Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Menka jak mozesz zrob zdjecie i pokaz jak macie zamocowane zabawki nad miejscem do spania zeby dziecko siegalo do nich.
Duzo juz dzieciaczkow na forum wyraza zainteresowanie przedmiotami? Jak tak to w jaki sposob?
Moja jak narazie nie wyciaga do niczego lapek.
Glowe zaczela wysoko trzymac jak lezy na brzuszku i tylko chwile popatrzy na misie jak sa przed niaCamelia lubi tę wiadomość
Mooniika -
Mooniika wrote:Menka jak mozesz zrob zdjecie i pokaz jak macie zamocowane zabawki nad miejscem do spania zeby dziecko siegalo do nich.
Duzo juz dzieciaczkow na forum wyraza zainteresowanie przedmiotami? Jak tak to w jaki sposob?
Moja jak narazie nie wyciaga do niczego lapek.
Glowe zaczela wysoko trzymac jak lezy na brzuszku i tylko chwile popatrzy na misie jak sa przed nia
Jak wychylam się zza misia,to się śmieje. Chyba tylko takie umiejętności póki coaaa i jeszcze próbuje coś po swojemu mówić jak mówię do niej a kuku
A jak u Was dziewczyny?Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Niezapominajka5 wrote:Moja zaczepia zabawki rękami i nóżkami. Wodzi też za nimi wzrokiem. Chwytać jeszcze sama nie chwyta, ale też nie mam żadnej grzechotki żeby dać jej do rączki. Smoczkiem zdarza się jej machać jak jej włożę do rączki.
Jak wychylam się zza misia,to się śmieje. Chyba tylko takie umiejętności póki coaaa i jeszcze próbuje coś po swojemu mówić jak mówię do niej a kuku
A jak u Was dziewczyny?
U nas podobnie, nie ma żadnego chwytania się jest fajne widzenie wzrokiem i skupianie się. Czasem gaworzenie no i uśmiechy na twarze i gadanie. Nie trzyma jeszcze główki na leżąco.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2019, 20:45
-
U nas weekend z moimi studiami się udał
mały ślicznie spal a pogoda pozwalała na długie spacery
kolejna wyprawa z noclegiem za nami i nawet w aucie przez większość czasu było super
noce też piękne więc weekend bardzo udany
Agagusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMooniika, ja bym na pewno tyle na jeden raz nie robila... zwlaszcza pneumo i meningo na jednej wizycie wydaje mi sie hardcorem. My robilismy poki co tylko 5w1, pneumo za 2 tyg, meningo na wiosne.
Pieknie Twoja corcia trzyma glowke, bardzo podobnie jak moja Majula😊 A z ktorego sierpnia jest Twoje dziecie?
Moja umie wodzic wzrokiem i wyciagac lapki w strone zabawek, chwytac jeszcze nie potrafi. Na brzuchu lubi lezec i ogladac ksiazeczki postawione przed nia, tak 5-10 min wytrzymuje. Podnosi tez raczki i nozki jakby chciala do ksiazeczek doraczkowac, co sie czesto konczy przewrotka na plecy 🙈 -
nick nieaktualnyMamy mate z pałakami i zawieszkami Kinderkraft Smartplay, na tym leza puzzle skip hop, zeby miala bardziej twardo. Wokol ksiazeczki kontrastowe, a u gory pozytywka.
Wreszcie małz uspil Młoda, masakra, dzis poznala tyle nowych osob, ze sie przebodzcowala bidula. Siadamy zaraz do zimnej juz pizzy 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2019, 11:38
-
Mamy dokładnie ten sam zestaw co baileys 🙈 mata Kinderkraft i książeczki kontrastowe.
U rodziców mamy dla Szymka matę Humbi kontrastową i jest do ćwiczenia główki rewelacyjna
Poza tym mamy grzechotki i małą gumową piłkę kupioną z polecenia fizjoterapeutki do ćwiczenia łapania i łączenia rączek.
Ale najbardziej lubi Słodziaka - dzięcioła Dominika 😂 -
Domi a jaką to piłka, jakiej wielkości ? Dajesz jej do rąk, jak to ćwiczyć?
Moja za mało leży na brzuszku przyznaje sięi słabo dźwiga główkę ale czasami wysoko na chwilę podnosi. Nie lubi leżeć nas brzuszku, ale fizjoterapeutla pokazała mi ze można układać na swoich kolanach i dziecku łatwiej utrzymać wtedy główkę i faktycznie trzyma fajnie. Ale sama jeszcze nie próbowałam.
Jeśli chodzi a aktywności to ogląda książeczki ale kontrastowe czarno białe ja nudząLubi kolorowe, ogląda długo, tracą łapka czasami nawet stronę przekreci! i gada przy tym. Mam 3 karuzele, i śledzi zabawki jak się kręcą, lubi muzyczke wtedy się uśmiecha jak słyszy i mruczy. Puszczam jej też piosenki dla dzieci i kołysanki z komórki. Grzechotkom się przygląda ale nie umie chwycić. Na czyjś uśmiech najczęściej odpowiada
, no chyba że ma zły humor lub jest głodna.
Mam kupione matę edukacyjną aje jeszcze nie uprana do końca i nie kladlam, ma pozytywke, palak z zabawkami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2019, 22:10
-
Kayama, my ćwiczymy piłką Oball i drugą tej samej wielkości ale zwykłą gumową, w takiej pozycji :
Pozycja dobra do odgazowania no i trzymając główkę między nogami ćwiczy sie prawidłową pozycję ciała co jest pomocne przy asymetriach.
