X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikołaj kończy dziś 4 miesiące i zrobił nam prezent z tej okazji 😛 pierwszy raz w swoim życiu obudził się tylko RAZ 😀😀 akurat tak się złożyło, że wczoraj byliśmy na urodzinach i wróciliśmy o 24. Byliśmy nastawieni na nieprzespaną noc, a tu taki prezent 😍

Frida91, Chimera, werni, Niebieska Gwiazda, Applejoy, kayama lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Z tą dieta tez myslalam ze juz nic mnie nie zdziwi ale rozszerzanie diety w 16 tygodniu życia od chrupek i obgryzania kości... O tym jeszcze nie słyszałam
    to sie dowiedzialas🤣 i po 16tz
    czytamy ze zrozumieniem juz w podstawowce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 13:07

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wśród znajomych dużo dzieci w wieku od bliźniaczek co zaraz się urodzą ;) do 10 latkow. Poza tym mieszkam na nowym osiedlu , w bloku mam 10 dzieci z rocznika Anielki na 30 mieszkań ;) połowę klasy zapełnia w szkole. Z jednej strony super z drugiej porównywanie. Ja stronie od tego, jestem pedagogiem i nauczyłam się nie porównywać dzieci. Ale większość matek skupia się na tym

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Kość do ssania? Myślałam że tylko moja teściowa ma takie pomysły 😂
    Ja wprowadziłam blw i gotowalam marchew, brokula i inne warzywa na parze, nie trzeba od razu kupować parowara, wystarczy na sitku 😉 gotuje się obiad dla siebie, położyć sitko i kawałek marchewki czy coś i gotowe, więcej zabawy miałam z kaszą bo robiłam na swoim mleku
    Ja kupiłam parowane z myślą o Anielce a doszło do tego że robię obiad w parowarze dla całej rodziny przynajmniej dwa razy w tyg :D

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis na kaszke 😊https://blog.sprytnamama.pl/2011/05/kaszka-na-mleku-matki.html
    Iga, też mamy parowar i warzywa wolimy z pary niż z wody, lepiej nam smakują
    W małża rodzinie są dzieci z tych samych roczników i też wolałabym nie porównywać, tzn ja nie mam z tym problemu, uważam że każde dziecko ma swoje tempo i każde jest wyjątkowe, ale od teściowej tylko słyszę że M... już chodzi (moja późno zaczęła i dziadki uważali że to przez to że jej nie prowadziliśmy), w ogóle nic nie mówiła o naszej tylko ta M.i M. Z moją koleżanką się kontakt urwał po tym jak mimochodem stwierdziła że jak dziewczynka w wieku 16 m-cy dopiero zaczyna chodzic to pewnie jest opóźniona (pedagog nauczania początkowego) 😠

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój kuzyn podobno był "żartym dzieckiem" 🙈 znaczy był ciągle głodny, więc już od początku ciotka sypała kaszke do mleka. Może to i przypadek ale w wieku dojrzewania walczył z otyłością, alergią i astmą

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    to sie dowiedzialas🤣 i po 16tz
    czytamy ze zrozumieniem juz w podstawowce
    W 16 czy po 16 niewielka różnica bo i tak za wcześnie. Dziecko ma maleńki żołądek wiec lepiej wypełnić go czymś wartosciowym i odzywczym niz zapychac chrupkami...

Applejoy lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Przepis na kaszke 😊https://blog.sprytnamama.pl/2011/05/kaszka-na-mleku-matki.html
    Iga, też mamy parowar i warzywa wolimy z pary niż z wody, lepiej nam smakują
    W małża rodzinie są dzieci z tych samych roczników i też wolałabym nie porównywać, tzn ja nie mam z tym problemu, uważam że każde dziecko ma swoje tempo i każde jest wyjątkowe, ale od teściowej tylko słyszę że M... już chodzi (moja późno zaczęła i dziadki uważali że to przez to że jej nie prowadziliśmy), w ogóle nic nie mówiła o naszej tylko ta M.i M. Z moją koleżanką się kontakt urwał po tym jak mimochodem stwierdziła że jak dziewczynka w wieku 16 m-cy dopiero zaczyna chodzic to pewnie jest opóźniona (pedagog nauczania początkowego) 😠
    Zszokowała mnie ta koleżanka :/:/ mam dwie koleżanki których synowie chodzili jeszcze później, jeden miał 18 miesięcy, drugi aż 20. Teraz są rezolutnymi przedszkolakami i na pewno nic im nie brakuje :) ja też nie porównuje dzieci ale większość osób tak. I to znajdują byle co. Np Anielka zaczęła chodzić i mówić w normie wiekowej, za to włosy rosną jej w szalonym tempie, miała ścinane już kilka razy a i tak ma prawie do pasa. I to chyba wzbudza jakiś rodzaj zazdrości wśród mam bo zawsze słyszę komentarze że włosy ma cudne, ale za to nie wyszły jej wszystkie zęby :p i ciągle pytanie czy ma już komplet zębów, normalnie temat wśród osiedlowych matek mających dzieci w tym samym wieku. Ja mówię że wyjdą kiedy wyjdą. Dzisiaj nawet jedna mnie zaczepiła mówiąc że w wieku Anielki powinna miec już wszystkie i żebym zrobiła jej rentgen ...ale taki jej urok, późno zaczęły iść żeby, z dużymi odstępami czasowymi

