Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, które będą robić test dna z krwi mamy. Jak to jest dokładnie? Tzn. rozumiem całe badanie.ale zastanawiam się czy test NIFTY, NIPT i Harmony to to samo. czy któryś jest lepszy? Dwa wiem, że źle wyniki PAPPa nie jedną nastraszyły, a w teście Nifty potem było ok. Tu moje pytanie czy jeśli zrobi się badabie PAPPa (w woj. opolskim) jest darmowe tojqk będzie źle wiadomo Nifty lub podobny. Czy jeśli PAPPa wyjdzie dobrze, to jest sens Nifty? Rozumiem że ten drugi jest bardziej dokładny, ale czy PAPPa może wyjść dobrze, a okazuje się potem ze jest źle? Przy Nifty udokumentowano tylko 1 taki przypadek w Polsce i rzeczywiście czytałam wypowiedź tej dziewczyny również na jakimś forum . Zastanawia mnie ile fałszywie dobrych wyników robi PAPPa... Może któraś się z Was orientuję?31lat
1. poronienie - 8 tc
2. poronienie - 9 tc
# zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
- ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
- dsDNA 1:160
- antykoagulant toczniowy ++
# PCOS
Leki na:
-toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
w ew. ciąży Clexane 40 mg
-PCOS:
Duphaston 2*1
-dodatkowe:
wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1) -
Ja bede robila w ramach prenatalnych jedynie szczegolowe USG. Wlasciwie dwa, bo tego samego dnia mam prenatalne na NFZ i u mojego gina prywatnego. Innycg dodatkowo platnych wizyt, testow pappa ani nic nie robię. Wiem, ze w razie czego ciąży i tak bym nie usunęła, a dodatkowy stres mi nie potrzebny. Zwłaszcza ze biorac pod uwage poronienie i kilka ciaz biochemicznych pewnie w teście pappa cos by mi wyszlo, jakieś prawdopodobieństwo, a skoro to tylko statystyka i prawdopodobienstwo to mnie osobiście to nie interesuje. Ale yo wyłącznie moje osobiste zdanie, nikomu nie narzucam
Chcialabym zrobić te testy z krwi, te specjalistyczne, ktore określają konkretnie iles tam chorob na TAK/NIE, ale one sa bardzo drogie (2-3 tys) i nie moge sobie niestety na nie pozwolić.
Po za tym, gratuluje wszystkim udanych wozut- bardzo sie ciesze, ze same dobre wiadomości:)
A co do wakacji - ehh szczerze mi sie marzą, bo tak sie zlozylo ze nie bylismy na zadnych wakacjach od 1.5 roku, a za granicą od 2.5 roku. Ale bardzo bym sie bala leciec w ciąży samolotem, i bedac za granicą bez lekarza, nie wspominając ze moja mama i tesciowa to by mnie tez nastraszyly, wiec doopa. Ale licze na jakies krajowe wakacje. Jestem z Gdańska, wiec moze góry wiosną albo Kazimierz Dolny/Sandomierz? Jakas objazdowka...zobaczymyLarissa90 lubi tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Ja też dzisiaj wizytę miałam. Nie jest źle ale mogłoby być lepiej. Dzisiaj powinien być 6t6d, wg USG 6t1d. Może mi się owu przesunęła, ale też serduszko mogłoby szybciej bić. Było 120/min. W granicach normy ale trochę się martwię. W poniedziałek kolejne usg, mam nadzieję że się rozkręci
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Z tego co czytałam o pappie, to w 5% badanych może pokazywać podwyższone ryzyko a dziecko jest zdrowe, natomiast nigdy nie na odwrót - nie pokaże, że płód jest zdrowy jeśli jest chory. W tym teście chodzi o celowe "przeklamanie" wartości po to by wykryć każdą zwiększoną szansę na trisomie, dzięki temu żaden przypadek wady nie umyka uwadze.
smeg, joan85 lubią tę wiadomość
-
Sylvka, najlepiej jakby lekarz ci to wytłumaczył i dopasował do ciebie najlepszy typ badania. Test Pappa nie bada genetyki, tylko mierzy poziom białka Pappa i BHCG z krwi i na tej podstawie szacuje prawdpopodobieństwo trzech wad genetyczych (trisomii 21, trisomii 18 i trisomii 13). Jest to badanie refundowane przez NFZ po 35 roku zycia.
SANCO (albo inne testy typu NIPT, np. Panorama) bada DNA płodu z naszego krwioobiegu (czyli jest to badanie bezpieczne dla dziecka) i w zalezności od testu wykrywa nie tylko wszystkie trisomie, ale także monosomie. Testy tego typu nie są refundowane w Polsce i kosztują powyżej 2 tys zł. Są bardziej dokładne i w zasadzie nie dają wyników fałszywie dodatnich, w odróżnieniu od Pappy.Domi_tur, wiki2, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Julia93 wrote:Ja też dzisiaj wizytę miałam. Nie jest źle ale mogłoby być lepiej. Dzisiaj powinien być 6t6d, wg USG 6t1d. Może mi się owu przesunęła, ale też serduszko mogłoby szybciej bić. Było 120/min. W granicach normy ale trochę się martwię. W poniedziałek kolejne usg, mam nadzieję że się rozkręci
-
Alfa_Centauri wrote:Nie martw się, jak byłam na poprzednim USG to maluch był młodszy o kilka dni, a dwa tygodnie póxniej wyrównał do terminu z OM. Poza tym nie zawsze daje się dokładnie zmierzyc takie maleństwo.
O wielkość aż tak się nie martwię, bardziej niepokoi mnie to serduszko.
