Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
https://www.facebook.com/Ankyloglossia-kr%C3%B3tkie-w%C4%99dzide%C5%82ko-2104557272902676/
Obejrzyj, oczywiście tu są pokazane mocne przypadki, ale może to pomoże
Nie wiem czy jedno zdjęcie to nie jest przypadkiem Szymon, z 31.08🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 11:44
Chimera, Chimera, Chimera lubią tę wiadomość
-
co do sklejenia warg sromowych to częsty przypadek u dziewczynek - a wszystko przez nadmierną higienę
jestem "mądrzejsza" bo przechodziłam to z młodszą córką którą napocztku "podmywałam" części intymne przy każdej zmianie pieluszki - tym samym wymywałam naturalną ochronę.
Najlepiej oczywiście jaknajmniej chemii a podtarcie tylko raz dziennie lub w przypadku zabrudzenia kupą - no bo na chłopski rozum to nasze podwozie też czułoby się kiepsko jakbyśmy co chwilę się podmywały.
a jak sprawdzić czy jest ok? najlepiej jak leży na pleckach, nogi do brzuszka i odchylamy lekko zewnętrzne wargi i sprawdzamy czy środkowe się rozchodzą - oczywiście nie codziennie a raz na jakiś czas
ja mam to szczęście że pediatra dziewczynki jest też urologiem b. dobrym i ona zawsze sprawdza przy każdej wizycie maluszkąLimerikowo, Frida91, baileys lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChimera, moja corcia nie miala serduszkowego jezyka, a dwoch pediatrow w szpitalu uwazalo, ze wedzidelko jest ok. Dopiero polozna CDL nas zdiagnozowala wlasciwie i wyslala do laryngologa.
Co do przybierania, nie mozna porownywac dzieci tylko kp z dziecmi na mm lub dokarmianymi mm, bo na piersi z tego co kojarze przyrosty z zasady sa troche mniejsze
Marcelina, przy wadze 5400g już chcecie przechodzić na trójki? Moja waży podobnie i wydaje mi się że dwójki są w sam raz, a wręcz pampersy Premium Care nawet trochę przydużeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 12:42
-
Baileys, Domi dzięki. Zobaczę co mi powie ta doradczyni. Ona jest też pediatrą neonatologiem i jest taka bardzo konkretna i zna się na rzeczy, mam nadzieję że poogląda go konkretnie.
Robuś miał najwyższą urodzeniową z naszych dzieciaków (4280), a teraz ma z ledwością 5kilo😔😔 -
nick nieaktualny
-
Szymon przez 8 tygodni swojego zycia dostał butelkę łącznie może w kupie będą 2 dni
nie nazwałbym tego dzieckiem dokarmianym mm bo nawet po wyjściu ze szpitala jej nie dostawał
Ale faktem jest, że teraz wypisujemy się oficjalnie z Teamu Cycek, na rzecz teamu Spokojne Dzieckotrzydziecha lubi tę wiadomość
-
baileys wrote:Drzewko pochwal sie co kupilas w Ikei, sto lat nie bylam, a pragne torcika Daim😭
Kayama, masakra z tymi wargami sromowymi, musze tez o to spytac przy najblizszej wizycie u pediatry. Nigdy mojej tam glebiej nie zagladalam, czyszcze jej tylko przy zmianie pieluchy i tyle... Z kreczem szyi to Wam chyba lekarz przesadzil, przeciez Twoja corcia skreca tez glowke swobodnie z druga strone, tylko preferuje jedna? Nam dzis polozna powiedziala, ze Maja ma odrobine splaszczona glowe po prawej, a ja zdurnialam, bo ostatnio w kolko gapi sie w lewo, nie wiem skad to splaszczenie😐
Co do rytmu dnia, u nas aktywnosc przypada 8-20. Zajecia podobne jak u Was, moze tylko drzemek mniej, no i my chodzimy na spacer pozno, bo dopiero kolo 15-16 i wracamy kolo 18 przed kapiela. Wzielo sie to stad, ze po spacerze zostawiam wozek na dole w bloku, nie chce mi sie takiego byczka wciagac po schodach do mieszkania. Malz go przynosi dopiero jak wraca z pracy. Nie chce sasiadom zawalac klatki schodowej na dlugie godziny, dlatego wole spacerowac popludniami, gdy do powrotu malza jest max. 1-2 godziny.