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do parowaru ja też wolę warzywa z niego niż gotowane, ziemniaczki to cały rok smakują jak młode :) a do tego mają większą wartość odzywacza

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nawet rzucały komentarze że Łucja już chyba nie będzie miała bujnej czuprynki bo ma mniej włosów niż Aniela w jej wieku. Szczerze to wydaje mi się że podobnie, a z drugiej strony czy one pamiętają jakie Aniela miała włosy mając trzy miesiące... Szkoda slow. Ja już olewam. Wieczne porównywanie na placu, pytanie wokół które śpi w pieluchach, które bez. Nie mówię że całe osiedle ale są tu typowe mamusi takie

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rozszerzania diety to temat rzeka jak i inne kwestie związane z macierzyństwem. Każdy wybiera swoją drogę ALE warto chociaż przejrzeć PIERWSZE 1000 DNI i z9baczyc jak wazne jest kształtować e w pierwszych 3 latach dobre nawykj zywieniowe!

Granica jest rozna co do rozpoczecia karmienia - t9 że zaczniemy podawać pojedyncze smaki przed 6 miesiące to też ok - tutaj bardziej chodzi aby nie zmniejszać ilości posiłków mlecznych Tylko między nimi dawać po trochę nowych produktów

Natomiast dla mnie granica jest to że dziecko musi przynajmniej przyjmować pozycję siedzącą do jedzenia - czy t9 na naszych kolanach czy samodzielnie.

Fajniengdzies ktoś kiedyś napisał że to rodzić decyduje co poda dziecku i kiedy A dziecko decyduje czy zje i w jakich ilościach! Nic na siłę bo jedzenie to jedna z przyjemności w naszym życiu 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 17:37

Myszk@, Frida91, Chimera, werni lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka, nic dodać nic ująć 😊
    Iga, rozwalilas mnie z tymi włoskami. Mnie też ta koleżanka zszokowala, jak mówiła że KP po roku to już patologia to jakoś zbyłam, ale to ciągłe wypominanie że powinnam z młodą ćwiczyć siadanie (próba trakcji) i inne takie, bo ona się zajmuje dziećmi i ma większe doświadczenie niż ja, powodowały że zaczynałam wątpić w mała i w siebie, a z tym opóźnieniem przelała czare goryczy i jak się odcielam od niej to zyskałam spokój.
    A powiedz mi, jak gotujesz, to solisz ta wodę? Widziałam że moja mama soli, ja na to nie wpadłam ale i tak bym nie solila dla dziecka

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🕯️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 15:04

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Zależy w jakiej temperaturze mrozisz.W -10 dwa tygpdnie,w -18 pół roku,-24 rok.Po tym czasie mleko się nie psuje tylko traci powoli na wartości.Co do kaszek gotujesz na wodzie i dolewasz mleko.Tak robiłam przy starszym.
    To chyba mimo wszystko lepiej jest podać moje mleko "po czasie" niż robić na sztucznym? Skoro traci połowę właściwości, a się nie psuje. Myślałam, że będzie po pół roku/roku zepsute.
    A jaka temp jest ustawiona nie wiem :( Mam pomrozone i w dużej zamrażarce i w lodówkowej.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    To chyba mimo wszystko lepiej jest podać moje mleko "po czasie" niż robić na sztucznym? Skoro traci połowę właściwości, a się nie psuje. Myślałam, że będzie po pół roku/roku zepsute.
    A jaka temp jest ustawiona nie wiem :( Mam pomrozone i w dużej zamrażarce i w lodówkowej.

Odkręciłam termometr okienny i wrzuciłam do zamrażarki okazało się,że mam -21stopni,przekręciłam pokrętło i utrzymuje obecnie -24.Mleko matki zawsze lepsze od mm.

Camelia, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lekko sole warzywa, nie wodę. Wolę posolić część warzyw a Anieli dać te niesione. Ja niestety lubię słone i tu jest mój problem. Ogólnie zdrowo jemy, warzywa, kasze, owoce, ale z soli trudno mi zrezygnować. Jedyne co mi się udało to bardzo ja ograniczyć. Kiedyś solilam wszystkie kanapki czy dania typu pierogi, kopytka. Teraz sole znacznie mniej

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Mooniika Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2019, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam z gluzeniem waszych maluchow?
    U nas calkiem przestala gadac poswojemu a wczesniej bylo agii grrr i takie tam a teraz nic

Mooniika
  • kayama Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    W 16 czy po 16 niewielka różnica bo i tak za wcześnie. Dziecko ma maleńki żołądek wiec lepiej wypełnić go czymś wartosciowym i odzywczym niz zapychac chrupkami...

Ja na pewno nie będę dawać chrupek czy kości :D Kości to nawet psu się nie daje. Dziecko kością może sobie zrobić krzywdę. (wsadzić do oka czy może się jakaś część odlamac.. )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 19:34

Frida91, Domi_tur lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mooniika wrote:
    Jak tam z gluzeniem waszych maluchow?
    U nas calkiem przestala gadac poswojemu a wczesniej bylo agii grrr i takie tam a teraz nic

U mnie gada dużo, ale nie powtarza , wyczytałam aby dziecku mówić zgłoski i czekać aż powtórzy, Wika chyba nigdy nie powtórzyła. Tylko się patrzy na mnie badawczo co ja od niej chce ;)

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 15:04

‹‹ 1511 1512 1513 1514 1515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