Asiasia1 lubią tę wiadomość
-
Pauli05 wrote:Hej ja też się dawno nie odzywałam. Lenka skończyła roczek w sobote, robiliśmy imprezę na działce dla rodziny i znajomych, z dziećmi wyszło lekko ok 50 osób
mała ma jeszcze dwie drzemki, nie chodzi, jest mega kumata robi papa, no no, puszcza oczko, macha, naśladuje zwierzęta itp itd
wszystko rozumie co do niej mówimy i robi wsuzysko o co poprosimy, jesteśmy z mężem w szoku że takie małe a tak dużo kuma. Ja jestem po usg połówkowym, Lenka będzie miała siostrę
termin mam na sylwestra, czeka mnie planowana cc i dzis pani doktor powiedzila, ze najprawdopodobniej będzie miała dyżur w 1 lub 2 dzień świąt więc bedzie świąteczne dziecko
Jak fajnie że się odezwałaś ❤️ I druga dziewczyna super. Oby wszystko poszło zgodnie planem. Zdrówka i pamiętaj dbaj teraz przede wszystkim o siebie 😘 Święta w powiększonym gronie aż zazdroszczę 😀Pauli05 lubi tę wiadomość
-
Pauli05 sto lat dla Lenki ❤️ Dużo zdrówka i radości ❤️ Zdolniacha z niej
Gratuluję drugiej córeczki. Szczęśliwego przebiegu kolejnych miesięcy ciąży życzę. Daj znać od czasu do czasu, jak sytuacja u WasWiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 11:27
-
Cześć Dziewczyny, bardzo dawno mnie nie było, nie wiem czy uda mi się nadrobić co u Was, ale na pewno coś mi się uda😁 U nas dużo się działo i chyba jeszcze dużo przed nami, ale o tym na końcu. Jesteśmy już po imprezce roczkowej, mała chodzi od miesiąca samodzielnie. Lubi grać w piłkę i bawić się samochodami, torami. Z lalkami jej nie po drodze 🤪 Od września idzie do żłobka , ja miałam wrócić do pracy od października. Syn złamał rękę, więc miesiąc spędziłam z dwójką w domu, niestety była to prawa ręka więc miałam dwa bobasy w domu. Ubieranie, karmienie, podcieranie pupy itp, przy dwójce dzieci jest wyczerpujące. Później jeszcze miesiąc rehabilitacji syn miał. W międzyczasie udało się nam polecieć na tygodniowy urlop, ma super zniosła lot w obie strony. Byłyśmy też nad Bałtykiem autem , mała nie jest fanką jazdy samochodem ale daliśmy radę , w międzyczasie jeszcze kilka wypadów krótszych nad jezioro, korzystaliśmy ile się dało. Wczoraj zrobiłam test ciążowy i wyszły dwie kreski 😱 Dziś byłam na becie, czekam na wyniki. Tp z apki wychodzi na 24.04. Narazie tylko mężowi powiedziałam. Nie wiem jak ogarniemy 3, jeszcze 2 z roznica wieku rok i 8 mc. Chyba bus nam bedzie potrzebny na 3 foteliki. No i jeszcze będziemy potrzebować wózka dla dwójki. Jeszcze muszę przemyśleć kwestię powrotu do pracy, nie wiem czy jest sens, a z drugiej strony chciałabym iść do ludzi, mieć jakieś swoje dorosłe sprawy do zrobienia. Dużo kwestii do przemyślenia mamy. Nowe wyzwania przed nami.
justinas, Kinia197, Asiasia1 lubią tę wiadomość
-
Pauli05 wrote:Hej ja też się dawno nie odzywałam. Lenka skończyła roczek w sobote, robiliśmy imprezę na działce dla rodziny i znajomych, z dziećmi wyszło lekko ok 50 osób
Gratulacje 🥳 U Was jeszcze mniejsza różnica wieku. Jak tam przeżyliście szok czy od początku pełna radość ? -
justinas wrote:LAYLA1 mój oczywiście też się obija. Normalka. Stale na czole ma jakiś ślad. Lubi wchodzić między łóżeczko i kaloryfer, choć wie, że nie pozwalam. Wczoraj uderzył się w grzejnik i nic nie pisnął, nawet się śmiał, a siniak jest
Zahacza o futryny, siada pod krzesłami, gdzie się mieści itp. Widzę jednak, że z czasem robi się ostrożniejszy, schyla głowę itp. Boję się najbardziej takich upadków na tył głowy, a te pozostałe no to cóż, musi się trochę poobijać, żeby nauczyć się.
