X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marylka - kciuki za Was!
    Bee_gitl - a wywijasz dokladnie te falbanki przy nozkach? Moze sprobuj dawac troche wiecej pieluchy przodu lub z tylu...

Bee_girl lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee_girl wrote:
    Matylda kciuki 💪

Mamy chłopców ! Możecie cos doradzić ?
    Mój 11 dniowy synek strasznie sie osikuje. Podobnie jak starsza siostra nie ulewa ale przebieranie co 3h to prawie norma u nas niezależnie czy siusiak w gore czy w dół (podobno ma byc w dół i tego staram sie pilnować). Niby dość mocno zapinamy pieluchę by nie było luzu ale to tez nie wydaje sie rozwiązywać problemu. Jakies rady? Nie wyrobie z praniem za chwile ;) używamy pampers premium protection care.
    U nas zasikiwal do poki byla pepowinka, podginasz gore pampersa? Ja nid zwracam uwagi jak siusiaczek sie uklada i odkad nie ma pepowiny nic nie przecieka, a wczesniej bylo jak u ciebie. My na pampersach babydream

A z innej beczki jak ukladacie maluchy na bokach zeby sie nie przekrecaly? Starszego kocykiem podpieralam z tylu, teraz wyczytalam ze to nie za bezpieczne, caly czas przekreca sie na plecki

Bee_girl lubi tę wiadomość

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podkładam rulon z kocyka a ją kładę jak zwija się w kulkę. Potem ten kocyk zabieram jak już ja idę spać. Moja mama mnie ochrzanila, że przeginam z nie odkładaniem małej na noc do łóżeczka. O ile w domu mam dostawke więc młoda jest " u siebie" to mama wczoraj kupiła turystyczne do dziadków na stałe żebym nie woziła że sobą całego majdanu. Jakoś mam opory ją tam odłożyć. Świruje jak jej nie widze.

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Kalija Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maluch powinien leżeć na plecach. Pisała o tym mama ginekolog , mówił mi też o tym neonatolog w szpitalu. Kładzenie na boku to stare zalecenia , jest wtedy m.in. większe ryzyko SIDS

dqprgu1royghdo7j.png

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Maluch powinien leżeć na plecach. Pisała o tym mama ginekolog , mówił mi też o tym neonatolog w szpitalu. Kładzenie na boku to stare zalecenia , jest wtedy m.in. większe ryzyko SIDS

Naprawde? Ze starszym od poczatku tak kazali, teraz w szpitalu tez. A jak z ulewaniem wtedy? Jak uleje mu sie gdy lezy na boku to sam sobie doskonale.radzi, jak lezy akurat na pleckach to musze go przekrecic na bok bo sie krztusi

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    Naprawde? Ze starszym od poczatku tak kazali, teraz w szpitalu tez. A jak z ulewaniem wtedy? Jak uleje mu sie gdy lezy na boku to sam sobie doskonale.radzi, jak lezy akurat na pleckach to musze go przekrecic na bok bo sie krztusi
    U mnie też w szpitalu mówili żeby po jedzeniu na 20-30 min dać na ból w razie ulania się. A na właściwy sen już na plecki.

Bobby29 lubi tę wiadomość

atdchdgezzwqbf17.png

• kayama Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:

A moja się sama przekręca na boki no i co zrobić :) Poza tym tak dźwiga głowę że chyba nie ma niebezpieczeństwa.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u chlopakow siusiak ma byc w dol po akcji sikania gdy zakladamy czysty pampers
    zapytajcie swoich mezczyzn czy klada do gory czy w dol

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie wyszlam od lekarza prowadzacego ze skierowaniem do szpitala na CC... 😥 Mała ma szacunkowo 4,5 kg, jest ponoc za duze ryzyko zaklinowania, poza tym brak jakiejkolwiek akcji porodowej. To nie tak mialo wygladac... Przy mojej endo i zrostach jak mnie znow potną, to nigdy juz nie bede miec szans na drugą ciaze, drugie dziecko 😢 Nie mam juz sily nawet myslec czy plakac ani w ogole nic...

• Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ja wlasnie wyszlam od lekarza prowadzacego ze skierowaniem do szpitala na CC... 😥 Mała ma szacunkowo 4,5 kg, jest ponoc za duze ryzyko zaklinowania, poza tym brak jakiejkolwiek akcji porodowej. To nie tak mialo wygladac... Przy mojej endo i zrostach jak mnie znow potną, to nigdy juz nie bede miec szans na drugą ciaze, drugie dziecko 😢 Nie mam juz sily nawet myslec czy plakac ani w ogole nic...
    Też mam endo I olbrzymie zrosty po założeniu taśmy. Moja gin podczas CC po wyjęciu małej posuwała ogniskowa endomendy i zrosty po taśmie. Usunęła cała stara Blizne że facto która zrobiła się bliznowcem, i zrobiła cieniutką że jej nie widać. Z tego co mówiła spodziewali się przynajmniej 1,5 po wyjęciu że będą mnie tam ogarniać. Ale poszło sprawnie i mówi że jest lepiej niż było. Trzymam kciuki żeby u Ciebie też tak się skończyło. Teraz tylko czekać do przyszłego roku i oby udało się zaciazyc.

