X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    SEN

Ile trwał maksymalny sen Waszych maluszków?

Moja Laura padła wczoraj ok 21 a obudziła się, ku mojemu przerażeniu , dzis po 3:30 czyli 6.5h później! Nigdy nie dawalam jej tyle spać bez jedzenia, zwykle sama się budzi co 3-3.5h . Nie wiem czy mi nie zadzwonił budzik o 1 czy go wyłączyłam przez sen 🤯

Pediatra mówił, że przy jej (dużej) wadze nie trzeba wybudzać, ale nie powinna mieć przerwy między posiłkami dłuższej niż 4h (czyli jednak wybudzac? 🤔)

ZMĘCZENIE

Kolejna sprawa: wczoraj walczyłam ze zmęczeniem Laury. Między 12 a 21 praktycznie nie spała pomijając niedługie drzemki na mnie lub przy piersi. Odkładana natychmiast się wybudzała. Była niespokojna i płaczliwa nawet przy piersi co jej się nie zdarza. Czytałam co pisałyście o zmęczeniu, ale nie mogłam jej uśpić 🙁 efekt jest taki, że spędzam cały dzień z dzieckiem na kanapie. Tak już chyba 2 tydzień, strach wyjść z domu. Jakieś rady?

CYCKOWANIE:

też jestem team cycki 😁
    Cyckowanie boli mnie mniej (w końcu!!!😊), ale karmienie trwa ok 1-1.5h . Godzina przerwy i znowu karmienie. W zasadzie cały dzień siedzę z wywalonymi cyckami, z dzieckiem na kanapie. Wieczorem zaczęłam dawać mm. Wczoraj po godzinie przy piersi zjadła dodatkowo 120 ml mm i dalej było mało, więc znów do piersi 😳 i tak już kolejny wieczór...
    No i mam problem by wyjść na spacer, jem dopiero jak wróci mąż z pracy, w domu nieporządek . Mąż się stara , ale jednak nie ogarnia wszystkiego (zakupy, gotowanie, sprzątanie) choć i tak sporo pomaga.
    A ja mam wyrzuty sumienia , że kombinuje jak tu odkleić Małą od siebie🙄

Mama pytała się mnie czy będę robić w tym roku buraczki do słoików 😂😂😂 chyba też jest z tych co myślą, że niemowlę śpi (w łóżeczku) 20h na dobę 😆

BRZUSZEK:

U nas nadal gazy, prężenie i brak kupek przy kp. Dostała Delikol i jest ciut lepiej, ale bez rewelacji. Zastanawiam się nad zmianą Wit.D. jaką polecacie?
    Ja bym nie wybudzala, a najchetniej to sie zamienila :-) u nas wstaje co 2 godz a też przybiera w gornej granicy, starszy byl drobniejszy, wstawal rzadziej ale tez go nie wybudzalam i bylo wszystko ok

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Waszym bobasom też tak wycieraja się włoski na głowie? Mojej rosną z tyłu a na czubku ma coraz mniej :P

Ja też chyba umowie się do fizjoterapeuta. Może coś doradzi na te kolki, oceni rozwój i podpowie nam jak nosić malucha bo czasem mam wrazenie że jakoś źle to robimy...
    A dziś mamy usg bioderek.
    U nas tez zaczynaja, zazwyczaj dzieciom sie wycieraja i maja takie prawie lyse placki posrod wlosow :-)

