X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 16 marca 2020, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida, dobrze podajesz, ja też daję 2-3 posiłki, Nikoś zawsze i tak cycusia musi potem obalić 😅 zresztą nie zjada dużo, to raczej zapoznawanie się z innym jedzeniem. Starszej też tak podawałam i ona sobie sama stopniowo zwiększała ilość zjadanych posiłków, pamiętam że rosołek jej mroziłam w kostkach od lodu i rozmrazalam na początku po 2 kostki, potem 3,5 i nagle przestało się to opłacać, a na cycusia też jeszcze przychodzi, laktacji nie straciłam ☺️

Frida91 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zastąpiłam jeden posiłek mleczny stałym.Jest to zupka.Gotuje sama ,jest treściwa i zjada koło 180ml.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95, przy tym jabłku w kawałkach uważaj :) podobno jest to jeden z bardziej niebezpiecznych produktów. Może się ukruszyć i przyczynić do zadławienia.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja proponuję 2-3 stałe posiłki dziennie. Zawsze jest to obiadek koło południa i kaszka na kolację (na moim mleku). Jak jest miejsce między drzemkami i mlekiem, to w dzień daje jeszcze deserek (owoc).
    Zjada przeważnie około 30-40 ml. Czasem nie chce nawet tyle. Piersią karmię nadal 6 razy, ale nie zawsze chce dużo zjeść. Zdarza się, że 2 karmienia z tych sześciu trwają zaledwie 3min. Parę razy z jednego karmienia zrezygnowala :)
    Mamy raczej bardzo powtarzalne cykle karmień. Możnaby to nawet podciągnąć pod karmienie piersią zgodnie z harmonogramem, bo w dzień karmię i usypiam o tych samych porach, mimo, że sama nie zawsze się wtedy zgłasza.
    To ma plusy- wiem kiedy przychodzi pora na konkretne rzeczy.
    Minusy? Jestem uwiazana i tych karmień najczęściej wychodzi 9 wliczając wszystko 🙈

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • werni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rano kaszka sama lub z owocem zastępuje jedna porcja mleka. Po południu daje mu obiadek plus mleko.

Pediatra powiedziała żebym wprowadziła jajko i dała do zupki. Może dziś mu dam.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wszędzie w jakichś oficjalnych wytycznych piszą o 2-3 posiłkach, a nawet w mniej oficjalnych jak Alaantkowe blw też tak kilka razy dziennie dają dziecku coś do spróbowania. Raz dziennie to chyba mało a już tym bardziej dla rocznego dziecka.
    Moja z cyca chyba prędko nie zrezygnuje, tak gdzieś do 15 roku życia 🤣

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No właśnie wszędzie w jakichś oficjalnych wytycznych piszą o 2-3 posiłkach, a nawet w mniej oficjalnych jak Alaantkowe blw też tak kilka razy dziennie dają dziecku coś do spróbowania. Raz dziennie to chyba mało a już tym bardziej dla rocznego dziecka.
    Moja z cyca chyba prędko nie zrezygnuje, tak gdzieś do 15 roku życia 🤣

Tak, bo chodzi o próbowanie 😉 ja pisałam o zastąpieniu posiłku mlecznego. Jeśli ilość karmień się nie zmienia, to wtedy nie szkodzi, że dziecko kilka razy dziennie dostanie na spróbowanie czegoś innego 🙂 ale ja zrozumiałam z Twojego wcześniejszego postu, że ilość karmień Ci się zmniejsza i mała najada się tymi stałymi posiłkami, dlatego zapytałam czy nie za dużo dajesz 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2020, 09:07

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Ania95, przy tym jabłku w kawałkach uważaj :) podobno jest to jeden z bardziej niebezpiecznych produktów. Może się ukruszyć i przyczynić do zadławienia.

Wiem, zauważyłam 😬 jak daję mu to jabłko to zawsze pilnuję, żeby kawałka nie połknął. Na szczęście on bardziej ciumka to jabłko i ono się rozpuszcza mu w ręce, ale czasem zdarzy się jakiś mały kawalątek, który od razu mu wyjmuję z buzi.

• werni Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie sprawdzone strony z przepisami dla maluchów ?

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Tak, bo chodzi o próbowanie 😉 ja pisałam o zastąpieniu posiłku mlecznego. Jeśli ilość karmień się nie zmienia, to wtedy nie szkodzi, że dziecko kilka razy dziennie dostanie na spróbowanie czegoś innego 🙂 ale ja zrozumiałam z Twojego wcześniejszego postu, że ilość karmień Ci się zmniejsza i mała najada się tymi stałymi posiłkami, dlatego zapytałam czy nie za dużo dajesz 😉
    A rozumiem :) No właśnie niby trochę rzadziej się zgłasza ale i tak nadal 3h przerwy to max, wcześniej to chyba było aż za często ;) Dlatego aż tak się tym nie martwię. Zależy od dnia, posiłku czy bardzo jej smakuje itd. No i juz nie zawsze podaję najpierw pierś. Np. Obiad daje po drzemce na spacerze czyli takiej ok.godzinnej. Mam nadzieję że wszystko jest ok i nie odstawi mi się za szybko. Mimo wszystko nadal wydaje mi się że te jej posiłki stałe to są małe ilości. Jak np.daje obiad ze słoika 190g i zje połowę tego słoika to mi się wydaje że mega dużo zjadła. Zwykle robię swoje obiady ale takiej wielkości porcje jej daje. Czasem zje cała a czasem ledwo połowę. A ile jedzą wasze dzieci?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2020, 11:18

