X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • werni Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jak tak czytam to się zastanawiam czy mój nie ma napiecia. Czasami też otwiera buzke ale to sporadycznie. Czy do neurologopedy trzeba mieć skierowanie ?

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🤸

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 13:21

werni, Vampire lubią tę wiadomość

• werni Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 2 godzin Wojtek skończył 5 miesięcy. :) kto dziś z nami ? :)

Vampire, Limerikowo lubią tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    Kurcze jak tak czytam to się zastanawiam czy mój nie ma napiecia. Czasami też otwiera buzke ale to sporadycznie. Czy do neurologopedy trzeba mieć skierowanie ?

Przy obniżonym napięciu dziecko ma bardzo często otwartą buzię.Znacznie częściej niż zamkniętą.Sprawdzić zawsze można.

werni lubi tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otwartą buzię może mieć też tak po prostu przez krótką żuchwę, dzieci rodzą się z fizjologicznie cofniętą żuchwą, która przez 6-8miesiecy intensywnie się rozwija. Każde skrócenie wędzidełka może powodować opóźnienie rozrostu.
    My podczas 3 zabiegów mieliśmy dwa razy cięte tkanki, które trzymają żuchwę i wreszcie widać wysuwającą się bródkę i wreszcie na brzuszkuczy noszony Szymek ładnie polyka ślinę a nie wypuszcza hektolitry na ciuchy. Ale obstawiam, że jeszcze raz będziemy musieli pójść :/

Kayama, werni do neurologopedy zawsze warto pójść, sprawdzi i napięcie w buzi, wędzidełko, pozycje spoczynkową jezyczka, prawidłowe pobieranie pokarmu z łyżeczki itd.

Odbiegając od tematu - byłam w sobotę w pracy, moja klientka mająca 8 miesięczne dziecko jest w 4 miesiącu ciąży. Brała te jednoskładnikowe tabletki antykoncepcyjne, które można przy kp😱😱😱

werni, Limerikowo lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🤴

Domi_tur, werni, Vampire, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ale miałam wczoraj akcję.
    Rozalia spała juz ale przebudzila sie przed 23 z płaczem i musiałam ją wziąć na usypianie od nowa. Coś tam jeszcze gadała po swojemu ale w końcu usnela. Jeszcze jej nie odlozylam a czuje mokro... Przesikala sie. I śpi :/ I co teraz robić?

Kusiło mnie żeby ją odłożyć no ale kurde tak spać w mokrym i to jeszcze tyle godzin do rana. Oczywiście musiałam ją rozebrać i przebrać i się znowu rozbudziła :P

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🏂

Frida91, Anhydra, Domi_tur, Vampire, Applejoy lubią tę wiadomość

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera musisz miec zręczność sapera :D

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🕺🏼

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 13:22

• Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas najgorsza noc od porodu. Mój wziął dzisiaj wolne na zmianę nosiliśmy mała całą noc. Spała tylko na rękach. Na dziasle biała plamka więc chyba przebija się ząb. nie jadła wczoraj 8h przez noc, smoczek brała ale jak tylko zassała to zaraz zaczynał się krzyk. O 3 była już tam zmęczona płaczem że przelewała się przez ręce, podałam paracetamol i o 6 udało się ją odłożyć do kołyski.
    Do tego Młoda za bardzo nie przemieszcza się na brzuszku, jedynie co to samolot i wyciąganie rąk przed siebie na zmianę. Chodzę dzisiaj jak zombie, mój brał młodą jak ja się odciagałam i myłam butle, potem znowu ja nosiłam.

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• kayama Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Czy mała nie ma obniżonego napięcia?
    Adaśko ma często domkniętą buzie.Jak leży na brzuchu w którymś momencie otwiera buzie i ślina kapie.Jak szły dolne jedynki było więcej śliny.
    Starszy w jego wieku ciągle się ślinił,spał z uchyloną buzią,rzadko domykał.Jak szły zęby to przebiearałam co kwadrans lub był w śliniakach.Dalsza rodzina mówił,że to na zęby.Guzik prawda.Dziecko miało obniżone napięcie nie tylko ciała(zdiagnozowane wcześniej),ale też jamy ustnej i za krótkie wędzidełko(delikatnie).Logopeda na luzie do problemu podszedł,pomógł neurologopeda który zlecił ćwiczenia.Bywamy u niego do dzìś(mały ma 4.5roku),na kontroli raz do roku.Ćwiczymy buzie 3× w tygodniu po 0.5godziny.Późno się za to zabraliśmy bo mały miał siedem miesięcy i może dlatego problem mamy troche do dziś.
    Nie chce cię straszyć tylko wyczulić na problem.Daj znać co powie logopeda.