Frida91 lubi tę wiadomość

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od kilku dni ładne nocki - idzie spać ok 20-22 i pobudka ok 2-4 i potem juz rano 6-7, absolutnie nie wybudzam, tylko się cieszę i mam nadzieję że to potrwa. Ten pierwszy sen Krzyś ma zazwyczaj ok 6 godzinny, w dzień za ro ssie co 1.5-2 godziny, wiec z pewnością mu starcza, przybiera ładnie.
    Co do długości karmienia to u nas 5-15 min i czasem trochę żałuję, że nie dłużej to to zawsze był czas na przytulanie ale i np książkę dla mnie, a tu taki ekspres. Te Wasze dzieci, jak piszecie że karmicie ok 1-2 godzin za jednym razem, to ssą prze cały ten czas, czy po prostu śpia przy piersi?
    Czsem też czytam że jecie dopiero po powrocie męża z pracy i nie pojmuję jak to??? Ja z głodu umarłabym chyba, boje się też ze mleko zaczełoby zanikać przy takim braku kalori. Ja cały czas jestem głodna!!! Nie ma mowy że nie zjem co 2-3 godziny, w ostateczności z dzieckiem na ręku, przy cycku albo na kolanach położonym na brzuszku - btw fizjo bardzo polecała taka pozycję:) Dlaczego tak sie męczycie z tym niejedzeniem? Wiem że dzieci czasem nieodkładalne ale jakąś kanapkę zrobić czy obiad w mikrofali choćby odgrzac można przecież w 2 minuty.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie karmienia trwają około godziny i wygląda to tak że młody na początku ssie bardziej a później z przerwami i słabsze ssanie. Jak próbuje odciągnąć piers to zaczyna mocniej ciumkac

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 17 września 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nocka masakra. Od 15 zero snu nic nie działało. Usnął dopiero no północy i się budził do 1. Nie pojadl porządnie bo był rozdrażniony no śpiący i takie błędne koło. Ten rytm jest tak jak piszecie ważny. Wczoraj były obie babcie i obie nocowały. Za dużo bodźców i poszłooo w nerwy.
    My też przestawiliśmy się na vigantol jest niebo a ziemia z brzuszkiem.
    Mam Leo na kozim mleku modyfikowanym Capri care i nie mam porównania ale on miewa problem z bączkami ale nie są to problemy ciągle tylko tak do marudzenia masaż windi kołyska nóżki do brzuszka i po kłopocie.

To wędzidełko 4 stopnia to właśnie ten leżący język przy płaczu. U nas znalazła oznaki asymetrii języka na tą stronę co asymetria ulozeniowa. Podobno Breń stopień jest dyskusjny i niektórzy lekarze go nie uznają. Leo śpi przy piersi i dlatego chcę podziałać do tego podobno w 3 miesiącu miga pojawić się gorsze przyrosty a potem problem z wymawianiem r mój Mbtak miał więc chce działać. No i mogą być problemy ortodontyczne.
    Generalnie Leo to pogodny skrzat 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2019, 09:34

• menka2 Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do witaminy D3 to mamy DEVIKAP - jest tylko na receptę ale nie wypowiem się jeszcze na jej temat bo poprostu jeszcze nie zaczęłam podawać - za zgodą pediatry stwierdziliśmy że dopiero późną jesienią włączymy teraz łapiemy witaminę ze słońca i z mojego mleka. Starsza miałą problemy brzuszkowe moim zdaniem właśnie przez witaminę D3 a dokłądniej przez oleje w niej zawarte - coraz więcej możńa wyczytać że jest ona częstym winowajcą bólu brzuszka - większość dostępnych witamin od ręki mają niestety olej w składzie

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, z tym niejedzenien do powrotu męża z pracy to są sporadyczne sytuacje, ale zdarzają się. Ostatnio np. Nie mogłam uśpić Małej, cały czas wisiała na piersi i marudziła a zbliżała się wizyta teściów. Jak już usnęła to odpaliłam tryb turbo by ogarnąć przestrzeń wokół siebie i siebie na co miałam ok pół godzinki, na jedzenie nie starczyło czasu . Teście przyjechali ok 15, pół godz. później wrócił mąż z obiadem 😁 prawda też jest taka, że wolę nie jeść niż jeść byle co i w biegu. Muszę nad tym popracować i przygotowywać sobie posiłki wieczorem na następny dzień, bo boję się o mleko i jego wartości odżywcze

U mnie karmienia wyglądają jak u trzydziechy. Gdyby Laura jadła 15 min to byłabym w siódmym niebie i zyskała naprawdę masę czasu m.in. na zrobienie i zjedzenie obiadu 😊

