Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny właśnie trafiłam na filmik z Pawłem Zawitkowskim na temat czwartego trymestru, dużo ciekawych informacji, polecam:
https://m.youtube.com/watch?v=e6arpy-n8sc
Chimera, Bobby29, Vampire lubią tę wiadomość
-
Domi a dlaczego nie 6w1 ? Chodzi generalnie o szczepionki skojarzone czy tylko 6w1?
Co oznacza nop-płacz powyżej 3h , że należy konsultować z neurologiem?
Kurczę, boję się tych szczepień.
My właśnie cyckujemy skecz małą od 1.5h . Ja już mam dość, ona nie.
Słuchajcie, jeszcze kwestii napięcia. Doradczyni laktacyjna powiedziała, że Laura ma osłabione napięcie mięśniowe na buzi (często ma otwartą buzię i wywalony język) mam robić masaż buźki. Czy któraś się z tym spotkała? -
Kalija w teorii jest to powikłanie po szczepieniu. Ale tak naprawdę dla mnie to zbieg okoliczności. To byk okres gdzie ona nie najadala sie piersią i miała biegunkę.
Ale moja pediatra chce żeby mała obejrzał neurolog na wszelki wypadek. No i następne szczepienie będzie rozłożone w czasie. Najpierw jeden zastrzyk a drugi po 2-3 tygodniach. I tak z każdym szczepieniem.
-
Dostaliśmy szumisia od znajomych emka z pracy i Tomuś jak zaczarowany przestał płakać jak go usłyszał :p jeszcze go nie widziałam tak wsłuchanego :p mam nadzieję że to nie przypadek i szumis posłuży
Kalija, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Trzydziecha, też często zasypiam z Małą i potem robię sobie wyrzuty, że powinnam na fotelu, żeby było bezpieczonej.
Dziewczyny, które mają dzieciaczki z mega apetytem (Kalija, chyba ty miałaś podobny problem) - jak sobie radzicie z nadmiernym apetytem i ulewaniem. Moja teraz tak je, aż ulewa i to po kilka razy pod rząd, czasem i chluśnie! I ciągle głodna pomimo, że ma pod korek! Jak sobie z tym radzicie?
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
Byliśmy u okulistki dziecięcej i potwierdziła, że Mała ma niedrozne kanaliki lzowe i przez to zapalenie spojówek w obu oczkach. Musimy masować oba kanaliki 5 x dziennie i przepłukiwać worek spojówkowy dużą ilością soli fizjologicznej (dotychczas tylko przecieralismy na zewnątrz, a tu jednak trzeba mocno odchylic dolną powiekę i wypłukać ropę), do tego przez 5 dni antybiotyk w kroplach 4 x dziennie i jak to nie pomoże, to za miesiąc kolejna wizyta. Powiedziała, że do skończonych 3 miesięcy jest czas na udroznienie przez masaże, a jak się nie uda do tego czasu, potem będzie konieczny zabieg."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
nick nieaktualnyVampire wrote:Trzydziecha, też często zasypiam z Małą i potem robię sobie wyrzuty, że powinnam na fotelu, żeby było bezpieczonej.
Dziewczyny, które mają dzieciaczki z mega apetytem (Kalija, chyba ty miałaś podobny problem) - jak sobie radzicie z nadmiernym apetytem i ulewaniem. Moja teraz tak je, aż ulewa i to po kilka razy pod rząd, czasem i chluśnie! I ciągle głodna pomimo, że ma pod korek! Jak sobie z tym radzicie?
Podpinam się pod pytanie. Danka od ponad godziny nic nie robi tylko ulewa. Nie wiem co robić w takich sytuacjach jak pokazuje że jest głodna - karmić, czy nie. Dałam jej wlasnie ciut modyfikowanego i przysnela. Może kolejny posiłek też dam sztuczne.
Co do szczepień to moja pediatra polecala właśnie 6w1.tetax sama nie wiem. Mamy jeszcze czas na decyzję - muszę obgadać z mężem.
U mnie dziś równo 4 tyg po cc i nadal mam plamienia brązowe, też nie wiem czy się martwić, czy nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 22:37
-
U nas dziś dzień jak codzień. Raczki i przytulanki na lozku. Nie dałam smoka przez cały dzień i w sumie nie było przez to jakoś gorzej, może dlatego ze Kazik srednio akceptuje smoka. Problem był tylko na spacerze bo płakał, ale ululany na rękach dał się odłożyć i spał do końca spaceru. Wisiał godzinę dłużej na cycu - najwyżej będzie więcej mleka 🤷🏻♂️.
Applejoy, Frida91 lubią tę wiadomość
[/url]
-
Vampire wrote:Dziewczyny, które mają dzieciaczki z mega apetytem (Kalija, chyba ty miałaś podobny problem) - jak sobie radzicie z nadmiernym apetytem i ulewaniem. Moja teraz tak je, aż ulewa i to po kilka razy pod rząd, czasem i chluśnie! I ciągle głodna pomimo, że ma pod korek! Jak sobie z tym radzicie?
No cóż, karmie i wycieram i tak w kółko.
Mój mąż chce za zgodą pediatry dawać małej taki beton (chyba z bebilonu) 7 min przed karmieniem . Ja sobie nie wyobrażam czekać 7 min. - toż to sąsiedzi wezwą opiekę społeczną jak usłyszą ten wrzask 😂 no ale mąż nie karmi, ma prawo mieć takie pomysły 😉 ten produkt ma jednak b. dobre opinie.