Do rączek daję piłkę, czekam aż rozluźni piąstki i złapie, na gumowej ćwiczymy po prostu zbliżanie rączek. Potem bez piłki rączki kładziemy na kolanka, czasem na stópki. Dzięki temu Szymek uczy się swojego ciałaułatwia to potem ssanie palców u stóp 🙈😂
Jeszcze raz polecam Fb naszej fizjoterapeutki - Rehabilitacja dziecięca - Gwiazdeczki Pani Julki. Stąd jest też to zdjęcie
Codziennie wrzuca filmiki i zdjęcia jak ćwiczyć że Maluszkami, wzmacniać mięśnie, korygować drobne nieprawidłowości.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2019, 23:00
kayama, trzydziecha, Frida91, Kalija, Camelia lubią tę wiadomość
-
trzydziecha wrote:U nas weekend z moimi studiami się udał
mały ślicznie spal a pogoda pozwalała na długie spacery
kolejna wyprawa z noclegiem za nami i nawet w aucie przez większość czasu było super
noce też piękne więc weekend bardzo udany
Nas też niedługo czeka wyjazd z noclegiem i zastanawiam się nad gondola.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
kayama wrote:Domi a jaką to piłka, jakiej wielkości ? Dajesz jej do rąk, jak to ćwiczyć?
Moja za mało leży na brzuszku przyznaje sięi słabo dźwiga główkę ale czasami wysoko na chwilę podnosi. Nie lubi leżeć nas brzuszku, ale fizjoterapeutla pokazała mi ze można układać na swoich kolanach i dziecku łatwiej utrzymać wtedy główkę i faktycznie trzyma fajnie. Ale sama jeszcze nie próbowałam.
Jeśli chodzi a aktywności to ogląda książeczki ale kontrastowe czarno białe ja nudząLubi kolorowe, ogląda długo, tracą łapka czasami nawet stronę przekreci! i gada przy tym. Mam 3 karuzele, i śledzi zabawki jak się kręcą, lubi muzyczke wtedy się uśmiecha jak słyszy i mruczy. Puszczam jej też piosenki dla dzieci i kołysanki z komórki. Grzechotkom się przygląda ale nie umie chwycić. Na czyjś uśmiech najczęściej odpowiada
, no chyba że ma zły humor lub jest głodna.
Mam kupione matę edukacyjną aje jeszcze nie uprana do końca i nie kladlam, ma pozytywke, palak z zabawkami.
Ja ciągle się zastanawiam. Miałam kupić kinderkraft, ale jeśli macie coś fajniejszego to piszcie
Moja na kolanach też ładnie trzyma głowę i się wygina, ale widocznie w rączkach jeszcze nie ma tyle siły żeby dać radę sama na leżąco.
Domi, a na odgazowanie po prostu przyciągasz go za rączki,czy robisz coś jeszcze?
Moja mała dzisiaj odpadła na nocne spanie o 19. Karmienie o 22 i od razu zasnęła. Mam nadzieję,że nie obudzi się rozbudzona o 3-4, bo będę mieć ciekawy poranekWiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2019, 00:28
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ja mam dzisiaj świetną noc. Robuś zasnął o 21, obudził się o północy, dostał dwa cycki i zasnął. Ja polecialam do kuchni odciągać pokarm. Ledwo skończyłam, to już słyszałam, że panicz się obudził. Naszykowalam butle na dokarmienie, wypił i jak go wzięłam do odbicia tak usłyszałam że nadeszła megakupa🤦🤦 Kuźwa cały dzień miał, to nie, on musi w środku nocy. Ja pikole to był potwór, kupę miał pod pachami, na nogach i nawet na brzuchu 🤷🤷 Obudziłam męża żeby mi pomógł z nim pod prysznicem, bo tymi wacikami to nawet nie miało sensu. Oczywiście rozbudził się po tej niespodziewanej kąpieli i zadowolony z siebie. Pół godziny się bujalam z nim na piłce, ale nic to nie dało, więc postanowiłam dać mu cycka, chyba wreszcie po przeszło 2,5h pójdę spać!
Zdecydowanie wolałam jak na piersi robił te 4kupy dziennie, ale one się przynajmniej mieściły w pieluszce i nie śmierdziały na pół mieszkania 😉 -
Niezapominajka5 wrote:A gdzie spał mały?
Nas też niedługo czeka wyjazd z noclegiem i zastanawiam się nad gondola.
Spał w gondoli przez większość nocy a karmienie nas ranem u nas zawsze jest w łóżku na leżąco i zostaje już z nami, zawsze go kładziemy na grubą flanelowa pieluchę i tak dosypia z nami. Tak samo robiliśmy parę tygodni temu podczas wizyty u rodziców i teściów i sprawdza się fajnie -
Chimera u nas jak się pojawi kupa podczas nocnego karmienia to po przewijaniu nawet jak delikatnie tylko chusteczka wytre prawie po ciemku to też już nie ma opcji żeby zasnął w łóżeczku... Zawsze sobie myślę żeby tylko nie narobił :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2019, 08:02
-
menka2 wrote:całkiem normalne
małe dzieci zazwyczaj mają pierwszy sen nocny najdłuższy - następnym razem nie wybudzaj tylko korzystaj!
Uff, to dobrze wiedzieć 😁
u nas dziś w nocy sen od 20 do 0:30 , potem się rozbudziła i nie spała do 3 (pierwszy raz taka aktywność w nocy choć starałam się ją ululać) , następnie pobudki co godzinę- półtorej, od 8 mamy nowy dzień 🙈