Domi, Delikol podajesz tuż przed jedzeniem czy wcześniej. Pediatra zalecał dawać 10 min przed,.ale to wieczność dla Małej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2019, 10:37

trzydziecha lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Applejoy Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mogę się pochwalić ze moja „malutka” przybrała przez tydzień na moim mleczku prawie 300g 🥰, nawet straszącą położna stwierdziła że to bardzo dobry przyrost i mam karmić dalej TYLKO piersią. Czuje się jak jakiś ocean mleczny 😅😎🤱🏻

Co do wit D - my dajemy vigantol :)

Frida91, Kalija, kayama, DrzewkoPomarańczowe, baileys, Agagusia, Chimera, trzydziecha, Bobby29, Marcelina85, werni lubią tę wiadomość

1bab7e35e8.png[/url]
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apple, bar mleczny dobrze funkcjonuje 😂gratulacje tak trzymaj 👍

Applejoy lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja robi coraz dłuższe przerwy między karmieniami głównie w nocy, dziś była 24 A potem dopiero 5. A teraz się karmimy o 9. W dzień je co 3 lub 4 godziny. Z usypianiem zwykle nie ma problemu, zaciągam rolete zaciemniająca , kładę do lóżeczka , czasami włączamy na chwilę muzyczke, siadam obok na łóżku , glaszcze po łebku i jak jest zmęczona to zaśnie :) Także ja nauczyłam spać w łóżeczku. Czasami jak bardziej marudzi bierzemy do naszego łóżka.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co uzywalyscie na tradzik niemowlecy? Mai wyszla taka kaszka z krostkami na czole i troche we wloskach. Nie wiem czy to ten tradzik, ale nic innego mi nie pasuje...

• Kalija Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys ja nic nie robiłam (za radą położnej) samo zeszło po ok 2 tygodniach

dqprgu1royghdo7j.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys, u nas przemywanie przegotowaną wodą z rimiankiem plus emolient i bardzo ładnie schodziło.

My po szczepieniach, zdecydowaliśmy się na 5w1. Zrobiliśmy combo bo dostał też i na pneumokoki i doustnie na rota. Teraz trzymajcie kciuki żeby nie było żadnego NOPa :/.

Applejoy, Kalija lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy tradzik chyba juz 3 tydzień. Połozna mówiła zeby przemywc buzie solą fizjologiczna (przecieram 2 razy dziennie) i czasem alantanem posamrowac (kilka razy posmarowałam) generalnie bez zmian u nas. Mam teraz krem do twarzy dla dzieci z oillan bo sucha ta skóra. zobacze za pare dni czy jakaś poprawa

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Jeszcze wyczytalam, ze nadmanganian potasu, ktory uzywalismy na rumien noworodkowy, moze na tradzik tez pomoc.

Ech, za 2 h przychodzi do Mai fizjoterapeuta, a ona oczywiscie dzisiaj jest aniolem nie normalna sobą. Juz 2 razy zasnela na cycku bez prężenia, dala sie ubrac bez krzyku, a teraz sobie ucina drzemke. I kuzwa zaplace 150 zl, zeby pewnie uslyszec, ze dziecko bezproblemowe😛 To jest mały piernik przebiegły

Domi_tur, Agagusia lubią tę wiadomość

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    SEN

Ile trwał maksymalny sen Waszych maluszków?

Moja Laura padła wczoraj ok 21 a obudziła się, ku mojemu przerażeniu , dzis po 3:30 czyli 6.5h później! Nigdy nie dawalam jej tyle spać bez jedzenia, zwykle sama się budzi co 3-3.5h . Nie wiem czy mi nie zadzwonił budzik o 1 czy go wyłączyłam przez sen 🤯

Pediatra mówił, że przy jej (dużej) wadze nie trzeba wybudzać, ale nie powinna mieć przerwy między posiłkami dłuższej niż 4h (czyli jednak wybudzac? 🤔)

ZMĘCZENIE

Kolejna sprawa: wczoraj walczyłam ze zmęczeniem Laury. Między 12 a 21 praktycznie nie spała pomijając niedługie drzemki na mnie lub przy piersi. Odkładana natychmiast się wybudzała. Była niespokojna i płaczliwa nawet przy piersi co jej się nie zdarza. Czytałam co pisałyście o zmęczeniu, ale nie mogłam jej uśpić 🙁 efekt jest taki, że spędzam cały dzień z dzieckiem na kanapie. Tak już chyba 2 tydzień, strach wyjść z domu. Jakieś rady?

