Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Kayama Anielka ma zrośnięte trochę wargi, pediatra kazała rozciąć a chirug odradzil, mówił że jak może normalnie sikać to w okresie dojrzewania pod wpływem hormonów same się rozkleja. Mówił że nawet ja rozetnie to mogą się zrosnąć tak to jest u małych dziewczynek. Ale to trzeba skonsultować, zobaczyć ile ma zrośnięte i oczywiście czy nie zarasta dalejm dostaliśmy tylko maść żeby nie zrastalo się dalej. Teraz na 2.5 roku i nie źródło się bardziej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 18:49
kayama lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKalija wrote:Dziewczyny, jak wygląda Wasz przeciętny dzień z Maluszkami ? Udało Wam się wypracować jakąś rutynę? Macie swoje rytuały ?
Wstajemy ok 6-7 i karmienie. Poranna toaleta i przebieranie. Mały pod karuzele ja do łazienki i szybkie śniadanie. Czasem uda mi sie umyć butelki z nocy. Po godzinie od pobudki (1-1,5h) drzemka- po każdym karmieniu mniej więcej tak jest. Czasem śpi dłużej a czasem wstaje przed karmieniem następnym. Wtedy zabawa na macie, leżenie na brzuszku i bujaczek. Następne karmienie 9-10 i spacer. Tu często przesypia dłużej ok 14 żarcie i po godzinie drzemka. Zabawa z tata. 17-18 zarcie i po 30min kąpiel. Potem spanie wtedy śpi najdłużej czasem do 24-żarcie. 3-4 zarcie i lecimy od nowaKalija, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
U nas tez ciagle piastki zacisniete.
Co do szczepien my mamy pierwsze (a raczej cala "palete") dopiero w poniedzialek, wtedy bedzie miala 2 miesiace. My mieszkamy w anglii i tutaj nie szczepili w szpitalu po urodzeniu. Tylko wit K
Mala ma wlos pod pacha czarny i dlugi gruby.
Ktos sie spotkal z czyms takim?Mooniika -
nick nieaktualnyDrzewko pochwal sie co kupilas w Ikei, sto lat nie bylam, a pragne torcika Daim😭
Kayama, masakra z tymi wargami sromowymi, musze tez o to spytac przy najblizszej wizycie u pediatry. Nigdy mojej tam glebiej nie zagladalam, czyszcze jej tylko przy zmianie pieluchy i tyle... Z kreczem szyi to Wam chyba lekarz przesadzil, przeciez Twoja corcia skreca tez glowke swobodnie z druga strone, tylko preferuje jedna? Nam dzis polozna powiedziala, ze Maja ma odrobine splaszczona glowe po prawej, a ja zdurnialam, bo ostatnio w kolko gapi sie w lewo, nie wiem skad to splaszczenie😐
Co do rytmu dnia, u nas aktywnosc przypada 8-20. Zajecia podobne jak u Was, moze tylko drzemek mniej, no i my chodzimy na spacer pozno, bo dopiero kolo 15-16 i wracamy kolo 18 przed kapiela. Wzielo sie to stad, ze po spacerze zostawiam wozek na dole w bloku, nie chce mi sie takiego byczka wciagac po schodach do mieszkania. Malz go przynosi dopiero jak wraca z pracy. Nie chce sasiadom zawalac klatki schodowej na dlugie godziny, dlatego wole spacerowac popludniami, gdy do powrotu malza jest max. 1-2 godziny.
