Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyU nas wszystko w porządku. Torbiel się wchlonela dzidzia o tydzień młodsza tak jak ostatnio.ma 2.45 cm serduszko pieknie bilo. Termin na dzień dzisiejszy 5.08;) może urodzi się 7..jak mój pierworodny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 17:12
Domi_tur, Ania95, Limerikowo, Agagusia, Anhydra, Sylvka, KB2018, OlaWi, emi2016, PaniHa, Malinowa Panienka, Marimiko, Malinka7, smeg lubią tę wiadomość
-
Misi@ wrote:U nas wszystko w porządku. Torbiel się wchlonela dzidzia o tydzień młodsza tak jak ostatnio. Termin na dzień dzisiejszy 5.08;) może urodzi się 7..jak mój pierworodny
Misi@ lubi tę wiadomość
-
Co mnie dzis zdziwiło - gin zaproponował usg przez brzuch i faktycznie, wszystko bylo ladnue widac:) mowil ze macica juz bardzo powiększona, moze dlatego. Fajnie, poczułam sie jak w wyższej ciazy, bo zawsze pierwsze przez brzuch bylo genetyczne:)
KB2018, Marimiko lubią tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
nick nieaktualnyChimera wrote:Też myślę że o to chodzi, chociaż z drugiej strony, to chyba powinna o nie poprosić dopiero w razie takiego powrotu.
Czas pracy przed komputerem się skraca nieznacznie, bo przysługuje 10minut przerwy po każdych 50minutach pracy (kiedyś to było max. 4h na dniówkę). Dodatkowo jeśli praca jest stojąca, to powinno być więcej przerw i max. czas "stania ciągiem" to 15 minut. Jeżeli pracuje się w narażeniu na czynniki szkodliwe, to trzeba taką pracownice przenieść na inne stanowisko lub zwolnić z obowiązku świadczenia pracy. Być może są jeszcze inne przywileje, ale pamiętam tylko te, które dotyczyły naszego zakładu konkretnie.
Chimera zajmujesz sie kadrami? ja trochę tak:) teraz dużo mniej ale jakoś wydajeszcz mi sie w temacie
-
Nie zajmuje się kadrami, ale w zeszłym roku jedna z moich podwładnych przyniosła zaświadczenie o ciąży, a nie mieliśmy nikogo kto zajmował się typowo kadrami, więc musiałam szukać informacji. W dziale gdzie pracowała hałas przekraczał normy w 2 pomieszczeniach, więc dostała polecenie, że ma pracować tylko w 3 pozostałych pomieszczeniach gdzie hałasu nie było. Ona popracowała dzięki temu jeszcze ze 3 miesiące, więc mieliśmy czas na znalezienie kogoś na zastępstwo.
KB2018 lubi tę wiadomość
-
joan85 wrote:Może któraś z Was mi poradzi: czy kosmetyki do pielęgnacji cery z węglem są bezpieczne w ciąży? Ciągle wyskakują mi jakieś pryszcze i zastanawiam się, czy nie przedobrzę a chcę sobie coś kupić do mycia twarzy.
W ciąży trzeba uważać na retinol, kwas salicylowy, kwasy aha, soję i kompozycje ziołowe, ale węgiel aktywny jest bezpiecznyjoan85 lubi tę wiadomość
-
Domi_tur wrote:W ciąży trzeba uważać na retinol, kwas salicylowy, kwasy aha, soję i kompozycje ziołowe, ale węgiel aktywny jest bezpieczny
Domi_tur jesteś kosmetologiem?3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Retinol, jak i inne retinoidy sa jest bezwzględnie zakazane podczas starań i w ciazy! Dzialaja teratogennie, czyli uszkadzają płód. Przy niektórych terapiach lekami doustnymi z tej grupy trzeba nawet czekac ze staraniami po odstawieniu lekow - do dwoch lat.
joan85 lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
Siema! Od 4 dni jem non stop pad thaia albo makaron smażony z warzywami i krewetkami. I tylko po tym obiedzie nie jest mi niedobrze... aaa i czarną herbatę na earl greya zmieniłam, bo tak (generalnie nie lubię earl greya). Aaaa i serki wiejskie bym jadła, ale bezlaktozowych nie ma u mnie na wsi, a że zasypani jesteśmy i jeździ się kijowo, to nie ruszam się dalej nigdzie
Gratulacje dla Wszystkich wizytujących!
Usiasia daj znać, co z Wami!!!
Agagusia wrote:U nas wszystko dobrze:) Male ma 21,5 mm, serduszko bije 176/min:)
Strasznie mi ulżyło:) 24.01 usg genetyczne.
Trzymam mocno kciuki za reszte dzis wizytujących.
Też mam 24 prenatalne
Domi_tur wrote:W ciąży trzeba uważać na retinol, kwas salicylowy, kwasy aha, soję i kompozycje ziołowe, ale węgiel aktywny jest bezpieczny
że tak głupio zapytam - "kompozycje ziołowe", to mogą podrażniać czy coś jest zakazane?
[*] Jagoda 18.03.2014
[*] Antosia 13.01.2019
Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
MTHFR 1298A>C hetero
Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150 -
Ja już po wizycie. Dzidziuś ma 18mm, serduszko ładnie biło i z usg wychodzi 8t2d aż mi się łezki zakręciły w oku jak zobaczyłam tego mini ludzika na ekranie
I dostałam zwolnienie do 31 stycznia Lekarz powiedział, że ze względu na przedwczesny poród i poronienie no i też żebym się z tymi mdłościami nie męczyła w pracy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 20:58
OlaWi, Malinowa Panienka, Malinka7, KB2018, baileys, emi2016, Domi_tur, Misi@, Sylvka, joan85, plinka89, Limerikowo, Marimiko lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA mnie lekarz kazał wykluczyć zielona herbatę i owoce morza i ryby raczej też odradzil, mówiąc ze te powszechnie dostępne w marketach kumulują w sobie całe paskudztwo z wód i zeby tego nie jeść.
