Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Robiłam badania, GP mnie skierował na tarczycę na bilansie poporodowym dla matki i wyszła nadczynność i z dawki 175 zjechałam na 162,5. Kolejne badanie w połowie listopada. 10 października mam badania na cholesterol
Ogólnie w szoku byłam, ze wprowadzili w UK tę połówkową dawkę 12,5 mg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 14:37
-
baileys wrote:A propos USG bioderek, ortopeda nam mowil, ze z tym stanowczo nie mozna zwlekac i ze 6 tydz to jest max, zwlaszcza u dzieci z duza masa urodzeniowa, ulozonych miednicowo albo urodzonych przez CC. Dziewczynki sa tez w wiekszej grupie ryzyka niz chlopcy. Nam dal do zrozumienia jak przyszlismy w 5 tyg + 1 dzien, ze to juz pozno w przypadku naszej corci😐 I powiedzial, ze gdyby byla chlopcem to mialaby max ocene Ia, ale u dziewczynek biodra powinny odwodzic sie bardziej i dlatego Ib.
A ludzie to masakrycznie olewaja, mam kolezanki co poszly dopiero w 3 miesiacu zycia dziecka i nawet nie poznaly stopnia🙄
Myśmy byli jakoś w 9 tygodniu i wszystko ok. Na wypisie że szpitala mieliśmy: kontrola bioder za 8 tygodni. Tak właśnie byliśmy. -
werni wrote:Słyszę jak dziwnie oddycha przez nos. W nocy dobrze śpi ale rano to mu wyciągam glutki z nosa.
werni lubi tę wiadomość
-
werni wrote:Dziewczyny a uzywalyscie dla dzieci aromactiv plus ? Zastanawiam się nad kupnem.
A plus to.nie jest dla starszych dzieci? Ja używam plastrów aromactiv, fajne są odtykają nos, mi.przynajmniejAle są bardzo intensywne, ja tne na pół i przeklejam małej w łóżeczku ma pluszaku bo na pizamke wydają mi się za mocne. W całej sypialni daje. Ale zapach fajny.
-
baileys wrote:A propos USG bioderek, ortopeda nam mowil, ze z tym stanowczo nie mozna zwlekac i ze 6 tydz to jest max, zwlaszcza u dzieci z duza masa urodzeniowa, ulozonych miednicowo albo urodzonych przez CC. Dziewczynki sa tez w wiekszej grupie ryzyka niz chlopcy. Nam dal do zrozumienia jak przyszlismy w 5 tyg + 1 dzien, ze to juz pozno w przypadku naszej corci😐 I powiedzial, ze gdyby byla chlopcem to mialaby max ocene Ia, ale u dziewczynek biodra powinny odwodzic sie bardziej i dlatego Ib.
A ludzie to masakrycznie olewaja, mam kolezanki co poszly dopiero w 3 miesiacu zycia dziecka i nawet nie poznaly stopnia🙄
Kurczę a my przegapilismy usg bioderek, nie wiem jak to się stało że nie zauważyłam skierowania od pediatry, U której tez byliśmy późno bo nie było terminow. Także był już długi termin na zapis i mamy dopiero w listopadzie i Wika będzie miała 3 miesiące( Zła matka jestem.. We wtorek będzie u nas fizjoterapeutka i jak zauważy coś niepokojącego to będę kombinować szybki termin. A nie wiecie czy to można zrobić prywatnie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 15:48
-
nick nieaktualny
-
Sorki że wam zmienię temat. Ale.musze się podzielić wieścią. Moja teściowa dostała oficjalnego bana na wejście do mojego domu. Nawet mój nie ma odwagi ze mną dyskutować po dzisiejszej akcji.
Spytałam czemu nie była w szpitalu sni nic to stwierdziła że była.chora i w sumie nadal trochę jest bo ma.katsr i pokasłuje. To się jej spytalam, czy jest poważna pchać się do dziecka po szpitalu jak się że jest chora. Stwierdziła że w takim razie ona już idzie ( bo ze mną przecież nie można pogadać, czy się.kawy napić) i jak jebla wejściowymi drzwiami to Młoda w ryk. Także tego jedno zmartwienie mniejNacha, werni, Vampire, kayama, trzydziecha, joan85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZ bioderkami jest wazne zbadac wczesnie, bo im wczesniej wykryta dysplazja, tym wieksze szanse wyleczenia przy uzyciu mniej inwazyjnych metod. Przyjmuje sie, ze dziecko w razie wady nosi orteze czy szyne minimum tyle czasu, ile ma tygodni. Dlatego jak ktos idzie z 3-miesieczniakiem, to jest spore ryzyko. Ja widzialam na zywo dziecko z szyną Koszli i mnie to szczerze przerazilo...🙁 Stąd badanie usg bioderek bylo dla mnie priorytetowe.
