X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Moja już ma otwarte łapki, rzadko zaciska piastki przeważnie jak się denerwuje.

U mnie tak samo

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera genialne :) szkoda że mojej kołyski się nie da wytargac na balkon :)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też czasami zgina piąstki przeważnie ma rozwarte

Musze poczytać o.tym mostku

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama Anielka ma zrośnięte trochę wargi, pediatra kazała rozciąć a chirug odradzil, mówił że jak może normalnie sikać to w okresie dojrzewania pod wpływem hormonów same się rozkleja. Mówił że nawet ja rozetnie to mogą się zrosnąć tak to jest u małych dziewczynek. Ale to trzeba skonsultować, zobaczyć ile ma zrośnięte i oczywiście czy nie zarasta dalejm dostaliśmy tylko maść żeby nie zrastalo się dalej. Teraz na 2.5 roku i nie źródło się bardziej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 18:49

kayama lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Dziewczyny, jak wygląda Wasz przeciętny dzień z Maluszkami ? Udało Wam się wypracować jakąś rutynę? Macie swoje rytuały ?
    U nas mniej więcej tak.
    Wstajemy ok 6-7 i karmienie. Poranna toaleta i przebieranie. Mały pod karuzele ja do łazienki i szybkie śniadanie. Czasem uda mi sie umyć butelki z nocy. Po godzinie od pobudki (1-1,5h) drzemka- po każdym karmieniu mniej więcej tak jest. Czasem śpi dłużej a czasem wstaje przed karmieniem następnym. Wtedy zabawa na macie, leżenie na brzuszku i bujaczek. Następne karmienie 9-10 i spacer. Tu często przesypia dłużej ok 14 żarcie i po godzinie drzemka. Zabawa z tata. 17-18 zarcie i po 30min kąpiel. Potem spanie wtedy śpi najdłużej czasem do 24-żarcie. 3-4 zarcie i lecimy od nowa

Kalija, Limerikowo lubią tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga dzięki za info. Spytam oczywiście chirurga co radzi.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Mooniika Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez ciagle piastki zacisniete.

Co do szczepien my mamy pierwsze (a raczej cala "palete") dopiero w poniedzialek, wtedy bedzie miala 2 miesiace. My mieszkamy w anglii i tutaj nie szczepili w szpitalu po urodzeniu. Tylko wit K

Mala ma wlos pod pacha czarny i dlugi gruby.
    Ktos sie spotkal z czyms takim?

Mooniika
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko pochwal sie co kupilas w Ikei, sto lat nie bylam, a pragne torcika Daim😭

Kayama, masakra z tymi wargami sromowymi, musze tez o to spytac przy najblizszej wizycie u pediatry. Nigdy mojej tam glebiej nie zagladalam, czyszcze jej tylko przy zmianie pieluchy i tyle... Z kreczem szyi to Wam chyba lekarz przesadzil, przeciez Twoja corcia skreca tez glowke swobodnie z druga strone, tylko preferuje jedna? Nam dzis polozna powiedziala, ze Maja ma odrobine splaszczona glowe po prawej, a ja zdurnialam, bo ostatnio w kolko gapi sie w lewo, nie wiem skad to splaszczenie😐

Co do rytmu dnia, u nas aktywnosc przypada 8-20. Zajecia podobne jak u Was, moze tylko drzemek mniej, no i my chodzimy na spacer pozno, bo dopiero kolo 15-16 i wracamy kolo 18 przed kapiela. Wzielo sie to stad, ze po spacerze zostawiam wozek na dole w bloku, nie chce mi sie takiego byczka wciagac po schodach do mieszkania. Malz go przynosi dopiero jak wraca z pracy. Nie chce sasiadom zawalac klatki schodowej na dlugie godziny, dlatego wole spacerowac popludniami, gdy do powrotu malza jest max. 1-2 godziny.

Lece wziac kapiel i ogarnac podwozie porzadnie, bo jutro mam ginekologa🙈 Corcia wyczula temat i juz dawno grzecznie spi, to mam czas na domowe spa😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z innej beczki, jedno ucho mi sie zatkalo, wiecie co mozna zrobic, zeby to odetkac? Kurde mega dziwne uczucie tak slyszec do polowy, chce sie tego pozbyc😳

