X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 04:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały dziś dodał w kawałku 6,5h (od 21) i obudziłam go na karmienie. Nie wiem czy to dobrze bo przez dzień bardzo dużo je czasem cały dzień wisi na cycu to w nocy się chyba regeneruje, na wasze przybiera sporo więc mam dylemat. Czy Wy wybudzacie w nocy?

Mi neonantolog mówił że absolutnie nie wybudzać bo po 4h jest głęboki sen a położne i szpital w zaleceniach że karmienie nie rzadziej niż 4h i wybudzać :p

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha mam ta samo zagwozdke. I po dzisiejszej nocy stwierdziłam że może nie będę wybudzać. Moja podobnie, w dzień ładnie je i woła czesto, często co godzinę. W nocy natomiast postrafi długo spać. Dziś w okolicach czwartej godziny snu zaczęłam ją wybudzać, widać było że z takiego głębokiego snu. Zajęło mi to godzinę, potem odłożyłam ja i widać było że później to już tylko drzemała płytko. Stwierdziłam że spróbuję teraz nie wybudzać, mimo że to takie chuchro to wydaje mi się że jednak z głębokiego snu nie powinno się wybudzać. No jakoś mi to nie pasuje. A w szpitalu położne też mówiły że wybudzac.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas położne też w szpitalu kazały wybudzac i pilnować karmien co 2-3h ale jak pytałam do kiedy to powiedziały że dopóki nie odzyska wagi urodzeniowej i nie zacznie przybierać. Myślę że może w przypadku wczesniaka czy jakiegoś dziecka ze znaczna hipotrofia trzeba pilnować tego ale tak. W przypadku zdrowego dziecka które normalnie je w dzień chyba nie ma się co martwić. Przecież głód je obudzi... Tak mi się wydaje. Ja też nie budzę i śpi mi 4-5h w nocy ciurkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2019, 06:43

Bobby29 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    Mój mały dziś dodał w kawałku 6,5h (od 21) i obudziłam go na karmienie. Nie wiem czy to dobrze bo przez dzień bardzo dużo je czasem cały dzień wisi na cycu to w nocy się chyba regeneruje, na wasze przybiera sporo więc mam dylemat. Czy Wy wybudzacie w nocy?

Mi neonantolog mówił że absolutnie nie wybudzać bo po 4h jest głęboki sen a położne i szpital w zaleceniach że karmienie nie rzadziej niż 4h i wybudzać :p

Ja.starszego nie budzilam.teraz nie musze bo wstaje co godz :-(

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    A tak w innym temacie...jakie macie sposoby by ogarnąć wieczorem 2 maluchow i nie zwariować oraz miec jeszcze sile ba wieczorny czas dla siebie :p

Najpierw kapie starsza - tzn pomagam jej bo jest w pół samodzielna - w tym czasie robię jej kolację. Po kąpieli je kolację w naszym łóżku i ogląda bajki na dobranoc- w tym czasie ogarniam mała- kapie /lub myje na przewijaku/karmię/ jak się uda że usnie to jedno z głowy jak nie to starsza je kolację i oglądam bajki do 20 - po tej godzinie idzie myć ząbki i czytamy 2 książeczki i albo robimy to same albo z mała na rękach- po dwóch ksiazeczkach muszę chwilę posiedzieć- około 20:30/21 obie śpią 😍 i jest czas dla siebie ale zazwyczaj idę spać 😂 jak jest mąż wieczorem to przejmuje którąś w kąpieli/usypianiu

Bobby29, Misi@ lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    My używany głównie nabywam babydream ale ostatnio nie było i emek kupił dady - też dają radę :) próbowałam też pampersy i u nas nie widzę żadnej różnicy w sumie.

A czy przy każdym zmienianiu pieluszki używacie maści tyłu bepanten?

Tylko na noc - warto aby skóra sama nabierają warstwę ochronną

4c3tvfxm6n339zea.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    Mi tylko mówili ze przy kp czas liczy sie od startu karmienia wiec jakos myślałam ze przy mm tez tak chociaza jak napisałaś troche sie to ma ni jak

Przerwy liczą się od zakończenia!:) inaczej mogłabyś karmić non stop

Bobby29, Nacha lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:

Wybudzalam przez pierwszy miesiąc- terazndajenpospac ilencjce i nawet zdarzenie w nocy 6 godzin juuhuuu :)

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wam fajnie, że Wasze maluchy tyle śpią w nocy 😍 mój budzi się co 2-3 godziny i ani jednej nocy nie było, żeby spał z 5-6 godzin, a ja o tym marzę 😛 w dodatku codziennie budzi się o mniej więcej 4 i już się budzi co 30 minut. Ja w nocy przesypiam może 4 godziny. W ciągu dnia mąż stara się mi pomóc, żebym chociaż miała godzinę drzemki, ale to ciężko, bo moje dziecko co chwilę płacze i chce cyca 😉

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie wybudzam, dzis 22-3-6:30. Jade z trójka na mecz starszego, oby maly nie dał popisu swojego głosiku, bo bedzie najgłośniejszym kibicem😁

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Franek w nocy potrafi przespać 7h. Nie wybudzam na karmienie. Córka kiedys przesłała 8h jak miala miesiac. Tez nie wybudzalam. Za to w dzien wisi na cycu. Córka wypadła z siatek taki byla pulpet A synek ju też nabrał masy ;)

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w nocy co to 3h max. Dzisiaj budził się co godzinę albo i częściej bo nie mógł bączków ogarnąć :( a tak to spał cały dzień jak aniołek.
    Zaczynam mieć myśli, że może po mm miałby mniejsze problemy z brzuszkiem. A najlepsze jest to, że cały dzień nic go nie męczyło :( a w nocy 3 razy rurka musiała iść w ruch :(

Korci mnie żeby mu podać mm i sprawdzić jak będzie się czuł...