Bobby29, werni, Agagusia, kayama lubią tę wiadomość

atdchdgezzwqbf17.png

• Kalija Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:

Baileys tak bardzo mi przykro :(
    Najważniejsze jest jednak bezpieczne rozwiazanie tej ciąży dla Ciebie i Waszej córeczki! Trzymam za Was kciuki , trzymaj się kochana ❤

Edit:

Na kiedy masz termin?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 12:00

dqprgu1royghdo7j.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, jak się sama przekręca to super, niech śpi tak jak jej wygodnie 😊

Wisieninka, no ponoć powinien sobie poradzić. Ja czasem jak w nocy zaglądam do małej to widzę że jej się ulało a główką macha cały czas więc nie wiem w jakiej pozycji akurat spała. W dzień też pomagam i przekrecam na boczek na chwilke.
    Spanie na boczku (Przez dziecko które samo się nie przekreca) jest teraz uważane wręcz za niebezpieczne , w szpitalu przez te rozbieżne informacje nie mogłam usnąć.

Dziewczyny w czym/pod czym śpią Wasze maluchy ? Co wieczór mam dylemat czy córce nie jest za ciepło/za zimno. Niby sprawdzam karczek ale zimne rączki i nóżki mnie dezorientuja (choć pediatra mówił że jak jest ciepły kark to dłonie i stopy mogą być zimne🤔)

Nikt dziś nie rodzi?

dqprgu1royghdo7j.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w szpitalu dostałam wytyczne od pediatry żeby kłaść na boczki i zmieniac, raz na prawy raz na lewy żeby zachować symetrię. Na sen póki co dawałam ja na boczki i spowijam, a na czas aktywności leży sobie na pleckach i niczym jej wtedy nie przykrywam żeby mogła sobie dowolnie machać. Ale też słyszałam że maluch powinien spać na pleckach. Chyba jest tak jak pierniczkowa pisze, że pierwszy okres snu na boczki potem plecki. Balabym się moja dać od razu na plecki bo jednak czasami jej się uleje.
    Moja też się ładnie przekręca z boczku na plecki, chyba po prostu na 0,5-1h będę ją podpierać rulonem z kocyka a potem rulon usuwać i niech śpi jak woli.

Wczoraj byliśmy zapisać mała do przychodni i od razu zapisać na wizytę do pediatry. Dość długie terminy były, ale akurat odwołano jakaś wizytę domową i pani pediatra wyszła do nas do rejestracji że może zrobić nam wizytę od razu. Wszystko w porządku, wszystkie opukania i osłuchania, odruchy, napięcie etc :) młoda zaraz dobije do wagi urodzeniowej. Chudziutka jest ale proporcjonalna, i pediatra mówi że lada moment się otlusci 😂 uważnie się rozglądała wokół i została określona jako bystra dziewuszka. Wiadomo, po mamusi 😂
    Mamy też już umówione wizyty na szczepienia, no i na dnia h ma dzwonić położna żeby się umówić na wizytę patronazowa. Więc super się udało wczoraj wszystko załatwić. A dziś idziemy na pierwszy prawilny spacer, bo wczoraj tylko do auta i z auta było :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 13:32

Kalija, Domi_tur, Agagusia, Pierniczkowa, DrzewkoPomarańczowe lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • werni Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda i Baileys trzymam mocno kciuki.

Chimera dobry tekst z kapusta :)

W nocy mali co spałam przez kołatanie serca i gorąco strasznie mi było. Mały ostatnio mocno napiera ze aż boli. Za godz idę na 2 ktg. Zobaczymy co u małego.

Bobby29 lubi tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby polubiłam za udaną wizytę u lekarza i pierwszy spacer.

Z tymi lekarzami to też jest jakaś masakra , mi jedna pediatra w szpitalu (w wieku emerytalnym) też kazała układać na boku i zakazała stosować pampersow z uwagi na potencjalne problemy z układem moczowym ("tylko tetra"). Neonatolog ją wyśmiał sugerujac że lekarze się nie dokształcają😒 i weź tu bądź mądry 😕

Oczywiście każda mama zrobi jak uważa 😊❤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2019, 12:10

Bobby29, werni lubią tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera super trendy 😂😂😂
    Kalija ja tak jak Bobby, odkładam w nocy Młodego na boczki a w dzień jak mam go na oku to na plecki. Wg zaleceń pediatry nie odbijam Szymka w nocy jak zasypia przy cycku więc plecy byłyby mega niebezpieczne :/

Mój śpi w pajacu, zawiniety w otulacz muślinowy, jak otwieram okno to przykrywam od połowy w dół kocykiem do tego.

