X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2020, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    I co ćwiczenia pomogą na to?

Zależy jak jest duży problem. U mnie nie da się chyba do końca zamknąć ćwiczeniami, bo mam też ta przepuklinę, ale samo rozejście pewnie się da. Mimo wszystko samymi ćwiczeniami da się to bardzo poprawić.

Frida91 lubi tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2020, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się udało w końcu zapisać na rehabilitację, po roku czekania!! Dr stwierdził że to głównie przeciążenie, mam miesiąc codziennych ćwiczeń i krioterapii :) Ciekawa jestem czy będzie poprawa.
    No jednak w pewnym wieku dziecko to może być zbyt duże wyzwanie dla organizmu :/ A wydawało mi się, że jestem herosem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2020, 23:49

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adaś śpi ładnie,zasypia koło 20 czasem20:30 i śpi do 7:30,a jak dobrze pójdzie do 8.Odkładam do łóżeczka,puszczam jeden utwór Mozarta,światło już wcześniej zgaszone,zamykam drzwi i wychodze
    Trochę się wałkuje i śpi.
    Na początku spał troche ze mną,teraz już zapomniał i ja się boje.Śpie mocno i jakby się obudził to ja nawet bym nie wiedziała.Starszak nauczył się spać ze mną jak miał cztery lata.wcześniej był stanowcze nie i wyrywanie się.Czasem myślę,że tracę coś z bliskości,ale boje się że spadnie.Młodszy jak zasypia i włożę rękę do łóżeczka to mnie po niej bije bo to jego terytorium.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2020, 06:27

kayama lubi tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska to u was podobnie z zasypianiem :) Ja też myślę że może będzie spać z nami jak bedzie starsza, albo będzie przychodzić do łóżka. Moja bierze moja rękę jak jest w łóżeczku i gryzie ;) wołam auuu a ona się śmieje. Wie że nie lubię ale mnie wciąż próbuje podgryzac.

n59ydf9h7aj0jxnd.png

Wysłany: 11 lipca 2020, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Mi się udało w końcu zapisać na rehabilitację, po roku czekania!! Dr stwierdził że to głównie przeciążenie, mam miesiąc codziennych ćwiczeń i krioterapii :) Ciekawa jestem czy będzie poprawa.
    No jednak w pewnym wieku dziecko to może być zbyt duże wyzwanie dla organizmu :/ A wydawało mi się, że jestem herosem...

To jest jakaś masakra.Opieka nad ciężarną jest w miarę ok.Kobietę po porodzie zostawia się,urodziła zrobiła co powinna.I co taka kobieta ma zrobić.Jak dla mnie taka opieka powinna obowiązywać jeszcze rok po porodzie.Ułatwiłoby to kobiecie dojście do siebie.Dużo kobiet ma problemy zdrowotne po ciąży.Ty potrzebujesz rehabilitacji,ja potrzebowałam endokrynologa.W ciąży pojawiła się niedoczynność tarczycy,pięć tygodni po porodzie miałam nadczynność.Wizyta na NFZ w marcu tego roku.I tak by się nie odbyła bo koronawirus.Poszłam prywatnie i w lisopadzie było już po problemie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2020, 11:06

werni, kayama lubią tę wiadomość

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzydziecha, mały dobrze zniósł trzydniowke? Mówili Ci coś żeby odroczyć dawkę szczepień?

Miałam nadzieję, że Tomuś po pewnym czasie zacznie Wam lepiej spać :( pobudki co 1,5 to jakaś masakra. My to ostatnio przerabialismy przez 2-3 dni i szczerze Wam współczuję 😔 nawet relacje z chłopem gorsze, bo każdy nerwowy, bo niewyspany chodzi 🙄
    Chimera Wasz dzień o 5,to dla mnie też byłaby masakra.
    Przy Meli nieraz kładę się koło 2,a jak wstanie mi o 3:30 to mam ochotę sobie w lep strzelić, albo wcisnąć ja staremu, a samej położyć się spać bez względu na wszystko 🤪