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już też nie będę wybudzać. U nas zaczął sypać dłużej w nocy od kiedy go kąpiemy a potem bardzo pilnujemy żeby była cisza, nic nie mówimy i żeby była ciemność. Jak trzeba to na momencik gdzieś w przedpokoju zapalam małe światło żeby pomóc się przystawic a potem gasimy żeby była ciemność. Plus też otulaniec takie bardziej ciasne na kokon pieluszka cienka (chociaż potem już jak zaśnie to wygrzebuje rączki)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha, mnie kilka osób ostrzegało aby nie trzymać dziecka w kompletnej ciszy bo tak juz zostanie ;) Będzie potem budziło się na najmniejszy dźwięk. My się staramy normalnie funkcjonować jak Wika śpi, przymykam sypialnie ale rozmawiamy, tv nie wyłączamy, światło się pali, słychać hałas miasta za oknem.

menka2 lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    To ja już też nie będę wybudzać. U nas zaczął sypać dłużej w nocy od kiedy go kąpiemy a potem bardzo pilnujemy żeby była cisza, nic nie mówimy i żeby była ciemność. Jak trzeba to na momencik gdzieś w przedpokoju zapalam małe światło żeby pomóc się przystawic a potem gasimy żeby była ciemność. Plus też otulaniec takie bardziej ciasne na kokon pieluszka cienka (chociaż potem już jak zaśnie to wygrzebuje rączki)
    My też gasimy światło i chyba też to pomaga. Zapala tylko małą lampkę żeby widzieć czy dobrze łapie pierś no i puszczam jakąś spokojna muzyczke albo szum suszarki z yt. Ale rozmawiamy normalnie. Myślę że ciemność ja też uspokaja i łatwiej wtedy zasnąć bo pierwsze noce spalismy całe przy włączonej lampce i budziła się i była bardziej niespokojna.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Trzydziecha, mnie kilka osób ostrzegało aby nie trzymać dziecka w kompletnej ciszy bo tak juz zostanie ;) Będzie potem budziło się na najmniejszy dźwięk. My się staramy normalnie funkcjonować jak Wika śpi, przymykam sypialnie ale rozmawiamy, tv nie wyłączamy, światło się pali, słychać hałas miasta za oknem.

Oj ważne jest przyzwyczajać do odgłosów domowych od urodzenia- u nas nie ma problemu jak są goście to starsza zasypia bez problemu- A na codzień u nas zawsze jakąś muzyką leci, albo któreś z nas sprzata/ ogarniam jakąś A przy tym jakąś jest i jej to nie rusza - tak samo z młodsza postępujemy- nie raz ja to teraz wzbudzi ale przyzwyczajanie plusuje na przyszłość 😍

4c3tvfxm6n339zea.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    U nas w nocy co to 3h max. Dzisiaj budził się co godzinę albo i częściej bo nie mógł bączków ogarnąć :( a tak to spał cały dzień jak aniołek.
    Zaczynam mieć myśli, że może po mm miałby mniejsze problemy z brzuszkiem. A najlepsze jest to, że cały dzień nic go nie męczyło :( a w nocy 3 razy rurka musiała iść w ruch :(

Korci mnie żeby mu podać mm i sprawdzić jak będzie się czuł...

Ja bym nie kombinowala chyba ze nie chcesz karmic piersia, dzieci rodza sie przystosowane do jedzenia z piersi a nie mm (jesli ktos.chce albo musi to ok ale jak jest wszystko w porzadku to nie widze powodu zeby kombinowac), brzuszek musi sie nauczyć. U nas tez meczy, a ostatnio nawet bardziej

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wybudzam Lusi, ładnie przybiera na wadze więc daje nam trochę pospać ;) dzisiaj spala 20.30-1.40-4.40-8.40 więc nie najgorzej ;)

Co do ogarniania dwójki wieczorem to na razie nie mam sposobu żeby ogarnąć je sama, ale to wynika z tego że późno wracamy do domu bo wcześniej są za duże upały żeby posiedzieć na dworze. Wracamy po 19.30 i na szybko ogarniam, żeby Aniela zjadła i płucze ją pod prysznicem. Lusi nie kąpiemy jeszcze codziennie więc jak byłam dwa wieczory sama to Łucje przebrałam tylko w rampersa na noc, Anielka po kolacji pomaga mi przy siostrze, karmimy razem i jak zaśnie mała to idę do Anielki ja położyć. Ale lekko nie było, muszę jakoś doprecyzować plan :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wczoraj mała spała cały dzień i budziła się tylko na cycka. To dzisiaj ko certuje od 1. Teraz zjadła dwa cycki i 90ml mm I dopiero udało się ją odłożyć.

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    Ja bym nie kombinowala chyba ze nie chcesz karmic piersia, dzieci rodza sie przystosowane do jedzenia z piersi a nie mm (jesli ktos.chce albo musi to ok ale jak jest wszystko w porzadku to nie widze powodu zeby kombinowac), brzuszek musi sie nauczyć. U nas tez meczy, a ostatnio nawet bardziej

Nie mam parcia na kp za wszelką cenę jeśli po nim moje dziecko ma się męczyć. Jeśli mm miałoby w jakikolwiek sposób złagodzić jego męki to nawet bym się nie zastanawiała :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
‹‹ 1296 1297 1298 1299 1300 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