Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie przykrywam , moja śpi w długim pajacu pod kocem. Jak.sie rozkopuje to zwykle ląduje w nogach. Zresztą ja mam taki sen że słyszę jak się przekręca. Czy zaczyna się wybudzac bo jest głodna.
-
nick nieaktualnyHejo, mam wolna chwile wreszcie w tym szalonym miesiącu i wpadłam trochę podczytać.
Współczuję mamom, które męczą się ze snem maluchów i trzymam kciuki żeby to szybko minęło i dzieciaki się ustabilizowaly. U nas stabilizacja przyszła po skończeniu drugiego miesiąca i od ponad dwóch tygodni jest wręcz... perfekcyjnie😃 Maja zasypia codziennie równiutko 21, w nocy ma jedną pobudkę na karmienie około 3-4 i wstaje koło 7:30. I i tak dzień w dzień🥰
Okazuje się, że wcześniej zbyt szybko odpinałam ją od cycka - od razu jak skończyła właściwe jedzenie - i nie pozwalałam jej ciumkać. Teraz mamy rytuał że leży sobie na mnie od 19:30 az do 21:00 i dzięki temu zasypia idealnie. W ciągu dnia mamy 3 godzinne drzemki o 9:30, 13 i 16. Jestem dumna, ze żelazna konsekwencja udalo sie wypracowac taka rutyne, bo to baaaardzo ulatwia zycie.
Moje pierwsze rozprawy w sadzie po porodzie calkiem spoko, nie zrobiłam z siebie głupka i nie zapomniałam przepisow😁 Tylko najlepsze, bo nie moglam znalezc togi, dwa dni szukalam, juz dostawalam bialej goraczki, a byla wcisnieta w szuflade pod lozeczkiem pod jakąś posciel Mai kupioną jeszcze w ciazy "na zaś"🙈
Co do zostawiania dziecka z innymi - ja uznaje tylko męża i tez czuje sie średnio jak trwa to bardzo długo. Wczoraj wyszlam na 6h, to juz łapałam się na tym, że w sadzie na przesłuchaniu myślałam o tym czy wystarczy im mleka, a nie o tym co mówi świadek😐 Uswiadomilo mi to, ze troche jednak za wczesnie na powrot do pracy i ustalilam z małżem, ze do skonczenia przez Mała 6 mcy nie biore nowych spraw.
Wczoraj mielismy drugie szczepienia 5w1 i rotawirus. Lekarz zważył i zmierzyl Majulke - mamy juz 6500 g i 66 cm!😊 Szczepienie tradycyjnie spłyneło po Młodej jak po kaczce, zero goraczki czy sennosci🙂
Odnosnie kwestii wędzidełka - kurcze jakos mi sie nie chce wierzyc, zeby samo tylko łykanie powietrza przez zły chwyt moglo powodowac tak duze problemy z brzuszkiem jak alergie pokarmowe... Maja łyka mi mnostwo powietrza od urodzenia, łykała przed podcieciem wedzidelka w 5 tyg, i łyka do dzisiaj (a na pewno zabieg zrobiono nam dobrze). Wynika to z mojej hiperlaktacji, bo mam mase mleka i jak nie chce mi sie przed karmieniem odciagnac z 30-40 ml (a zazwyczaj mi sie nie chce ekhm🙄), to Młoda jest zalewana i sie krztusi, dławi i ma potem giga czkawke. Ale nie powoduje to problemow brzuszkowych, na pewno nie w jakims istotnym stopniu. Żeby sluz, pieniste kupy czy kolki byly tylko od powietrza w jelitach... az chyba spytam o to pediatre przy okazji, bo jakies to dla mnie niewiarygodne.
