X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wyciągnęłam mój album i wychodzi na to że ja nauczyłam się przewracać z pleców na brzuch w 6 miesiącu, a raczkować w 8

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 10:31

Sylvka, trzydziecha lubią tę wiadomość

• werni Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha to podobnie nasze dzieci noszą rozmiary ubranek :)

Zauważyłam że na tym dywaniku z lidla bardziej się przekreca na brzuch niż na macie. I próbuje podnosić pupe :)

trzydziecha lubi tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    Trzydziecha to podobnie nasze dzieci noszą rozmiary ubranek :)

Zauważyłam że na tym dywaniku z lidla bardziej się przekreca na brzuch niż na macie. I próbuje podnosić pupe :)

Jakim dywaniku? Tzn z czego jest?

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2020, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Danuta gdzieś po miesiącu robienia samolotów zaczęła inną aktywność - powoli wstaje do czworaków. Józio bardzo długo nie lubił leżeć na brzuchu i się nie przekręcał. Potem w kilka dni nauczył się obrotów. U obojga polubienie leżenia na brzuchach po tym jak nauczyli się obracać trwało ok 2-3 tyg. I to był ciężki czas - bo na plecach było źle i na brzuchu też - więc ciągle marudzenie.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 01:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Ja dzisiaj wyciągnęłam mój album i wychodzi na to że ja nauczyłam się przewracać z pleców na brzuch w 6 miesiącu, a raczkować w 8, więc póki co Robuś jest do przodu w stosunku do mnie 😉 z raczkowaniem też ma szanse
    Przypomnicie mi jaki najfajniejszy pamiętnik był tu wymieniany?
    Miałam otwartą kartę kiedyś i mi się zamknęła, a chciałam zamówić :(

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 8 lutego 2020, 01:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza wczoraj zaczęła pelzac, jak przytrzymalam jej nóżki. Ot taka nasza nowa umiejętność. Oczywiście pekalismy z dumy, że zobaczyliśmy coś nowego ❤️🙃

Vampire, Camelia lubią tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 8 lutego 2020, 01:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z innej beczki..
    Byliśmy dzisiaj u neurologopedy i sama nie wiem co o tej wizycie myśleć. Mój oczywiście stwierdził, że kasa wyrzucona w błoto.
    Podobno Mela ma wedzidelko 4 stopnia, ale ona nam nie powie, czy to ciąć, czy nie, bo nie ma złotego środka. "Ona to ma i z tym żyje i ma się dobrze" . Już pominę fakt, że ogłasza się jako neurologopeda, a powiedziala, że jest logopeda 😒 (czyzbym znowu źle wybrała lekarza?! 😒)
    Polecała za to, by skonsultować wedzidelko u jej koleżanki chirurg, "która też może nam nie powiedzieć, czy ciąć czy nie" ??? WTF 😒

Oprócz tego stwierdziła, że mała ma raczej obniżone napięcie w buzi i stąd moje problemy z zastojami (zwłaszcza na początku).
    Ale.. Co najlepsze.. Nie dała żadnych ćwiczeń, nie doradzila nic.. A jedynie kazała karmiac łyżeczką, uściskać nią na dół języka.
    Za miesiąc się stawić i przywieźć gotowane warzywa, zupke z kawałkami i flipsy kukurydziane 🙃
    To ja mam płacić stowe żeby zobaczyła jak małą karmię? 🤨🤨🤨
    Powiedzcie mi, tak wyglądają takie wizyty, czy trafiłam do szarlatanki? 🤨

Aaaa i opitolila mnie, że większość posiłków małej, to moje mleko,bo dziecko w tym wieku powinno już jeść dużo różnorodnych posiłków, żeby rozwijał się dobrze aparat mowy 🤨 powinnam zapomnieć o 3 łyżeczkach, tylko karmić pełnymi sloiczkami 🤨
    Aj.. Zapomniałam jej powiedzieć, że patrząc na wiek skorygowany, to mała skończyła by dopiero 6msc.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • werni Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 04:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka chyba bym poszła do innego lekarza.

Trzydziecha taka mata niemowlęca z materiału.
    Kładę na nim mate z kinderkrafta żeby było cieplej od spodu. Kupiłam jeszcze piankowa ale dopiero ją rozłoże jak mój pomaluje mieszkanie. My z w tym czasie z Wojtkiem pojedziemy do moich rodziców.
    Zobacz u mnie na relacji na fb. Wczoraj dodałam Wojtka jak się przekreca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2020, 04:19

Niezapominajka5, trzydziecha lubią tę wiadomość

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka ja bym poszła do kogoś innego. Byliśmy u dwóch różnych neurologopedow i każda z nich zleciła ćwiczenia. U obu karmiłam małego cyckiem. Oglądały go dokładnie i obie stwierdziły wędzidełko za krótkie i że trzeba ciąć. Ze względu na to ma w drugą strone-za duże napięcie w buzi. Mamy masować policzki, górne wędzidełko, pod językiem i jeszcze podniebienie. Nie potrzebowały 10 wizyt na te zalecenia, pokazały wszystko od razu na pierwszej. U jednej byłam prywatnie, a do drugiej chodzę na nfz.