A w ogóle to dzieć mi się zepsuł, kolejna noc masakra. Jak obudził się przed 2 tak do 5 bylo wiercenie i histeria, chyba brzuszek go znów męczył bo ryczał i prężył się mając cycka w buzi, mało sutkow mi nie urwał 🙈🙈🙈 dzisiaj od 17 nie pozwolę mu zasnąć, może się zmęczy.

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi - mowie Ci, sprobuj tez odwrotnej metody - nue przeciągaj aktywności na dluzej niz 45-60 min. Dzieci niedospane w dzien, przemęczone czase maja problem ze spokojnym snem w nocy.
    U nas wiem ze jak nie bedzie 2 porządnych drzemek po 2,5-3 godziny w dzien plus male to moc bedzie kiepska. Jak jest Ok to pubudka Ok 2 i 5 tylo jest i spi potem do 8. Jak sporo spal w dzien w wieku Ok 2 tygodnie to potrafił zrobic 1 pobudkę Ok 3-4 i potem o 7, to byl super czas😊 nobi zwykle je i od razu zasypia, z jak nie to daje druga piers nie mamy aktywności w nocy.

menka2, Domi_tur, Bobby29, Chimera lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Kayama, jak się sama przekręca to super, niech śpi tak jak jej wygodnie 😊

Wisieninka, no ponoć powinien sobie poradzić. Ja czasem jak w nocy zaglądam do małej to widzę że jej się ulało a główką macha cały czas więc nie wiem w jakiej pozycji akurat spała. W dzień też pomagam i przekrecam na boczek na chwilke.
    Spanie na boczku (Przez dziecko które samo się nie przekreca) jest teraz uważane wręcz za niebezpieczne , w szpitalu przez te rozbieżne informacje nie mogłam usnąć.

Dziewczyny w czym/pod czym śpią Wasze maluchy ? Co wieczór mam dylemat czy córce nie jest za ciepło/za zimno. Niby sprawdzam karczek ale zimne rączki i nóżki mnie dezorientuja (choć pediatra mówił że jak jest ciepły kark to dłonie i stopy mogą być zimne🤔)

Nikt dziś nie rodzi?
    U nas spi w krotkim bodu pod bambusowa pieluszka, z ktorej sie rozkopuje, z ttm ze u nas w sypialni teraz bardzo cieplo i w zaden sposob nie da sie przeiwietezyc

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Chimera super trendy 😂😂😂
    Kalija ja tak jak Bobby, odkładam w nocy Młodego na boczki a w dzień jak mam go na oku to na plecki. Wg zaleceń pediatry nie odbijam Szymka w nocy jak zasypia przy cycku więc plecy byłyby mega niebezpieczne :/

Mój śpi w pajacu, zawiniety w otulacz muślinowy, jak otwieram okno to przykrywam od połowy w dół kocykiem do tego.

A w ogóle to dzieć mi się zepsuł, kolejna noc masakra. Jak obudził się przed 2 tak do 5 bylo wiercenie i histeria, chyba brzuszek go znów męczył bo ryczał i prężył się mając cycka w buzi, mało sutkow mi nie urwał 🙈🙈🙈 dzisiaj od 17 nie pozwolę mu zasnąć, może się zmęczy.

Pediatra zalecał nie odbijać w nocy ? Mój mówił by próbować odbijać . Komedia😂

Przez otulacz masz na myśli taką dużą pieluche?

U mnie jest bodziak na krótki rękaw + spioszki . Pakuje dziecia w rożek i przykrywam od paszek w dół złożonym na pół kocykiem bawełnianym plecionym dedykowanym na lato. Okno tej nocy zamknęłam bo było dość chłodno. Sama śpię pod kołdrą przykrytą po same uszy, mój mąż pod cienkim kocem lub na kocu . Nie wiem czy córka wdała się w ojca czy matkę pod tym względem 🤔 w sypialni mamy 23-25 stopni więc wręcz za dużo A jednak boję się że zmarznie w nocy 😥 chyba beret mi żyło, że to wczesniaczek 😫

dqprgu1royghdo7j.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam, Domi, jeśli chodzi o brzuszek to dobrze jest przed karmieniem położyć dziecia na 5 min na brzuszku. Rada znajomej lekarki. Sprawdziłam, u nas działa, może warto przetestować też na Szymku😉

Czytałaś mój wpis o wedzidełku?

Wisieninka , u nas w sypialni 23-25 stopni w nocy, myślisz że u Was więcej?

dqprgu1royghdo7j.png
‹‹ 1260 1261 1262 1263 1264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