Z mniej przyjemnych rzeczy to Majce zaczęły wychodzić takie różowe szorstkie plamy w kilku miejscach na ciele🙁 ja mam podobną przypadłość od lat, diagnozowano mi to jako delikatny AZS. Słabo, że młoda to najwyraźniej odziedziczyła🙁 idziemy w poniedziałek do dermatologa-alergologa, niech nas wyśle na jakieś testy. Chociaż pewnie pierwsze co to zaleci dla mnie diete eliminacyjna. Od tygodnia staram sie unikac bmk, nie widze poprawy u Mai, za to widze zmiany na wadze, wiec przez pewien czas eksperymentalnie mam zamiar zostac na tej diecie😁 Jak ustalilam, ze mozna na niej jesc masło ghee, to nie wydaje mi sie taka straszna😉
Konczac ten update jeszcze napisze, ze w tym miesiacu koncze 30 lat. I kurcze powiem Wam, ze fajny to moment zycia i fajny wiek😊 Patrzac z rana na rozesmiana po cycowaniu Maje z burzą potarganych wloskow i spiacego męża poczulam, ze jestem szczesciara🥰 Rodzina to naprawde złoto❤trzydziecha, Chimera, plinka89, werni, Applejoy, Ania95, kayama, Agagusia, Kalija lubią tę wiadomość
-
Trzydziecha - teraz jest już super nastrój
dzień po był marudny no ale to przez masaże tych miejsc
Baileys - jakbym słuchała jednej czy drugiej pediatry to chyba bym właśnie spędzała czas w zakładzie psychiatrycznym. Dla lekarzy wędzidełko to nie jest żaden problem dla rozwoju dziecka. Dziwnym trafem przedwczoraj jadł moje rozmrozone mleko, a dziś całą butlę zwykłego mm i nagle zaczął robić normalne jajecznicowe kupy, a dwa tygodnie temu po tym samym ale w mniejszych dawkach był dramat i odparzonej pupy nie mogę wygoić do teraz. Ja pozostaję przy wiedzy chirurga, który zajmuje się tylko tym tematem. Obiecał, że będzie znaczna różnica w temacie brzuszka i dwojek no i jest. U nas to nie kwestia złego chwytu ale całego systemu połykania.
Dobra wyczerpalam się już w tym temacie, podzieliłam się nasza historią nie dla zostania gwiazdą internetówA jedynie informacyjnie, być może komuś też wydaje się że ma trudne dziecko a Maluszek się po prostu męczy, a brzydkie kupy to nie tylko nietolerancje i alergie. Tak jak różne są defekty wedzidelek tak i różne skutki,są dzieci, które nie mogą złapać brodawki i przez to głodują, są dzieci jedzące z konsekwencjami gastrycznymi. Amen
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=998704320469884&id=861101227563528 to tak na zakończenie wywoduWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2019, 13:50
trzydziecha lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMooniika wrote:Witam my po bilansie.
11.11 mielismy wizyte i od tej pory nic waga nie wzrosla.
Mamy tylko kontrole za 2 tygodnie.
Czy ktos mial taki problem zeby prawie w 2 tygodnie nic dziecko nie prZytylo?
Moja teraz tyje duzo mniej - przez ostatni miesiac przybrala tylko 620 g. Za to bardzo sie wydluzyla i juz nie jest klocko-pulpetem 😁 Pediatra powiedzial, ze to zuplenie spoko przyrost i mamy sie niczym nie martwic. Jak dziecko duzo fika na macie, to tez sporo spala, nie przejmuj się -
nick nieaktualnyMy ze specjalistow chodzimy juz tylko do fizjo. Trafilismy w koncu na super babke, widze, ze obrecz barkowa i łapki sie rozluzniaja i Maja zaczyna łapac i memlac wszystko co popadnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 23:30
DrzewkoPomarańczowe, werni, Anhydra lubią tę wiadomość
-
werni wrote:Moj to tez zmarzluch. Szybko sie wychladza jak jest w samym pampku. Moj spi w pajacu lub body z dlugim i pol spiochami lub spodenkami i skarpetkami plus kolderka lub kocyk.
moje od małego mogłyby na golasa spać, Anielka ubierana zawsze lekko a jeszcze się rozbiera kiedy ja bym sama bluzę wlkzyla. Obie po tatusiu
werni lubi tę wiadomość
-
My mieliśmy dziś najlepsza noc odkąd Kazik skonczyl jakieś 2 tyg 😁 (nie żebym się wyspala bo zasnęłam po 1 a na 6 miałam budzik
). Pierwsze jedzienie o 0.30, potem dopiero o 4.30(!) i o 7.30 go obudziłam bo musieliśmy się zbierać do lekarza. Szok! Normalnie to pobudki co 2 h. Nie obrazilabym się gdyby mu tak zostało 🙏🏻. Nie wiem czy to miało związek ale po tym karmieniu o 0.30 odłożyłam go do dostawki 🤔
Po wizycie u lekarza ok, język super, nic dalej nie trzeba ciąć. Młody wazy 7200g. Dalej przybiera te swoje 20g. Dwa tyg temu to było poniżej normy a teraz już powyżej 😂. Tyle właśnie warte są te wszystkie normy.