Tak tak ma obniżone napięcie i ta buźka też dlaTego się nie domyka. To zdiagnozowal fizjoterapeuta. Ale myślałam że już jest lepiej i to minie, ale z tego co piszesz chyba nie :( Idziemy do logopedy to sprawdzić, podobno buźkę też można okleic tejpami. Może jakieś ćwiczenia dostaniemy. My idziemy prywatnie bo państwowo termin jest pod koniec roku! Jak mnie wkurza ta służba zdrowia!, jakby człowiek był biedny to tylko w choroby można się pogrążyć. My też nie bogaci ale na wizytę za 120 zł jeszcze nas stać. Do neurologa też byśmy czekali z dzieckiem kilka miesięcy, chore. Z satysfakcją korzystam z macierzynskiego i korzystałam z zasiłku chorobowego, latami nie chorowałam a nawet jeśli to nie szłam na zwolnienie, od jakiegoś czasu powiedziałam stop i chodzę na zwolnienia nawet na działalności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2020, 10:48

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Odbiegając od tematu - byłam w sobotę w pracy, moja klientka mająca 8 miesięczne dziecko jest w 4 miesiącu ciąży. Brała te jednoskładnikowe tabletki antykoncepcyjne, które można przy kp😱😱😱
    Ale jaja, ja nie raz słyszałam że po jednej ciąży organizm jest nastawiony na kolejne i łatwo zajść. Moja znajoma też wpadła między dziećmi jest 1,5 roku różnicy. No ja mam panikę, na tabletkach nie przestajemy musi być podwójne zabezpieczenie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2020, 10:54

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro pogadam z pediatra. Poszukam tutaj neurologopedy. Do jednej napisałam ale ona niestety nie zajmuje się niemowlakami.

Chimera obejrzę Twoje filmiki.

Dziś przyszła mata ale jeszcze jej nie rozpakowalam. Duża jest będzie na większość pokoju rozłożona :) poczekam kiedy mój pomaluje ściany i trochę przemeblujemy to wtedy ją rozloze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2020, 11:21

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Vaniliowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm.. może mnie ktoś dodać do grupy na FB?

• Chimera Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    💃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 13:22

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Tak tak ma obniżone napięcie i ta buźka też dlaTego się nie domyka. To zdiagnozowal fizjoterapeuta. Ale myślałam że już jest lepiej i to minie, ale z tego co piszesz chyba nie :( Idziemy do logopedy to sprawdzić, podobno buźkę też można okleic tejpami. Może jakieś ćwiczenia dostaniemy. My idziemy prywatnie bo państwowo termin jest pod koniec roku! Jak mnie wkurza ta służba zdrowia!, jakby człowiek był biedny to tylko w choroby można się pogrążyć. My też nie bogaci ale na wizytę za 120 zł jeszcze nas stać. Do neurologa też byśmy czekali z dzieckiem kilka miesięcy, chore. Z satysfakcją korzystam z macierzynskiego i korzystałam z zasiłku chorobowego, latami nie chorowałam a nawet jeśli to nie szłam na zwolnienie, od jakiegoś czasu powiedziałam stop i chodzę na zwolnienia nawet na działalności.

Na twoim miejscu poszłabym od razu do neurologopedy.

• kayama Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Na twoim miejscu poszłabym od razu do neurologopedy.

A czym się różni? W przychodni powiedzieli mi że logopeda ma większe kompetencje niż neurologopeda. Szersza specjalizacja. Polecił mi reż fizjoterapeuta do którego chodzimy to ta sama przychodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2020, 13:56

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy w Rossmanie i kupiłam Bepanten sensiderm, linomagu nie było, będziemy testować. Kupiłam też kaszke Bobovita z glutenem, chyba coś nowego, ryżowo orkiszowa, skład w porządku bo nie ma żadnych dziwnych dodatków :) 60% ryż i 40 orkisz.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Byliśmy w Rossmanie i kupiłam Bepanten sensiderm, linomagu nie było, będziemy testować. Kupiłam też kaszke Bobovita z glutenem, chyba coś nowego, ryżowo orkiszowa, skład w porządku bo nie ma żadnych dziwnych dodatków :) 60% ryż i 40 orkisz.

Kayama tym Bepanthenem to na poczatku dobrze smarowac zmiany tak 2-3 razy dziennie.

kayama lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
‹‹ 1615 1616 1617 1618 1619 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