Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dawno mnie nie było i chyba nie nadrobie postów.. U nas w porządku, Wika rośnie i tyje
W sobotę idziemy na prywatna wizytę i mam dużo pytań do pediatry. Ile wasze dzieci jedzą?? Moja już po 150 ml , musieliśmy kupić większe butelki, nie wiem czy powinna tyle jeść. Ciągle mam wątpliwości a ona wtrąbi 150 i krzyczy
Ale tylko chwilę i jej przechodzi, mam wrażenie że zje każda ilość z butelki ... Nie jest chyba naprawdę głodna bo potem dopomina się po 3 ,lub 4 godzinach. W sumie je ok.900 ml na dzień. W.nocy robi przerwy 5 lub 6 godzin, ja ja po 5 budzę bo myślę że na wheksze przerwy jest za mała. Nie boicie się nie karmić po tyle godzin? W sensie całą noc?
W przyszłym tygodniu przychodzi fizjotetapeutka , zobaczymy co powie. Liczę też na to.że pokaże jak prawidłowo podnosić, nosić i trzymać dziecko. Kłóce się z moją matką bo jest niedelikatna, mówię jej że dziecko to nie worek kartofli! Ale nie trafia, uważa że przesadzam. Może jak ja reh opierniczy.. Nie podtrzymuje małej główki a to się może skończyć kontuzja. Od weekendu mama nie będzie już mieszkać z nami ... uffff. Mam serdecznie dość, mimo że też nam bardzo pomogła. Ale jej charakter na starość jest nie na moje nerwy.
Katar już jej minąłNa szczepienie zapisali za miesiąc, strasznie długie sa terminy bo to znowu trochę pozno. Chyba się rozejrze za inna przychodnia. Bo ani mnie ta pediatra nie zachwyciła i co.chce ją zapisać to.się kilka dni nie mogę dodzwonić i.są zawsze długie terminy na wizyty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 22:26
-
Frida91 wrote:Domi a moze jakos źle go odkladasz? Na plecy czy jak to robisz?
Ale ciii,dał się odłożyć na specjalną konstrukcję😍 zobaczymy jak długo polezy😂Frida91 lubi tę wiadomość
-
Camelia wrote:Tak, ale ja mieszkam na poddaszu i jest dużo gipskartonu, więc powietrze jest bardzo suche. Nie pomaga zbytnio nawet duży nawilżacz, ani otwarte akwarium z którego wyparowuje ponad 1 l wody tygodniowo, nie wspominam o mokrych ręcznikach w sezonie grzewczym. Kupiłam kilka dni temu Omron Duo baby - to aspirator i inhalator, no żadna rewelacja, bo zaschnięte gile dość słabo wysysa. Oczywiście najpierw wkraplam sól fizjologiczną do noska i po odsysaniu też.
Jak ktoś ma sposób na suchy nosek, to piękne proszę o podzielenie się cenną wiedzą
A próbowałas wodę morska dla niemowląt? Nawilża. Można kilka razy dziennie psikac. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Camelia wrote:Moja wyżera 150 ml odciągniętego, a poalej przerwie znowu krzyczy jakby nie jadła od tygodnia, więc często było podawane mam. Ogólnie ukończyła 5 tygodni i waży 4700 gr, a masa urodzeniową była 3400 gr. W poniedziałek byłyśmy u pediatry i doktor stwierdziła że pięknie przybiera i nie jest wcale gruba tylko wyrośnięta. To trochę zabawne, bo ja jestem nie za duża, czyli córcia poszła cała w ojca
Oj to może powinnam więcej dawać ! Ale się bałam przekarmic. Moja waży podobnie, przy urodzeniu 3330, a ma 2 miesiące . -
Camelia wrote:Właśnie o tym myślałam, ale u mnie ta woda nic nie zmieniła, więc nie wiem czy to coś da dla małej i na dodatek muszę się doszkolić jak ja dobrze zaaplikować maleństwu, żeby nie zrobić krzywdy
Ja używałam w ciazy i.bardzo mi pomagała. Normalnie psikasz do noska, co tu można złego zrobićCzytalam ze potem można nosek osuszyć kawałkami zwiniętej gazy. Odciaganie gilow Katarkiem to dopiero wyzwanie.
