X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja dzisiaj pożarłam oscypka. Nie takiego "bezpośrednio ze straganu" ale pakowane go próżniowo, kupionego w sklepie w Karpaczu...niby nie powinno się jeść i się zastanawiam- ryzyko listeriozy jet chyba po takich nienadzorowanych kupowanych bezpośrednio od górala....? Schiza na maksa z tymi ograniczeniami...

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Sylvka - ja w pierwszej ci@ży pierwszy raz wymiotowalam ostatniego dnia pierwszego trymestru... Także ten :P

Czyli wszystko się może jeszcze zdarzyć :D
    Pewnie wywołałam wilka z lasu :D
    Ale czasami nawet wolę sobie rzygnąć dla świętego spokoju nie myślenia haha.

emi2016 lubi tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Kurcze a ja dzisiaj pożarłam oscypka. Nie takiego "bezpośrednio ze straganu" ale pakowane go próżniowo, kupionego w sklepie w Karpaczu...niby nie powinno się jeść i się zastanawiam- ryzyko listeriozy jet chyba po takich nienadzorowanych kupowanych bezpośrednio od górala....? Schiza na maksa z tymi ograniczeniami...

Ale gdybyś go zjadła z grilla to już chyba spoko? Też zastanawiałam się czy panierowane camemberty są dopuszczalne, ale chyba tak.
    Myślę że taki pakowany oscypek nie ma wiele wspólnego z oscypiem i nie jest groźny ;)

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:

Ciiiiiii przecież oscypek jest dobry, jest zdrowy, jest po obróbce termicznej, jest bezpieczny i mam zamiar dzisiaj zjeść gocpod każdą postacią :p

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Ale gdybyś go zjadła z grilla to już chyba spoko? Też zastanawiałam się czy panierowane camemberty są dopuszczalne, ale chyba tak.
    Myślę że taki pakowany oscypek nie ma wiele wspólnego z oscypiem i nie jest groźny ;)

Pożarłam bez grillowania...taką miałam ochotę.... ta listerioza to nawet w surówkach może być...ja je na przykład jadam normalnie do obiadu... kuźwa na łeb można dostać od tych zakazów! Kiedyś kobiety na wsi piły mleko prosto od krowy i było ok...

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej ja dzisiaj zjadłam oscypka ze straganu od górala. Nie straszcie mnie. I tak na niewiele rzeczy mam apetyt...

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Hej! Ja od wczoraj czuje się fatalnie ;( wczoraj miałam takiego pecha, że zastanawiałam się czy nie jest 13. Z dobrych rzeczy kupiłam sobie spodnie c&a dla mam. Bardzo fajne ale dzins i kosztowały 69 zl ;)
    Za chwilę pójdę do fryzjera. Obym nie zwymiotowalam;/

ja wczoraj tez mialam kryzys, psychiczny i fizyczny... A dzis jest zupełnie inaczej!
    Dziewczyny mi lekarz powiedzial, ze glukoze moze tez podwyzszac euthyrox. Ja zwykle mialam dolne granice normy, a teraz blisko gornej, ale podobno jest ok

kayama lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj czytałam że można camemberta, oscypki i wszystkie inne po obróbce termicznej więc grillowany na pewno wjedzie dziś :)

Poza tym zachorowalnosc to 0,7czlowieka na 100 000 więc bym się nie obawiała :) i najczęściej wywołują surowe niedomyte owoce o surowe ryby i mięso :) oscypek naszym przyjacielem :)

Ja się nie przejmuje i mam zamiar go jeść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 12:01

wiki2, Limerikowo lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Dzisiaj czytałam że można camemberta, oscypki i wszystkie inne po obróbce termicznej więc grillowany na pewno wjedzie dziś :)

Poza tym zachorowalnosc to 0,7czlowieka na 100 000 więc bym się nie obawiała :) i najczęściej wywołują surowe niedomyte owoce o surowe ryby i mięso :) oscypek naszym przyjacielem :)

Ja się nie przejmuje i mam zamiar go jeść :)

O matko Domi,ale Ci zazdroszczę tego oscypka dzisiaj. Co prawda nie mam do Zakopca daleko, ale w najbliższym czasie się nie wybieram a tam smakują najlepiej. Nawet jak się przywiezie to nie to samo.