Lece wziac kapiel i ogarnac podwozie porzadnie, bo jutro mam ginekologa🙈 Corcia wyczula temat i juz dawno grzecznie spi, to mam czas na domowe spa😁 -
nick nieaktualny
-
U nas też rutyna jakas juz jest. Wstajemy ok 8:30-9, jeśli wcześniej to mąż małego przejmuje po karmieniu i przynosi mi go o 8:30 jak wychodzi do pracy, Higiena, ubieranie, mata i po godzinie karmienie i do łóżeczka, śpi 30-60. W tym czasie ja biore prysznic i jesli nie zjadłam na szybko wczesniej to śniadanie sobie robie. Dom ogarniam z takiego rannego bałaganu, który mi chłopaki zostawili rano sie ewakuując. Potem mały wstaje, nzów goina aktywności na macie/leżaku/moich kolanach, karmienie i śpi znowu 30-60 min. Potem chwila aktywności, karmienie i spacer/zakupy zwykle. i potem to już różnie, zależy o której starszy kończy lekcje, czy ma pilkę i czy mąż ma wolne popoludnie czy sami do wieczora sobie radzimy. Generalnie młody ma krótkie drzemki, ale czeste, aktywność po 60 min, je co 2 godziny max, czasem czesciej. Na noc kłade go 19:30-20:30, ale tu jest najgorzej, bo wybudza sie po 2-6 razy zanim zasnie na dobre:( w nocy tez bardzo roznie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 21:16
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
baileys wrote:A z innej beczki, jedno ucho mi sie zatkalo, wiecie co mozna zrobic, zeby to odetkac? Kurde mega dziwne uczucie tak slyszec do polowy, chce sie tego pozbyc😳
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
baileys wrote:A z innej beczki, jedno ucho mi sie zatkalo, wiecie co mozna zrobic, zeby to odetkac? Kurde mega dziwne uczucie tak slyszec do polowy, chce sie tego pozbyc😳
-
Baileyes - napisz cos wiecej o tych drzemkach i terapii. Spi Ci mala ogolnie mało, czy po prostu krótko na raz? Na czym ta terapia polega?
U nas te drzemki nigdy nie sa dlzsze niz 60 min, czesto 30 i czasem da sie go smoczkiem dospac kolejne 30 min. Tyle ze jest ich sporo, no i na szczscie maly sam praktycznie, ze smoczkiem, po piersi zasypia. Jak jest kiepsko, to czasem chwile na rekach bujam, ale to doslownie 5 min. Gorzej u nas z usypianiem na noc...
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
Ja mam zawsze problem z myciem u małej miejsc intymnych bo wszystko tam jest takie zamknięte i ciężko mi wymyc kupę spomiędzy warg... A mała zawsze nóżki tak trzyma że nie ułatwia. Dlatego dopytalam tak o to sklejanie jak to wygląda. Podobno jak się używa za dużo chemii typu mydło albo chusteczki nawilżanie takie mocno drazniace to sprzyja sklejaniu się warg u dziewczynek.Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
U nas dzień zaczyna się 10-11,przy dobrych wiatrach 12😁 ale idąc najgorszą opcją to wstajemy o 10, Mały na matę, ja śniadanko, o 11 drzemka. Potem od 12 do 14 jest aktywny,krótka drzemka czasem już przed 14 wjeżdża. O 15 spacer, potem o 17 drzemka, o 19 kąpiel i czasem się zdarzy, że o 20 śpi. A czasem tak jak dziś dopiero po 21 doprowadzając mnie do frustracji.
Oczywiście jest to dzień kiedy Mały ma w miarę dobry humor. Przy kółkach bujamy się cały dzień :piłka, tulenie, chodzenie, masaże, piłka, chodzenie, tulenie.
Jak nic mu nie jest - tak jak w poniedziałek, potrafi co max 2 godziny iść na ponad godzinną drzemkę i rozmawiać z szafą pół godziny leżąc na kanapie -
U nas Krzyś w sobote bedzie miał 12 tygodni i dzis przekroczył dopiero 5 kg. Tyle ze to i tak 2520g od wagi spadkowej, wiec chyba nie jest źle.
Sa tu krakowianki? Jade do Was z moimi chlopakami na 3 dni na koniec listopada! Mąż ma szkolenie czwartek-niedziela i ja sie nie podejmuje zostania samej w domu z trójką na tyle czasu... Moge ogarnąc jakieś wyjscia, wyjazdy z trójką, ale samotne wieczory, kiedy czasem juz padam mnie przerastająWolę do męża dojechać pociągiem w piątek po szkole młodego i będę coś na miejscu próbowała ogarnąć, a wieczorami mąż będzie z nami. Plus jest taki że moja mama ma w Krakowie przyjaciółke i chyba z nami pojedzie, a tym że my w hotelu a ona bedzie nocowała u Niej w mieszkaniu. Mi taki układ odpowiada. Może uda się bilety w promo na Pendolino kupić to byłaby dodatkowa atracja - pytanie czy tam z wózkiem jest gdzie komforotwo usiąść, tak żeby mały choć cześć trasy przespał w gondoli, a nie cały czas u mnie na rękach. Jechała któraś?
