Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Pediatra mówiła, że można już rozszerzać (podać np. jabłuszko albo kasze manne :)). Także tego.. Zrobimy u niej szczepienia, ale w razie kłopotów, będziemy szli prywatnie.
    A co już podajesz? U nas z tym zelazem było marnie. Nawet suplementowalismy jakiś czas. Myślałam nad brokulem albo brakiem. Na mięso raczej za wcześnie.
    Przełamalam się wczoraj i pierwszy raz dałam do spróbowania ziemniaka. Ugotowalam na parze i podałam w firmie puree z moim mlekiem :)
    Początek był super. Nawet chciała troszkę jeść. Ale.. Przecenilam jej możliwości i dałam za dużo na łyżeczkę. Zaczęła się krztusic i część mi oddała spowrotem.
    Dzisiaj znowu jej zrobiłam, ale dałam mniej mleka. Nie smakowało jej już tak jak wczoraj i mniej chętnie jadła. Jutro spróbuję marchewke albo dynie.

Ja zaczełam tradycyjnie od marchewki, potem brokul, potem dynia, dynia z ziemniaczkiem i ostatnio troszkę banana (pomimo, że słodki to o dziwio trochę się krzywił😁). Dzisiaj oprócz popołudniowego warzywa (ktoregoś z tych, ktore już jadł), planuje dac mu jeszcze jabłko. A pod koniec tygodnia planuje wprowadzic jeszcze kaszki. Poki co mleka mniej nie pije, wiec sie cieszę. Lubi też pić wodę 🙂.

werni, IGA.G, Vampire lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Kalija widzę że też masz niewielkie wymagania 😂 Gdzie byśmy pomyślały jeszcze pół roku temu, że luksusem będą pobudki co 2-2,5h 🤪

U nas dzisiaj podobnie, niestety o 3 zrobił sobie godzinną przerwę 🙄 Po której pospał do 6 i był koniec.
    Robuś praktycznie odrzucił butelkę-wypija jedynie przed spaniem jakieś 100-140ml, ale ważyłam go dziś rano i ma 8530, co znaczy, że w tydzień przybrał 200g...odzyskuję wiarę w moje cycki, żeby to jeszcze tak nie bolało 😔 W czwartek idę do innej neurologopedy, która zajmuje się kłopotami z jedzeniem. Nowy termin na wędzidełko u tej lekarki która nas skierowała mamy na 19lutego-2dni po skończeniu 6miesięcy. Eh.

Wczoraj podaliśmy pierwszy raz kaszkę. Wybór padł na jaglaną nominal. Zrobiłam z wodą i zjadł całe 3 łyżeczki 😁

Sporo waży ten Twoj Robuś 😁.
    Olek waży 8200 i jest w 60 centylu (a przecież starszy😉).

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• kayama Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Ja zaczełam tradycyjnie od marchewki, potem brokul, potem dynia, dynia z ziemniaczkiem i ostatnio troszkę banana (pomimo, że słodki to o dziwio trochę się krzywił😁). Dzisiaj oprócz popołudniowego warzywa (ktoregoś z tych, ktore już jadł), planuje dac mu jeszcze jabłko. A pod koniec tygodnia planuje wprowadzic jeszcze kaszki. Poki co mleka mniej nie pije, wiec sie cieszę. Lubi też pić wodę 🙂.

Anhydra każdy nowy składnik wprowadzasz od kilku łyżeczek przez kilka dni? Strasznie dużo jest tych nowych smaków i przy takim jedzeniu to do roku mam zajmie.. :) Ja zaczęłam od dyni, brokuła i marchewki, teraz daje dwuskladnikowe i owocki. Przy każdym nowym smaku śmieje się i patrzy na mnie wielkimi oczami :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2020, 10:14

werni, Vampire lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo Chimera! Super, ze udało się rozbujać bufet 👌🏻