A tego co ta wasza gadała o diecie nawet nie skomentuje 🤦

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2020, 08:36

Niezapominajka5, Vampire lubią tę wiadomość

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko,z młodszym niemam problemu,ze starszym i owszem.Starszy ma obniżone napięcie mięśniowe.
    Na początku sprawa była zaniedbana bo kilku lekarzy wprowadziło nas w błąd.Logopeda stwierdziła,że to nie problem i zleciła ćwiczenia,ale takie marne.Syn miał wtedy ponad dwa lata.Potem trafiliśmy do neurologopedy i zaczęły się prawdziwe ćwiczenia.Masujemy policzki,podniebienie,język,dziąsła,usta.Masaż jest zewnętrzny i wewnętrzny.Oprócz tego ćwiczenia np.kląskanie(ćwiczenia to już u większego dziecka).Bywamy u tej pani dwa razy do roku.Mając dwa lata nie domykał ust,mając trzy nie wymawiał sz,cz,mając cztery nie wymawiał r.Niby wszystko w dopuszczalnych normach.Wszystko wyrównane,ćwiczymy nadal bo jak mamy przerwe bo syn jest chory,boli go gardło i ma katar (wtedy nie ćwiczymy bo to męczące)to potem jego mowa jest mniej wyraźna.Wystarczy poćwiczyć chwilę i jest olbrzymia zmiana.
    W skrócie idź do innego specjalisty.Owszem przy okazji na poerwsze spotkanie możesz wziąć coś do jedzenia dla dziecka.Neurologopeda nie musi znać się na wędzidełkach.Nas też odesłała.Nasz znajomy laryngolog stwierdził,że potreby brak.

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znam wielu lekarzy l, którzy zalecają rozszerzanie diety po 4 miesiącu ze względów logopedycznych. U nas to był jeden z powodów, dla których zdecydowaliśmy się na wcześniejsze rozszerzanie. I dzięki temu na przykład wiedziałam, że Szymek potrzebuje kolejnego podciecia tkanek pod językiem - nie zamykał buzi podczas jedzenia tylko memłał wszystko z otwartą. Po zabiegu jedząc ładnie domyka buzię, pijąc nie wylewa mu się na boki.

My wracamy do masaży, wędzidełko w pełni wygojone więc wracamy, mamy zalecone tak jak Niebieska pisze, policzki, podniebienie, usta, język, dziąsła, od zewnątrz masaże zwaczy, mięśni śmiechowychbi jarzmowych a nawet okrężnych oczu :)

Niebieska, nam chirurg kazał przyjść na konsultacje jak w wieku 3 lat nie będzie mówił sz cz, a w 4 - r. Zapewne będzie wtedy cięcie 🧐

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas wjechała dziś dynia :D Co prawda niewiele i trochę mała się krztusiła ale połknęła i wyrywała mi łyżeczkę :P A poten napiła się wody z kubeczka Doidy.

werni, Vampire, Ania95, Domi_tur, Pierniczkowa, DrzewkoPomarańczowe, Anhydra lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś

Niebieska, nam chirurg kazał przyjść na konsultacje jak w wieku 3 lat nie będzie mówił sz cz, a w 4 - r. Zapewne będzie wtedy cięcie 🧐[/QUOTE]

Bardzo możliwe.Syn w maju będzie miał 5.Jakoś na jesieni czyli 4.5 ogarnął r.Byliśmy pod opieką neurologopedy więc się niemartwiłam.Tylko my z wędzidełkiem problemu nie mieliśmy tylko z napięciem mięśniowym.Ważne by trafić na dobrego specjaliste i wszystko będzie ok.

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    A u nas wjechała dziś dynia :D Co prawda niewiele i trochę mała się krztusiła ale połknęła i wyrywała mi łyżeczkę :P A poten napiła się wody z kubeczka Doidy.

Zazdroszczę 😛 gdyby Mikołaj tak chętnie jadł... Dla niego istnieje tylko cycuś 😂

• Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja powoli się przekonuje do jedzenia. Dzisiaj kolejne pół sloiczka jabłek z brzoskwinia. Przekroczyła już barierę 7 kg :D i powoli ja upychamy w rozmiar 74

Anhydra, werni, Vampire lubią tę wiadomość

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Zazdroszczę 😛 gdyby Mikołaj tak chętnie jadł... Dla niego istnieje tylko cycuś 😂
    Dla niej do najedzenia też, ale jednak coś tam weszło. Wiesz na razie to takie mikro ilości że nie wiem czy 2 łyżeczki z tego sie uzbieraly :P

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy za sobą pierwsze próby picia z b.boxa, ale była zdziwiona ;) Bardziej zabawa, wypiła może 10 ml. Ale będę próbować codziennie.

Kalija, Camelia lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Dla niej do najedzenia też, ale jednak coś tam weszło. Wiesz na razie to takie mikro ilości że nie wiem czy 2 łyżeczki z tego sie uzbieraly :P

To i tak sporo jak na początek! 🙂 Ja nie wiem czy Mikołaj chociaż pół łyżeczki zjadł, bo wszystko lądowało na śliniaku 😜

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    To i tak sporo jak na początek! 🙂 Ja nie wiem czy Mikołaj chociaż pół łyżeczki zjadł, bo wszystko lądowało na śliniaku 😜
    Spokojnie, zacznie jeść :D A jak będzie miał z 15 lat to nie nadążysz z gotowaniem i zakupami ;)

werni, Ania95 lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to jak to jest z tym rozszerzeniem diety? Kiedyś czytałam u mamy ginekolog , że teraz to jest dowolność😏
    My rozszerzamy dietę ok 2 tygodni, zaczynałam od pojedynczych łyżeczek warzyw (słoiczki), ładnie reagowała, teraz daje po ok pół słoiczka na raz nawet jak jest nowość (dziś królik w jarzynach) ok 30-40 min po karmieniu piersią. Posiłki 2-3x dziennie , ostatnio wprowadzam owoce w 1 posiłku. Dobrze?

Jaką polecacie kaszke na początek? Nie jestem w stanie nic odciągnąć więc chyba muszę kupić mm do tych kaszek. Robicie na wodzie?

dqprgu1royghdo7j.png
‹‹ 1633 1634 1635 1636 1637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