X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Jestem ciekawa czy będę miała głowę do tego by napisać na forum jak już się zacznie. Mam nadzieję, że tak!

Udało mi się w końcu spakować torbę do szpitala choć nie jestem do końca zadowolona i pewnie będę jeszcze przepakowywać. Wiecie może gdzie poza Ikeą można kupić większe torebki strunowe?

kochana wszystko zależy od akcji czy dasz radę - ja jak mi wody zaczęły odchodzić to w pierwszej ciąży chwyciłam za mopa aby podłogę umyć zanim zaczęłam zbierać się do szpitala a tym razem wyciągnęłam deskę do prasowania bo stwierdziłam, że córka nie będzie miała w czym iść do przedszkola na dzień następny więc przed wyjściem wyprasowałam jej ubrania :D

4c3tvfxm6n339zea.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Dziewczyny czy jest możliwe żeby poród się w końcu zaczął bez żadnych skurczy przepowiadajacych? Czasem coś mi się tam zepnie ale raczej niezbyt boleśnie. Już oczywiście sobie wkrecam że nigdy nic się nie zacznie i w końcu czeka mnie wywoływanie a tego bym bardzo nie chciała... Oczywiście zdaję sobie sprawę, że do terminu jeszcze trochę czasu :P

zdarza się - jestem tego przykładem i to dwukrotnie ;) mi po prostu odeszły wody, macica coś się tam delikatnie stawiała ale nie byłam pewna czy to macica czy dziecko się wypycha :) i takie "skurcze' za pierwszym i drugim razem miałam do rozwarcia 6 cm - bezbolesne, a dopiero później zaczynałam je czuć :)

Frida91, Bobby29, Agagusia lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    A ja słyszałam że właśnie te zalecenia już się zmienily... Ale pewna nie jestem. Znalazłam coś takiego

W obecnym stanie prawnym nie zaleca się „automatycznej” hospitalizacji po 41tc. Granica ta została przesunięta do końca 42tc, zaś od 41tc wskazany jest wówczas regularny monitoring KTG.

Ale tu nie chodzi o bospitalizacje. Kobitka ma się stawić, oni badają i jak jest wszystko elegancko to do domu i za tydzień powtórka.

Frida91 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Jedna z rzeczy, których mnie nauczyło macierzyństwo było to żeby się nie przyzwyczajać, zwłaszcza do dobrego 😀.
    Trzymaj się :)

ja dlatego nie wychwalam Mani bo wiem, że może się to szybko przciwko mnie obrócić :D

emi2016, Anhydra, DrzewkoPomarańczowe, Agagusia lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    ja dlatego nie wychwalam Mani bo wiem, że może się to szybko przciwko mnie obrócić :D

Ja ostatnio popełniłam błąd nowicjusza i odtrąbiłam sukces jak Julek zaczął przesypiać noce. Dawno i nieprawda, a upadek był bolesny 😁

Anhydra, OlaWi lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra, jakieś tam małe jest podobno, ale ja już nie ufam wróżbitom krokowym😂
    A co do Olka, mam nadzieję, że to tylko chwilowa awaria, choć pewnie przypomniał sobie sytuacje za które miał Ci dać popalić 😂🙈 wiesz, że dzieci mają pamięć idealną 😂 tulimy Was❤️❤️❤️

Drzewko, ta znajoma położna powiedziała, że po terminie trzeba się zgłosić po skierowanie do lekarza prowadzącego i 7 dni po terminie zgłosić się do szpitala. Wcześniej nie kładą lub odsyłają na ktg do przychodni

Anhydra lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak. To najlepsza rada na początek macierzyństwa jaka dostałam: do niczego się przy dziecku nie przyzwyczajaj - zwłaszcza dla dobrego 😁

Anhydra, DrzewkoPomarańczowe, Agagusia lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Anhydra, jakieś tam małe jest podobno, ale ja już nie ufam wróżbitom krokowym😂
    A co do Olka, mam nadzieję, że to tylko chwilowa awaria, choć pewnie przypomniał sobie sytuacje za które miał Ci dać popalić 😂🙈 wiesz, że dzieci mają pamięć idealną 😂 tulimy Was❤️❤️❤️

Drzewko, ta znajoma położna powiedziała, że po terminie trzeba się zgłosić po skierowanie do lekarza prowadzącego i 7 dni po terminie zgłosić się do szpitala. Wcześniej nie kładą lub odsyłają na ktg do przychodni

U nas na oddziale (jak to brzmi-jakbym czuła się tam domownikiem co najmniej😂) To przyjmowali kobiety około 40-tego tygodnia i monitorowali. Zapewne to zależy od lekarza. Mój prowadzący nie lubił zbytniego przyciągania sprawy 😉

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie to wszystko zależy od podejścia lekarza prowadzącego i od szpitala.
    Ja jestem umówiona na wizytę i ktg w dniu terminu i wtedy ew. mam dostać skierowanie do szpitala za 7-10 dni. Niestety muszę iść do innego bo mojego akurat wtedy nie będzie.
    Jak byłam w szpitalu skontrolować ruchy Małej to tam w zaleceniach też mi wpisali żeby zgłosić się jakbym znowu nie czuła ruchów a jak będzie wszystko ok to 7-10 dni po terminie, więc gdybym się stawila w dniu terminu to pewnie też by mnie odesłali...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2019, 12:08