Średnio to pocieszające w tej chwili, ale jak przyjdzie posłać dziecko do przedszkola, to prędzej Wasze dzieciaczki wstaną bez problemu, niż aktualne śpioszki 🤪

Mojej się dzisiaj noc pochrzaniła. Poszła spać około 00:30, a wstała o 10:30 z przerwa na jedzenie o 8. Mimo wszystko jestem happy, bo przez 3 dni miałyśmy beznadziejne noce, z dodatkową luką (prawie 2 h bez spania 🙄- idą jej 3 albo 4 zęby na raz). Oby dzisiaj już spała lepiej.
    Nadal zasypia na mnie i na spiocha odkładam ją do łóżeczka,pomimo,ze juz całkiem obniżone 🤦‍♀️ ale póki karmię tak chyba już zostanie.

Jest coś, o czym warto teraz pamiętać, oprócz zmiany dawki wit D3? Może nie wiem o czymś? :) miałyście wizytę u ortopedy około 10 miesiąca?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • werni Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieliśmy być u ortopedy ale ciągle coś wychodziło nie tak z czasem i nie poszliśmy. Musimy wkoncu pójść najpierw po skierowanie i dopiero do ortopedy.

Wojtek podobnie jak u Chimery ostatnio budzi się po północy a później 3-4 później albo jeszcze trochę pośpi albo zabawa.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    A co konkretnie zauważyłaś? Brzuch nadal nie doszedł do siebie? Sprawdzałaś sama ile palców Ci wchodzi? Przy pępku fizjologicznie może być rozejście na 2 palce.
    Jeśli Cię to martwi to idź do fizjo, da Ci ćwiczenia i w kilka miesięcy zamkniesz ☺️
    Po ciąży nie zauważyłam aż tak nic niepokojącego ale parę mcy temu zaczęłam ćwiczyć i wyszło mi takie wybrzuszenie, taka gulka kilka cm nad pępkiem. Myślałam że to przepuklina czy coś ale właśnie sprawdziłam że wchodzą mi 2 palce nad pępkiem i w okolicy pepka. I często czuję że wywala mi tak brzuch od przodu, dużo noszę małą i mam potem dyskomfort :/ Coś jest nie tak. A boję się sama ćwiczyć że jeszcze gorzej znowu sobie narobię. Umówiłam się do uro fizjo na początku sierpnia. Mam nadzieję że coś pomoże.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy dziś 1 raz na tych gordonkach. Mała od razu wyrwała na środek sali do prowadzącego i była bardzo zadowolona 😄 Prawie do mnie nie przychodziła tylko zerkała co jakiś czas czy jestem. Podobało nam się i będziemy chodzić regularnie 😊

werni, kayama, trzydziecha lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do ortopedy to na bioderka nam zacznie chodzić tak? Ja oczywiście nic nie wiem... O tej wit D nikt też mi nie mówił żeby zwiększyć dawkę :/

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    To jest jakaś masakra.Opieka nad ciężarną jest w miarę ok.Kobietę po porodzie zostawia się,urodziła zrobiła co powinna.I co taka kobieta ma zrobić.Jak dla mnie taka opieka powinna obowiązywać jeszcze rok po porodzie.Ułatwiłoby to kobiecie dojście do siebie.Dużo kobiet ma problemy zdrowotne po ciąży.Ty potrzebujesz rehabilitacji,ja potrzebowałam endokrynologa.W ciąży pojawiła się niedoczynność tarczycy,pięć tygodni po porodzie miałam nadczynność.Wizyta na NFZ w marcu tego roku.I tak by się nie odbyła bo koronawirus.Poszłam prywatnie i w lisopadzie było już po problemie.