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też rutyna jakas juz jest. Wstajemy ok 8:30-9, jeśli wcześniej to mąż małego przejmuje po karmieniu i przynosi mi go o 8:30 jak wychodzi do pracy, Higiena, ubieranie, mata i po godzinie karmienie i do łóżeczka, śpi 30-60. W tym czasie ja biore prysznic i jesli nie zjadłam na szybko wczesniej to śniadanie sobie robie. Dom ogarniam z takiego rannego bałaganu, który mi chłopaki zostawili rano sie ewakuując. Potem mały wstaje, nzów goina aktywności na macie/leżaku/moich kolanach, karmienie i śpi znowu 30-60 min. Potem chwila aktywności, karmienie i spacer/zakupy zwykle. i potem to już różnie, zależy o której starszy kończy lekcje, czy ma pilkę i czy mąż ma wolne popoludnie czy sami do wieczora sobie radzimy. Generalnie młody ma krótkie drzemki, ale czeste, aktywność po 60 min, je co 2 godziny max, czasem czesciej. Na noc kłade go 19:30-20:30, ale tu jest najgorzej, bo wybudza sie po 2-6 razy zanim zasnie na dobre:( w nocy tez bardzo roznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 21:16

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    A z innej beczki, jedno ucho mi sie zatkalo, wiecie co mozna zrobic, zeby to odetkac? Kurde mega dziwne uczucie tak slyszec do polowy, chce sie tego pozbyc😳
    Ja sobie psikalam takim sprayem do czyszczenia uszu Acerumen bo może woskowina czasem tak przytyka ucho. Ale okropne uczucie szału można dostać :P

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Jak miałam takie coś to pomogło mi kilka kropel wody ultenionej do tego ucha i można wacikiem zatkać. Będziesz słyszała musowanie, potrzymać tak jakieś 10 minut i potem nad umywalką gruszką albo strzykawką wlałam wodę do tego ucha, widać, że woskowina wypływa.

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileyes - napisz cos wiecej o tych drzemkach i terapii. Spi Ci mala ogolnie mało, czy po prostu krótko na raz? Na czym ta terapia polega?
    U nas te drzemki nigdy nie sa dlzsze niz 60 min, czesto 30 i czasem da sie go smoczkiem dospac kolejne 30 min. Tyle ze jest ich sporo, no i na szczscie maly sam praktycznie, ze smoczkiem, po piersi zasypia. Jak jest kiepsko, to czasem chwile na rekach bujam, ale to doslownie 5 min. Gorzej u nas z usypianiem na noc...

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zawsze problem z myciem u małej miejsc intymnych bo wszystko tam jest takie zamknięte i ciężko mi wymyc kupę spomiędzy warg... A mała zawsze nóżki tak trzyma że nie ułatwia. Dlatego dopytalam tak o to sklejanie jak to wygląda. Podobno jak się używa za dużo chemii typu mydło albo chusteczki nawilżanie takie mocno drazniace to sprzyja sklejaniu się warg u dziewczynek.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzień zaczyna się 10-11,przy dobrych wiatrach 12😁 ale idąc najgorszą opcją to wstajemy o 10, Mały na matę, ja śniadanko, o 11 drzemka. Potem od 12 do 14 jest aktywny,krótka drzemka czasem już przed 14 wjeżdża. O 15 spacer, potem o 17 drzemka, o 19 kąpiel i czasem się zdarzy, że o 20 śpi. A czasem tak jak dziś dopiero po 21 doprowadzając mnie do frustracji.

Oczywiście jest to dzień kiedy Mały ma w miarę dobry humor. Przy kółkach bujamy się cały dzień :piłka, tulenie, chodzenie, masaże, piłka, chodzenie, tulenie.

Jak nic mu nie jest - tak jak w poniedziałek, potrafi co max 2 godziny iść na ponad godzinną drzemkę i rozmawiać z szafą pół godziny leżąc na kanapie :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Krzyś w sobote bedzie miał 12 tygodni i dzis przekroczył dopiero 5 kg. Tyle ze to i tak 2520g od wagi spadkowej, wiec chyba nie jest źle.
    Sa tu krakowianki? Jade do Was z moimi chlopakami na 3 dni na koniec listopada! Mąż ma szkolenie czwartek-niedziela i ja sie nie podejmuje zostania samej w domu z trójką na tyle czasu... Moge ogarnąc jakieś wyjscia, wyjazdy z trójką, ale samotne wieczory, kiedy czasem juz padam mnie przerastają:( Wolę do męża dojechać pociągiem w piątek po szkole młodego i będę coś na miejscu próbowała ogarnąć, a wieczorami mąż będzie z nami. Plus jest taki że moja mama ma w Krakowie przyjaciółke i chyba z nami pojedzie, a tym że my w hotelu a ona bedzie nocowała u Niej w mieszkaniu. Mi taki układ odpowiada. Może uda się bilety w promo na Pendolino kupić to byłaby dodatkowa atracja - pytanie czy tam z wózkiem jest gdzie komforotwo usiąść, tak żeby mały choć cześć trasy przespał w gondoli, a nie cały czas u mnie na rękach. Jechała któraś?
    Podpowiedzcie gdzie można się wybrać z takimi dzieciakami jak moje. czy w tym aquaparku na dobrego pasterza jest jakieś miejsce żeby z małym usiąść i go np nakarmić, uśpić? Czy macie coś ala warszawskie Centrum Nauki Kopernik? Czy w Ikea na Conrada jest sala zabaw dla dzieci:) Bo będziemy na przeciwko mieszkali. Cos fajnego w okolicy? Gdzie na spacer dłuższy można się wybrać? Mąż może autem zabrać jakieś hulajnogi dla starszych, jeśli będzie pogoda.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie krakowianka ale się wypowiem. Chłopakom może się spodobać muzeum lotnictwa. Jest też muzeum inżynierii miejskiej, ma taką część w stylu centrum Kopernika, ale dużo mniejszą.