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Pożarłam bez grillowania...taką miałam ochotę.... ta listerioza to nawet w surówkach może być...ja je na przykład jadam normalnie do obiadu... kuźwa na łeb można dostać od tych zakazów! Kiedyś kobiety na wsi piły mleko prosto od krowy i było ok...

Ja myślę że nic Wam nie będzie ;) ja kiedyś zjadłam kawałek surowego camemberta i na razie żyje, nic mi nie jest i dziecku też nie :)

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    O matko Domi,ale Ci zazdroszczę tego oscypka dzisiaj. Co prawda nie mam do Zakopca daleko, ale w najbliższym czasie się nie wybieram a tam smakują najlepiej. Nawet jak się przywiezie to nie to samo.

Sama sobie zazdroszczę, póki co dupa boli mnie od siedzenia w aucie a w brzuchu burczy, mam nadzieję że kulinarne doznania mi to zrekompensuja hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 12:22

Sylvka lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • redken Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sery Turek są bezpieczne w ciąży ;)
    https://m.mjakmama24.pl/ciaza/dieta-w-ciazy/czy-w-ciazy-mozna-jesc-ser-plesniowy,540_5083.html

Smerfelinka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam tego problemu, bo nie lubię pleśniowych serów. No ale taki oscypek to zupełnie inna bajka. Z grilla z odrobiną borówki mmmmm...

OlaWi lubi tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    A Wam lekarze prowadzacy każa badac progesteron czy same dla siebie to robicie? Mnie moj wcale nie kazał badac, przepisal duphaston 2x2 i tyle. Sama sobie zbadałam w 6 tyg. to miałam 24,4. Czy powinnam to znowu zbadac?

ja to w ogole mam wrażenie, ze jako jedyna z Was nie badalam progesteronu, ale nikt mi nie kazal, wiec ufam, ze lekarze wiedza co robią.
    W poprzedniej ciąży tez nie mierzylam

Natalia1992 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:

ja dzis sobie kupilam prosciutto :) wiem, ze nie mozna surowego, wiec sobie podsmaze do tyrolskich knedli jutro :)
    a co do serow pleśniowych, większość w Polsce jest z mleka pasteryzowanego, wiec mozna spokojnie jesc!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 13:08

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Natalia1992 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    ja to w ogole mam wrażenie, ze jako jedyna z Was nie badalam progesteronu, ale nikt mi nie kazal, wiec ufam, ze lekarze wiedza co robią.
    W poprzedniej ciąży tez nie mierzylam

Ja badałam tylko raz na samym początku. Lekarz prowadzący nie zalecał badania, jeśli nie ma plamień.

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    O matko ale mnie nastraszyłaś...:( ja tak jak mówię mam tą normę podaną do 5,5 a wynik chyba 5,38.

Edit to był wcześniejszy wynik. Ostatni z 04.12 tj. 5,18

Masz glukozę w innych jednostkach. Spokojnie... poszukaj przelicznika, bo będziesz wiedzieć o jakich normach dziewczyny piszą :-)

Sylvka lubi tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Bum23 Koleżanka

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy piszecie że zjecie to tamto a macie tak jak ja bo tego nie mogę jakoś pojąć haha mówię zjem sobie to kupuję mam już jeść i nagle mi się nie chce hahahahaah albo nie smakuje

plinka89 lubi tę wiadomość

w57vrjjgc3jyrlgt.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Z tym żelazem to bym się wstrzymała, podobno na takim etapie nie powinno się suplementowac. Mi morfologia wyszła troszkę słaba, ale mam zalecenie żeby żelazo przemycać w jedzeniu, bo na suplementowanie za wcześnie.

A biorę femibon, duphaston i luteinę.

mi też lekarz powiedział, że w 1 trymestrze unikamy suplementów z żelazem...
    AnaKwiat masz anemię?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 13:34

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    mi też lekarz powiedział, że w 1 trymestrze unikamy suplementów z żelazem...
    AnaKwiat masz anemię?
    Ania kwiat, oczywiście też jestem za tym, żeby bardziej ufać lekarzowi niż forum. Mi ginekolog powiedziała, że to za wcześnie na żelazo dlatego kazała mi jeść np. buraczki, wątróbkę, kaszankę.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