Papapatka jaki duży i fajny już IgnaśSto lat, dużo zdrówka!!!
Asia2000 gratuluję pierwszych kroczkówZuch!
Tak, coś wątek cichnie, szkoda. Tęskno mi za Mamma-mia, MumAgain, Emzet, Enpe, Evvee, Lolcia, Ewapp i też pozostałymi dziewczynami oczywiście. Co tam u Was słychać, jak dzieciaczki? Sto lat dla wszystkich, które już skończyły roczekNapiszcie chociaż po 2 zdania...
Kinia fajna ta Twoja córcia, taka hop do przodu, nie nadążycie niedługo za nią
Nie wrzuciłam na roczek Szymonka, to teraz dodaję. Nadal drobniutki:
https://zapodaj.net/plik-YnbamaZzx3
Udało nam się go obciąć, bo włosy w oczy wpadały, ale ciężko było i trochę schodów nam powychodziłoZ ciemnowłosego noworodka zrobił się blondyn.
justinas lubi tę wiadomość
-
Lolcia, wow
co za wiadomość. Gratuluję ciąży i życzę wszelkiej pomyślności. Być może nie będzie lekko przy trójce maluchów, ale na pewno wesoło. Będzie fajna rodzinka pełna miłości i radości. Dacie radę !
I oczywiście wszystkiego najlepszego dla Hani z okazji skończonego roczku!Lolcia37 lubi tę wiadomość
-
justinas wrote:Lolcia, wow
co za wiadomość. Gratuluję ciąży i życzę wszelkiej pomyślności. Być może nie będzie lekko przy trójce maluchów, ale na pewno wesoło. Będzie fajna rodzinka pełna miłości i radości. Dacie radę !
I oczywiście wszystkiego najlepszego dla Hani z okazji skończonego roczku!justinas, Asiasia1 lubią tę wiadomość
-
Lolcia37 wrote:Gratulacje 🥳 U Was jeszcze mniejsza różnica wieku. Jak tam przeżyliście szok czy od początku pełna radość ?
mała miała iść do żłobka właśnie od września też, ale z racji na moją ciążę to trochę się bałam ja posyłać teraz i przełożyliśmy to na kwiecień. Na szczęście mamy pełne wsparcie i pomoc dziadków i babć z obu stron
a wiem, że nic lepszego nie możemy dać Lence niż siostrę ♥️♥️
Wam też gratuluję kochana! Daj znać czy się zdecydowaliście na jakiś wózek, my też myślimyLolcia37 lubi tę wiadomość
-
@Lolcia37 o jacie gratuluję ❤️ Dajecie radę z dwójką to i z trójką dacie radę 😀 Oby zdrówko dopisało tobie i dzieciom to będzie super. Pamiętaj żeby o siebie dbać. Wszystkiego najlepszego dla Hani 🥳 Kolejne roczki zaliczone chyba dużo już nie zostało 😀
Lolcia37 lubi tę wiadomość
-
Pauli,Lolcia-gratuluje! Wow:),fajnie az zatesknilam za tym czasem oczekiwania. Trzymam kciuki aby przebiegalo wszystko tak jak sobie wymarzycie!
Lolcia starszy synek to juz bedzie raczej bezobslugowy(sama mam corke w tym wieku),juz czesto zaprasza lub jest zapraszana przez kolezanki.
A u nas moj leniuszek dalej robi kilka krokow i woli sie trzymac mojego malego palca, Staram sie zeby jednak albo czworakowala albo szla sama jak czuje sie na silach. A jak u Was, chce tez zeby podawac "jej raczke"?
Lolcia37, Pauli05 lubią tę wiadomość