CYCKOWANIE:

też jestem team cycki 😁
    Cyckowanie boli mnie mniej (w końcu!!!😊), ale karmienie trwa ok 1-1.5h . Godzina przerwy i znowu karmienie. W zasadzie cały dzień siedzę z wywalonymi cyckami, z dzieckiem na kanapie. Wieczorem zaczęłam dawać mm. Wczoraj po godzinie przy piersi zjadła dodatkowo 120 ml mm i dalej było mało, więc znów do piersi 😳 i tak już kolejny wieczór...
    No i mam problem by wyjść na spacer, jem dopiero jak wróci mąż z pracy, w domu nieporządek . Mąż się stara , ale jednak nie ogarnia wszystkiego (zakupy, gotowanie, sprzątanie) choć i tak sporo pomaga.
    A ja mam wyrzuty sumienia , że kombinuje jak tu odkleić Małą od siebie🙄

Mama pytała się mnie czy będę robić w tym roku buraczki do słoików 😂😂😂 chyba też jest z tych co myślą, że niemowlę śpi (w łóżeczku) 20h na dobę 😆

BRZUSZEK:

U nas nadal gazy, prężenie i brak kupek przy kp. Dostała Delikol i jest ciut lepiej, ale bez rewelacji. Zastanawiam się nad zmianą Wit.D. jaką polecacie?
    Moje rady na cycowanie i nieporządek w domu to przetrwać ten okres, nie ma chyba innego wyjścia :p ja przy anieli przeżywałam to, teraz wrzucam na luz, jak nie będzie odkurzone, popsrzatane to trudno, czas widzenia na mamie szybko mija, i niebawem będzie łatwiej ogarnąć obiad, dom, siebie ;) ja od trzech dni nie zascielilam łóżka w sypialni bo ciągle się karmimy, usypiamy, czytam z Anielka w łóżku karmiąc Łucję.

Co do spania to Lusia co noc śpi 5-7 godzin ciągiem, co było dla mnie miłym zaskoczeniem :D

Na zmęczenie dziecka tylko sen niestety, ja walczę z Lusia i zasypiamy tylko na piersi (rzadko), w łóżeczku, lub przytulone na łóżku. Nie pozwalam spania na sobie, nie noszę, nie bujam. I czasem zasypia w ciągu kilku minut, a czasem godzinę z nią leze, cycuje, już płacze mi że zmęczenia:( ale wiem że to zaowocuje niebawem jak z Aniela, usypianie będzie szybkie, i czekam na ten czas. Wyjątkiem są bóle brzuszka, wtedy ja ponoszę bo jej mocno się odbija, beka jak nie wiem co :p

Kalija lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do jedzenia jak nie mam jak zjeść porządnego obiadu to jem cokolwiek, umarłabym z głodu chyba;)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Applejoy Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    Co do jedzenia jak nie mam jak zjeść porządnego obiadu to jem cokolwiek, umarłabym z głodu chyba;)

I przydają się slodyczki pochowane „na czarną godzinę” 😅😅😂

Chimera, IGA.G lubią tę wiadomość

1bab7e35e8.png[/url]
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś niezłe przedpołudnie. Od 7 do 10 spał, a zaraz po jedzeniu poszliśmy na spacer, myślałam że nic z tego nie będzie, bo się rozglądał dookoła, ale po godzinie chodzenia jak już zaliczyłam warzywniaka i miesny to postanowił jednak zasnąć. Dobrze, że dzisiaj trochę chłodniej, to się mogę bujać z tymi zakupami. Ma na tyle dobre spanie, że nawet na chwilę siadłam na ławce 😁

Applejoy lubi tę wiadomość

• Chimera Autorytet

Wysłany: 17 września 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w zeszłym tygodniu miałam dietę kanapkowo-jogurtową. Mąż z pracy wraca tak 15:30, to wtedy jedliśmy albo w 2 turach, albo razem, czyli on jak człowiek przy stole, a ja na kanapie dziecku nad głową 😉

‹‹ 1347 1348 1349 1350 1351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