A.może inhalacje z soli fizjologicznej? Też nawilżają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 22:50
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyU nas po pediatrze wszystko ok - Maja wazy juz 5250g, moj maly smok! I mierzy az 62 cm😃 Czyli od urodzenia kilogram i 4 cm na plusie.
Osluchal jej plucka i kazal nie przejmowac sie bialymi gilami, to podobno z mleka od łapczywego jedzenia. Zanegowal tez, zeby miala wzmozone napiecie czy asymetrie, ponoc jest zwyczajnie silna i dlatego tak sie wysoko podnosi. Mamy to jednak skontrolowac u neurologa.
Nie pomogl niestety na zielone kupy - kazal tylko mnie odstawic produkty alergizujace tj. nabial, orzechy, cytrusy, czekolade i obserwowac🙄 Tiaaaa, to chyba powietrzem mialabym zyc.
Ja mam teorie, ze te kupy sa dlatego, bo Maja pije za duzo rzadkiego mleka I fazy, bo aktualnie przechodzimy kryzys laktacyjny i leci mi z cyckow woda zamiast tresciwego pokarmu. Licze, ze wkrotce to minie. Jesli zielone kupy beda nadal, to moze wtedy rozwaze eliminacje zywieniowe.
Pediatra kazal tez odstawic Delicol jesli nie ma duzych klopotow brzuszkowych, a Vivomixu dawac max. 5 kropel dziennie (do tej pory dawalam 10). Podoba mi sie takie podejscie, bo nie lubie faszerowania dziecka lekami. A u nas ten Delicol w zasadzie juz jest placebo, czy go dam czy nie dam, to Maja zachowuje sie podobnieWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 22:59
IGA.G lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Camelia wrote:Moja wyżera 150 ml odciągniętego, a poalej przerwie znowu krzyczy jakby nie jadła od tygodnia, więc często było podawane mam. Ogólnie ukończyła 5 tygodni i waży 4700 gr, a masa urodzeniową była 3400 gr. W poniedziałek byłyśmy u pediatry i doktor stwierdziła że pięknie przybiera i nie jest wcale gruba tylko wyrośnięta. To trochę zabawne, bo ja jestem nie za duża, czyli córcia poszła cała w ojca
Mój zjada 150 od kiedy skończył 4 tydodnie.Obecnie czasem 180 ale to musu mieć dłuższą przerwe w jedzeniu np w nocy. -
Ja też polecam psiknac Marimerem i robić inhalacje z solą fizjologiczna, my w sumie robimy zapobiegawczo bo mały się fajnie przy tym uspokaja
-
nick nieaktualnyKurcze, moje dziecko poszlo spac 21:30 i cala noc sie nie obudzilo😳
Ja sie kladlam o 23 i przed chwila przebudzilam. Przerazilo mnie, ktora jest godzina i ze cala noc bez karmienia🙈 Zaczelam ja glaskac, a ona dalej spi i dopiero na przewijaku zaczela sie rozbudzac. A potem w ryk, bo dotarlo do niej jak jest glodna🙄
Mam nadzieje, ze nie jest chora czy cos, bo dziwny taki dlugi sen... teraz zjadla troszke z jednej piersi i dalej zasnela😐 -
Baileys , dziwne faktycznie, obserwuj , może to jednorazowa sytuacja.
Ja jestem od tygodnia lekko przeziębiona (W zasadzie to boli mnie tylko gardło) , a godzinkę temu obudził mnie kaszel córki. Zaraz się ogarniam i umawiamy lekarza , musimy iść prywatnie bo nasza pediatra w przychodni okazała się beznadziejna . Mam nadzieję, że szybko nas przyjmie. Trzymajcie kciuki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 07:46
Agagusia lubi tę wiadomość
-
Camelia, Kalija, zawsze warto sprawdzić. Nawet na nocną opieką czy SOR podjechać. Nas z maluszkiem przyjęli trochę poza kolejnością, pomimo że we wstępnym badaniu wszystko było ok.
Baileys, moja też tak spała. Ale Twoja ogólnie więcej śpi. Osluchiwal ja wczoraj pediatra?
Ur. 9.08.2019 r. 💕