X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam taki opieprz, że więcej clotrimazolu nie użyję, lekarka stsoerdzila, że jest to bardzo nieodpowiedzialne w pierwszym trymestrze stosować inne środki niż tylko te bezpieczne...

Probiotyki są też w globulkach, sama po każdej wizycie mam duży dyskomfort, ale teraz już wiem że lepiej iść do gina po coś sprawdzonego niż leczyć się na własną rękę, bo przez tydzień próbowałam wszystkiego a i tak skończyłam na antybiotyku z zaawansowanym stanem i dyskomfort nie do zniesienia :/

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • amalia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:
    Mamy dokładnie ta sama sytuację :D oprócz in vitro. U mnie też Ostatnia Miesiączka 22 listopada a owulacja 8,9 grudnia :D Ciążę liczy się od 1 dnia ostatniej @.
    O, jak miło! Byłaś już u lekarza na usg? Ja mam wizytę w sobotę. Byłam 27.12 ale jeszcze nic nie było widać. Lekarka mówiła, żeby się nie przejmować bo to jeszcze bardzo wcześnie, raptem początki 3 tygodnia (licząc od owulacji i uwzględniając kilka dni na zagnieżdżenie).

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia wrote:
    O, jak miło! Byłaś już u lekarza na usg? Ja mam wizytę w sobotę. Byłam 27.12 ale jeszcze nic nie było widać. Lekarka mówiła, żeby się nie przejmować bo to jeszcze bardzo wcześnie, raptem początki 3 tygodnia (licząc od owulacji i uwzględniając kilka dni na zagnieżdżenie).
    Nie nie byłam :)
    Umowie się jutro na wizytę za jakieś dwa tygodnie. Nie chcę się stresować, że jeszcze nie ma serduszka. W każdej ciąży szłam ok 7-8 tygodnia dopiero.

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia wrote:
    Amalia, nic nie było widać czy sam pęcherzyk?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • amalia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:
    Nie nie byłam :)
    Umowie się jutro na wizytę za jakieś dwa tygodnie. Nie chcę się stresować, że jeszcze nie ma serduszka. W każdej ciąży szłam ok 7-8 tygodnia dopiero.
    Mnie lekarz chce zobaczyć w sobotę i sprawdzić wszystko. Moja ciąża z medycznego punktu widzenia nie miała prawa się przytrafić. No medyczny fenomen :D
    Usiasia, nic nie było widać. Chociaż lekarka mówiła, że jakby się uprzeć to wydaje jej się, że w jednym miejscu macicy coś się dzieje. Dopiero po tym badaniu zrobiłam pierwszą betę a potem jeszcze dwie mniej-więcej co 48h i wszystkie przyrosty są spoko.

11.11.18 punkcja
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Początek 3 tygodnia (od owulacji) to jakiś początek 5 tygodnia. 4+4 powiedzmy, to może nie być jeszcze nic widać.
    Dlatego właśnie wolę poczekać i nie myśleć potem czy już coś powinno być czy nie.

Limerikowo lubi tę wiadomość

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • amalia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reniiata wrote:
    Początek 3 tygodnia (od owulacji) to jakiś początek 5 tygodnia. 4+4 powiedzmy, to może nie być jeszcze nic widać.
    Dlatego właśnie wolę poczekać i nie myśleć potem czy już coś powinno być czy nie.
    Ja z lekarzem dyskutować nie będę. Kazał przyjść więc pójdę. Może coś już będzie w stanie mi powiedzieć. Ta ciążą jest z morfologii 0% więc nie wiem, czy tak samo się prowadzi, czy pilnuje jak zagrożoną.

11.11.18 punkcja
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia wrote:
    Ja z lekarzem dyskutować nie będę. Kazał przyjść więc pójdę. Może coś już będzie w stanie mi powiedzieć. Ta ciążą jest z morfologii 0% więc nie wiem, czy tak samo się prowadzi, czy pilnuje jak zagrożoną.

Wiesz, te ocenę nasienia zawsze dokonuje się z jakiejś próbki, która zakłada się, że jest reprezentatywna. Najwidoczniej gdzieś tam musiał zapodziać się jeden prawidłowy ogoniasty (z główka, wstawką i witką na swoim miejscu!), który uporczywie zmierzał i dotarł do celu ;).
    Taka jest właśnie natura- nieprzewidywalna!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 21:44

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • amalia Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Wiesz, te ocenę nasienia zawsze dokonuje się z jakiejś próbki, która zakłada się, że jest reprezentatywna. Najwidoczniej gdzieś tam musiał zapodziać się jeden prawidłowy ogoniasty (z główka, wstawką i witką na swoim miejscu!), który uporczywie zmierzał i dotarł do celu ;).
    Taka jest właśnie natura- nieprzewidywalna!
    W głowę zachodzimy jak to się stało. Chłop na nowych lekach raptem 3 tygodnie był! Raczej obstawiam totalny, mega kosmiczny fart ;)

Anhydra, emi2016, plinka89, Domi_tur, Agagusia, wiki2, OlaWi, smeg lubią tę wiadomość

11.11.18 punkcja
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Dostałam taki opieprz, że więcej clotrimazolu nie użyję, lekarka stsoerdzila, że jest to bardzo nieodpowiedzialne w pierwszym trymestrze stosować inne środki niż tylko te bezpieczne...