Lece wziac kapiel i ogarnac podwozie porzadnie, bo jutro mam ginekologa🙈 Corcia wyczula temat i juz dawno grzecznie spi, to mam czas na domowe spa😁
Ja też planuje Ikee bo parę rzeczy chce kupić
Wiesz ona układa głowę ciągle w lewo, nawet jak ja podłoże lewa strona do ściany to gapi się w ścianę. Jak ja podłoże na prosto to też skręca głowę w lewo, tak dziwnie leży... Może mieć jakiś przykurcz czy coś
Głowę w prawo odwraca rzadko i.z trudem, tak jakby polbokiem. Podkladam jej zwinięta pieluche, i mam nadzieję że dostanę zestaw ćwiczeń i to minie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 14:02
-
baileys wrote:
Co do przybierania, nie mozna porownywac dzieci tylko kp z dziecmi na mm lub dokarmianymi mm, bo na piersi z tego co kojarze przyrosty z zasady sa troche mniejsze
tutaj w ogóle nie ma co porównywać bo są różne "ssaki"a nawet twierdzę że dzieci mm są chudsze" bo mają bardziej "wydzielane" posiłki - no a na KP też są różne dzieciaki - na moją pierś nie działa jak pocieszać - jak już zjadła a jest niespokojna to nawet cycka do buzi nie weźmie ale smoczka bardzo chętnie
-
IGA.G wrote:Koniecznie idźcie bo pediatra to pediatra, a chirurg oceni sam. On zobaczy jak mocno zrośnięte wargi. I oczywiście kontrolować to później jak odradził rozcinanie teraz
a sika bez problemu? Nie zbiera się mocz w żaden sposób? Są też ponoć maści na rozklejenie, chyba sterydowe. Ale inpo rozcieciu i po maściach znowu może się sklejać niestety. Więc dziewczyny skontrolujcie u swoich córeczek. Mi nikt nie mówił o tym, dopiero jedna rozsądną pediatra sprawdziła i to zauważyła
Sika bez problemu. -
baileys wrote:Przyszlo mi zamowienie z Rossmanna i okazuje sie, ze zakupilam najlepsze maslo orzechowe w życiu - macie linka, bierzcie i jedzcie z niego wszystkie, bo warto😀
https://www.rossmann.pl/Produkt/Masla-orzechowe-i-kremy/better-choice-naturalne-maslo-100-z-orzechow-arachidowych-350-g,315055,8756
O to.ja skorzystam bo.uwielbiam masło orzechowe)
baileys lubi tę wiadomość
-
We wtorek mamy wizytę u neurologopedy żeby obejrzał Robusia. Polecany specjalista i to na nfz, tylko skierowanie muszę załatwić. Mam się odciągać po każdym karmieniu i dokarmiać, bo ewidentnie jest problem ze ssaniem. Strasznie mocno też zaciska dziąsła na brodawce i musi to obejrzeć ktoś kto się dobrze zna.
Także zapowiada mi się weekend z laktatorem 😑😑 -
baileys wrote:Co do przybierania, nie mozna porownywac dzieci tylko kp z dziecmi na mm lub dokarmianymi mm, bo na piersi z tego co kojarze przyrosty z zasady sa troche mniejsze
Marcelina, przy wadze 5400g już chcecie przechodzić na trójki? Moja waży podobnie i wydaje mi się że dwójki są w sam raz, a wręcz pampersy Premium Care nawet trochę przyduże
A moja położna twierdzi, że właśnie na KP są większe, bo się karmi na żądanie.
Jeszcze nie przechodzimy na trójki, ale dwójek mam taki zapas, że chyba tym tempie, to nie zdążę użyć."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Marcelina, dziecko może mieć pleśniawki mimo ze ich nie widać? Te krople są na recepte? Mnie sutki znowu bardziej bolą i już łapie dola przez to.
Mnie mimo ze tak boli to Kazik ssie bardzo efektywnie - 2250g od wagi spadkowej w 8 tyg. I nikt nie ma pomysłu czemu to boli.
Wszystko niby ok[/url]
-
My w końcu się wyspałyśmy - Laura budziła się co 3h, nie co 1.5h jak przez ostatnie kilka dni. W dzień też spała 11-13.30 . No rewelacja 😁 jest zdecydowanie w dobrym humorze . To chyba jednak skok za nami 😎
Domi, dobro Sajmona najważniejsze ❤
Chimera , moja też zaciska dziąsła, daj znać co Ci powie lekarz .
Laura nadal zaciska piąstki i też czasem wygina się w mostek (lekko). Fizjo mówiła, że wiele takich rzeczy ustępuje samoistnie , z wiekiem i dalszym rozwojem. Pokazała kilka ćwiczeń, ale kazała traktować je bardziej jak zabawę. -
Ja tam aż tak się nie przejmuję tymi centylami. Skoro dziecko dobrze się rozwija, sika, robi kupy i przybiera to nie zwracam aż tak uwagi ile g i czy sie mieści w jakiejś tabeli itd. To nie jakiś tucznik czy komputer że musi być co do grama dokładnie tak jak ktoś wymyślił... Oczywiście jeśli coś jest naprawdę nie tak i dziecko mało rośnie albo ma jakieś niepokojące objawy to trzeba się temu przyjrzeć. Ja też w dzieciństwie miałam niedowage i miałam ja aż do pelnoletnosci i nic mi nie było z tego powodu. Nadwagą u niemowlaka który pije tylko mleko też bym się nie martwiła. W końcu to nie od frytek i czekolady a przecież nikt nie będzie odmawiał dziecku jedzenia jak jest głodne i płacze...
W ciąży też mnie straszyli hipotrofia bo na chwilę mała wypadła z jakichś norm a ostatecznie wszystko okazało się ok. To w końcu żywy organizm, który rośnie we własnym tempie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 15:22
Kalija, Camelia, Domi_tur, Ania95, DrzewkoPomarańczowe, trzydziecha, Agagusia, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