Ja kupuję takie pakowane ryby z Frosty, które mają wyraźną adnotacje, że nie są z jakichs hodowli tylko wolnego połowu. Ale i tak staram sie rzadko po nie sięgać. Nie bez powodu po sieci krążył ostatnio mem: "mogę reklamowke do karpia? Alez proszę sobie wyciągnąć, jest wewnątrz rybki"
Jem duzo awokado, mam nadzieję że ono mi wyrówna kwasy omega
-
Malinowa Panienka wrote:Siema! Od 4 dni jem non stop pad thaia albo makaron smażony z warzywami i krewetkami. I tylko po tym obiedzie nie jest mi niedobrze... aaa i czarną herbatę na earl greya zmieniłam, bo tak (generalnie nie lubię earl greya). Aaaa i serki wiejskie bym jadła, ale bezlaktozowych nie ma u mnie na wsi, a że zasypani jesteśmy i jeździ się kijowo, to nie ruszam się dalej nigdzie
Gratulacje dla Wszystkich wizytujących!
Usiasia daj znać, co z Wami!!!
że tak głupio zapytam - "kompozycje ziołowe", to mogą podrażniać czy coś jest zakazane?
Mmm makarony smażone ratowały mnie dwa tygodnie temu
Co do ziół to dziurawec działa fotouczulająco i powoduje przebarwienia, tak jak bergamotka. Unika się oleju rozmarynowego bo działa drażniąco (spożywany olej rozmarynowy może działać poronnie). Na wiosnę powinno się całkowicie zrezygnować z kremów z wyciągami ziołowymi bo przebarwienia murowane, a te są później trudne do usunięcia
Wszystkie składniki estrogenne, głównie stosowanie w preparatach na trądzik mogą działać uczulająco, drażniąco
Malinowa Panienka, joan85 lubią tę wiadomość
-
baileys wrote:A mnie lekarz kazał wykluczyć zielona herbatę i owoce morza i ryby raczej też odradzil, mówiąc ze te powszechnie dostępne w marketach kumulują w sobie całe paskudztwo z wód i zeby tego nie jeść.
a zieloną herbatę czemu? ja tylko earl greya piję, ale to nadal czarna herbata jakby nie patrzeć[*] Jagoda 18.03.2014
[*] Antosia 13.01.2019
Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
MTHFR 1298A>C hetero
Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150 -
nick nieaktualnyWłaśnie nie powiedział, a ja nie dopytałam, ale chyba chodzi o to, że ona podnosi ciśnienie.
Ja od wielu lat praktycznie żyję na zielonej herbacie, nie piję wcale czarnej ani kawy (nie smakuje mi) i teraz jestem załamana tymi zaleceniami dziś piłam malinową, miętę i rooibos, bo on podobno jest spoko w ciąży -
Herbata ogólnie nie powinna być mocna, ponieważ zawiera kofeinę tak samo jak kawa. Gdzieś tak przeczytałam. Z herbat też preferuję earl grey bez cukru. Popijam też rumianek, wyczytałam, że pomaga na problemy żołądkowe.
Z rybami kiedyś ktoś podsunął pomysł, żeby mówić że to na sushi i wtedy się dostanie świeżą. Nie próbowałam.
Dziewczyny jak u Was z ciśnieniem? Mierzę od czasu do czasu i zauważyłam, że czuję się dobrze jak mam podwyższone 145/100 - 100 puls, a jak mam w normie 135/85 - 77 puls to jest mi słabo.
Małż zaopatrzył mnie w kisiele, nawet ten reklamowany z siemieniem mi kupił , będę smakować jutro. Mam wafle kukurydziane i musy dla dzieci. Zobaczymy póki co dzisiaj obyło się bez wąchania kostek w wc ale nie najadam się, jem tyle żeby być jeszcze trochę głodna.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 21:18
Domi_tur lubi tę wiadomość
-
baileys wrote:Właśnie nie powiedział, a ja nie dopytałam, ale chyba chodzi o to, że ona podnosi ciśnienie.
Ja od wielu lat praktycznie żyję na zielonej herbacie, nie piję wcale czarnej ani kawy (nie smakuje mi) i teraz jestem załamana tymi zaleceniami dziś piłam malinową, miętę i rooibos, bo on podobno jest spoko w ciąży
znalazłam na parentingu i chyba ogólnie chodzi, żeby nie pić dużo i nie mocną:
Specjaliści uspokajają, że zielona herbata nie szkodzi ciężarnym i ich dzieciom pod warunkiem, że nie spożywa się jej zbyt wiele. Główną wadą tego napoju jest bowiem zawartość kofeiny. Ilość tej substancji w zielonej herbacie jest podobna lub niewiele niższa niż w przypadku herbaty czarnej. Zależy to od sposobu parzenia. Ciężarne kobiety powinny ograniczyć ilość przyjmowanej kofeiny do 200 mg dziennie. To w przeliczeniu 3–4 filiżanki. Należy przy tym pamiętać, że kofeina znajduje się także w kawie, napojach gazowanych, coli, napojach energetycznych i czekoladzie.