U nas noc słaba. Wczorajsze 6 h snu to był tylko taki żarcik.
    I jeszcze pobudka wcześnie bo mąż wychodził i zamiast zawołać mnie do Julka to go do nas przyniósł. Ten zaczął płakać, obudził Kazika i dupa. A tak to bym sobie jeszcze przysnęła z Julkiem u niego. Julek niestety tez z takich co maja wbudowany radar rodzica. Codziennie praktycznie jak mąż wstaje to Julek zaraz za nim 🙄

aadd84dc14.png[/url]
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Anhydra każdy nowy składnik wprowadzasz od kilku łyżeczek przez kilka dni? Strasznie dużo jest tych nowych smaków i przy takim jedzeniu to do roku mam zajmie.. :) Ja zaczęłam od dyni, brokuła i marchewki, teraz daje dwuskladnikowe i owocki. Przy każdym nowym smaku śmieje się i patrzy na mnie wielkimi oczami :D

Nowy skladnik podaję około 4 dni (nie 7 bo by to zajęło wieki). Może z tymi bardziej alergizujacymi bedę wprowadzac dlużej aby poobserwować. Zrobilam troche błąd bo jednego dnia podałam banana (rano) i dynie z ziemniakiem (popołudniu), czyli (zgodnie z tym co wrzuciła Werni na fb- oba zestawy zestalające i Olka faktycznie trochę przytkało). Zrobił ostatecznie, ale bardzo gęstą kupkę. Teraz mam plan komponowac i podawać mu taki dzienny zestaw, aby razem z zestalajacym warzywem/owocem ten drugi posilek był już relaksujący. No i koniecznie woda.
    Zastanawiam sie, kiedy mu podac jajka bo to dobre źródło żelaza...aczkolwiek moga tez byc alergenem..no i na indyka też się czaimy.

werni, kayama lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Chimera Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🔌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 13:34

Anhydra lubi tę wiadomość

• werni Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera uśmiałam się z miny Twojego męża 😂

Dziś przeczytałam ten plik co Karolina dala na fb i tam pisali żeby jajka na początku dawać raz lub dwa razy w tygodniu. Później można częściej. I tam polecala kubki z lejkiem a odradzala bidony i niekapki. Hmm

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija, byliśmy na 3 zabiegu, ale jak to doktor ujął- to kolejny etap. Po prostu żuchwa zaczęła po ostatnim cięciu nadrabiać i uprzedzal nas ostatnio, że mogą być konieczne następne cięcia bo tkanki pod językiem mogą blokować dalszy wzrost szczęki. A to jest niezbędne żeby Szymi ładnie domykał buzię. Tak więc docinaliśmy wędzidełko i znów tkanki pod językiem :/ Dwie duzr dziury 🤯 Szymi jest mega dzielny bo dużo lżej przechodzi rekonwalescencję :)

Ale dzis przeżyłam najgorszą noc w historii macierzyństwa. Obudził się o 23 z takim krzykiem, że ponad godzinę go uspokajałam żeby podać ibuprom a potem kolejną godzinę go usypiałam. Skończyło się to tym, że sama zasnęłam a Szymek mnie obudził próbując wyrwać mi nos 🤦‍♀️ Chciałabym to zwalić na zęby ale spuchniete są wszystkie poza dolnymi jedynkami... Potem o 4 była kolejna pobudka z krzykiem, powoli kończy mi się rezerwa energetyczna.

Aż w nocy wpadłam na pomysł, żeby wrocić do pracy na soboty - 3/4 godziny poza domem to by było coś ❤️

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    Chimera uśmiałam się z miny Twojego męża 😂

Dziś przeczytałam ten plik co Karolina dala na fb i tam pisali żeby jajka na początku dawać raz lub dwa razy w tygodniu. Później można częściej. I tam polecala kubki z lejkiem a odradzala bidony i niekapki. Hmm

A jak dawać to jajko? Żółtko można płynne a białko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2020, 11:53

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Kalija, byliśmy na 3 zabiegu, ale jak to doktor ujął- to kolejny etap. Po prostu żuchwa zaczęła po ostatnim cięciu nadrabiać i uprzedzal nas ostatnio, że mogą być konieczne następne cięcia bo tkanki pod językiem mogą blokować dalszy wzrost szczęki. A to jest niezbędne żeby Szymi ładnie domykał buzię. Tak więc docinaliśmy wędzidełko i znów tkanki pod językiem :/ Dwie duzr dziury 🤯 Szymi jest mega dzielny bo dużo lżej przechodzi rekonwalescencję :)

Ale dzis przeżyłam najgorszą noc w historii macierzyństwa. Obudził się o 23 z takim krzykiem, że ponad godzinę go uspokajałam żeby podać ibuprom a potem kolejną godzinę go usypiałam. Skończyło się to tym, że sama zasnęłam a Szymek mnie obudził próbując wyrwać mi nos 🤦‍♀️ Chciałabym to zwalić na zęby ale spuchniete są wszystkie poza dolnymi jedynkami... Potem o 4 była kolejna pobudka z krzykiem, powoli kończy mi się rezerwa energetyczna.