Probiotyki są też w globulkach, sama po każdej wizycie mam duży dyskomfort, ale teraz już wiem że lepiej iść do gina po coś sprawdzonego niż leczyć się na własną rękę, bo przez tydzień próbowałam wszystkiego a i tak skończyłam na antybiotyku z zaawansowanym stanem i dyskomfort nie do zniesienia :/

Nie przesadzajmy...
    ja niemowlaka smarowalam i zyje.smaruje sie mala ilosc tam gdzie trzeba a nie tubke
    Najlepiej sie drapac do bolu i powodowac infekcje
    Swoj rozum tez trzeba miec by na sor co dzien nie jechac bo jest sie w ciazy
    Kazdy lek ma na ulotce Uwaga w ciazy zasienij porady etc.... nawet apap lagodny dla zoladka;-)
    A doczytalam ze wytrzymalosc to masz przez 7 dni chodzic ze swedzeniem..

Nalezy zadac sobie pytanie:skad tam ta infekcja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 22:16

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amalia moja ciąża to.tez.cud... córkę mam z ivf

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 22:21

amalia lubi tę wiadomość

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Nie przesadzajmy...
    ja niemowlaka smarowalam i zyje.smaruje sie mala ilosc tam gdzie trzeba a nie tubke
    Kazdy lek ma na ulotce Uwaga w ciazy zasienij porady etc.... nawet apap lagodny dla zoladka;-)

Dziewczyny- niech każda robi jak uważa. W mojej ocenie skoro są przebadane i bezpieczne leki na infekcje dla ciężarnych to bez sensu ryzykować z tymi nie przebadanymi lub potencjalnie szkodliwymi.
    A infekcję to sprawy częste u kobiet ciężarnych, odpowiadają za to hormony, zmienia się pH i ilość wydzieliny. Nie rozumiem Twojej uszczypliwosci w stosunku do Domi.

Limerikowo lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z was dziewczyny też musi mieć zastrzyki clexane jak ja? Cały brzuch już mam w siniakach echh, a to dopiero początek ciąży. Do tego aspirin cardio. Lekarz mi przepisał zapobiegawczo przez mutacje mthfr :-(

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Nie przesadzajmy...

Po pierwsze - rób jak uważasz, gdybyś czytała ze zrozumieniem zauważyłabyś, że nikomu nie mówię co ma robić a mówię sama za siebie.
    Po drugie - jestem ostatnią z tych przewrażliwionych, które codziennie do ginekologa smsy piszą bo lewą nogą wstały
    Po trzecie - w oficjalnych źródłach informacji o clotrimazolu jest zapis, że nie wpływa na płód w drugim i trzecim trymestrze ciąży. O pierwszym nikt się nie wypowiada
    Po czwarte - tak, przez siedem dni stosowałam "domowe" metody smarowania się clotrimazolem, stosowania probiotykow doustnie i dopochwowo, nasiadowek z rumianku co nie podziałało, a jeśli tak bardzo nurtuje Cię ten dogłębny problem to dodam, że infekcja uaktywniła się po wizycie u ginekologa. Którego zmieniłam.

Swój rozum masz to smaruj się czym i gdzie chcesz, nie trzeba być alfą i omegą żeby wiedzieć, że wszelkie infekcje pochwy szczególnie w okresie największego zagrożenia warto skonsultować z lekarzem a nie eksperymentować na sobie bo komuś w internecie nie szkodziło.
    Opisałam swój przypadek i reakcję mojej lekarki, myślę że moja odpowiedź jest bardziej przydatna niż Twoje uszczypliwości :)

Anhydra, Agagusia, Malinowa Panienka, emi2016, werni lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    A czy któraś z was dziewczyny też musi mieć zastrzyki clexane jak ja? Cały brzuch już mam w siniakach echh, a to dopiero początek ciąży. Do tego aspirin cardio. Lekarz mi przepisał zapobiegawczo przez mutacje mthfr :-(

Tak, ja mam. Co prawda nie clexane a fraxiparine, również mam brzuch w siniakach. Nie przepadam za nimi, jakoś ovitrelle szło mi lepiej ;) może dlatego że tylko raz na jakiś czas :P

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.doz.pl/leki/p4280-Clotrimazolum_krem

Proszę uprzejmie. Nie stosować w pierwszym trymestrze. Nie jest to "skonsultuj się z lekarzem"

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:

Ja stosuję Clexane i acard. Zastrzyki robie w zewn stronę ud lub w bok brzucha (nad biodrem). Siniaki miałam ze 2 razy. Nie wiem od czego to zależy. Ważne aby po zastrzyku nie rozmasowywac miejsca podania. Ja najpierw wbija igłę w zebrany w palcach fald skóry a potem ten fald już puszczam i wprowadzam normalnie (pod kątem prostym).

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak i podobno ważne żeby prosto wyciągnąć iglę. Spróbuje tak jak Ty Anhydra puszczać ten fałd. Może to też ma znaczenie w bólu i pozostawianiu siniaków ;)

Też stosuję polocard 75 podobno łagodnejszy dla żołądka niż acard.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 23:56

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Malinowa Panienka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:

Ja robię od początku. Clexane i acard, do tego duphaston. Łapię fałd skórny, wbijam igłę, wprowadzam lek, puszczam fałd i wyjmuje igłę. U mamy mojej na oddziale robią w ramię. Też mam siniaki, raz się robią, raz nie robią. Trzeba przetrwać, bo do końca ciąży jeszcze daleka droga ;)

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
    MTHFR 1298A>C hetero
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tu taka cisza dzis?
    Ja dzis ostatni dzien ide do pracy:( i zastanawiam sie jak to przetrwam...
    A jutro kończymy 9 tydzien i mam wizyte u gina - strasznie sie stresuje:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:35

Larissa90 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