Podpowiedzcie gdzie można się wybrać z takimi dzieciakami jak moje. czy w tym aquaparku na dobrego pasterza jest jakieś miejsce żeby z małym usiąść i go np nakarmić, uśpić? Czy macie coś ala warszawskie Centrum Nauki Kopernik? Czy w Ikea na Conrada jest sala zabaw dla dzieci:) Bo będziemy na przeciwko mieszkali. Cos fajnego w okolicy? Gdzie na spacer dłuższy można się wybrać? Mąż może autem zabrać jakieś hulajnogi dla starszych, jeśli będzie pogoda.
Wojtek(2012), Adaś(2015)
-
Baileys, kupiłam nowa kołdrę 🤯, dwa komplety pościeli, dwa komplety poszewek dekoracyjnych, które da ładne ale zupełnie nie pasuja do naszego salonu (byłam tego świadoma) 🤯, świeczki, podstawkę do nich i kilka drobiazgów. Nic z tego nie było szczególnie potrzebne ale jak mężowi w sobotę pościele to wióry poleca 😁
baileys, Agagusia lubią tę wiadomość
[/url]
-
Domi_tur wrote:U nas dzień zaczyna się 10-11,przy dobrych wiatrach 12😁 ale idąc najgorszą opcją to wstajemy o 10, Mały na matę, ja śniadanko, o 11 drzemka. Potem od 12 do 14 jest aktywny,krótka drzemka czasem już przed 14 wjeżdża. O 15 spacer, potem o 17 drzemka, o 19 kąpiel i czasem się zdarzy, że o 20 śpi. A czasem tak jak dziś dopiero po 21 doprowadzając mnie do frustracji.
Oczywiście jest to dzień kiedy Mały ma w miarę dobry humor. Przy kółkach bujamy się cały dzień :piłka, tulenie, chodzenie, masaże, piłka, chodzenie, tulenie.
Jak nic mu nie jest - tak jak w poniedziałek, potrafi co max 2 godziny iść na ponad godzinną drzemkę i rozmawiać z szafą pół godziny leżąc na kanapie
U mnie mała na nocne spanie idzie dopiero około 23. Widzę,że Wy usypiacie dużo wcześniej. Muszę to rozważyć
U mnie około 17 usypia na drzemkę i budzi się około 20, więc ciężko byłoby od razu, znowu położyć ją spać.
Drzemki w ciągu dnia ma dość długie 2-3h.
A na mate odkladacie na pleckach,czy brzuszku?
Ja odkładam w dzień do chicco, gdzie ma zabawki i muzyczkę, ale tam kładę ja tylko na pleckach.
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ja tez nie krakowianka ale moja siostra była ostatnio ze swoim 8latkiem w żywym muzeum obwarzanka oraz na wystawie pokazującej historie Polski z klocków Lego. Bardzo się młodemu podobało.
Bialeys, Ty swoją malutka wnosisz na rękach po schodach? My mieszkamy na 2 pietrze bez windy i na razie nosze gondolkę z młodym a na dole czekają kolka. Szczęśliwie w naszym wózku gondolkę przypina i odpina się jednym kliknięciem. Ale mały wazy dopiero 4,5kg i nie wiem czy dam radę jak będzie ważył np 7.
Nasz dzień to pobudka o ok 7, przewijanie, karmienie, aktywności i potem drzemka, kiedyś była 2-3godzinna a teraz różnie z tym jest, czasem to tylko pół godziny. Potem na zmianę karmienie, aktywności na macie, przewijanie, karmienie i drzemka. Na spacer wychodzimy raczej później i zwykle przy okazji coś robimy typu spotkanie z kimś na lunch czy odbieranie siostrzeńca ze szkoły. Ale tez są spacery tylko dla spaceru, o rożnej długości bo mały zwykle marudzi w wózku jeśli nie śpi 😒. Jak wracamy to znowu aktywności, sen, karmienie i o 19-20 Krzys zasypia na 3 godziny. Jak jest dzień kąpieli to kapiemy, karmie i sen do około 3. Potem budzi się zwykle o 5, krótkie karmienie i śpi do tej 7.Krzyś jest z nami od 15.08.2019