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys, kupiłam nowa kołdrę 🤯, dwa komplety pościeli, dwa komplety poszewek dekoracyjnych, które da ładne ale zupełnie nie pasuja do naszego salonu (byłam tego świadoma) 🤯, świeczki, podstawkę do nich i kilka drobiazgów. Nic z tego nie było szczególnie potrzebne ale jak mężowi w sobotę pościele to wióry poleca 😁

baileys, Agagusia lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    U nas dzień zaczyna się 10-11,przy dobrych wiatrach 12😁 ale idąc najgorszą opcją to wstajemy o 10, Mały na matę, ja śniadanko, o 11 drzemka. Potem od 12 do 14 jest aktywny,krótka drzemka czasem już przed 14 wjeżdża. O 15 spacer, potem o 17 drzemka, o 19 kąpiel i czasem się zdarzy, że o 20 śpi. A czasem tak jak dziś dopiero po 21 doprowadzając mnie do frustracji.

Oczywiście jest to dzień kiedy Mały ma w miarę dobry humor. Przy kółkach bujamy się cały dzień :piłka, tulenie, chodzenie, masaże, piłka, chodzenie, tulenie.

Jak nic mu nie jest - tak jak w poniedziałek, potrafi co max 2 godziny iść na ponad godzinną drzemkę i rozmawiać z szafą pół godziny leżąc na kanapie :)
    A już myślałam,że tylko my zaczynamy dzień około 10-11 :D
    U mnie mała na nocne spanie idzie dopiero około 23. Widzę,że Wy usypiacie dużo wcześniej. Muszę to rozważyć :)
    U mnie około 17 usypia na drzemkę i budzi się około 20, więc ciężko byłoby od razu, znowu położyć ją spać.
    Drzemki w ciągu dnia ma dość długie 2-3h.

A na mate odkladacie na pleckach,czy brzuszku?
    Ja odkładam w dzień do chicco, gdzie ma zabawki i muzyczkę, ale tam kładę ja tylko na pleckach.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 03:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie krakowianka ale moja siostra była ostatnio ze swoim 8latkiem w żywym muzeum obwarzanka oraz na wystawie pokazującej historie Polski z klocków Lego. Bardzo się młodemu podobało.
    Bialeys, Ty swoją malutka wnosisz na rękach po schodach? My mieszkamy na 2 pietrze bez windy i na razie nosze gondolkę z młodym a na dole czekają kolka. Szczęśliwie w naszym wózku gondolkę przypina i odpina się jednym kliknięciem. Ale mały wazy dopiero 4,5kg i nie wiem czy dam radę jak będzie ważył np 7.
    Nasz dzień to pobudka o ok 7, przewijanie, karmienie, aktywności i potem drzemka, kiedyś była 2-3godzinna a teraz różnie z tym jest, czasem to tylko pół godziny. Potem na zmianę karmienie, aktywności na macie, przewijanie, karmienie i drzemka. Na spacer wychodzimy raczej później i zwykle przy okazji coś robimy typu spotkanie z kimś na lunch czy odbieranie siostrzeńca ze szkoły. Ale tez są spacery tylko dla spaceru, o rożnej długości bo mały zwykle marudzi w wózku jeśli nie śpi 😒. Jak wracamy to znowu aktywności, sen, karmienie i o 19-20 Krzys zasypia na 3 godziny. Jak jest dzień kąpieli to kapiemy, karmie i sen do około 3. Potem budzi się zwykle o 5, krótkie karmienie i śpi do tej 7.

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
‹‹ 1406 1407 1408 1409 1410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