X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpis skorygowany w celu usunięcia danych osobowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 16:37

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 04:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpis skorygowany w celu usunięcia danych osobowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2020, 21:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 04:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpis został usunięty w celu ochrony danych osobowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 21:07

• trzydziecha Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia W IKEA jest sala zabaw, w parku wodnym są takie lezaczki a nie kojarzę czy coś osobnego co by się nadalo do karmienia ale myślę że na pewno bo to jest miejsce przystosowane do malutkich dzieci. Co do muzeów to podobno super jest to lotnictwa, inżynierii miejskiej na kazimierzu i podziemia rynku glownego ale nie byłam, jest też fajny Ogrod Doświadczeń ale to może bardziej latem chyba że będzie ładna pogoda :) co do parków to trochę z tym gorzej szczególnie jeśli chodzi o centrum ale można pospacerować wzdłuż Wisły np od Wawelu na Podgorze lub odwrotnie.
    Jakby była fajna aura to polecam lody w Good Lood :)
    Nie wiem co jeszcze takiego ciekawego z Maluszkiem jak mi się jutro coś skojarzy to dam znać :)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie że macie takie regularności z dziećmi :) u nas nie jest aż tak regularnie, aktywności są krótkie bo mój mały szybko się nudzi jedna rzeczą ;) wstajemy po karmieniu koło 7-8, przebieranie, chwilą na bujaczku i ja wtedy jem śniadanie jak się uda, później w sumie marudzenie i próby drzemki i około 10 spacer połączony z wizytą w klubie rodzica gdzie raczej śpi lub tam już karmienie i wracamy około 13-14. Później znów marudzenie chyba że się uda drzemka ale często kulminacja marudzenia akurat jak mąż wraca z pracy i wtedy próby usypiania/spacer i albo się uda i jest super albo do wieczora marudki :) później kąpiel około 19-20, inhalacja, cyc i około 21 odkładanie do łóżeczka które czasem się kończy sukcesem o 22 a czasem o 24. Pobudka okolo 4 - jak już zaśnie to noce są genialne :)

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga tych podziemii rynku to nie polecam, byłam zaraz po otwarciu i jak dla mnie to trochę na siłę atrakcja. Nie wydaje mi się żeby dzieciom się spodobało.

trzydziecha lubi tę wiadomość

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Iga dzięki za info. Spytam oczywiście chirurga co radzi.
    Koniecznie idźcie bo pediatra to pediatra, a chirurg oceni sam. On zobaczy jak mocno zrośnięte wargi. I oczywiście kontrolować to później jak odradził rozcinanie teraz :) a sika bez problemu? Nie zbiera się mocz w żaden sposób? Są też ponoć maści na rozklejenie, chyba sterydowe. Ale inpo rozcieciu i po maściach znowu może się sklejać niestety. Więc dziewczyny skontrolujcie u swoich córeczek. Mi nikt nie mówił o tym, dopiero jedna rozsądną pediatra sprawdziła i to zauważyła

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha to u was tak samo, mąż wraca w pracy i kulminacją płaczu, naruszenia...

trzydziecha lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko, u nas chyba samo tak wyszło bo wcześniej Szymek chodzil spać o 22-23, a ostatnio o 19 już ma odlot więc go kapiemy i o 20 wyrko.
    Dziś obudził się o północy a potem o 5:) i potem o 9. Fajnie tylko nadal zasypianie 7 bas to dramat

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Aga tych podziemii rynku to nie polecam, byłam zaraz po otwarciu i jak dla mnie to trochę na siłę atrakcja. Nie wydaje mi się żeby dzieciom się spodobało.

Dobrze wiedziec :)

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    Trzydziecha to u was tak samo, mąż wraca w pracy i kulminacją płaczu, naruszenia...

Tak i biedny potem mi smutno że przy nim się młody nie uspokaja i bardzo by chciał z nim coś porobić a tu nie da się :/

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za porady ws. ucha! Niestety nadal jest zatkane, wiec dzis musze isc profesjonalnie odetkac do laryngologa, bo placzu wlasnego dziecka nie slysze😐

Moja dzis w nocy zrobila tylko jedna pobudke, ale ja i tak wstawalam 3 razy odciagnac troche laktatorem, bo mialam wrazenie, ze mi cycki pekna.

Dziewczyny KP, jak sobie radzicie z przesypianiem tylu godzin w nocy przez dzieci? Czy jak nie bede dostawiac w nocy, ew. bede dostawiac tylko raz, to szlag mi nie trafi laktacji? Boje sie tego.