Ania95 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Vaniliowa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój 90g kaszki na wodzie + obiadek 125g + owoc 125/190g + przekąska tj. chrupek kukurydziany 1szt 🙈 do tego średnio 5 butelek mleka po 180ml. Czasem zdarza się, że 4, ale zazwyczaj jest to 5 💪 Adaś lubi sobie pojesc 😁😁

• trzydziecha Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daję raz dziennie coś innego ale to raczej do skosztowania bo bardzo rzadko cos tak faktycznie je, ale jakoś mnie to nie martwi bo cyc jest na okrągło, chyba tak jak u Fridy :) w ogóle zauważyłam że mamy z Frida podobne egzemplarze w wielu kwestiach hihi :)

Ja czasem podaje blw czasem z łyżeczki papki a czasem kawałeczki. Staram się coś podobnego co my jemy i podawać też wtedy co my jemy ale bardzo spontanicznie to wychodzi. Póki co chyba wszystko mu smakowało ale chyba jeszcze nie czai że to jedzenie może być zamiast mleka :)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy też tak jak Frida podejrzenie atopowej skóry, najgorsze jest chyba swędzenie które budzi Tomcia w nocy. Może spać tylko na brzuszku i zasypia tak na cycu bo przy przekręcaniu by się obudził :p nie wiem już jak mu ulzyc, nie widzę poprawy po emolium

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha o to ciekawe :)
    Z tą skóra tez juz nie mam pomysłu. Jak było dużo gorzej to trochę kąpiele w krochmalu pomagały.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój je malutko - max pół słoiczka, czyli jakieś 60 g 🙈 z tego co ja mu sama zrobię, to nie za bardzo chce jeść, bo nie jest tak gładkie jak to ze słoiczka. Kaszki zje 30 ml, ale rzadkiej, bo gęstej nie potrafi połknąć. Fajnie je sam banana z ręki, no i to jabłko ciumka z apetytem 😊

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jeden posiłek już zastępuje cyca. Kaszki tyle wciąga, ze wtedy wychodzi ok 4 h przerwy między cyckami. Kaszkę robię ze 100 ml i dodaje owoc. Zazwyczaj robię na wodzie, ale czasem robię pił na pol woda i mleko krowie. Obiadku zjada zazwyczaj o wiele mniej i nie wpływa on w znacznym stopniu na częstotliwość karmien.
    Ja tam będę wielce szczęśliwa jak mi się dziec sam odstawi przed rokiem. To moje karmienie to jakaś masakra 😞. Dziś w nocy tez cyrk. Mleko płynąc nie chce, młody się wścieka a jak mu podaje smoka to jakbym rozżarzone żelazo to ust wkładała. A najlepsze, ze w dzień to on nie jest jakoś bardzo cycowy. Praktycznie wszystkie karmienia z mojej inicjatywy.

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie wiem czy u nas te problemy skórne to nie alergia na nabiał. Po cielęcinie też było gorzej. Jak ja jem to nie ale jak jej coś podawałam, np.jogurt itd to od razu ostrzejsza wysypka zwłaszcza na szyi...

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko mleko krowie dopiero po roku. Teraz przetworzone typu jogurty, maślanki, kefiry.
    Moje dziecko je kaszke ze 120 ml mm i daje 3-4 łyżeczki czubate kaszki. Do tego owoc ze słoiczka lub świeży, np pół jabłka lub mała śliwka. Obiadki je całe 190 gr 8-) Nie wiem czy to odpowiednio czy za dużo.. Fakt że smukleje chociaż wałeczki nadal ma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2020, 17:15

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adaś zjada 180ml zupki,kaszke na moim mleku 120ml z owocami a czasem bez,na deser jakiś owoc i około 700ml mleka na dobe.Czasem jeden mleczny zamieniam na jogurt.

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 17 marca 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Drzewko mleko krowie dopiero po roku. Teraz przetworzone typu jogurty, maślanki, kefiry.
    Moje dziecko je kaszke ze 120 ml mm i daje 3-4 łyżeczki czubate kaszki. Do tego owoc ze słoiczka lub świeży, np pół jabłka lub mała śliwka. Obiadki je całe 190 gr 8-) Nie wiem czy to odpowiednio czy za dużo.. Fakt że smukleje chociaż wałeczki nadal ma.

Mleko krowie jako składnik potraw można podawać po 6 m-cu. Po roku można podawać do picia, zamiast mleka mamy lub mm.

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 1688 1689 1690 1691 1692 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