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • redken Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moja lekarz też kazała się stawić w szpitalu w dniu terminu jak się wcześniej nic nie wydarzy. Powinni w szpitalu zbadać, sprawdzić czy wszystko jest ok o podjąć decyzję co dalej.

preg.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisalyscie z rana :) widzę ze nie tylko ja miałam rozterki z tym czy zauważeczy juz rodze. Jak wyglądają te wody ? Myślałam z rana ze mu wyciekają bo miałam trochę wodnista wydzielinę. Mały wogole się nie ruszał a jak zjadłam śniadanie to tak napieral i do tej pory szaleje mi w brzuchu. Heh chyba chce juz wyjść.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Vampire Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka, z tego co kojarzę szmery na serduszku mogą pojawiać się do 2 r.ż. póki otwór owalny nie zamknie się całkowicie, a także potem w okresach gwałtownego wzrostu. I jest to normalne, ale lekarze zawsze straszą, żeby wszystko kontrolować.

Sylvka i Emi, trzymam kciuki za Wasze porody i maluszki!

Bobby, nam położna powiedziała, że nie ma się co wciskaniem w tabelki martwic jak rodzice drobni i dodała "skowronek orła nie urodzi". 😊

Coś czuję w kościach, że poród Domi to jeszcze wszystkich zaskoczy, np. nagle napisze, że dostała skurczy i 1 godz. później Szymek był na świecie. 😁

emi2016, Bobby29, Agagusia lubią tę wiadomość

l22nroeqpi96shdn.png

Ur. 9.08.2019 r. 💕
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi napisze, że jedzie i za chwilę prześle zdjęcie po :-)

Vampire, emi2016 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    Jeżeli ostatnio chwaliłam Olka, że Aniołek to szczerze to odwołuję...trzy ostatnie noce z rzędu zostawił nam taki koncert że szkoda gadać...nawet nie mam czasu wejść na forum 😒. Teraz śpi. Chwilo trwaj!

Domi widzę, że Szymkowi dobrze w maminych brzuchowych czeluściach 😂 a rozwarcie kakies masz czy ni widu ni słychu?😉

Hahaha! Ja właśnie sie martwilam, ze moje dziecko takie spokojne w porównaniu z 1 córką... I teraz tak myślę, ze powinnam sie cieszyc, bo nie wiadomo kiedy jej sie zmieni :D

Uff, uporalysmy sie z nawalem 😃 wrocilam do zywych i zastanawiam sie nawet czy dzis jest dobry dzien na 1 spacer :p

Misi@, OlaWi, emi2016, Bobby29, Vampire, Marcelina85 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    kochana wszystko zależy od akcji czy dasz radę - ja jak mi wody zaczęły odchodzić to w pierwszej ciąży chwyciłam za mopa aby podłogę umyć zanim zaczęłam zbierać się do szpitala a tym razem wyciągnęłam deskę do prasowania bo stwierdziłam, że córka nie będzie miała w czym iść do przedszkola na dzień następny więc przed wyjściem wyprasowałam jej ubrania :D

Ja się jeszcze martwię czy mi mąż nie spanikuje i przy pierwszym skurczu nie będzie chciał pakować w samochód. Jak ostatnio doktor przepowiedziała, że być może nie dociagne do terminu to miał strasznie przerażona minę. Taką samą miał w szkole rodzenia gdy był temat porodu. Powiedziałam mu niedawno, że jak będzie panikowal to go wyrzuce z porodowki i jak chce być przy porodzie to tylko po to by mi pomagać

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny, mam nadzieję, że się spełnią Wasze przeczucia 😁 i tej wersji będę się trzymać 😂
    Napiszę o 3 w nocy, że odeszły mi wody ,a o 7 wrzucam fotę jedząc śniadanie z Szymkiem na cycku😂😂

DrzewkoPomarańczowe, natty85, emi2016, Applejoy, OlaWi, Bobby29, Vampire, Agagusia lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png

Wysłany: 26 lipca 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam od położnej książeczkę z nowymi standardami opieki okołoporodowej. Wrzucam Wam zdjęcie z tabelki pokazujacej zakres świadczeń w ostatnich tygodniach. Faktycznie nie jest tam nigdzie napisane, ze to szpital a nie np przychodnia, ale z rozmowy z nią jasno to wynikało. W poprzedniej ciąży w dniu terminu poszłam do szpitala i zrobili wszystko tak jak opisałam, bez żadnego jojczenia. Było wszystko ok wiec odesłali do domu.
    Bo np jak ja nie prowadzę nigdzie ciąży na NFZ to do jakiej przychodni by mnie odesłali? W przychodniach lekarze raczej przyjmują planowe wizyty i nie koniecznie codziennie musi być ginekolog. Wiec myśle, ze to jednak szpital jest odpowiednim miejscem, ale dopytam w pon swojego gina.

678053aabf133490med.jpg

Limerikowo lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko, w poniedziałek to ja zapytam mojego gina na nfz bo będę po terminie 😂

DrzewkoPomarańczowe lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png

Wysłany: 26 lipca 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze w temacie liści malin to wyczytałam, ze warto je pic także w okresie połogu gdyż wspomagają obkurczanie się macicy 👍🏻

Bobby29 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 26 lipca 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Drzewko, w poniedziałek to ja zapytam mojego gina na nfz bo będę po terminie 😂

I to właśnie będzie niezwłocznie 😁

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 1107 1108 1109 1110 1111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