Laktacyjna zwracała uwagę by głowa przy karmieniu była zawsze sporo wyżej niż pupa, dobrze też pionizowac ok 20 min po jedzeniu i dużo kłaść na brzuszku z podciągniętymi nóżkami .
Jest jakby lepiej .
Odnośnie plamien - u mnie są kremowe/żółte , dość wodniste . Wkładkę muszę zmieniać 3x dziennie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 23:05
Vampire lubi tę wiadomość
-
Kazik tez dużo ulewa. Ja po prostu przebieram (świetna rada - wiem 😉). Ja daje jeść zawsze kiedy się domaga nawet jeśli mi się wydaje ze nie powinien być głodny. Pediatra poleciła się nie przejmować ulewaniem jeśli przybiera. Julek ulewal do ok 6-7 m-ca, identycznie po piersi i po mm.
U mnie leci 5 tydzień po porodzie i używam już tylko wkładek i brudzę je bardzo nieznacznie. Jeszcze kilka dni i przestane pewnie 🙏🏻. Ciekawe kiedy wróci mi okres. Mam nadzieje, ze nie prędko.
Czekam właśnie na męża aż się wymyje i pije piwko. Jak jest chłodno na dworze to nie mam specjalnej ochoty i się zastanawiam czy grzaniec tez się liczy 🤔. W sensie czy temu slodowi zbyt wysoka tempka nie szkodzi 🤔[/url]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa stwierdzam, ze sie upodabniam do corki, bo tez nie lubie lezec na brzuchu. Fizjo kazała po cesarce lezec przynajmniej 15 min dziennie, a to dla mnie udreka na maksa 🙄
Kladziecie juz maluchy na maty edukacyjne? Od ktorego tygodnia to ma sens? My mamy mate Skiphop i drewniany baby gym, ale na to raczej jeszcze za wczesnie i rozwazam zakup maty polecanej na Lipcowkach - Kinderkraft Smartplay -
Misi@ wrote:To ja zaczynam się martwić bo wydaje mi się, że coraz intensywniej krwawi na czerwono do tego znów jestem słaba:/ oby i było się bez szpitala bo nie dam rady bez dzieci
Czytałam ostatnio, ze miesiączka może wrócić zanim na dobre skończy się krwawienie w połogu. Może to taki przypadek? Ale lepiej idź z tym do lekarza, nie ma co bagatelizować. Trzymam kciuki!Misi@ lubi tę wiadomość
[/url]
-
Marcelina85 wrote:Byliśmy u okulistki dziecięcej i potwierdziła, że Mała ma niedrozne kanaliki lzowe i przez to zapalenie spojówek w obu oczkach. Musimy masować oba kanaliki 5 x dziennie i przepłukiwać worek spojówkowy dużą ilością soli fizjologicznej (dotychczas tylko przecieralismy na zewnątrz, a tu jednak trzeba mocno odchylic dolną powiekę i wypłukać ropę), do tego przez 5 dni antybiotyk w kroplach 4 x dziennie i jak to nie pomoże, to za miesiąc kolejna wizyta. Powiedziała, że do skończonych 3 miesięcy jest czas na udroznienie przez masaże, a jak się nie uda do tego czasu, potem będzie konieczny zabieg.
Trzymam kciuki żeby obyło się bez zabiegu! Nam z Julkiem się udało wiec Wam na pewno tez ✊🏻✊🏻Marcelina85 lubi tę wiadomość
[/url]
-
Ja mam tą kinderkrafta czarno białą i jest super. Mała już tam często leży i gapi się na paski. Za bardzo frajdy nie ma ale jest cisza. Do tego później możesz zamknąć brzegi i robi się taki basen z piłkami które są w zestawie. I na ten moment kiedy to będzie w użyciu czeka moje psisko
baileys lubi tę wiadomość
-
Kalija wrote:Domi a dlaczego nie 6w1 ? Chodzi generalnie o szczepionki skojarzone czy tylko 6w1?
Co oznacza nop-płacz powyżej 3h , że należy konsultować z neurologiem?
Kurczę, boję się tych szczepień.
My właśnie cyckujemy skecz małą od 1.5h . Ja już mam dość, ona nie.
Słuchajcie, jeszcze kwestii napięcia. Doradczyni laktacyjna powiedziała, że Laura ma osłabione napięcie mięśniowe na buzi (często ma otwartą buzię i wywalony język) mam robić masaż buźki. Czy któraś się z tym spotkała?
Ooo, Wika ma podobnie, ciągle dziubek i wywalony język. Nie wiedziałam że to obniżone napięcie. A jak wygląda ten masaż? -
Pierniczkowa wrote:Ja mam tą kinderkrafta czarno białą i jest super. Mała już tam często leży i gapi się na paski. Za bardzo frajdy nie ma ale jest cisza. Do tego później możesz zamknąć brzegi i robi się taki basen z piłkami które są w zestawie. I na ten moment kiedy to będzie w użyciu czeka moje psisko
Super wygląda ta mata! Zainspirowalyscie mnie -
Vampire wrote:Trzydziecha, też często zasypiam z Małą i potem robię sobie wyrzuty, że powinnam na fotelu, żeby było bezpieczonej.
Mój ma albo mega apetyt (przybiera w górnych granicach) albo duża potrzebę ssania dlatego staram się odciągnąć karmienia do przerwy 2h się czasem już po 1,5h wymiekam... Czasem pomaga smoczek jak się Maluch stresuje i chciał tylko possacVampire lubi tę wiadomość