Terapie czaszkowo-krzyzowa rozwazam, bo Maja w ciagu dnia jest mocno niespokojna - chce jej sie spac, a nie moze zasnac. Nie placze, tylko tak sie biedna rzuca po lozeczku, jakby z nerwow? Ja w koncu odpuszczam i ja wyciagam, bo mi jej szkoda. Natomiast jak juz jej sie uda zasnac, to spi w miare dlugo 1-2 godziny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszlo mi zamowienie z Rossmanna i okazuje sie, ze zakupilam najlepsze maslo orzechowe w życiu - macie linka, bierzcie i jedzcie z niego wszystkie, bo warto😀

https://www.rossmann.pl/Produkt/Masla-orzechowe-i-kremy/better-choice-naturalne-maslo-100-z-orzechow-arachidowych-350-g,315055,8756

• Chimera Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj u położnej środowiskowej żeby zmierzyć bilirubinę Robusiowi, bo nadal ma lekko żółte oczka. Ma 4,4 więc chyba ok, ponoć może się utrzymywać nawet do 3miesiaca. Przy okazji położna go zaważyła i od masy spadkowej przybrał 1kg i jej zdaniem na 8tygodni to jest ok 🙄 Mnie to bardzo niepokoi, bo w pierwszych 4tygodniach było 600g, ale w drugich 4 już tylko 400g. Idę dzisiaj na poradę laktacyjna, udziela ich ordynator neonatologii naszego szpitala, która jest jakimś międzynarodowym konsultantem. Z zewnątrz przystawienie wygląda w porządku ale mały strasznie długo je, słabo słyszę przełykanie, próbowałam już różnie go aktywizować i nic z tego. Sutki po jedzeniu mnie bolą (ale nie są poranione) i nic mi na to nie pomagają maści z lanoliną.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera, a wedzidelko sprawdzalas? Moja CDL mowi, ze jak dziecko dobrze ssie, to nie ma opcji, zeby sutki bolały. U nas sie to sprawdza, Maja moze na mnie wisiec nawet pol godziny, a dla mnie to jest wrecz przyjemne, od kiedy poprawilismy wedzidelko to juz w ogóle 😉

Moja ma niespelna 7 tyg i przybrala 1300g od wagi urodzeniowej,a od spadkowej 1500 g - a z tego co pamietam mialysmy maluchy o niemal identycznej wadze. Wiec moze rzeczywiście skontroluj

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 11:23

Chimera lubi tę wiadomość

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera, u nas tez tak było ze przez pierwsze 2 tygodnie po spadkowej maly przybrał 750 a potem 850 w 4 tygodnie. Chyba to dlatego ze te maluszki na początku głównie śpią i może mniej energii zużywają

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera, sprawdź to wędzidełko naprawdę, my mieliśmy podcinane a i tak będziemy szli jeszcze raz. Czasem wystarczy niewiele zeby poczuć różnicę. Może dlatego Robusiowi tak długo zajmuje jedzenie?
    Z doświadczenia już wiem, ze niektóre położne i pediatrzy nie znają się w ogóle na wędzidełkach, posiadają wiedzę sprzed 20lat gdzie olewało się wędzidełko i wpychało butlę na dokarmienie.

Chimera lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każde dziecko jest inne, ale Szymek przybrał w 8 tyg ponad 2 kg :/

Włóż mu palec pod języczek i zobacz czy nie trzyma wędzidełko zbyt mocno lub nie jest zbyt grube - wtedy jest twarde jak żyłka wędkarska :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja sama zasugerowalam to wędzidełko. Ona rzuciła okiem i stwierdziła, że język nie układa się w serduszko, więc chyba ok, ale lepiej żeby pediatra zobaczył. Przynajmniej nie udawała że się na tym zna 🙄

AnaKwiat u nas jest właśnie na odwrot-na początku więcej przybierał niż teraz, ale też więcej wisiał na cycu.

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrabiam Was codziennie po trochu, ale ciągle jestem tydzień do tyłu 😏

Dzisiaj zważyłam się z Polą na wadze łazienkowej, odjęłam swoją wagę i wychodzi na to, że niezła z niej kluseczka, bo waży już 5400g. Chyba mam za dużo pieluch w rozmiarze 2. Według tej strony https://mamotoja.pl/kalkulator-wagi-dziecka.html niewiele jej brakuje do nadwagi 😜
    "Twoje dziecko jest pomiędzy 50 a 75 centylem.
    Twoje dziecko w 8 tygodniu powinno ważyć: od 4,7 do 5,6 kg"

U nas oczka po kolejnym antybiotyku wyglądają na zdrowe, nie ropieją, tylko powieki jakby lekko opuchnięte. Nadal cierpliwie masujemy i przepłukujemy. Na razie upiekło się Małej szczepienie, za 2 tyg mamy zaszczepić samym Engerixem, żeby nam nie robili problemów w szpitalu, w razie gdyby jednak był konieczny zabieg przetykania kanalików łzowych.

Jeśli któras z Was zmaga sie z bólem brodawek, warto spróbować smarować Aphtinem. Kiedy wspomniałam na wizycie kontrolnej u ginki, stwierdziła że to pewnie grzybica spowodowana pleśniawkami w buzi dziecka (chociaż są niewidoczne). U mnie ból był w pewnym momencie już nie do zniesienia, a po tych kroplach przeszło jak ręką odjął. Tylko trzeba zmywać przed karmieniem, bo zawierają bor.

Moja Mała ewidentnie przechodzi kolejny skok rozwojowy, stała sie mega wymagająca, ciągle wisi na cycku, rzuca się przy tym jak dzika, do 2 w nocy robi wieczorny trening rączkami i nóżkami, a potem o 4 budzi mnie jej gaworzenie... to by się zgadzało, bo moja apka mowi,ze na tym etapie może być zdezorientowana i potrzebować bliskości, gorzej spać,wiecej krzyczeć i szybko się nudzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:00

Kalija, baileys lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
‹‹ 1407 1408 1409 1410 1411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