Masz rację. Ja się zapisałam do ortopedy niedługo po porodzie, termin był na grudzień... W grudniu na wizycie dostałam skierowanie na rehabilitację, zapisali mnie na początek kwietnia do lekarza rehabilitacji na wizytę kwalifikacyjną. Akurat niedługo wcześniej pozamykali wszystko przez wirusa.. I tak rok zleciał :((( Kobieta po porodzie powinna być jeszcze przez min pół roku pod opieką jak w ciąży, typu pierwszeństwo u lekarzy, na badaniach, to by można było to wszystko szybko ogarnąć.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy iść do ortopedy w 10 miesiącu ale w końcu przez tego koronawirusa nie była. Chyba sobie odpuszczę, jak by było coś nie tak to by rehabilitant wychwycił.
    Badajcie dzieciom poziom vit D, u nad wyszedł wysoki na 500 jednostkach cały czas, i teraz przez miesiąc nie bierze w ogóle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2020, 20:37

n59ydf9h7aj0jxnd.png

Wysłany: 12 lipca 2020, 01:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama bo zdania lekarzy są podzielone jedni twierdzą,że dzieci na mm nie muszą brać witaminy d bo jest w mleku,a inni że trzeba.
    Mi dzisiaj popsuł się laktator,super fajny klasy szpitalnej.Zalał się mlekiem tłok.Buu...jutro poszukam w wypożyczalniach.Używam swojego starego aventu na jedną pierś,katastrofa.

• kayama Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska mi kazali dawać. A przecież mamy w dodatku lato więc łapie te ze słońca. Za miesiąc z badań jej ile spadło. Może będę dawać co drugi dzień albo wcale do jesieni.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zmniejszyłam dawkę. Raz czy dwa nie dawałam.

Dziś mieliśmy chrzciny Wojtka. Był grzeczny. Na szczęście już po wszystkim.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2020, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Po ciąży nie zauważyłam aż tak nic niepokojącego ale parę mcy temu zaczęłam ćwiczyć i wyszło mi takie wybrzuszenie, taka gulka kilka cm nad pępkiem. Myślałam że to przepuklina czy coś ale właśnie sprawdziłam że wchodzą mi 2 palce nad pępkiem i w okolicy pepka. I często czuję że wywala mi tak brzuch od przodu, dużo noszę małą i mam potem dyskomfort :/ Coś jest nie tak. A boję się sama ćwiczyć że jeszcze gorzej znowu sobie narobię. Umówiłam się do uro fizjo na początku sierpnia. Mam nadzieję że coś pomoże.

Jeśli przy pępku, to niekoniecznie da się to zamknąć, ale zawsze można próbować 😉 mi fizjoterapeutka powiedziała, że na tym etapie to dziecko nosić tylko w celach transportowych 🙈 więc może za dużo nosisz małą. Nie rób brzuszków, bo one mogą pogłębiać rozejście.
    Ja mam często większy brzuch po posiłkach, ale to podobno od słabych mięśni, powinnam robić deskę i podobne ćwiczenia.

• trzydziecha Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka, dobrze zniósł trzydniówkę, była tylko gorączka i trochę marudzenie ale nie aż takie duże. Właściwie gdyby nie był taki rozpalony to zachowanie w ogóle nie sugerowało gorączki ani żadnej choroby więc spoko.

Kurcze ja też nic nie widziałam o ortopedzie, pierwsze słyszę. To z bioderkami? Jak było wszystko ok na USG to też? Czy z czym?

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś byłam u ginki na kontroli i powiedziała że owulacja się u mnie bardzo powoli zaczyna rozkręcać ale przez karmienie piersią wszystko jest wstrzymane. Sugerowała żeby już nie karmić piersią bo dziecko już dostlo to co najlepsze a takie długie karmienie to "dorabianie sobie jakichś wodnych teorii" i że to mamy chcą dla siebie karmić :p żebym już w nocy nie karmiła tylko dawała skoczek (przecież zaraz kończy rok to teraz mam uczyć smoczka?) I wodę. Ehh bądź tu mądry z tymi radami. Czemu każdy inaczej mówi :/

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png

Wysłany: 13 lipca 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm...byłam u ortopedy jak mały miał siedem miesięcy.Były punkty kostnienia I ok na tym etapie.Następna wizyta jak mały na dobre się rozchodzi w okolicach drugich urodzin.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2020, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska, Ty kiedyś pisałaś o powiklaniach po 5w1?
    Po której to było szczepionce? Infanrix czy Nimenrix?
    Pamiętacie, która była lepsza?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2020, 22:28

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
‹‹ 1758 1759 1760 1761 1762 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