U nas w wypisie szpitalnym jest wbita pieczatke, ze USG preluksacyjne zalecane do 6 tygodnia zycia dziecka. Nasz ortopeda powiedzial, ze z dzieckiem powyzej 4 kg urodzonym przez CC powinnam sie pokazac juz w 4tym tygodniu.
Kayama mozna prywatnie, ja bylam 2 razy wlasnie - najpierw na NFZ co bylo porazka, bo ortopeda nawet nie zmierzyl kątow i nie okreslil stopnia, a nastraszyl nas fizjologiczna niedojrzaloscia, ktora moze sie przerodzic w duza wade🙄 Dopiero drugi raz prywatnie to bylo porzadne badanie, dostalismy zalecenia jak pielegnowac dzircko itd. Lekarz sprawdzil tez stopki pod katem szpotawosci i dal cwiczenia, zeby jej zapobiec. Zupelnie inna wizyta. Jakby ktos w Poznaniu szukal specjalisty, to moge tego goscia polecicwerni, kayama lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kayama wrote:A plus to.nie jest dla starszych dzieci? Ja używam plastrów aromactiv, fajne są odtykają nos, mi.przynajmniej
Ale są bardzo intensywne, ja tne na pół i przeklejam małej w łóżeczku ma pluszaku bo na pizamke wydają mi się za mocne. W całej sypialni daje. Ale zapach fajny.
Akurat jak robiłam zamówienia na Gemini to wyskoczyly mi aromactiv od urodzenia ze można brać. Mój mały to raz dobrze je kp a raz płacze i chyba to przez ten katar. -
wisieninka_89 wrote:Tez tak mielismy kilka dni i przeszlo. Psikalam tylko sola jak ciezko oddychal i odciagalam wtedy. Moze ze 2 razy na dzien. Mozesz sprobowac masc majerankowa
Czytalarm o tej maści by pod nosek smarować -
Ja dzisiaj postanowiłam że ostatni dzwonek na zakup kiecki na chrzest. Nakarmilam małego pod korek i poinformowałam męża, że wychodzę i za max 2h będę spowrotem. Minę miał nieco przerażoną, ale nie czekałam na dyskusję 😉
Wbiłam do sklepu i od razu do ekspedientki, bo sukienek dużo, ale z moimi wymaganiami, to miałam obawy, a nie chciałam wszystkiego przeglądać. Okazało się że w moim rozmiarze to mają tylko kilka kiecek, a wszystkie pod szyję. Pani zalazła jedną z kopertowym dekoltem, ale niestety była za duża. Byłam już pewna, że nic nie dostanę, ale nagle babka mówi "o a ta sukienka ma zamek z przodu, nawet nie wiedziałam". No i kurde jak szyta na mnie, a jeszcze się okazało, że ostatnia z tego fasonu i jest przeceniona na 99zeta 😁 Normalnie świetny deal! Jestem super zadowolona. Robusiowi przyszylam muchę ddo body, więc będzie z niego super elegancik 😊
Dzisiaj jeszcze idziemy na nauki przed chrztem, więc Robuś zostaje z moimi rodzicami, ale ma dzisiaj atrakcji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2019, 21:50
DrzewkoPomarańczowe, werni, redken, Applejoy, kayama, trzydziecha, Camelia lubią tę wiadomość
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:Ja wróciłam od lekarza. Mam zapalenie zatok i infekcje gardła. Niżej na szczęście czysto. Strasznie się martwie, ze Kazika zarażę 😱
Cyckaj to dużo to niezaraziszW cyckach jest moc 😍 ja od tygodnia walczę z infekcja gardła- jakiś wirus panuje okropny
-
Robie jaki przystojniak
Drzewko zdrówka życzę 😘
Ciekawe jak u mnie z tarczyca ale może w listopadzie się zbadam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 19:06
-
Dziś juz udało mi się odciągnąć 30 ml z obu piersi a nie dawno odciagalam kilka kropel. Mam nadzieje ze z każdym dniem co raz więcej odciagne.
Applejoy, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
-
Drzewko, zdrowia! Kup sobie maseczkę na twarz jak się boisz i masz katar/kaszel.
U nas na wypisie ze szpitala też była poradnia preluksacyjna w 4 tyg. Byliśmy prywatnie i też termin miałam w 5 tyg. Kontrola po 2 miesiącach, bo bioderka ba USG ładne, ale przykurcz jednej nóżki był. Teraz wydaje mi się ok. Zalecenia: dużo leżenia ma brzuszku (było marnie, bo krzyk, nosiłam ją na sobie), szerokie pieluchowanie.
Ur. 9.08.2019 r. 💕 -
Wasze dzieci zaczynają już gawozyc ?
Mój mały juz pojedyncze dźwięki wydaje szczególnie do męża 😂Vampire, baileys lubią tę wiadomość