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Alfa_Centauri wrote:Sylvka, najlepiej jakby lekarz ci to wytłumaczył i dopasował do ciebie najlepszy typ badania. Test Pappa nie bada genetyki, tylko mierzy poziom białka Pappa i BHCG z krwi i na tej podstawie szacuje prawdpopodobieństwo trzech wad genetyczych (trisomii 21, trisomii 18 i trisomii 13). Jest to badanie refundowane przez NFZ po 35 roku zycia.
SANCO (albo inne testy typu NIPT, np. Panorama) bada DNA płodu z naszego krwioobiegu (czyli jest to badanie bezpieczne dla dziecka) i w zalezności od testu wykrywa nie tylko wszystkie trisomie, ale także monosomie. Testy tego typu nie są refundowane w Polsce i kosztują powyżej 2 tys zł. Są bardziej dokładne i w zasadzie nie dają wyników fałszywie dodatnich, w odróżnieniu od Pappy.
Dzięki za informacje.
Ja to jestem na prawdę zielona w temacie ciąży. To dopiero moja pierwsza na takim zaawansowanym etapie. Ja mam genetyczne na NFZ ponieważ mam nieprawidłowy kariotyp. Ryzyko poronienia jest duże- niskie chorób genetycznych ale jednak jakieś jest. Także same rozumiecie jaka jestem postrachana. Ogólnie samą ciąża żeby się utrzymała a później żeby wszystko było dobrze z bejbikiem.3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Julia93 wrote:O wielkość aż tak się nie martwię, bardziej niepokoi mnie to serduszko.
A co mówi gin? Nie martw się kochana ja myślę że serce jeszcze nadrobi patrz nie dawno martwilas sie o bete a tutaj maluch jest i serce pika. Musisz być dobrej myśli3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Moja ginekolog wychodzi z założenia że jeżeli nie mamy na cos wplywu to lepiej mi nie mowic ze cos jest nie tak Jak się jej zapytałam czy nie za wolno bije, to sie mnie zapytała "i po co się pałować, jak głową muru nie przebijesz, jest ok, a na reszte wpływu nie mamy". Rzeczywiscie gdybym nie wiedziała że nie jest tak jak powinno, a by mi o tym nie powiedziała, żyłabym dużo spokojniej
-
Julia93 wrote:Moja ginekolog wychodzi z założenia że jeżeli nie mamy na cos wplywu to lepiej mi nie mowic ze cos jest nie tak Jak się jej zapytałam czy nie za wolno bije, to sie mnie zapytała "i po co się pałować, jak głową muru nie przebijesz, jest ok, a na reszte wpływu nie mamy". Rzeczywiscie gdybym nie wiedziała że nie jest tak jak powinno, a by mi o tym nie powiedziała, żyłabym dużo spokojniej
Z tego co pamiętam ja byłam na pierwszym usg z serduszkiem jak dzidzia miała 6t2d i też biło 120 albo 125, norma jest od 110-160, a następnej wizycie już było 170. Nie ma się co martwić, będzie przyspieszaćAnia95 lubi tę wiadomość
-
Julia93 wrote:Ja też dzisiaj wizytę miałam. Nie jest źle ale mogłoby być lepiej. Dzisiaj powinien być 6t6d, wg USG 6t1d. Może mi się owu przesunęła, ale też serduszko mogłoby szybciej bić. Było 120/min. W granicach normy ale trochę się martwię. W poniedziałek kolejne usg, mam nadzieję że się rozkręci
Julia, nie martw się, będzie wszystko dobrze najważniejsze, że bije i jest w normie -
Julia93 wrote:O wielkość aż tak się nie martwię, bardziej niepokoi mnie to serduszko.
Dziś sprawdzałam stare iść z poprzednich ciąż... I młodszy syn na tym etapie miał 123ud/min, potem w 8t5d też 123ud/ud... A w 14tc miał 120... przed sekunda sprawdziłamWiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 18:40
-
Mila1996 wrote:Ja na pierwszą wizytę pędzę w poniedziałek lub wtorek prywatnie. Bo na wizyty NFZ trzeba trochę się naczekać. Dziewczyny mam pytanie, jak sobie radzicie ze zmęczeniem? Ja to wymiękam po prostu, nie wiem czy to przez ciążę czy tsh poszło w górę, po prostu przespałabym cały dzień. Jak wstanę to dalej chce mi się spać. Masakra jakaś.
Jaki masz poziom zelaza i elektrolitow?
Najlepsze lekarstwo to spac ile wlezie
W 1ej ciazy mialam podobnie morzylo morzylo mnie szczegolnie w pracy ciezko bylo nie zasnac rano nad biurkiem i w czasie obiadu
W 2ej ciazy polegiwalam jesli sie dalo a18mczna Karolina tanczyla do "jaka to melodia" lubklocki rysowanki a na drzemce obie pokotem spalysmy z 2h
Teraz jak sie klade na 15min w czasie 2go sniadania to sciagaja mnie z kanapy : wstawajTy spiochu, mamo a co Ty w nocy nie spalas a co robilas? Bo my spalysmy etc
Dzieciaki nie wiedza bo nie wiadomo co sie okaze w ponWiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 18:05
-
Limerikowo dopiero dostałam od rodzinnej skierowanie na badania krwi, także czekam z niecierpliwością. Mi mój endokrynolog kazał zacząć sprawdzać od razu gdy okaże się że jestem w ciąży. Nie wiem z jakiego powodu, no ale robię tak jak kazał ja to jak zasnę w ciągu dnia to mam z życia wyjęte parę ładnych godzin
|| - 21.12.2018
29.08.2019 Zosia 👧 3710 i 58 cm szczęścia ❤️😍