Aż w nocy wpadłam na pomysł, żeby wrocić do pracy na soboty - 3/4 godziny poza domem to by było coś ❤️
    Dolne jedynki wychodza ksiazkowo, a jak wiadomo ksiazkowych dzieci nie ma jakos duzo :-) czesto wychodza nie pokolei wiec moze jednak zeby

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    ja gotowalam zawsze na twardo , mielilam blenderem i dodawalam do 2go dania lub zupki
    plynnego zoltka nigdy nie podawalam i nie podaje dzieciom

kayama lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Obie częsci (białko i żółtlo) można razem podawać. Obie na twardo!

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi dzieci Łucja waży już 9 kg. Trochę się tym martwię. Aniela była duża, ale Łucja już ja przegoniła. No nic, mam nadzieję że wyrośnie jak zacznie biegac

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    db2b1fba33ad.png

Niebieska Gwiazda, Domi_tur, Vampire lubią tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍

Wysłany: 12 stycznia 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Drzewko, sypialnia będzie wolna to jesze Józię machniecie :)

Domi, już po ptakach ;)

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 12 stycznia 2020, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak zaplanowałam tak przygotowałam dziś łóżeczko, wypralam pokrowiec na materac, posciel i Kazik właśnie ucina w nim drzemkę 😁. Nakarmiłam na siedząco, posiedziałam z nim jeszcze chwile i odłożyłam. Zaczął się oczywiście rzucać jak łosoś ale przyslonilam reka oczka, zaczęłam kołysać trochę łóżeczkiem i zasnął. Śpi już 17 min wiec gorzej nie będzie ;).

Chimera, Anhydra lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werni co to za książka?

Domi, biedny ten Twój Szymi🙁 A masowałaś mu przez miesiąc? Ja masowałam ok 10 dni A potem zaczęła się strasznie rzucać i obłędnie płakać jakbym jej krzywdę robiła. Ciężko było masować w pojedynkę i w końcu odpuściłam. Chyba spieprzyłam sprawę, bo znów zaczęła otwierać buzię i wysuwać język , znów bolą mnie piersi przy karmieniu.
    Dawno tak dupy nie dałam ☹
    Jedziemy na kontrolę. Zastanawiam się też nad neurologopedą bo koleżanka na buźke dostała ćwiczenia.

dqprgu1royghdo7j.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak, masowałam ale 3tyg a nie 4 bo już wtedy widziałam, że jeszcze trzeba będzie dociąć. Teraz masujemy 6-8 razy dziennie, jest krzyk ale lepiej teraz niż potem ciągle powtarzać zabiegi. Dzięki temu, że masowałam to się nie zrobiły zrosty i dało się ciąć kolejny raz.

Idź idź, my też mamy ćwiczenia na domykanie buzi, masujemy twarz, język, dziąsła, podniebienie. Teraz odpuściłam na czas masażu wędzidełka żeby go bardziej nie wkurzać :)

Może u Laury wystarczy uelastycznić masażem to wędzidełko bez cięcia? :)
    Ja dzisiaj znalazłam na aparacie zdjęcie 5dniowego Szymka placzacego i na nim widać jak krótkie miał to wędzidełko i "przyklejony" język. Aż wrzucę wieczorem jak wrócimy od teściów

Kalija lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam screen z pliku. A on jest od mamy ginekolog.

Kalija lubi tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • kayama Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, czy jeśli teraz Wika nosi 68, już tak powoli wyrasta i myślę że od lutego będzie 74 takie troszkę przyduże ale 68 już będzie za ciasne. To latem od czerwca jaki powinna nosić, 80? Czy większy/mniejszy? Tak sobie myślę bo tyle jest przecen że kupiła bym letnie ciuchy bo mają największe przeceny.. Ale jak trafić z rozmiarem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2020, 14:51

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 1581 1582 1583 1584 1585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