A jeśli chodzi o ból to jest nowa teoria 😁. Młody spłyca z powodu szybkiego wypływu, a zaciskając dziąsła reguluje go sobie. Kto by pomyślał - szybki wypływ przy „mam za mało mleka” 😅😂? Szybki wypływ mógł się pojawić po przycięciu wedzidelka bo młody zaczął efektywniej stymulować brodawkę. Ale tak serio to coś w tym jest bo często je bardzo łapczywie, głośno, jakby nie nadążał łykać. Zwlaszcza w nocy kiedy mam przepełnione cycki. Po nocy tez ból jest największy wiec by się zgadzało. Zalecenie mam takie żeby karmić na siedząco bo wtedy łatwiej kontrolować przystawienie. Wszystko fajnie tylko jak ja go będę usypiać? Dziś musiałam tego kloca dobre pół h nosić żeby zasnął.
Teraz się poddałam i karmie na leżąco. Rebelia 😁Frida91, Domi_tur, werni, Anhydra, Agagusia lubią tę wiadomość
[/url]
-
IGA.G wrote:Ja wierzę że każde dziecko ma swoje preferencje
moje od małego mogłyby na golasa spać, Anielka ubierana zawsze lekko a jeszcze się rozbiera kiedy ja bym sama bluzę wlkzyla. Obie po tatusiu
Maly to chyba po mnie ma bo ja zmazluch hehe -
Pozdrowienia z Czorsztyna! Właśnie wyszłam z relaksującego jacuzzi, tak na to czekałam od ciąży
rozumiem już zamiłowanie do kąpieli w wannie
Domi_tur, DrzewkoPomarańczowe, werni, Ania95, Chimera, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Domi świetny ten tekst o wedzidlku, dzięki
przy okazji znalazam też info o otwartej budzi i kurczę mój Tomuś śpi z otwartymi ustami
dobrze że mam juz skierowanie to to będę konsultować z logopeda. Nie widziałam że to może mieć jakieś znaczenie
-
Mooniika wrote:Zle sprawdzilam, jednak troche przytyla
130g w 11 dni
Moja córcia też przybiera mało- z żelazną konsekwencją 100 g/tydzień. Badania (mocz i morfologia) wyszły ok więc lekarka uznała że taka jej uroda.
A czy oprócz niskiego przyrostu wagi widzisz jakieś niepokojące objawy- apatie, placzliwosc itd?Mama Aniołka - 02.2018
Iga jest z nami 22.08.2019 ❤❤❤ -
Baileys super ze udalo Ci wrocic do pracy.
znasz się na prawie powiedz mi czy policja może pisac artykuly na stronie bez wiedzy pokrzywdzonej o nie przyjemnej sytuacji ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2019, 23:05
-
Matyldaaa
Ona jest bardzo pogosnym dzieckiem
Prawie nie placZe tylko jak chce na rece i momentalnie spokoj.
Duzo spi.10-12 godzin w nocy. I dzien tez duzo drzemek. Zasypia bez problemu wystarczy ze odloze ja jak wykorzystamy wszystkie atrakcje miedzy drzemkami. Aktywnosc 1,5h-2h i drzemka. Ale zadnych badan nam nie zleciliMooniika -
IGA.G wrote:Ja wierzę że każde dziecko ma swoje preferencje
Moja ma często zimne łapki i stopki i w dodatku mokre z lekka. Ale sprawdzam karczek i zawsze ma ciepły. Mocno opatulacie dzieciaczki, Wika śpi tylko w pajacu i nakrywam pielucha flanelowa, a grzejniki mamy odokręcone na minimum. Mam wrażenie że ja bardziej marzne niż Wika, ona grzeje jak piecykDrugi piecyk to mój R.
-
Ostatnio też stwierdziłam że dziecko mi wydoroslalo
Im jest starsza tym grzeczniejsza, płacze bardzo mało a jak coś jej nie pasuje to marudzi. Wyrosła już z takich noworodkowych ryków
I te inteligentne oczka, czasami mam wrażenie że ona wszystko kuma
I że rozpoznaje się w lustrze co chyba nie jest jeszcze możliwe, ale robi głupie miny do lusterka i śmieje się, i też do mojego odbicia.
-
nick nieaktualnywerni wrote:Baileys super ze udalo Ci wrocic do pracy.
znasz się na prawie powiedz mi czy policja może pisac artykuly na stronie bez wiedzy pokrzywdzonej o nie przyjemnej sytuacji ?
Odpowiedz jest klasyczna - to zależy. Jesli nie podaje danych identyfikacyjnych i robi to w ramach informowania o zaistnieniu przestepstwa sciganego z urzedu, to jasne, ze moze. Nie wiem co masz na mysli piszac o "nieprzyjemnej sytuacji", gdzie ta publikacja itd. Naruszenie dobr osobistych musi byc bezprawne, zeby uzasadnialo jakiekolwiek roszczenia.Domi_tur lubi tę wiadomość